Πρώτες βοήθειες στους χώρους άθλησης

*Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ 2024 ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2024 12:30

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών είναι η ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου των Πρώτων Βοηθειών σε περιβάλλοντα άθλησης τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.


Συγκεκριμένα, νοσηλευτές της Υπηρεσίας Αγωγής Υγείας και εθελοντές του Τομέα Υγείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα πραγματοποιούν επιδείξεις Πρώτων Βοηθειών, θα δίνουν οδηγίες διαχείρισης και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών σε αθλητικούς χώρους και έντυπο ενημερωτικό υλικό, όπως έκαναν το περασμένο Σάββατο το πρωί στο βοηθητικό του Αλκαζάρ κατά τη διάρκεια αγώνων crossfit πανελλήνιας εμβέλειας.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών 2024 στοχεύει να αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο των πρώτων βοηθειών σε περιβάλλοντα άθλησης.
Ο αθλητισμός είναι πηγή χαράς, ψυχαγωγίας και ευεξίας. Ωστόσο, οι αθλούμενοι μέσα στον ενθουσιασμό τους, ξεπερνούν τα σωματικά τους όρια και υπάρχει πιθανότητα να συμβούν τραυματισμοί και επείγοντα περιστατικά.
Η δυναμική φύση του αθλητισμού εκθέτει τα άτομα σε διάφορους κινδύνους, όπως διαστρέμματα, κατάγματα, διάσειση και επείγοντα καρδιακά επεισόδια. Ως εκ τούτου, η ενσωμάτωση της εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών στο αθλητικό περιβάλλον είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορούν να απολαμβάνουν τον αθλητισμό με ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), εκατομμύρια τραυματισμοί που σχετίζονται με τον αθλητισμό συμβαίνουν ετησίως, με εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 25 έως 50 εκατομμύρια παγκοσμίως. Οι αθλητικοί τραυματισμοί αποτελούν μια παγκόσμια ανησυχία για την υγεία (Finch et all). Υπολογίζεται ότι οι αθλητικοί τραυματισμοί αντιπροσωπεύουν περίπου 8,6 εκατομμύρια επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών παγκοσμίως.
Η εκπαίδευση πρώτων βοηθειών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς αθλητικού περιβάλλοντος.
Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το υπόβαθρο, όλοι μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση της ασφάλειας σε χώρους άθλησης, αποκτώντας γνώσεις και δεξιότητες πρώτων βοηθειών. Με τη διδασκαλία των πρώτων βοηθειών σε σχολεία και αθλητικά προγράμματα, τα άτομα αποκτούν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε τραυματισμούς και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τον αθλητισμό, προωθώντας την πρόληψη και την άμεση και σωστή διαχείριση συμβάντων σε αθλητικά περιβάλλοντα.
Επιπλέον, η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες, παρέχει αίσθημα αυτοπεποίθησης και ετοιμότητας, ενισχύοντας μια κουλτούρα ευθύνης στην αθλητική κοινότητα και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλον.
Οι δεξιότητες της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και χρήσης του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AEΑ) είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια στους χώρους άθλησης.
Η εύκολη πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών, προσφέρει τις απαραίτητες δεξιότητες για παροχή άμεσης φροντίδας.
Η απόκτηση δεξιοτήτων στην ΚΑΡΠΑ με χρήση ΑΕΑ είναι ζωτικής σημασίας, καθώς υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να σωθούν ζωές σε περιπτώσεις εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της άθλησης. Σύμφωνα με πολλαπλές μελέτες, σε περίπτωση αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, η άμεση εφαρμογή ΚΑΡΠΑ σε συνδυασμό με ΑΕΑ βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης. Ως εκ τούτου, η ενσωμάτωση της εκπαίδευσης ΚΑΡΠΑ με τη χρήση ΑΕΑ στα αθλητικά προγράμματα πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητη ώστε τα άτομα να αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες ώστε να αναγνωρίζουν έγκαιρα μία καρδιακή ανακοπή και να ξεκινούν άμεσα τις απαιτούμενες ενέργειες.
Οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων αθλητισμού στην κοινότητα, θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στις εκπαιδεύσεις πρώτων βοηθειών για να καλλιεργούν μία κουλτούρα ασφάλειας και ετοιμότητας τόσο στους συμμετέχοντες σε αθλητικές δραστηριότητες όσο και στο προσωπικό που εργάζεται σε τέτοιους χώρους.
Η πρόληψη των τραυματισμών αποτελεί βασικό επίκεντρο της εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών στον αθλητισμό.
Η πρόληψη βρίσκεται στον πυρήνα της ασφάλειας και της ευημερίας των ατόμων που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες για να μπορούν να απολαμβάνουν ευχάριστες αθλητικές εμπειρίες.
Η εκπαίδευση πρώτων βοηθειών παράλληλα με την παροχή γνώσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, δίνει έμφαση στην πρόληψη των τραυματισμών. Μαθαίνοντας οι συμμετέχοντες πώς να εντοπίζουν πιθανούς κινδύνους και να μετριάζουν τις πιθανότητες τραυματισμών, ενισχύεται μια κουλτούρα ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια και τη διαχείριση κινδύνου και ενθαρρύνεται η λήψη προληπτικών μέτρων
Ο Ερυθρός Σταυρός Λάρισας ως τοπικός προωθητής των μηνυμάτων του διεθνούς κινήματος εκπαιδεύει δεκάδες συμπολίτες μας ετησίως και σε τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνει σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών. Για να δηλώσετε συμμετοχή και να λάβετε πρόσθετη πληροφόρηση συμπληρώστε την ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/oBQrQCtQNBnb6WiZ8.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass