ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2024 17:09
* ΙΔΑΝΙΚΗ για ποδήλατο πόλη η Λάρισα. Ακόμη και οι ανηφοριές του Φρουρίου έχουν τη γλύκα τους. (Αν και η ποδηλατοβόλτα έγινε με ηλεκτρικά ποδήλατα και οι εποχούμενοι δε χρειάστηκε να κάνουν… ορθοπεταλιά). ΘΑ. * ΙΔΑΝΙΚΗ για ποδήλατο πόλη η Λάρισα. Ακόμη και οι ανηφοριές του Φρουρίου έχουν τη γλύκα τους. (Αν και η ποδηλατοβόλτα έγινε με ηλεκτρικά ποδήλατα και οι εποχούμενοι δε χρειάστηκε να κάνουν… ορθοπεταλιά). ΘΑ.

Αλλαγή
* ΤΑ λόγια του ποιητή ανασύρει ο Β. Τσ., καιρός που είναι...

«Και ο ήλιος έκανε ένα βήμα πίσω, τα φύλλα έπεσαν να κοιμηθούν και το φθινόπωρο ξύπνησε».
Ζ.

Δουλεύουν. Τον κόσμο
* ΑΝ μη τι άλλο δουλευταράδες οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Ο καλύτερος τρόπος για να μη συγχυστείς στη δουλειά είναι να κάτσεις σπίτι.
* * *
* - ΤΙ σ’ αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου;
- Όταν παίρνω άδεια κι όταν πληρώνομαι.
* * *
* - ΧΤΥΠΑΕΙ το ξυπνητήρι, μου λέει σήκω, του λέω άσε με λίγο ακόμη, μου λέει, ρε συ σήκω, σχολάμε, πήγαινε σπίτι σου.
* * *
* - ΜΕ δουλεύεις;
- Όχι, είμαι σε άδεια.
* * *
* - ΚΑΠΟΙΑ πράγματα ίσως είναι γραφτό να μη γίνουν ποτέ, όπως το να ξυπνήσω μια μέρα και να πάω με όρεξη στη δουλειά.
Ζ.

Και οι 4...
* ΑΚΟΜΗ συζητείται στην πόλη... Πέραν όλων των υπολοίπων, στον αποχαιρετισμό του αποβιώσαντος Δημήτρη Γεωργάκη βρέθηκαν και οι 4 εν ζωή δήμαρχοι Λαρίσης. Και ο νυν, ο Θαν. Μαμάκος, ο οποίος κιόλας τον είχε ορίσει αναπληρωτή του μετά τις περσινές εκλογές, και οι προηγούμενοι, ο Απ. Καλογιάννης, ο Κ. Τζανακούλης, που ήταν και συμμαθητές στο σχολείο με τον συνταγματάρχη, και ο Χρ. Καφφές, στο πλευρό του οποίου είχε ξεκινήσει την πορεία του στα αυτοδιοικητικά. (Αν μη τι άλλο σπάνια σύναξη, για θλιβερό, ωστόσο, καθήκον).
* * *
* ΠΑΡΟΝΤΕΣ, επίσης, και οι της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, νυν και πρώην, ο Δημ. Κουρέτας, ο Κ. Αγοραστός, ο Λ. Κατσαρός, η Μ. Γαλλιού, αλλά και οι θητεύσασες στο παρελθόν Ευαγγ. Λιακούλη και Ρ. Καραλαριώτου. (Τους μάζεψε όλους το κομάντο).
Ζ.

Με αέρα
* «ΒΓΑΙΝΕΙ ο Φάμελλος μπροστά», αναφέρει πλέον η αθηναϊκή ειδησεογραφία για τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Αυτός ναι, μάλιστα... ακούγεται από τους Συριζαίους στη Λάρισα. Όπου ο Θεσσαλονικιός χημικός μηχανικός χαίρει εκτίμησης. Και δεν είναι επειδή έχει κουμπάρους στην πόλη. Είναι που ο στραπατσαρισμένος τελευταία κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει στο πρόσωπο του Σωκράτη Φάμελλου έναν άνθρωπο με πολιτική αξιοπρέπεια και επάρκεια, ο οποίος και ως υπουργός του Τσίπρα είχε αποδώσει και ως πρόεδρος της Κ.Ο. κράτησε το κόμμα ενωμένο και παραγωγικό στον πολύ δύσκολο καιρό, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τον Κυρ. Μητσοτάκη στις αντιπαραθέσεις τους στη Βουλή.
* * *
* ΣΕΜΝΟΣ και προσγειωμένος, απέφυγε όποια εξαλλοσύνη στον χαμό που γίνεται, στάθηκε ως η συνείδηση του χώρου, δίνοντας μια ελπίδα ανάτασης. Στη Λάρισα μπορεί να μην είναι όλοι μαζί του, αντιπάλους, όμως, δεν έχει. Προερχόμενος «εξ απαλών ονύχων» από τα σπλάχνα της Αριστεράς, σπούδασε, δούλεψε και παράλληλα συνέχισε την πολιτική του δραστηριότητα, που τον έφερε τώρα στην πόρτα υψηλού αξιώματος. Χωρίς ποτέ να το διεκδικήσει ή να μεθοδεύσει σχετικά. Κι αυτό το πιάνουν οι κεραίες του κόσμου.
- Μακάρι να κατέβει ξανά ο Κασσελάκης, έλεγε Λαρισαίος Συριζαίος, αυτό θα τον εκτοξεύσει τον Φάμελλο...
Ζ.

4+1
* ΛΙΓΟΤΕΡΟ από τρεις μήνες για τις εκλογές στο Επιμελητήριο, τέσσερα τα ψηφοδέλτια που κονταροχτυπιούνται ήδη στη μεγάλη αρένα, πλήθος στις κερκίδες, αμέτρητα τα μέλη που παρακολουθούν και έχουν δικαίωμα ψήφου. Απ’ όλους τους επαγγελματικούς κλάδους σ’ ολόκληρο τον νομό. Τέσσερα συν 1 ακόμα ψηφοδέλτιο, αυτό που θα υποστηρίζει το ΚΚΕ, του οποίου η ανακοίνωση εκκρεμεί, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει.
* * *
* ΤΕΣΣΕΡΙΣ οι ήδη υποψήφιοι πρόεδροι, ο Χρ. Γιακουβής, ο Κων. Γουργιώτης, ο Βασ. Ζάρκος κι ο Δημ. Παπαλέξης. Οι δύο κεντροδεξιοί κι οι άλλοι δύο του κεντροαριστερού χώρου, οι συνδυασμοί τους, όμως, συμπεριλαμβάνουν και υποψηφίους από την απέναντι όχθη, κομματικά ανάμεικτοι. Οι διαρκείς παρατάσεις της Πολιτείας οδήγησαν τελικά σε επταετή θητεία την απερχόμενη διοίκηση, εν τω μεταξύ οι φιλοδοξίες κόχλαζαν κι έτσι τώρα που άνοιξε η κατσαρόλα ξεχείλισαν.
* * *
* ΤΕΣΣΕΡΙΣ συν ένας πέντε οι υποψήφιοι πρόεδροι, 31 οι υποψήφιοι σύμβουλοι των συνδυασμών που θα εκλεγούν τελικά συγκροτώντας τη νέα διοίκηση. Αυτήν τη στιγμή δείχνουν ισοδύναμοι, oκ κάποιοι σαν να ξεχωρίζουν, αλλά κανείς δε γνωρίζει ποια θα είναι τελικά τα ψηφοδέλτια και πόσους σταυρούς θα συλλέξει, εν τέλει, στις κάλπες ο καθείς από τους εκατοντάδες συνολικά υποψηφίους, εισκομίζοντας αντίστοιχο αριθμό ψηφοδελτίων στο σακούλι των υποψήφιων προέδρων.
* * *
* ΠΡΟΕΔΡΟΣ θα εκλεγεί κατόπιν όποιος συγκεντρώσει την υποστήριξη 16 τουλάχιστον από τους συμβούλους που θα εκλεγούν. Επομένως, θα χρειαστεί να συνεργαστούν μεταξύ τους σίγουρα δύο, μπορεί και τρεις συνδυασμοί. Πάντα υπάρχει η διευκολυντική μέθοδος με το μοίρασμα της τετραετίας στην προεδρία. (Κι η ζωή προχωράει...).
Ζ.

Θεσμική στάση
* ΣΤΙΣ επάλξεις της αντιπολίτευσης παραμένει σταθερά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λίτσα Λιακούλη, χωρίς να αφήσει τίποτα αναπάντητο. Έλεγχος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, προβολή των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, αντιπροτάσεις σε νομοσχέδια και κοντά σε κάθε τοπικό πρόβλημα, με κριτική, παρεμβάσεις, ερωτήσεις και δηλώσεις. Κι όλα αυτά ενώ τρέχουν οι εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες τηρεί στάση απόλυτα θεσμική, με έμπρακτο σεβασμό στην επιλογή του καθένα.
Προφανώς η μεγάλη εμπειρία της στην παράταξη την οδηγεί να είναι «Πρώτα ΠΑΣΟΚ», όπως πρόσφατα δήλωσε, και «Πάντα εδώ», όπως είναι το σταθερό σύνθημά της. Σίγουρα, πάντως, στόχος της είναι το μεγάλο ΠΑΣΟΚ, για το οποίο όλοι αναγνωρίζουν ότι παλεύει με αφοσίωση, χωρίς ποτέ να λοξοκοιτάξει χρόνια τώρα και θα αποτελέσει και προσωπική δικαίωσή της να το δει...

Προβληματισμένοι
* ΟΙ νέοι Λαρισαίοι και τα προβλήματά τους.
- Είμαι το αποτέλεσμα των σωστών αποφάσεων που δεν πήρα.
* * *
* - ΒΡΕ φίλε Νίκο, δεν παίρνεις τον γιο σου να πάμε αύριο στον παιδότοπο να ξεδώσουμε;
- Δεν μπορεί ο γιος μου αύριο...
- Καλύτερα ρε συ, να παίξουμε με την ησυχία μας.
* * *
* - ΜΑΜΑ; Ο Γιωργάκης δε μ’ αφήνει να παίξω με το playstation...
- Έλα βρε Γιωργάκη. Άσε να παίξει λίγο κι ο μπαμπάς σου...
Ζ.

Γιος της πλύστρας
* «ΜΗ φοβάσαι τον πλούσιο. Τον γιο της πλύστρας να φοβάσαι». Το υποτιθέμενο ρητό του Λένιν που έστειλε στα τάρταρα την ευκατάστατη Έλενα Ακρίτα, στην αγχωμένη της προσπάθεια να υποστηρίξει τον επίσης πλούσιο Στ. Κασσελάκη. Κι έρχεται ο ψαγμένος Νίκος Σαραντάκος στο αξιόπιστο ιστολόγιό του να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: Η φράση κυκλοφορεί πολύ στο διαδίκτυο. Μπορείτε να τη βρείτε σε διάφορα γνωμικολόγια, σε ομάδες του Φέισμπουκ που ασχολούνται με αποφθέγματα, αλλά και σε πολιτική αρθρογραφία... Το «ρητό του Λένιν» ακούστηκε πολύ στην Κύπρο πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, για τον απλό λόγο ότι ο αριστερός πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, από το ΑΚΕΛ, ήταν πράγματι γιος πλύστρας και δεν έκρυβε την καταγωγή του.
* * *
* ΤΟ «ρητό του Λένιν» δε θα το βρείτε σε βιβλία και, το κυριότερο, δε θα το βρείτε σε βιβλίο του Λένιν, για τον πολύ απλό λόγο ότι, όπως όλα δείχνουν, ο Λένιν ποτέ δεν έγραψε κάτι τέτοιο. Θα πει κάποιος: Και τι σημασία έχει αν το είπε ή όχι ο Λένιν; Δεν ισχύει; Να παρατηρήσουμε πρώτα γιατί γίνεται η πλαστογραφία. Επειδή, προφανώς, άλλη επίδραση έχει το ρητό «Να φοβάσαι τον γιο της πλύστρας – Β.Ι. Λένιν» από το ρητό «Να φοβάσαι τον γιο της πλύστρας – Ισίδωρος Περλεπές».
* * *
* ΚΙ έπειτα, ισχύει άραγε; Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι η αντίληψη ότι, τάχα, είναι προτιμότερο να εκλέξει κανείς πλούσιους που είναι χορτασμένοι παρά φτωχούς που μόλις ανεβούν στην καρέκλα θα κοιτάξουν να φάνε και να καταχραστούν για να βγάλουν τα χαμένα. Η αντίληψη αυτή είναι διαδεδομένη, αλλά δεν ξέρω αν είναι αληθινή. Για κάθε Τσοχατζόπουλο υπάρχει κι ένας Δημήτρης Τσοβόλας, για κάθε Μπιλ Γκέιτς κι ένας Έλον Μασκ.
Είναι, πάντως, να το λέμε κι αυτό, μια αντίληψη που πολύ βολεύει τους νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας: Ψηφίστε εμάς, που δεν έχουμε καμιά ανάγκη να κλέψουμε (άλλο) παρά τους πλεμπαίους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να λαδώσουν το αντεράκι τους...
Ζ.

Τα ξαναλένε...
* «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας σε ορίζοντα τριετίας», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Παν. Μπαλωμένος μιλώντας σε Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, παρουσία όλων των υψηλόβαθμων παραγόντων του τομέα. Με αναφορές και σε θέματα που ενδιαφέρουν την περιοχή της Λάρισας. «Μπαλώματα» θα μπορούσε να πει κάποιος, επηρεασμένος από το επώνυμο του στελέχους, αλλά κυρίως διότι κάποια έχουν ξαναειπωθεί, χωρίς να υπάρξει, όμως, πρακτικό αντίκρισμα.
* * *
* «Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει 110.000 στρέμματα αδόμητη έκταση κατά την πορεία του σιδηροδρομικού δικτύου. Έχει πάνω από 4.800 κτίρια, τα οποία καλύπτουν επιφάνεια περίπου 628.000 τ.μ.» είπε, σημειώνοντας πως «ως προς τη σημερινή κατάσταση των ακινήτων, ο χρόνος έχει αφήσει το αποτύπωμά του». Κι η Λάρισα τα ξέρει καλά αυτά, τα υφίσταται. Και πρόσθεσε, λοιπόν, ο διευθύνων σύμβουλος ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ επιδιώκει την αξιοποίηση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, σε χρονικό ορίζοντα τριετίας. (Μάλιστα...).
* * *
* ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ, κατέταξε «στην κατηγορία των «gold ακινήτων» της εταιρείας τους σιδηροδρομικούς σταθμούς μικρών ή και μεγαλύτερων πόλεων π.χ. Λάρισας, Κατερίνης, Πλαταμώνα, Αλεξανδρούπολης...». Ιδίως αυτός του Πλαταμώνα, έτσι όπως είναι, μάλλον με λευκόχρυσος μοιάζει, αλλά κι εκείνος της Λάρισας σίγουρα διαμαντένιος.
Στη δε κατηγορία «silver» συμπεριέλαβε «διάσπαρτα ακίνητα ανά την επικράτεια που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, είτε ως προς την έκταση είτε ως προς τη γειτνίαση με σημαντικές υποδομές, όπως μία μεγάλη έκταση εντός της βιομηχανικής περιοχής της Λάρισας που διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που μας δείχνουν ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ενός τρίτου εμπορευματικού κέντρου». Άντε... Πάλι; Τόσες φορές έγινε αυτό το Εμπορευματικό στην περιοχή του πρώην Ζαχάρεως.
* * *
* ΒΕΒΑΙΑ, τώρα λέει σε «ορίζοντα τριετίας», όμως κρατάει και μια πισινή «φαίνεται ότι υπάρχουν οι δυνατότητες»... Κι επιπλέον τόνισε με έμφαση: «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, θα ρίξουμε όλα τα ακίνητά μας πάνω στο τραπέζι, θα πέσουμε πάνω σε αυτήν την προσπάθεια, με διαφάνεια και λογοδοσία». (Αγοραπωλησία μυρίζει αυτό, ξεκάθαρα... Οπότε μπορεί και να προχωρήσουν).
Ζ.

Με σιγουριά
* - Η πίτσα είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο...
Με σιγουριά μιλούσε χθες το πρωί ο νεαρός Λαρισαίος.
- Για την εκδίκηση το λένε...
- Μείνανε από χθες δυο κομμάτια.
Ζ.

Πυκνώνει
* ΝΕΑ κοινόχρηστα ποδήλατα θα εγκαταστήσει ο Δήμος Λαρισαίων σε κεντρικά σημεία της πόλης. Τα νέα ποδήλατα θα είναι και ηλεκτρικά και συμβατικά και θα τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα. Η Λάρισα με τη μορφολογία της είναι εξαιρετική πόλη για ποδήλατο και τέτοιες δράσεις βοηθούν στην εμπέδωση κουλτούρας ποδηλάτου. Τα νέα ποδήλατα θα εγκατασταθούν σε νέα σημεία της πόλης, πυκνώνοντας το δίκτυο των κοινόχρηστων ποδηλάτων και κάνοντας πιο εύκολη τη χρήση τους.
* * *
* ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ έκανε χθες το πρωί ο δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος, συνοδευόμενος από αντιδημάρχους του και πολίτες της Λάρισας. Σιγά-σιγά και χωρίς σούζες, έλεγε αστειευόμενος στους ποδηλάτες δίπλα του, πάντως η βόλτα κύλησε ομαλά και με στάσεις σε μνημεία και τοπόσημα της πόλης, όπως το Αρχαίο Θέατρο, το Μπεζεστένι, το Άλογο κάτω από τον Αγιο Αχίλλιο και αλλού. Και μάλιστα στη βόλτα είχαν την καλύτερη ξεναγό, την Κωνσταντίνα Κόντσα, του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων.
* * *
* ΜΑΛΙΣΤΑ με την ολοκλήρωση των έργων για τη διασύνδεση των 16 μνημείων-τοποσήμων της Λάρισας, καθώς και για τις ποδηλατικές διαδρομές, θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης να ακολουθούν ποδηλατικές ξεναγήσεις, σε σταθερή βάση. (Βέβαια, το πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα είναι ένα ζητούμενο, αφού για τη Μανωλάκη είχε ειπωθεί ότι θα είναι έτοιμη στα μέσα Αυγούστου, κοντεύει να βγει ο Σεπτέμβρης κι ακόμη τίποτα…).
ΘΑ.

 

FARSALA.jpg

* ΚΑΙ χαλβάδες και λουκούμια κι όλα τα φαρσαλινά καλούδια για τους δημαρχοβουλευτές...
Ζ.

 

KATSIKONOYRHS-.jpg

* ΠΕΡΙ του διαζυγίου της ΑΕΛ με τον Παύλο Δερμιτζάκη η συζήτηση του διοικητή Δημήτρη Κατσικονούρη με τον παλαίμαχο άσο της ομάδας Βασίλη Καραπιάλη, με τους δύο να ανατρέχουν στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» μήπως και μάθουν κάτι για τους λόγους...

 

THALASSA.jpg

* ΕΚΤΟΣ από πανέμορφη, όπως την αποτύπωσε ο Π.Φ., η θάλασσα παραμένει και ζεστή ακόμη…
Ζ.

 

MAMAKOS.jpg

* ΤΗΡΕΙΤΑΙ η ιεραρχία, μπροστά ο χιλίαρχος κι ακολουθούν οι εκατόνταρχοι.
Ζ.

 

TOYOTA.jpg

* ΔΕΝ ήταν δύσκολο ν’ αλλάξει το ΤΟΥΟΤΑ του, όταν περνούσε απ’ τη γειτονιά της, ώστε να δείξει πόσο την αγαπάει.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass