ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2024 17:11
* ΑΠΟΛΥΤΑ πετυχημένη η τελετή έναρξης του Συμποσίου «Ημέρες Παπαδιαμάντη» στη Σκιάθο... Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και με την παρουσία τους αναβάθμισαν έναν θεσμό που ήρθε για να μείνει στο νησί των Σποράδων... Πολλές ήταν και οι λαρισινές παρουσίες. * ΑΠΟΛΥΤΑ πετυχημένη η τελετή έναρξης του Συμποσίου «Ημέρες Παπαδιαμάντη» στη Σκιάθο... Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και με την παρουσία τους αναβάθμισαν έναν θεσμό που ήρθε για να μείνει στο νησί των Σποράδων... Πολλές ήταν και οι λαρισινές παρουσίες.

Υπάρχει φοβία
* ΒΡΕΧΕΙ πλέον τα απογεύματα κατά κανόνα, συνήθως ψιχαλίζει δηλαδή, συνηθισμένα πράγματα, ωστόσο μετά τα περσινά ο κόσμος είναι ανήσυχος, ρωτάει, παρακολουθεί επισταμένως τις προγνώσεις. Παρακολουθεί τα καιρικά και κάνει και απολογισμό σχεδόν κάθε βροχερή μέρα.

- Α έριξε πολύ νερό…
- Για πολύ λίγη ώρα όμως…
Διότι το σημαντικό δεν είναι τόσο η ένταση της βροχής, όσο η διάρκειά της. Είχε κοντά τρία μερόνυχτα που έβρεχε πέρσι με τον «Daniel» και μάλιστα σε εκτεταμένη περιοχή, σε ολόκληρη τη Θεσσαλία κι ακόμα πιο πέρα. (Όταν βρέχει δυνατά, αλλά για λίγο, το λένε ραγδαία βροχόπτωση, καταιγίδα ίσως, ντουρλάπ’ι στον κάμπο).
Ζ.
Μαύρα…
* ΤΑ οικονομικά τους ζόρια κουβέντιαζαν οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Υπολόγισα τα λεφτά του Σεπτεμβρίου και μάλλον έχω φάει και τα λεφτά του Νοεμβρίου.
***
* - ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΥ, εδώ που τα λέμε, τα μαύρα λεφτά στην Ελλάδα είναι πιο πολλά και από τα μαύρα μας χάλια.
***
*- ΠΟΙΑ νομίζεις πώς είναι η καλύτερη μπίρα;
- ΕΓΩ; Η «6+2 δώρο».
Ζ.
Και το πλιάτσικο;
* ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΗΚΕ πλέον ως «αντάρτικο»… η ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ προς τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια και τη δράση των διαβόητων funds εις βάρος δανειοληπτών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σπίτια και μικρές επιχειρήσεις. Κι όλη η δημόσια συζήτηση γίνεται αν οι «11» θα ξαναχτυπήσουν, αν θα πληθύνουν και τι σημαίνει αυτό για τις εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ. Το πλιάτσικο που έχουν καταγγείλει οι βουλευτές χάθηκε στον κουρνιαχτό, κανένας δεν ασχολείται με την ουσία της υπόθεσης. (Εμ δεν ξέρει το κεφάλαιο πώς να χειριστεί τα θέματά του;).
Ζ.
Μπλόκα
στα βουνά
* ΕΧΟΥΝ ξεσηκωθεί εκεί ψηλά στα χωριά του Ασπροποτάμου, αντάρτικο κανονικό, κλείνουν δρόμους, μπλοκάρουν και διώχνουν συνεργεία εταιριών που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ιδιωτικά υδροηλεκτρικά στην παρθένα αυτή πανέμορφη περιοχή.
Στο Χαλίκι συνεχίζεται ο ξεσηκωμός, παραμένουν σε επιφυλακή και οι κάτοικοι, οι οποίοι έδιωξαν το χωματουργικό που πήγε νύχτα στην περιοχή για να ξεκινήσει ξαφνικά εργασίες. Και ήδη με την υπόθεση ασχολούνται στην Αθήνα μέσα ενημέρωσης και περιβαλλοντικές οργανώσεις, γι αυτή την παράξενη ιστορία…
***
* ΜΠΛΟΚΑ όμως στα βουνά και από κατοίκους της Πολυθέας και της Μηλιάς, να εμποδίσουν άλλο ιδιωτικό υδροηλεκτρικό στην Τζούρτζια. Λίγο πιο κάτω, πάλι στον Ασπροπόταμο, στις πηγές του Αχελώου, κοντά στη διάσημη ποταμίσια «πλαζ Αλέκος» που τόσο την καμαρώνουν. Απέκλεισαν τέσσερις νταλίκες, που βρέθηκαν νύχτα πάνω στα βουνά μεταφέροντας μεγάλες σωλήνες που είχαν φέρει απ’ την Κωνσταντινούπολη. Πίσω κι αυτοί, δεν πέρασαν… (Τυχαίο, σκέφτονται, που εμφανίστηκαν τώρα; Περίμεναν ν’ αδειάσουν τα χωριά από κόσμο…).
***
* ΣΤΟΝ κάμπο είναι τα φωτοβολταϊκά σε γόνιμη καλλιεργήσιμη γη, στα βουνά και τις κοιλάδες τα αιολικά και τα υδροηλεκτρικά. Για εκμετάλλευση, ακριβώς, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ήπια περιβαλλοντική καταστροφή συνάμα.
Κι απ’ την Αθήνα εκδίδονται σωρηδόν οι απαραίτητες άδειες, παρά τις αρνητικές τοποθετήσεις του περιφερειακού και των κατά τόπους δημοτικών συμβουλίων, τους αγνοούν. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου. Περιβάλλοντος; Κατ’ ευφημισμόν μάλλον…
Ζ.
Τρώγοντας
* ΣΕ γαστρονομικά προβλήματα, μα και λύσεις οι Λαρισαίοι, φιλοσοφημένα άτομα.
- Έχω βγει με δυο ζευγάρια, αυτοί φιλιούνται κι εγώ τους τρώω το φαΐ.
***
* - ΩΡΑΙΟ τυρί… Μου βγάζει κάτι υπόξινο, δροσερό κι αφήνει μια επίγευση ξηρών καρπών. Τι είναι;
- Χαλασμένο.
***
* - ΑΝ η Εύα κι ο Αδάμ ήταν Κινέζοι θα ήμασταν ακόμη στον Παράδεισο.
-Γιατί;
-Διότι θα έτρωγαν το φίδι και δεν θα πείραζαν το μήλο.
***
* - ΓΙΑΤΙ δεν έκανες τον σταυρό σου σήμερα πριν το φαγητό;
- Μου είπε η κόρη μας ότι δοκίμασε πριν εκείνη…
Ζ.
Η πιο μπίζι…
* Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας από τη γοητευτική ιστοσελίδα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ». Με τη συζήτηση για τον υπερτουρισμό όμως να φουντώνει, έχει ένα ενδιαφέρον.
H πιο πολυσύχναστη αεροπορική διαδρομή στον κόσμο, λοιπόν, δεν είναι ούτε το «Λονδίνο - Νέα Υόρκη», ούτε μεταξύ αεροδρομίων της Κίνας. Είναι μια εσωτερική πτήση στη Νότια Κορέα. Η οποία έχει πληθυσμό καμιά πενηνταριά εκατομμύρια.
***
* ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τη διαδρομή μεταξύ των αερολιμένων της Σεούλ, της πρωτεύουσας του κράτους και του νησιού Jeju στα βόρεια της χώρας. Η απόσταση μεταξύ αυτών των δύο αεροδρομίων είναι 449 χιλιόμετρα και η πτήση κρατάει λίγο παραπάνω από 1 ώρα. Το 2018, πάνω από 14 εκατομμύρια άτομα έκαναν αυτή τη διαδρομή μέσα στη χρονιά. Πολλοί από αυτούς είναι Νοτιοκορεάτες, αλλά και τουρίστες από άλλα κράτη, όπως π.χ. από την Κίνα.
***
* Ο λόγος που αυτή η διαδρομή είναι τόσο μπίζι, είναι επειδή το νησί Jeju είναι ο πιο χοτ τουριστικός προορισμός για τους Νοτιοκορεάτες. Μάλιστα, το νησί αυτό, με έκταση λίγο μεγαλύτερη από τη Λέσβο, έχει το παρατσούκλι «Η Χαβάη της Νότιας Κορέας» και μαζεύεται εκεί όοοοολο το κράτος για να διακοπάρει…
Ζ.
Συμβουλές
* ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ πλέον Ανώτατης Σχολής, ο νεαρός Λαρισαίος πήγε στο χωριό του πατέρα του όπου ζούσε η Σαρακατσάνα γιαγιά του.
-Το πήρα, βαβά…
-Αλήθεια καλό μ’; Το χς; Τόβαλες στην τσεπ’ ς;
-Ναι , βαβά. Και χθες ορκίστηκα.
-Κι από δλειά τώρα τι θα καντ’ς;
- Το εξασφάλισα, βαβά, με πήραν στη ΝΑΣΑ.
-Α, μπράβου, να ξανασάν’ει λίγου κι πατέρα’ιζ…
Κι συμπλήρωσε η πολύπειρη γιαγιά.
- Να φκιά’εις τώρα κι τη θ’κή σ’ ΝΑΣΑ. Να μην είσι υποχρεουμένους σι κανένα…
Ζ.
Τι πάρκινγκ…
* ΣΤΑ δύο αναγγελλόμενα περιφερειακά πάρκινγκ, αναφέρεται ο Λαρισαίος. Εντάξει αυτό στην παραποτάμια Καλλιθέας, όπου όμως το Εργατικό Κέντρο έχει σοβαρές αντιρρήσεις γιατί θεωρεί ότι του έχει παραχωρηθεί για να ανεγερθεί το νέο του κτίριο. Το άλλο, στο παλιό Κτηνιατρείο, όμως;
-Γιατί αυτό μπορεί να αποτελεί εξαγγελία της δημοτικής αρχής και μάλιστα επαναλαμβανόμενη; Ότι θα γίνει πάρκινγκ που θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού… Αφού ως πάρκινγκ λειτουργεί και τώρα και κατά κανόνα είναι και γεμάτο. Μετά θα χωράει περισσότερα αυτοκίνητα; (Μπορεί βέβαια, μετά να οργανωθεί καλύτερα και να πληρώνει ο κόσμος, να μην είναι δωρεάν όπως τώρα…).
Ζ.
Ακαταμάχητες
* Ο άλλος είχε καταφύγει στο φαρμακείο.
- Έχετε βιάγκρα για γυναίκες;
- Απέναντι στο κοσμηματοπωλείο, κύριε… (Άκρη δεν έβρισκαν με τις γυναίκες τους οι νεαροί Λαρισαίοι).
***
* - ΕΓΩ θα πεθάνω για σένα… Εσύ;
-Εγώ θα σου φέρνω λουλούδια.
***
* - ΑΚΟΥ, της είπα, εγώ δεν σηκώνω απειλές…
-Και τι σου είπε;
-Προχώρα και θα τα πούμε σπίτι…
Ζ.
Αλλεργικοί
* «ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΙ στα κινητά είναι τελικά οι αναπληρωτές καθηγητές, όπως εξήγησε η κυβέρνηση». Είναι το Κουλούρι που τους βάζει κουλούρι, στον βαθμό: Ανάστατοι είναι οι γονείς του μαθητών μετά και την αποβολή στην Πάτρα. Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος προανήγγειλε την τοποθέτηση ειδικών lockers, ενώ τα παράπονα για την έλλειψη καθηγητών και τον συνωστισμό μαθητών σε κοντέινερς πληθαίνουν.
***
* ΘΕΣΗ όμως πήρε επίσημα το Υπουργείο Παιδείας, μέσω του Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος σχολίασε χαρακτηριστικά πως δεν προχωράει σε νέες προσλήψεις και διορισμούς, μιας και έρευνα έδειξε πως οι αναπληρωτές καθηγητές είναι αλλεργικοί στην ακτινοβολία των κινητών κι έτσι τα τμήματα θα μείνουν ακέφαλα όσο οι μαθητές συνεχίσουν να τα παίρνουν μαζί τους στα σχολεία. Όσο για τα κτίρια που ρημάζουν, ο υπουργός δεν απέκλεισε την ίδια αλλεργία να έχουν και οι μάστορες…
Ζ.
Διαρροή
* ΕΧΕΙ πολύ καιρό, λένε, πάρα πολύ, που στο οδόστρωμα στη γωνία Δημοσθένους και Αφροδίτης, εκεί στη συνοικία Ν. Σμύρνης τρέχει γάργαρο νερό. Υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Δεν υπάρχει πρόβλημα όμως, διότι η ροή του νερού διοχετεύεται σε παρακείμενο φρεάτιο του δικτύου ομβρίων. Κι όλα καλά. (Νιώθουν άσχημα όμως που βλέπουν τη σπατάλη, έχουν ειδοποιήσει τη ΔΕΥΑΛ, όμως…).
Ζ.
Γράψτον
για σπίτι
* ΣTO πολιτικό γραφείο του βουλευτή μαζεύονται πολίτες που ζητούν διάφορα ρουσφέτια, διηγείται ο Γ. Ο. Τους ακούει έναν-έναν ο πολιτικός και τα λέει μετά στον γραμματέα του, που κάθε φορά να κρατάει σημειώσεις. Πολλά αιτήματα είναι συνηθισμένα, υπάρχουν όμως πάντα και τα απίθανα.
Πάει λοιπόν ο πρώτος και ζητάει ένα σπίτι, «γράψε τον κύριο για σπίτι», λέει στον γραμματέα του. Ακολουθεί ο δεύτερος πάλι για σπίτι και ο τρίτος το ίδιο και πάλι ο πολιτικός λέει στον γραμματέα του, «γράψε τον κύριο για σπίτι».
***
* ΣΕ μια στιγμή πλησιάζει κάποιος διστακτικός, που έχει έρθει όμως πλέον η σειρά του και λέει ψιθυριστά στον πολιτικό: «Εγώ έχω χάσει τους όρχεις μου σε ατύχημα και θα ήθελα αν γίνεται να τους αντικαταστήσω με άλλους, να γίνει μια επέμβαση, ξέρω γω κάτι…».
Γυρίζει τότε πάλι ο πολιτικός στον γραμματέα, «γράψε τον κύριο για σπίτι», του λέει «Μα εγώ, κύριε βουλευτά μου, δεν ζητώ σπίτι, όρχεις θέλω…». Κι εκείνος σκύβει επίσης και του λέει συγκαταβατικά. «Γιατί οι υπόλοιποι που ζητάνε σπίτι, τι νομίζεις ότι θα πάρουν;».
Ζ.

 

--------------KAMERA.jpg* ΜΕ τη μακραίωνη εμπειρία του πίσω από την κάμερα, ο Δημ. Μπαγινέτας εξηγεί στον δήμαρχο πώς τα πλάνα μπορούν να γίνουν αεροπλάνα…
Ζ.

 

TERZ_GEROG.jpg* ΑΦ’ ΥΨΗΛΟΥ ελέγχοντες εν προκειμένω, χαμογελαστοί όμως οι αντιδήμαρχοι Τερζούδης-Γερογιώκας, προσηνείς εν γένει δίπλα στον κόσμο.
Ζ.

 

 

FTHINOPORO.jpg* ΝΑΤΟ το Φθινόπωρο… Θα ξανάρθει όμως το καλοκαιράκι. Μπορεί και σε δέκα μέρες…
Ζ.

 

 

SKOYPID.jpg* ΕΤΣΙ κι αλλιώς «δε λέει» η συγκεκριμένη εικόνα για κέντρο πόλης. Αλλά και για κάνα δίμηνο κιόλας; Και μια ανάσα απ’ το Αρχαίο Θέατρο; Όχι λέει, παραμιλάει…
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass