ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2024 17:11
* ΘΑ μπορούσαν να γεμίσουν λεωφορείο οι φίλοι του Λαρισαίου υφυπουργού Χρήστου Κέλλα που πήγαν στην Αθήνα για την τελετή ορκομωσίας του. Στελέχη του κόμματος, συνεταιριστές και προσωπικοί του φίλοι, έσπευσαν κατ’ ιδίαν να τον συγχαρούν. * ΘΑ μπορούσαν να γεμίσουν λεωφορείο οι φίλοι του Λαρισαίου υφυπουργού Χρήστου Κέλλα που πήγαν στην Αθήνα για την τελετή ορκομωσίας του. Στελέχη του κόμματος, συνεταιριστές και προσωπικοί του φίλοι, έσπευσαν κατ’ ιδίαν να τον συγχαρούν.

Μονίμως μούσκεμα
* - ΜΕΤΑ τον καύσωνα βροχή, διάβαζε ο Λαρισαίος.

- Βλέπω ότι μας πάει από μούσκεμα σε μούσκεμα, δε θα ηρεμήσουμε...
***
* ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όμως, κι άλλα προβλήματα αυτές τις πρόωρα ζεστές μέρες.
- Ένα μαγιό θα ήθελα.
- Έχετε κάποια προτίμηση;
- Να μου κάνει.
Ζ.
Κι άλλο;
* ΠΕΡΑΣΕ απ’ τον τσαγκάρη αυτήν την εβδομάδα ο Λαρισαίος. Και ζήτησε να του κάνει μια επιπλέον τρύπα στη ζώνη.
- Κάνε δύο καλύτερα...
- Δίαιτα;
- Υποχρεωτικά. Νομίζω ότι θα το σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι. Άκουσα τον Μητσοτάκη να λέει ότι πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις του...
- Ε και τι πήγαμε και ψηφίσαμε τότε...
Ζ.
Ο Κανένας
* - Ο πολυμήχανος Οδυσσέας μέθυσε τον πανίσχυρο γίγαντα Πολύφημο και κατόπιν με μια κίνηση τον τύφλωσε, άλλωστε ένα μάτι είχε ο Κύκλωπας. Προηγουμένως του είχε συστηθεί λέγοντας πως το όνομά του είναι Κανένας.
Την ιστοριούλα απ’ την Οδύσσεια διηγούνταν ο Λαρισαίος Γ.Γ.
- Κι όταν μετά, τρελαμένος απ’ τον πόνο εκείνος καλούσε τους άλλους Κύκλωπες σε βοήθεια, ουρλιάζοντας ότι τον τύφλωσαν, εκείνοι δεν έσπευσαν, γιατί όταν του φώναζαν ρωτώντας ποιος του το έκανε, εκείνος απαντούσε «Ο Κανένας».
***
* ΠΟΥ ήθελε να καταλήξει;
- Κι ο Μητσοτάκης χωρίς αντίπαλο πήγε στις εκλογές κι έχασε. Απ’ τον Κανέναν...
- Και τώρα δεν τον πιστεύουν, ε;
- Κάτσε μη βρεθεί και κάνας ξύπνιος και του περάσει σύντομα τους ψηφοφόρους από μπροστά του κρυμμένους κάτω από τις κοιλιές προβάτων...
Ζ.
Γιατροί
* ΘΕΣΣΑΛΟΙ αμφότεροι, έχουν κι άλλα κοινά στοιχεία ο υπουργός κι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Καρδιτσιώτης ο Κώστας Τσιάρας, γεννημένος το 1966, Λαρισαίος μεν, γεννημένος όμως στην Καρδίτσα ο Χρήστος Κέλλας, το 1958. Γιατρός μικροβιολόγος ο πρώτος, γιατρός αναισθησιολόγος ο δεύτερος. (Και εξετάσεις των θεμάτων θα γίνουν και επεμβάσεις).
Ζ.
Με παράδοση
* ΕΧΕΙ δημιουργήσει μια παράδοση η Λάρισα στο Υπουργείο Γεωργίας. Όταν είχαν ζόρια οι πρωθυπουργοί με την αγροτιά, έβαζαν έναν Λαρισαίο να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά.
Η αρχή είχε γίνει με τον Θ. Στάθη, γεννημένο το 1937 στην Κοιλάδα, που ορίστηκε από τον Α. Παπανδρέου υπουργός Γεωργίας, από τον Σεπτέμβριο του 1995 μέχρι τον Ιανουάριο του 1996.
Ακολούθησε ο Φ. Χατζημιχάλης, γεννημένος το 1957 στο Λιβάδι Ελασσόνας, που ανέλαβε υφυπουργός Γεωργίας από το 2000 μέχρι το 2004 στην κυβέρνηση Κ. Σημίτη.
Κατόπιν ο Μ. Χαρακόπουλος, γεννημένος το 1968 στα Βούναινα, που τον Ιούνιο του 2012 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά και που παραιτήθηκε από τη θέση του τον Μάρτιο του 2014.
Μετά ο Β. Κόκκαλης, γεννηθείς το 1972 στη Λάρισα, ο οποίος προερχόμενος από τους Αν. Ελ. ανέλαβε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Νοέμβριο του 2016 ως τον Ιούνιο του 2019 στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.
Και τώρα ο Χρ. Κέλλας αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη.
Ζ.

Στον τόπο τους
* ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως λειτούργησε και σ’ αυτές τις εκλογές το λεγόμενο «ορεινό Καραμπάχ», η περιοχή της Ελασσόνας, όπου υποστηρίζουν εμφανώς τους δικούς τους.
Να, η ΝΔ έλαβε σε ολόκληρη την επαρχία Ελασσόνας περίπου 5.000 ψηφοδέλτια και εξ αυτών τα 3.600 είχαν σταυρό στον Γ. Μπλιούμη. Με επόμενο τον Γ. Αυτιά να παίρνει μόλις 1.100 σταυρούς. Ο πτέραρχος πήρε στο χωριό του, την Τσαριτσάνη, 206 σταυρούς επί 260 νεοδημοκρατικών ψηφοδελτίων.
***
* Ο Φ. Σαχινίδης πάλι, με το ΠΑΣΟΚ να παίρνει στην περιοχή 2.700 ψηφοδέλτια, συγκέντρωσε εξ αυτών 1.300 σταυρούς. Ακολούθησε ο Ν. Τσιλιμίγκας με 800, το ΠΑΣΟΚ έχει και τα εσωκομματικά του που αναδείχθηκαν μετεκλογικά, ενώ ο Ν. Παπανδρέου 650 σταυρούς.
Αντιστοίχως, στην Αχαΐα των Παπανδρέου μετρήθηκαν 6.400 σταυροί για τον δικό τους, ενώ ο Λαρισαίος έφτασε τους 2.100, που δεν ήταν καθόλου λίγοι.
Ζ.
Εις -άκι
* ΚΑΝΕΙ την πρόγνωσή του ο έμπειρος Λαρισαίος.
- Μετά τον Ανδρουλάκη θα περιλάβουν τα ΜΜΕ και τον Κασσελάκη κι ύστερα, ορισμένοι, όχι όλοι, λιγουλάκι, θα πουν το ποιηματάκι και στον Μητσοτάκη... (Οι εκλογές δημιούργησαν πληγές).
Ζ.
Ασυμφωνίες
* ΚΑΠΩΣ απελπισμένοι, δεν έβρισκαν άκρη, οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Αν ο Μπετόβεν ήταν γυναίκα, θα έγραφε μόνο «διαφωνίες».
***
* - ΤΑ πόσα κλείνει τελικά η γυναίκα σου;
- Τα 35...
- Και γιατί στην τούρτα έχει 28 κεράκια;
- Κάθε χρόνο τόσα βάζουμε, είναι τα αγαπημένα της.
***
* - ΓΝΩΡΙΖΕΣΤΕ, τσεκάρει κοσμηματοπωλεία. Τα φτιάχνετε, μαγαζιά με νυφικά. Παντρεύεστε, με βρεφικά είδη. Κάνετε παιδί, δικηγορικά γραφεία.
Ζ.
Επιδόσεις
* Ο πρόεδρος των αγροτών, ο Ρίζος Μαρούδας, τα πήγε περίφημα με το ΚΚΕ στον Νομό Λάρισας κι όχι μόνο στα μέρη του στην Αγιά. Με 6.400 σταυρούς ξεπέρασε ακόμη και τον Φιλ. Σαχινίδη, που πανελληνίως ήταν ο α’ επιλαχών του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πήρε 5.800. Και που πίσω του στη Λάρισα είχε τον Ν. Τσιλιμίγκα με μόλις 150 σταυρούς λιγότερους.
***
* ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι είναι το ταβάνι των πανεπιστημιακών, καθώς και ο επίσης καθηγητής Θεόφ. Καραχάλιος, με τη ΝΔ, 5.700 σταυρούς πήρε κι αυτός. Ενώ ο πτέραρχος Γ. Μπλιούμης έφτασε τους 10.000 στον νομό και κάποιοι άρχισαν να λένε ότι τώρα πρέπει να πάει για βουλευτής.
***
* Η Φαρσαλινή δικηγόρος Χρ. Χλαπανίδα πήρε με τον ΣΥΡΙΖΑ 1.250 σταυρούς και κατατάχθηκε 10η στον νομό, ενώ με 9.000 συνολικά βγήκε 33η πανελλαδικά.

Ο επίσης Φαρσαλινός, ο αγρότης Σωκρ. Αλειφτήρας, με τη μικρότερης ισχύος «Πλεύση» μάζεψε 1.750 σταυρούς στον νομό, πρώτος φυσικά και με 14.000 συνολικά βρέθηκε τρίτος στη σειρά πανελλαδικά.
- Προαλείφεται ο Αλειφτήρας για βουλευτής;
- Είναι, βέβαια, συνήθως κάπως παράξενα τα πράγματα με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά γιατί όχι; Πού θα βρει καλύτερο...
Ζ.
Μπα δεν...
* «...ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ο πρώην υφυπουργός Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πλέον ο Τρικαλινός. Λογικά όφελος για την υπόθεση του Αχελώου», έγραφαν τα «Ψ» τον Ιανουάριο του 2021. Η απόλυτη διάψευση προσδοκιών, από τον αναβαθμισθέντα τότε πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2019. Ουδέν προχώρησε στο έργο, μέχρι τον Ιούνιο του 2023, όποτε ο Κ. Σκρέκας ανέλαβε υπουργός Ανάπτυξης, πόστο που κατείχε μέχρι προχθές, όταν και τέθηκε εκτός κυβέρνησης. Σημειωτέον ότι ο Τρικαλινός, γιος του παλιού βουλευτή Θοδ. Σκρέκα, ήταν υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το 2014-15 στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Ζ.
Μπλεγμένοι
* ΤΑ είχαν μπερδέψει λιγάκι οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Ωραία η συνταγή κοτόπουλο με ουίσκι. Αλλά επειδή δεν είχα κοτόπουλο, έβαλα πάγο.
***
* - ΔΕΝ είναι κακό να ρωτάμε...
- Δεν είναι, όμως, και υποχρεωτικό να απαντάμε.
***
* - ΚΑΙ πώς μπορώ να έχω έκπτωση ως φοιτητής;
- Με το πάσο σου.
- Oκ, δεν βιάζομαι.
Ζ.
Ευρωλέξεις
* ΔΕΝ έβαλε για ευρωβουλευτής ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, αντ’ αυτού προτιμήθηκε από τη ΝΔ η Βίκυ Φλέσσα, που πήγε και καλά, γνωστή από τις εκπομπές στην τηλεόραση. Ωστόσο, ο καθηγητής Γλωσσολογίας, με αφορμή τις ευρωεκλογές, επιχειρεί να αναδείξει τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο το ίδιο το όνομα Ευρώπη που είναι ελληνικό, πιθανότατα από το θηλυκό του επιθέτου εὐρωπός, που σήμαινε «με ευρείς οφθαλμούς», άρα «ανοιχτομάτης», συνεχίζει παραθέτοντας λέξεις-έννοιες που δείχνουν ότι η ελληνική γλώσσα κατέχει καίρια θέση στη σκέψη και τη γλωσσική έκφραση της Ευρώπης.
***
* ΟΠΩΣ λ.χ. η θεωρία (theοry) και η εμπειρική (empirical) ή πρακτική (practical) γνώση, το σύστημα (system) και η μέθοδος (methοd), η λογική (lοgics) και η οργάνωση (οrganisatiοn), η υπόθεση (hypοthesis), τα κριτήρια (criteria), η ιεραρχία (hierarchy), οι κατηγορίες (categοry) και η ταξινόμηση (taxοnοmy), η ανάλυση (analysis) και η σύνθεση (synthesis), οι ιδέες (idea), οι θέσεις (thesis) και τα θέματα (theme), η κρίση (crisis) και τα προβλήματα (prοblem), η τεχνολογία (technοlοgy) και η μηχανή (machine), ο τύπος (type) και η αναλογία (analοgy), η φάση (phase) και το πρόγραμμα (prοgramme), η σφαίρα (sphere) και η ατμόσφαιρα (atmοsphere), η διάγνωση (diagnοsis), τα συμπτώματα (symptοm) και η θεραπεία (therapy), ο ενθουσιασμός (enthusiasm), το μυστήριο (mystery) και η μαγεία (magic), η συμμετρία (symmetry), ο ρυθμός (rythm), η περίοδος (periοd) και η εποχή (epοch), ο τόνος (tοne) και η μελωδία (melοdy), η δημοκρατία (demοcracy), η πολιτική (pοlicy), ο διάλογος (dialοgue) και ο μονόλογος (mοnοlοgue), η ενέργεια (energy) και το πάθος (pathοs), η ποίηση (pοetry), το θέατρο (theatre) και το δράμα (drama), η οικονομία (ecοnοmy), τα μαθηματικά (mathematics) και η αριθμητική (arithmetics), η συμφωνία (symphοny), η μουσική (music), η ορχήστρα (οrchestra), το σχολείο (schοοl), ο μύθος (myth) και η ιστορία (histοry), οι αυτόματοι (autοmatic), ηλεκτρονικοί (electrοnic), ατομικοί (atοmic) μηχανισμοί (mechanisms) κ.λπ.
***
* ΕΤΣΙ, καταλήγει, καταλαβαίνουμε τα λόγια τού Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, του μεγάλου φυσικού, που δήλωνε ότι «η θητεία μου στην αρχαία ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση, στη γλώσσα αυτήν υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στη λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο» (Εννοώντας την ετυμολογική διαφάνεια).
Ζ.
Μαζί, αλλά χώρια
* ΜΠΟΡΕΙ οι ίδιοι να μη θέλουν ούτε να κοιταχτούν, να αλληλοπυροβολούνται σε κάθε ευκαιρία, όμως ο Λαρισαίος Γ.Ο. προσθέτει τις επιδόσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, μαζί και του «Κόσμος». Πέρυσι στις εκλογές που ήταν όλοι μαζί είχαν πάρει 17,8, ενώ τώρα στις ευρωεκλογές συνολικά 18,5%. Σε ψήφους πέρυσι 930 χιλιάδες, τώρα 730 χιλιάδες όλοι μαζί, που με αναγωγή, όμως, στην αυξημένη αποχή, από 54 η συμμετοχή έπεσε στο 41%, αντιστοιχούν σε 950 χιλιάδες «περσινές» ψήφους.
***
* ΕΙΝΑΙ καλός στα μαθηματικά, όμως η πολιτική είναι αλλιώς. Συμπεραίνει, λοιπόν, ότι το άθροισμα των «εις α διεμοιράσθη», διατηρήθηκε και μάλιστα, παρά τη ζημιά που προκάλεσε ο σκληρός χωρισμός. Κι επειδή και η πολιτική απαιτεί λογική και ορθή κρίση, όπως τα μαθηματικά... (Εν προκειμένω, βέβαια, σιγά μη βρεθεί).
Ζ.
Για σιγουριά
* ΗΤΑΝ στον Αγιόκαμπο χθες οικογενειακώς ο Λαρισαίος.
- Καρχαρίας είναι αυτό στο βάθος;
- Πήγαινε πιο κοντά να δεις, πεθερούλα μου...
Ζ.
Παράπονα
* ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ οι επισκέπτες στα παράλια Λάρισας και αναλόγως αυξήθηκαν και τα παράπονα για τα προβλήματα που εντοπίζουν στην περιοχή. Επισκέπτης καταγγέλλει ότι «το λιμάνι του Αγιοκάμπου εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης, καθώς το εκκλησάκι είναι έτοιμο να καταρρεύσει, δεν υπάρχει ούτε ένα παγκάκι για τους περιπατητές, που κάποιοι είναι και ηλικιωμένοι, και η περιοχή είναι γεμάτη αδέσποτα σκυλιά».
Λ.Κ.
Ανθίμου Γαζή
* «Η οδός Ανθίμου Γαζή έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο νευραλγικούς δρόμους μέσα στην πόλη της Λάρισας, με συνεχή κίνηση οχημάτων και μεγάλο μποτιλιάρισμα. Από τον Κωνσταντινίδη, μέχρι και τα φανάρια, στη συμβολή της με την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, έκανα με το αυτοκίνητο 14 λεπτά για την ακρίβεια» δηλώνει αγανακτισμένος πολίτης και συμπληρώνει πως «είναι ο μόνος δρόμος με κατεύθυνση εξόδου από το κέντρο, καθώς στην ευρύτερη περιοχή..., οι παράλληλοι αυτής μεγάλοι δρόμοι, όπως οι οδοί Παπαναστασίου και Παναγούλη αντίστοιχα, εισέρχονται στην πόλη. Για να φτάσεις στην επόμενη έξοδο από το κέντρο, όπως στην οδό 28ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να διασχίσεις το κέντρο! Μα, είναι αυτό λογικό; Δε θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερο έξοδοι, για την απομάκρυνση οχημάτων από το κέντρο; Μήπως να το δει η νέα Δημοτική Αρχή;».
Δημόσιο
* «Η κυβέρνηση να προσπαθήσει να εξυγιάνει το Δημόσιο» ζητά πολίτης και προτείνει «να δημιουργήσει μια τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες πολιτών, που θα αναφέρουν όσους δημόσιους υπαλλήλους δεν είναι στις θέσεις τους εν ώρα εργασίας, όσους ταλαιπωρούν τους πολίτες, όσους χρηματίζονται, όσους είναι αγενείς, όσους εκπαιδευτικούς κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι και δε δίνουν αποδείξεις, όσους γιατρούς ζητούν φακελάκι... και πολλούς άλλους. Προς το παρόν μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπάρχει τηλέφωνο καταγγελιών. Αυτό είναι το κράτος δικαίου;». Η αλήθεια είναι πως αν υπάρξει ποτέ μια τέτοια τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών πολιτών για το Δημόσιο, το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα «βγάζουμε γραμμή»!        

Λ.Κ.

 

-------------

 

AGELADA.jpg* ΤΟΥ κόρναραν συνέχεια, ότι θα του πέσει η αγελάδα από πίσω. Δεν καταλάβαιναν αμέσως ότι ήταν διαφήμιση. Ζ.

 

 

 

METAFRASH.jpg* ΤΟ είχε πάρει σίγουρα το Lower ο υπεύθυνος του καταστήματος.
Ζ.

 

 

 

IX.jpg* ΕΝΑΣ καλός εύκαμπτος και αδιάβροχος μουσαμάς χρειάζεται για να προστατεύει τον οδηγό. Τότε οι επιβάτες, εκεί πίσω, μπορούν να πάνε θάλασσα πλατσουρίζοντας απ’ τη Λάρισα ακόμη...
Ζ.

 

 

 

 

PLATFORMA.jpg* ΑΝΟΙΞΕ λέει η πλατφόρμα «Διακοπές για όλους». Η πλατφόρμα...
Ζ.

 

 

 

ANASXHM.jpg* ΣΑΜΠΩΣ αυτό δε θα μπορούσε, κατ’ αναλογίαν, να ονομαστεί ανασχηματισμός;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass