ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2024 17:11
* ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να σπάει κάθε ρεκόρ ο δρόμος που συνδέει το Αχίλλειο με το Καλαμάκι και παραμένει αποκλεισμένος. Δέκα μήνες συμπληρώνονται και ακόμα παραμένει κλειστός, το νερό δεν λέει να υποχωρήσει τόσο ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Δείχνει να είναι ακατάρριπτο το ρεκόρ... * ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να σπάει κάθε ρεκόρ ο δρόμος που συνδέει το Αχίλλειο με το Καλαμάκι και παραμένει αποκλεισμένος. Δέκα μήνες συμπληρώνονται και ακόμα παραμένει κλειστός, το νερό δεν λέει να υποχωρήσει τόσο ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Δείχνει να είναι ακατάρριπτο το ρεκόρ...

Δεν βάσταξε...
* - ΔΕΝ μπόρεσε να βαστάξει λιγάκι ο μπαγάσας, να περιμένει ο καύσωνας, ώστε να φύγουν τα γυναικόπαιδα απ’ τα τσιμέντα;
Δυσφορούσε και για άλλο λόγο χθες ο Λαρισαίος.

- Να τελειώσουν τα σχολεία μεθαύριο, να την κοπανήσουν από την πόλη οι μικροί μαθητές με τους παππούδες τους για τις θάλασσες και τα χωριά... Έπρεπε να τον υποστούν;
- Εμ οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών που δεν τελείωσαν ακόμη και ταλαιπωρούνται;
***
* - ΑΝΟΙΞΑ το παράθυρο να κάνει ρεύμα και ένιωσα τους δράκους να με αγκαλιάζουν...
Πολύ γλαφυρός τις περιγραφές του ο Λαρισαίος Τ. Ζ.
- Περπάτησα μέχρι το περίπτερο και νιώθω σα να διέσχισα την κοιλάδα του θανάτου...
- Σιγά τη ζέστη μωρέ, απλά να εδώ, σπρωχνόμαστε με τον σκύλο μου ποιος θα προλάβει να ξαπλώσει κάτω στα πλακάκια εκεί που χτυπάει το αιρκοντίσιον.
Ζ.
Κανείς δεδομένος
* «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από οτιδήποτε άλλο, αυτές οι εκλογές αντικατοπτρίζουν τις εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο», διαπιστώνει ο Κας Μούντε, πανεπιστημιακός ειδικός στον λαϊκισμό και τη ριζοσπαστική δεξιά.
Αλλιώς ήταν τα αποτελέσματα στη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλιώς στην Ιταλία και πολύ διαφορετικά στην Ισπανία, μα και στην Πολωνία ακόμη και στην Ουγγαρία και ιδίως στις σκανδιναβικές χώρες. Αμφισβητείται η βολική θεωρία Μητσοτάκη «Έτσι έγινε παντού, μας πήρε η μπάλα κι εμάς...»
***
* ΑΛΛΟΙ γαλάζιοι πάλι αναζητούσαν διαφορετική προσέγγιση.
- Χωρίς αντίπαλο δέος δεν φορτσάρει η ομάδα. Αν ξεπεταχτεί κάποιος αντίπαλος τότε μπορεί να συνέλθει κι η ΝΔ να αποδώσει καλύτερα. Μπορεί...
- Άμα ανοίξει η στρούγκα στο μαντρί όμως, άντε ξαναμάστα μέσα... Αποδείχθηκε όμως πως κανείς δεν θεωρείται δεδομένος πια, όσο ποσοστό και να πάρει όχι απλώς 41%, ο κόσμος είναι κουρασμένος.
***
* ΚΑΙ φυσικά πολλοί θυμούνται πως ο πρωθυπουργός μετέτρεψε την αναμέτρηση σε δημοψήφισμα για τον εαυτό του «Κάθε ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις ευρωεκλογές θα έχει γραμμένο από πίσω το όνομα και το επώνυμό μου», είχε πει.
Ενώ εκβίασε τους ψηφοφόρους μιλώντας για κίνδυνο της σταθερότητας της χώρας εφόσον δεν έπαιρνε 33% «θα διακυβευτούν όλα όσα θεωρείτε δεδομένα». (Άρα τώρα;)
Ζ.
Με ελπίδες
* ΜΕ δύο υπουργούς Βολιώτες, η ΝΔ 29,5% στη Μαγνησία. Ακριβώς το ίδιο ποσοστό και στα Τρίκαλα με δύο επίσης Τρικαλινούς υπουργούς.
Χαμηλό βαρομετρικό στη Λάρισα με 27,5%, χωρίς εκπροσώπηση στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά εκτόξευση συγκριτικά στην επίσης ξεχασμένη Καρδίτσα με 32,5%. (Με την ευκαιρία, ο Βόλος έδωσε τα χειρότερα θεσσαλικά τους ποσοστά σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ και τα καλύτερά τους στον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλ. Λύση.)
***
* ΑΥΤΗ η θεώρηση δεν ευνοεί την ανάγκη υπουργοποίησης Λαρισαίων. Αν βέβαια εκτιμηθεί ότι απαιτείται στροφή προς τα δεξιά στον ανασχηματισμό, ο οποίος πήρε μικρή αναβολή για να ζυγιστούν καλύτερα τα πράγματα και κυρίως να μην φανεί πανικός στο Μαξίμου, τότε ο Χρ. Κέλλας αυξάνει τις πιθανότητές του.
Αν εξοβελιστεί ο Λευτ. Αυγενάκης, που προβάλλει ως το πιθανότερο, αυτό μπορεί να δώσει περισσότερες ελπίδες στον Χρ. Καπετάνο, σε λογική εξισορρόπησης, αλλά μπορεί και να τις μηδενίσει, αν ο φίλος του έχει πέσει σε ακραία δυσμένεια.
Ζ.
Τι κοσκινίζουν;
* ΜΠΟΡΕΙ να βρήκαν ύφαλο ξανά οι δημοσκοπικές εταιρίες, ακόμη και στα «exit polls» έπεσαν στα βράχια, ωστόσο οι αναλυτές αξιοποιούν τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία αυτών των μετρήσεων για να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με το πώς ψήφισε ο κόσμος και τι μετακινήσεις έγιναν.
- Μα τι να βρεις, κοσκινίζοντας τα πίτουρα... Αλεύρι;
***
* ΕΞΗΓΟΥΣΕ ότι και σ’ αυτές τις εκλογές θα ψηφίσει ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Λαρισαίος Στ. Κ. και θύμιζε το γέλιο που έκανε η μάνα του όταν παλιότερα την είχε ρωτήσει απ’ το τηλέφωνο κάποιος «γκαλοπατζής» τι θα ψηφίσει και του κόπηκε η φωνή όταν του είπε ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ότι ήταν 85 χρόνων...
(Προφανώς και θα τη διέγραψαν απ’ την έρευνα.)
Ζ.
Φαινόμενα
* ΤΟ φαινόμενο του Φειδία στην Κύπρο. Όπου ο 25χρονος influencer, YouTuber, TikToker φιλοτέχνησε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του. Κατέβηκε μόνος του και τερμάτισε τρίτος σε ψήφους καταλαμβάνοντας μία από τις έξι έδρες στην Ευρωβουλή που δικαιούται η χώρα. «Το σημερινό γεγονός κυρίες και κύριοι των κομμάτων, θέλω να το πάρετε ως ένα καμπανάκι που χτυπά για να εκσυγχρονιστείτε, για να θυμηθείτε πως υπηρετείτε τον λαό και όχι τα προσωπικά και κομματικά σας συμφέροντα», είπε στις πρώτες του δηλώσεις, «Σήμερα είναι ιστορική ημέρα όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τον κόσμο όλο.»
***
* ΤΟ φαινόμενο επίσης με τη Γαλάτω Αλεξανδράκη, την 76χρονη κτηνοτρόφο με κρεοπωλείο στην Αλεξανδρούπολη, που πήρε 51.000 σταυρούς από όλη την επικράτεια και εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το κόμμα Βελόπουλου.
Δεν εμφανίστηκε πουθενά, δεν έκανε δηλώσεις, δεν έχει λογαριασμούς στα socialmedia, δεν έκανε προεκλογικό αγώνα, τα ΜΜΕ δεν είχαν φωτογραφία της, οι συγγενείς της δεν ήξεραν ότι είναι υποψήφια, όμως κατάφερε να εκλεγεί.
Ούτε και η ίδια ξέρει πώς, μη διαβεβαιώνοντας ότι θα πάει τελικά στην Ευρωβουλή, δείχνει να έχει περισσότερο γνώθι σ’ αυτόν από πολλούς άλλους.
Μόνη εξήγηση ότι ήταν πρώτη αλφαβητικά στο ψηφοδέλτιο, άλλη ερμηνεία δεν υπάρχει. (όλοι το ξέρουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο να είσαι πρώτος στη λίστα.)
Ζ.
Τζάμπα διόδια
* ΥΠΗΡΧΕ θέμα χθες στην εθνική οδό στα Τέμπη και τα αυτοκίνητα διοχετεύονταν μέσω της Κοιλάδας, δεν κινούνταν από τα τούνελ. Αυτό όμως διόλου δεν εμπόδισε τα διόδια να λειτουργούν και να εισπράττουν κανονικά.
- Πήγαινα Πλαταμώνα, έξαλλος ο Λαρισαίος. Πλήρωσα διόδια στο Μακρυχώρι και τρία χιλιόμετρα μετά μας έβγαλαν στον παλιό δρόμο. Είναι δυνατόν;
Κι αφού δεν πρόσφεραν εθνική οδό και διέλευση απ’ τις σήραγγες γιατί δεν σήκωναν τις μπάρες. Εκμεταλλεύεται τον αυτοκινητόδρομο η εταιρεία ή τη διαδρομή;
Ζ.
Αποστειρωμένοι
* ΤΟ είχαν δει το όνειρο, έσπευσαν αλλά... Να πει κανείς ότι δεν προσπάθησαν; Είχαν προσπαθήσει όμως περισσότερο όλο τον προηγούμενο καιρό, για να τρελάνουν τον κόσμο. Πενταμελές υπουργικό κλιμάκιο στα Φάρσαλα, όχι ένας και δύο, συν γενικοί γραμματείς και γαλάζιοι βουλευτές, περιόδευσαν στα χωριά της επαρχίας την τελευταία εβδομάδα πριν την κάλπη, Ναρθάκι, Βαμβακού, μέχρι τη δύστυχη Υπέρεια έφτασαν, μίλησαν με τον κόσμο, αν κι αυτό είναι αμφίβολο, μάλλον έκαναν δηλώσεις σε αποστειρωμένο περιβάλλον, χωρίς αντιτιθέμενους.
***
* ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ο Μάριος Θεμιστοκλέους περιόδευσε επί ώρες στην περιοχή, υφυπουργός Υγείας που όμως δεν βρήκε 10 λεπτά να περάσει κι απ’ το υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, ν’ ακούσει τα προβλήματα που το ταλανίζουν, να δώσει δυό υποσχέσεις.
Ζ.
Καμπανιές
* ΤΕΤΟΙΑ κι άλλα παρόμοια. Συν οι αλλεπάλληλες εμφανίσεις του Λευτ. Αυγενάκη στον κάμπο που έπαιξαν τον ρόλο τους.
Μέχρι κι οι Λαρισαίοι γαλάζιοι βουλευτές τα αντελήφθησαν και βγήκαν να τα πουν. Ποιος να το φανταζόταν ότι θα τολμούσαν να μιλήσουν έτσι...
Να, ο Χρ. Καπετάνος το ξεστόμισε: «Πρώτο μήνυμα: Ακούμε τους πολίτες και δείχνουμε μεγαλύτερη κατανόηση στα πραγματικά προβλήματα.» ( Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη; Δεν ακούει και δεν κατανοεί;)
***
* Ή ο Μαξ. Χαρακόπουλος: «Χρέος μας να αφουγκραζόμαστε διαρκώς τους πολίτες στους οποίους και λογοδοτούμε. Η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων πρέπει να συμβαδίζει με το ήθος και την ενσυναίσθηση όλων όσοι υπηρετούν την κοινή προσπάθεια.» (Καλά, αυτός είχε ξαναπεί κάποια παρόμοια, πιο σοφτ όμως...)
Ζ.
Από πενταετίας
* ΜΕ όσα ακούγονται θεωρούν σκόπιμο να το υπενθυμίσουν συνεργάτες του Κ. Αγοραστού: Η προσθήκη της νέας πτέρυγας στο παλιό νοσοκομείο της Λάρισας, στο ΓΝΛ, εγκρίθηκε από το υπουργείο, κατόπιν πιέσεων, τον Ιούλιο του 2019, με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε ταχύτατα η επικαιροποίηση των μελετών και οι απαιτούμενες εγκρίσεις από το Ελεγκτικό κλπ. Ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο, μεταφέρθηκε όπως είχε συμφωνηθεί στο νέο ΕΣΠΑ με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση. Έτσι τον Νοέμβριο του 2022 δημοπρατήθηκε και τον Ιούνιο του 2023 αναδείχθηκε ανάδοχος. Μετά ήρθαν οι περιφερειακές εκλογές. (Ωστόσο η νέα πτέρυγα του ΓΝΛ θεωρείται αποτέλεσμα των προσπαθειών του Κ. Αγοραστού και ιδιαιτέρως του στενού του συνεργάτη Απ. Κομνού, του γιατρού και περιφερειακού συμβούλου τότε.)
Ζ.
Γιατί;
* Η 3η Δημοτική Κοινότητα Λάρισας, με ομόφωνη απόφασή της από το καλοκαίρι του 2023, είχε στείλει στον Δήμο την πρότασή της να δοθεί σε δρόμο της συνοικίας της Νέας Σμύρνης το όνομα «Κλαούντια- Αλεξάνδρα Λάτα», ενός αξιαγάπητου κοριτσιού της γειτονιάς, θύματος της τραγωδίας των Τεμπών.
Είναι ο Κώστας Ζέβλας που το υπενθυμίζει: Η πρόταση εγκρίθηκε εν συνεχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ ομόφωνη ήταν η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2024. Έκτοτε, λέει, πλήρης σιγή. Κι αναρωτιέται, γιατί;
***
* ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ότι στο παρελθόν, σε δύο μάλιστα παρόμοιες περιπτώσεις στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου, η υπόθεση είχε λήξει σε δύο μήνες. Τώρα πού κολλάει το θέμα; Αν είναι το κόστος των δύο πινακίδων, προσφέρεται να βάλει τα χρήματα. (Κι αφού τώρα πέρασαν κι οι εκλογές, που λεγόταν ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε ν’ ακούγεται τίποτε σχετικά με τα Τέμπη προεκλογικά, ε τώρα θα πρέπει να το επισπεύσουν.)
Ζ.
Να ταυτοποιηθούν
* ΤΑ συγκινητικά γεγονότα διαμείφθηκαν προσφάτως στην Κρήτη προκάλεσαν την πρόταση του Βαγγέλη Κολώνα για αντίστοιχη πρωτοβουλία και στη Λάρισα. Εκεί λοιπόν, αξιοποιώντας την πρόοδο της επιστήμης, ταυτοποιήθηκαν εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς Κρητικοί πατριώτες, οι οποίοι είχαν ταφεί ομαδικά και αποδόθηκαν οι νεκροί στις οικογένειές τους.
***
* ΣΤΙΣ 13 Σεπτεμβρίου του 1943 οι Γερμανοί συλλαμβάνουν και εκτελούν 17 Λαρισαίους πατριώτες ανάμεσά τους κι ένα παιδί 11 ετών από τη Θεσσαλονίκη, τον Γιώργο Τοκαρίδη, σημειώνει ο Λαρισαίος. Εκτελέστηκαν στο Εβραϊκό Νεκροταφείο όπου και θάφτηκαν ομαδικά. Η «Πολιτεία της Σιωπής», συμπληρώνει για το εξαιρετικό του λεύκωμα, τους «μετέφερε» το 1998 ευλαβικά στο Δημοτικό Κοιμητήριο, όπου κάθε χρόνο τελείται Μνημόσυνο στις 13 Σεπτεμβρίου.
Τώρα, προτείνει, ας αξιοποιηθεί το παράδειγμα της Κρήτης, να έρθει ο Δήμος σε επαφή με τους συγγενείς των νεκρών και να προχωρήσει σε ταυτοποίησή τους. Είναι καιρός οι ήρωες να αποκτήσουν ξανά το όνομά τους και τον χώρο τους.
Ζ.
Ιερά τέρατα
* - ΑΠΟ πού ν’ αρχίσεις κι ως πού να φτάσεις με τους 21...
Απελπισμένος με τη σύνθεση των νέων ευρωβουλευτών ο Κ.Τ.
- Καμιά δεκαριά δηλαδή είναι άστα να πάνε. Πραγματική Dream team... Ιερά τέρατα της πολιτικής, του πολιτισμού, της τέχνης, των επιστημών και της διανόησης. Μέγιστοι και άξιοι Έλληνες που θα κάνουν υπερήφανη την πατρίδα και θα προασπίσουν τα δικαιώματά της...
***
* ΠΡΩΤΟΣ ο Γ. Αυτιάς, οπότε αυτός την πληρώνει.
- Τελικά πιο καλά απ’ όλες είχε υπολογίσει τη δική του σύνταξη.
- Αληθεύει ότι χθες ρώταγε πώς είναι στα αγγλικά το «κάτσε καλά ρε Ούρσουλα»;
***
* - ΣΤΙΣ επόμενες ευρωεκλογές βλέπω να εκλέγεται κι ο Κοκλώνης.
- Αν δεχτεί; Πιο πρώτος κι από πρώτος...
Ζ.

 

----------

XORTA.jpg* ΠΟΛΥ καλά έκαναν και τα έκοψαν τα χόρτα εκεί στο Λιβαδάκι. Όχι όμως και να τα πετάξουν στο φρεάτιο... Τι καινούριες τεχνικές είναι αυτές; Κι άμα βρέξει;

 

 

KAYSONAS.jpg* ΣΤΟ Δημόσιο, τηλεργασία λόγω καύσωνα. Στον ιδιωτικό τομέα θα μοιραστούν βεντάλιες.
Ζ.

 

 

DENTRO.jpg* ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ Δένδρο παντός καιρού, που λέει κι η Ε.Μ. Τι με χιόνια, τι με καύσωνα... Απλώς τώρα δεν το ανάβουν. Να πας στην παραλία του Βόλου να νιώσεις μπέικα, τη δροσιά των Χριστουγέννων...
Ζ.

 

 

 

PAPOYTSIA.jpg

* ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕ ο Λαρισαίος αντρικά αθλητικά παπούτσια, μέσω ίντερνετ. Κι έλαβε τα εικονιζόμενα. Λάθος νούμερο βέβαια αλλά επιπλέον ήταν και μποτάκια, ήταν και γυναικεία. Ήθελε την ευκολία του κι αυτός...
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass