Ετσι θα γίνει το Μουντιάλ του Κατάρ...

*Ο ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ CEO ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΑΚΗΣ ΜΠΑΤΣΙΛΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ 9ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΣΑΤ

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2022 16:05 | Τελευταία ενημέρωση: 20 Οκτ 2022 20:12
Θανάσης Μπατσίλας Θανάσης Μπατσίλας

Σε έναν περίπου μήνα αρχίζει το Μουντιάλ του Κατάρ και όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι του πλανήτη θα έχουν τα βλέμματά τους στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Η πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ θα γίνει τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις 12:00, στο AlBayt Stadium.

Η φάση των Ομίλων θα διεξαχθεί μέσα σε διάστημα 12 ημερών και θα ολοκληρωθεί στις 2 Δεκεμβρίου. Ο μικρός και ο μεγάλος τελικός έχουν προγραμματιστεί για τις 17 και 18 Δεκεμβρίου, στα γήπεδα Khalifa International Stadium και Lusail Stadium αντίστοιχα.
Οι αναμετρήσεις των δύο πρώτων αγωνιστικών των Ομίλων θα διεξάγονται στις 12:00, 15:00, 18:00 και 21:00, ενώ η τρίτη αγωνιστική και τα νοκ άουτ στις 17:00 και στις 21:00 ώρα Ελλάδας. Η φάση των 16 θα διεξαχθεί από τις 3 μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, τα προημιτελικά στο διήμερο 9-10 του μήνα και τα ημιτελικά στις 13 και 14 Δεκεμβρίου. Μεταξύ των νοκ άουτ αγώνων θα υπάρξει διήμερη παύση της αγωνιστικής δράσης.
Πόσο έτοιμο είναι, όμως, το Κατάρ για τη διοργάνωση και τι θα δούμε; Σε όλα αυτά, αλλά κυρίως για τη φημολογία της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μίλησε στο 9ο Αθλητικό Συνέδριο του ΠΣΑΤ στην Αρχαία Ολυμπία ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των Αγώνων Κρανιώτης Θανάσης Μπατσίλας που σημείωσε τα εξής:
«Μετράμε μέρες. Μετά από σχεδόν 12 χρόνια που πήραμε το χρίσμα για το Παγκόσμιο, ολόκληρη η χώρα και η πόλη της Ντόχα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τον κόσμο. Έχουμε αρκετές πρωτιές, καινούργια πράγματα που θα δει ο κόσμος. Είναι η πρώτη φορά που τα στάδια έγιναν άρτια και σε τόσο λίγο χρόνο. Το τελευταίο στάδιο τεσταρίστηκε πρόσφατα και θα κάνουμε ακόμα ένα τεστ σε 10 μέρες. Σημαντικό, επίσης, είναι ότι για πρώτη και τελευταία φορά ο κόσμος θα δει ένα τόσο συμπαγές Μουντιάλ.
Για πρώτη φορά υπάρχουν 168 επίσημες εγκαταστάσεις σε μία ακτίνα 80 χιλιομέτρων. Αυτό δεν υπήρξε και θα υπάρξει ποτέ. Μπορεί να είναι εύκολο από την πλευρά των μετακινήσεων, δημιουργεί, όμως, προκλήσεις σε σχέση με το πώς θα μπορέσουμε να έχουμε ένα άρτιο δίκτυο επικοινωνίας και το πώς θα λειτουργεί η κάθε εγκατάσταση ξεχωριστά. Πρωτιά υπάρχει, επίσης, και στα εισιτήρια, καθώς έναν μήνα πριν το Μουντιάλ έχουν πουληθεί 2,9 εκατομμύρια από τα 3,1 που υπάρχουν. Αυτό δεν υπήρξε ποτέ στη FIFA. Πρωτιά, επίσης, ότι θα υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο στο κινητό τηλέφωνο, για πρώτη φορά θα δοκιμαστεί σε Παγκόσμιο Κύπελλo. Ο κάθε θεατής θα μπορεί να κατεβάσει μια εφαρμογή, με την οποία θα έχει το εισιτήριό του, θα μπορεί να εισέλθει στο γήπεδο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να μην έχουμε πλαστά, όπως συνέβη σε προηγούμενες διοργανώσεις. Στις πωλήσεις το 60% είναι θεατές από το εξωτερικό και το 40% γηγενείς από το Κατάρ.
Η χώρα έχει δοκιμαστεί σε αυτό. Θα είναι η καλύτερη εποχή, στην οποία θα παιχτεί ένα Παγκόσμιο. Η θερμοκρασία θα είναι από 16 ως 26 βαθμούς, ανάλογα τη μέρα. Έχουμε κατασκευάσει ένα μετρό τα τελευταία τρία χρόνια. Υπάρχουν τρεις γραμμές, οι οποίες επικοινωνούν κατευθείαν με 5 από τα 8 στάδια. Για τα 3 στάδια που δεν έχουν γραμμή απ’ έξω, έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο λεωφορείων που θα σταματάνε στα μετρό και ανά 10 λεπτά θα μεταφέρουν τους θεατές. Αυτό θα βοηθήσει να αποσυμφοριστεί το κυκλοφοριακό της πόλης, καθώς δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο. Θα δείτε πολλές καινοτομίες που θα δημιουργήσουν μια απαρχή για το πώς θα πρέπει να γίνονται τα Παγκόσμια Κύπελλα από εδώ και πέρα», ανέφερε στην πρώτη του τοποθέτηση ο κος Μπατσίλας.
«Θα ήθελα να δώσω κάποιες διευκρινιστικές απαντήσεις σε θέματα που τα Μέσα είτε δεν γνωρίζουν ακριβώς, είτε αναλώνονται σε μια κατάσταση να προβάλλουν αρνητικά σχόλια, αφού ίσως αυτά πουλάνε και πιο πολύ. Για να δείτε την προκατάληψη των ελληνικών και ξένων Μέσων με το Κατάρ. Είμαστε η μοναδική μικρή χώρα που κατάφερε να πάρει Παγκόσμιο Κύπελλο νικώντας χώρες, όπως η Αμερική, η Αγγλία, η Αυστραλία. Κάποιος συνάδελφός σας είπε ότι το Κατάρ από το 2010 έχει διοργανώσει πάνω από 850 events. To Κατάρ στον αθλητικό τομέα έχει αποδείξει ότι όχι μόνο μπορεί να αναλαμβάνει μεγάλες διοργανώσεις, αλλά και να τις διεκπεραιώνει με πολύ καλό τρόπο.
Σε ένα πολύ μεγάλο κανάλι της Ελλάδας, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, παίζει ένα βίντεο που δείχνει δύο Άραβες να μαλώνουν και στη λεζάντα «Ένας Καταριανός και ένας Κουβετιανός μαλώνουν για το πετρέλαιο και ο,τιδήποτε άλλο. Εγώ, επειδή είδα τη λέξη Κατάρ, έδωσα το βίντεο σε έναν φίλο μου να το μεταφράσει. Αυτό που λεγόταν είναι ότι ένας Κουβετιανός και ένας από το Μπαχρέιν, ούτε καν Καταριανοί, διαφωνούσαν για άλλα πράγματα που δεν είχαν σχέση με το Κατάρ. Έστειλα email στον διευθυντή Ειδήσεων, όχι για να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου, αλλά για να βγουν και να πουν ότι έγινε λάθος. Η απάντηση που πήρα ήταν ότι λυπάμαι και δεν το γνωρίζαμε. Όταν σαν media παίρνετε την απόφαση να εκθέσετε πράγματα στον κόσμο, χωρίς να έχετε δει αν είναι αλήθεια ή όχι, τότε ένα μεγάλο μέρος του τι θα δεχθεί ο κόσμος έχει να κάνει με εσάς, γιατί εσείς κατευθύνετε την κοινή γνώμη. Όταν εσείς μιλάτε για χιλιάδες νεκρούς, χωρίς να έχετε έρθει εδώ να δείτε τι γίνεται, όταν όλα τα αγγλικά μίντια παραθέτουν κάτι που γίνεται viral χωρίς να ξέρουν αν είναι αλήθεια ή όχι. Το 95% είναι άνθρωποι που δεν έχουν έρθει καν στο Κατάρ, απλά από την ωραία θέση τους στη Γερμανία, στην Αγγλία, στην Αμερική γράφουν ένα ωραίο άρθρο και απλά επειδή τα σόσιαλ μίντια έχουν τη δύναμη της επικοινωνίας, αυτό γίνεται viral. Επίσημα το Κατάρ σε σχέση με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου έχει μόνο 4 νεκρούς. Τώρα οι 6.000, οι 50.000 που ακούω στα δελτία δεν ευσταθούν. Θεώρησα ότι μπορώ να δώσω απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα.
Μετά από 18 χρόνια στο Κατάρ, είναι η χώρα μου, μετά την Ελλάδα βεβαίως. Για μένα σημαντικό είναι ότι όποιος έρθει στο Κατάρ θα δει μια νέα κουλτούρα. Θα δει κόσμο φιλόξενο με την πραγματική έννοια και είναι ένα από τα ατού. Μόνο 300.000 είναι γηγενείς. Είμαστε 2,6 εκατ. από όλο τον κόσμο. Αυτό από μόνο του είναι ό,τι καλύτερο μπορεί σε όποιον έρθει εδώ. Δεν πρέπει να κρίνουμε οποιαδήποτε χώρα σε σχέση με το τι αναφέρεται στον Τύπο. Το ίδιο το Κατάρ έχει αλλάξει πολλά πράγματα, πολλούς νόμους που κάνουν και τη ζωή του ανθρώπου καλύτερη και βλέπουν πιο μπροστά σε σχέση με το τι θα μπορούσε να κάνει η χώρα για τους πολίτες».

ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: Ν’ ΑΠΟΓΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ
Τη νεοσύστατη Ομοσπονδία Τροχοσανίδας (skateboard) παρουσίασε ο πρόεδρός της, Λαρισαίος Δημήτρης Γρηγοριάδης, μιλώντας στους αθλητικούς συντάκτες, στις εργασίες του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), στην Αρχαία Ολυμπία. Το πρώτο σε τηλεθέαση άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αν και μόλις στην πρώτη παρουσία του, λατρεύεται από εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη, κυρίως στις ηλικίες από 12 έως 17 ετών και κερδίζει όλο και μεγαλύτερο κοινό στη χώρα μας.
«Θέλουμε ν’ απογειώσουμε τα Ελληνόπουλα», δήλωσε ο Δημήτρης Γρηγοριάδης και εξήγησε πως με το πρόγραμμα «SkateUp», η νεοσύστατη Ομοσπονδία Τροχοσανίδας απευθύνεται στους Δήμους, μπαίνει στα σχολεία, ενώ επιδιώκει και την προσέλκυση χορηγών. Αν καταφέρει δε να γίνει βιώσιμη με ιδία έσοδα, τότε θα αποτελέσει «πιλότο» και πρότυπο για άλλες Ομοσπονδίες.
Εκτός από την αναζήτηση πόρων, η δημιουργία αγωνιστικών χώρων (μόνο 18 μη πιστοποιημένες πίστες/skateparks στην Ελλάδα) και η επιμόρφωση προπονητών αποτελούν προτεραιότητες της Ομοσπονδίας. Τον Δεκέμβριο αναμένεται να αρχίσει η πρώτη σχολή προπονητών skateboard της ΓΓΑ, διάρκειας έξι μηνών, ενώ έχουν δημοπρατηθεί ήδη έργα κόστους 3 εκατομμυρίων ευρώ για νέες πίστες.
«Δημιουργώντας ασφαλείς χώρους εκγύμνασης και βάζοντας τους νέους σε αγωνιστικούς κανόνες μπορούμε ν’ αλλάξουμε την εικόνα των «κακών” παιδιών του skate», απαντά ο Δημήτρης Γρηγοριάδης στους ...επιφυλακτικούς.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΕΛΛΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass