Κόπα Αμέρικα 2015: Παρέλαση αστέρων στα γήπεδα της Χιλής

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2015 11:21

 

Κάθε διοργάνωση του Κόπα Αμέρικα έρχεται όλο και πιο... κοντά μας. Κάποτε, πριν από πολλά χρόνια, ήταν μια εσωτερική υπόθεση της CONMEBOL, της συνομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής. Τώρα πλέον έχει εξελιχθεί σε τιτανομαχία με πολλούς «δικούς» μας ανθρώπους. Παίκτες που κάθε εβδομάδα πρωταγωνιστούν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ, ταξίδεψαν στη Χιλή για να εκπροσωπήσουν την εθνική ομάδα της χώρας τους στο 44ο Κόπα Αμέρικα.

Αρχής γενομένης από τα ξημερώματα της Παρασκευής (02:30, ΣΚΑΪ) η «οικοδέσποινα» Χιλή φιλοξενεί τον Ισημερινό στο Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγκο και η παρέλαση των αστέρων ξεκινά! Ολοι οι πρωταγωνιστές των ομάδων που κατέκτησαν τον τίτλο στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης είναι εκεί, με στόχο να σηκώσουν ψηλά τη σημαία της πατρίδας τους. Ακόμα και η Μπάγερν Μονάχου, η οποία παραδοσιακά δεν στηρίζεται σε παίκτες από τη Νότια Αμερική, θα εκπροσωπηθεί από τον βετεράνο Περουβιανό, Κλαούντιο Πιζάρο.

Κατά τα άλλα, το Κόπα Αμέρικα είναι σα να βλέπει κανείς ευρωπαϊκές μονομαχίες! Μέσι, Νεϊμάρ, Χάμες Ροντρίγκες, Καβάνι, Φαλκάο, Αλέξις Σάντσες, Αγουέρο, Μπάκα, Βιδάλ, Ντι Μαρία, Φαλκάο... Ολος ο καλός ο κόσμος, πλην ενός. Ο Λουϊς Σουάρες εκτίει ακόμα ποινή αποκλεισμού από την εθνική Ουρουγουάης για το... δάγκωμα στον Τζόρτζιο Κιελίνι πριν από 346 ημέρες (24/6/2014) στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και αποτελεί τον μοναδικό μεγάλο απόντα. Θα λείψουν επίσης ο Βραζιλιάνος Όσκαρ και ο Παραγουανός Καρντόσο λόγω τραυματισμού, ενώ το Μεξικό κατεβάζει ξανά αποδυναμωμένη ομάδα, αφού δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις οικείες διοργανώσεις της CONCACAF (σ.σ. η συνομοσπονδία της Κεντρικής, Βόρειας Αμερικής και Καραϊβικής).

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΧΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1980
Το Κόπα Αμέρικα είναι η αρχαιότερη διοργάνωση εθνικών ομάδων, καθώς διεξήχθη για πρώτη φορά το 1916. Ένας αιώνας ζωής, όμως επί δεκαετίες περνούσε "στα ψιλά" και σ' αυτό την ευθύνη έφερε αποκλειστικά η διοργανώτρια αρχή της CONMEBOL, αφου της πήρε καμιά... εξηνταριά χρόνια μέχρι να κατασταλλάξει σ' ένα θεαματικό προϊόν που τινάζει στα ύψη την αδρεναλίνη.

Επί της ουσίας, το Κύπελλο Εθνών Νότιας Αμερικής υφίσταται από το 1987, όταν η CONMEBOL αποφάσισε ότι το "πήγαινε-έλα" των ομάδων με εντός-εκτός νοκ άουτ αγώνες δεν οδηγούσε πουθενά. Θα έπρεπε να το σκεφτεί νωρίτερα, όταν η διοργάνωση αποκτούσε πραγματική υπόσταση κι αυτό έγινε μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Έως τότε όσοι... μαζεύονταν, συμμετείχαν, καθώς οι πρώτες διοργανώσεις διεξήχθησαν με τέσσερις ομάδες (Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Ουρουγουάη, τα ιδρυτικά μέλη της CONMEBOL), αργότερα προστέθηκαν η Βολιβία και το Περού, πιο μετά κι ο Ισημερινός. Τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 η διοργάνωση έπεσε σε πλήρη απαξίωση, χωρίς δεδομένες συμμετοχές, ούτε καν συγκεκριμένες περιόδους διεξαγωγής. Να φανταστεί κανείς ότι το 1959 η Βραζιλία αποφάσισε να κατεβάσει ομάδα στελεχωμένη με παίκτες που προέρχονταν από την περιοχή του Περναμπούκο και το σκηνικό αυτό σίγουρα έπαιξε το ρόλο του στο "τάιμ άουτ" που διήρκεσε οκτώ χρόνια (1967-1975).

Μετά την ανασύσταση, μέσα από την οποία προήλθε το νέο και διαχρονικά δημοφιλές όνομά της, η διοργάνωση άρχισε να αποκτά αίγλη. Η συνομοσπονδία, όμως, έκανε ακόμα ένα λάθος, καθώς απέρριψε την ιδέα διεξαγωγής σε μία χώρα, αλλά προτίμησε το κουραστικό "εντός/εκτός" σύστημα, το οποίο δεν "έπιασε" ποτέ σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Ωστόσο, ήταν η εποχή που πρωτοεμφανίστηκε ο Ντιέγκο Μαραντόνα (1979) και ταυτόχρονα η υπερομάδα της Βραζιλίας με Ζίκο, Σόκρατες, Φαλκάο, Έντερ που έδωσαν νέα ώθηση. Το 1986 η συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής αποφάσισε να δώσει στο Κοπα Αμέρικα τη μορφή που υφίσταται έως σήμερα με την ανά διετία διεξαγωγή της (ανά τετραετία από το 2011) και κυκλικό σύστημα ανάθεσης σε κάθε ένα από τα δέκα μέλη της. Και δεν είναι τυχαίο ότι από τότε μέχρι σήμερα η αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ κάθε φορά κερδίζει περισσότερους φίλους.

Από το 1993 στο Κόπα Αμέρικα λαμβάνουν μέρος ως προσκεκλημένες και δύο χώρες από την CONCACAF. Φέτος ήταν η σειρά της Τζαμάικα για πρώτη φορά, μαζί με το Μεξικό, μόνιμο "guest star".

Η Βραζιλία είναι κυρίαρχος του θεσμού τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς έχει κατακτήσει όλους τους τίτλους εκτός από το 2001 (Κολομβία) και το 2011 (Ουρογουάη). Για την ιστορική υπόσταση που θέλει να διατηρήσει η CONMEBOL, στις 42 διοργανώσεις οι πιο επιτυχημένη ομάδα είναι η Ουρουγουάη με 15 τρόπαια και ακολουθεί η Αργεντινή με 14, ενώ η "Σελεσάο" έχει οκτώ.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass