ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2024 17:00
* Να από δω, σύντροφοι, έφυγαν χορτάτα τα ψάρια για τον Παγασητικό * Να από δω, σύντροφοι, έφυγαν χορτάτα τα ψάρια για τον Παγασητικό

Θεσσαλία

* ΣΤΗ Λάρισα αναμένεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για να εξετάσει την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων.

Έρχεται σε μια Θεσσαλία που ακόμη βιώνει τις συνέπειες του «Ντάνιελ» σε όλα τα επίπεδα: υποδομές κατεστραμμένες, περιουσίες και εισοδήματα χαμένα οριστικά. Η Κάρλα σκοτώνει τα ψάρια της, ο Παγασητικός δε λέει να συνέλθει από τη ρύπανση, ενώ η λειψυδρία απειλεί σοβαρά την παραγωγή και το παραγόμενο εισόδημα.
Η κυβέρνηση προφανώς έκανε πράγματα, ειδικά για τους άμεσα θιγόμενους αγρότες και τους ξεσπιτωμένους. Αλλά δυστυχώς αυτά που δόθηκαν είναι πολύ ισχνά για να καλύψουν τη ζημιά. Υποθέτουμε ότι το κατανοεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Γι’ αυτό η Θεσσαλία πρέπει να παραμείνει σε ειδικό καθεστώς χρηματοδοτήσεως για πολύ καιρό ακόμη. Η Θεσσαλία δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Γάμος και διαζύγιο

* ΚΙ από τον γάμο στο... διαζύγιο. Ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά τη Νέα Υόρκη, (ξανα)παντρεύτηκε τον καλό του στα Χανιά, ευτυχώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που ήταν έτοιμα να τον κατασπαράξουν και πλέον επιστρέφει στη... δουλειά. Όπου όλοι διαβλέπουν διαζύγιο με τους «τσιπρικούς», μομφή από Πολάκη, ηγετικές βλέψεις από Φαραντούρη και τον (μόνιμο) Νίκο Παππά έτοιμο να πλασαριστεί στο τιμόνι ως εναλλακτική λύση.
Ποιος να το φανταζόταν ότι τελικά θα δικαιωνόταν μετά από πολλά χρόνια μετά η αλησμόνητη... Μαλβίνα Κάραλη.
- «Ο Συνασπισμός; Αυτός παιδί μου δεν είναι κόμμα. Είναι δέκα κώλοι που ψάχνουν καρέκλα...».

Χάσμα

* ΜΙΛΩΝΤΑΣ σοβαρά, μόνο τυφλοί δε βλέπουν ότι ο παλιός τσιπρικός ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τα βρει σε τίποτε με τον Κασσελάκη. Μεγάλο χάσμα. Τι σημαίνει αυτό; Το πιθανότερο ότι θα το διαλύσουν, θα πάρει ο καθένας το κομμάτι του και θα περιφέρονται με τα μονοψήφια ποσοστά τους ρίχνοντας ο ένας ευθύνες στον άλλο. Χωριό που φαίνεται...

ΠΑΣΟΚ ξανά;

* ΟΠΟΤΕ, στο βάθος ... ΠΑΣΟΚάρα again; Εξαρτάται. Το κόμμα που συμπληρώνει αύριο 50 χρόνια ζωής είναι ήδη σε ευνοϊκή θέση. Θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά... Αλλά μάλλον το τρένο δεν έχει μηχανοδηγό. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για επανεκλογή Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει χωρίς ιδιαίτερη δυναμική.
Κι επειδή η φύση απεχθάνεται τα κενά κ.λπ., κ.λπ., κάτι νέο θα προκύψει στον ορίζοντα, που αυτήν την ώρα κανείς δεν μπορεί να δει.

Αυστηρότερα

* ΑΡΧΙΖΕΙ σε μερικές ημέρες η νέα σχολική χρονιά. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα αυστηροποίησης του σχολείου, μπας και συμμαζέψει το ξεχαρβάλωμα που είχε επιφέρει η αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και μετά. Κανείς δε μας είπε βέβαια γιατί περίμεναν... πέντε ολόκληρα χρόνια για να διορθώσουν την κατάσταση, αλλά αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα του Μητσοτάκη σε όλους τους τομείς.
Αν η πρώτη τετραετία πέρασε με τις πανδημίες και άλλες έκτακτες κρίσεις, τώρα πρέπει κάποια στιγμή να... αντιμετωπίσει το... «τέρας» που λέγεται «ελληνικό κράτος» και να φτιάξει το «μαγαζί». Εύκολο; Καθόλου... Αυτό το κράτος δεν μπορεί να βρει άκρη π.χ. με ένα απλό... λούνα παρκ, πόσο μάλλον με τα σοβαρά και τα μεγάλα.

Απουσίες

* ΤΟ πιο σοβαρό μέτρο απ’ όλα όσα ανακοίνωσε το Υπ. Παιδείας είναι η μείωση του ορίου των απουσιών. Από 114 (επί ΣΥΡΙΖΑ) στις 50 αδικαιολόγητες. Μέχρι τώρα τα σχολεία αντιμετώπιζαν καταστάσεις σαν κι αυτές:
- Καλημέρα σας, από το σχολείο τηλεφωνούμε. Το παιδί σας απουσιάζει σήμερα. Είστε ενήμερη;
- Το ξέρω. Ποιο πρόβλημα υπάρχει. Δε δικαιούται 114 απουσίες;
Τα οικογενειακά περιβάλλοντα έχουν γίνει πλέον πολύ ελαστικά και από κει ξεκινά το πρόβλημα. Γονείς που «ξεπλένουν» ενοχές με την... ανοχή τους.
Με τον νέο νόμο, οι απουσίες θα πρέπει να δικαιολογούνται με χαρτιά. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αλλάξει και τη νοοτροπία.

Ένα μείζον θέμα

* ΟΣΟΙ, όμως, ζουν το σημερινό σχολείο, θα σας πουν, ωστόσο, ότι το πραγματικό πρόβλημα της εκπαίδευσης δεν είναι ούτε τα κινητά ούτε οι απουσίες. Είναι η ποιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού. Εκπαιδευτικοί κάποτε κατέληγαν στα σχολεία οι καλύτεροι επιστήμονες. Οι καλύτεροι φιλόλογοι, οι καλύτεροι μαθηματικοί, οι καλύτεροι φυσικοί κ.λπ. Σήμερα στις καθηγητικές σχολές και στα Παιδαγωγικά Τμήματα οι βάσεις έχουν πέσει στα Τάρταρα. Μπαίνουν σ’ αυτά οι αδύνατοι μαθητές. Λογικό. Να πάει κάποιος φιλόλογος, μαθηματικός, φυσικός, γιατί; Για το κύρος; Ποιο κύρος; Για να παίρνει 1.000 ευρώ στις εσχατιές της χώρας, να τα ακούει από κάθε άσχετο και να κοιμάται στο... αυτοκίνητο στα νησιά; Δυστυχώς, σε λίγο, η ποιότητα των εκπαιδευτικών θα αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα.

Και στον Στρατό

* ΑΝΑΛΟΓΟ πρόβλημα παρατηρείται ήδη και στον Στρατό, όπου καταγράφεται κύμα παραιτήσεων νέων σε ηλικία αξιωματικών. Είναι τα παιδιά που πήγαν εκεί με παρότρυνση της οικογένειας και με βασικό κίνητρο «έναν σίγουρο μισθό». Και που μετά ανακάλυψαν ότι έξω, στην αγορά, υπάρχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για μεγαλύτερο εισόδημα. Αύξηση μισθών θα ήταν η λύση, αλλά ένα καταχρεωμένο κράτος που δίνει μόλις 1.300 ευρώ σε νεοδιοριζόμενους γιατρούς, τι περιθώρια έχει;

Κάμαλα

* ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ εκλογές... Κανείς δεν μπορεί ασφαλώς να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά το κλίμα μυρίζει ήδη... Κάμαλα Χάρις. Το ρητορικό μπούλινγκ του Τραμπ φαίνεται παλιά, πολυκαιρισμένη και εν πολλοίς ξεπερασμένη συνταγή, ενώ η Κάμαλα (με τους πανίσχυρους μηχανισμούς των Δημοκρατικών) δείχνει πιο φρέσκια, πιο ανθρώπινη, μια πολιτικός που σού γεννά χαρά και αισιοδοξία. Επομένως, θα ποντάραμε υπέρ της.

Περί ηρώων

* ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ... Προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός κόντρα σε μια μικρομεσαία γαλλική ομάδα, τη Λανς, και την επομένη, τιμώντας την παράδοσή τους, τα αθλητικά πρωτοσέλιδα θριαμβολογούσαν: «Ήρωες!», «Θεοί!».
Αλλά, αν είναι ήρωες αυτοί, οι άλλοι, που κολυμπάνε και τρέχουν στους Παραολυμπιακούς χωρίς χέρια και πόδια, τι είναι; Τελικά οι λέξεις χάνουν κάποτε το νόημά τους.

Απορία

* ΚΑΙ είπε ο παλιός δάσκαλος: Πολύ ωραία. Η κυβέρνηση απαγόρευσε διά νόμου τα κινητά των μαθητών στα σχολεία. Θα απαγορεύσει τώρα τα κινητά και στους... γονείς;

Σχολικά γυμναστήρια

* ΜΠΟΡΕΙ να αφαιρεί κάτι από τη γοητεία του παζαριού της Λάρισας η απόφαση του δημάρχου Θ. Μαμάκου να μη λειτουργήσει το λούνα παρκ, όμως στις σημερινές συνθήκες έμοιαζε επιβεβλημένη. Άσε που πολλοί γονείς θα απέφευγαν τη χρήση από μόνοι τους.
Με την ευκαιρία αυτήν προτρέπουμε τον δήμαρχο να ασχοληθεί και με τα σχολικά γυμναστήρια της πόλης, όπου πρωί και απόγευμα συνωθούνται για άθληση και παιχνίδι χιλιάδες μαθητές.
Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει ελέγξει κανείς λ.χ. την ευστάθεια που έχουν οι μπασκέτες, αν τα φώτα οροφής κοντεύουν να πέσουν σε κεφάλια μαθητών και άλλα πολλά. Και να γίνει αμέσως... Τα σχολεία ανοίγουν όπου να ‘ναι, περιθώρια δεν υπάρχουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass