ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2021 18:15
Κι ο Αγιόκαμπος «μιλά» με το γκρέιντερ για τον επίλογο του καλοκαιριού... Κι ο Αγιόκαμπος «μιλά» με το γκρέιντερ για τον επίλογο του καλοκαιριού...

Πανσέληνος


* Η ΓΗ διαχρονικά θαύμαζε τη Σελήνη. Από τότε που εμφανίστηκε ο άνθρωπος, ο θαυμασμός του για το φεγγάρι εκφράστηκε με διάφορους τρόπους και διατηρείται αναλλοίωτος μέχρι και σήμερα, όταν για παράδειγμα μια Πανσέληνος βρίσκεται στον επίκεντρό του, επηρεάζει την καθημερινότητά του και τη γιορτάζει με εκδηλώσεις, σαν ένα σημαντικό γεγονός.
Η χθεσινή Αυγουστιάτικη Πανσέληνος, είχε μια θέση στα δελτία ειδήσεων, με τους Ταλιμπάν, τις πυρκαγιές, την πολιτική επικαιρότητα, για να «σπάσει τη μαυρίλα».
Τι κι αν έχουν καταρριφθεί μυστήρια και μύθοι.
Τι κι αν σήμερα γνωρίζουμε κάθε συμπεριφορά αυτού του δορυφόρου, τι κι αν δεν υπάρχει κανένα μυστήριο πια που να εξάπτει τη φαντασία, η Πανσέληνος παραμένει ευκαιρία για γιορτή.
***
* ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ η θέση της και στην αστρολογία. Πήραν φωτιά αυτές τις μέρες οι πένες των αστρολόγων, με προγνώσεις γεγονότων και καταστάσεων, που θα προκαλέσει η Πανσέληνος(!) σε κάθε ζώδιο.
«Πάντα κατά τη διάρκεια τις Πανσελήνου είμαστε φορτισμένοι συναισθηματικά και πιο κυκλοθυμικοί... Είναι μια περίοδος πιο ευαίσθητη, πιο σημαντική για την πορεία των σχέσεων...» επισημαίνουν, λες και τις υπόλοιπες μέρες όλα είναι μια χαρά.
***
ΤΟ Υπουργείο Πολιτισμού πάντως της έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Άνοιξε χθες, με δωρεάν είσοδο, 120 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη χώρα, να υποδεχθούν το κοινό να θαυμάσει το ολόγιομο φεγγάρι.
Πενήντα τρεις από αυτούς φιλοξενήσαν ποικίλες εκδηλώσεις.
Η Πανσέληνος άλλωστε, ήταν πάντα έμπνευση στον πολιτισμό μας.
Λατρείες, δοξασίες, ημερολόγια, θεές και λαϊκές παραδόσεις με νεράΙδες που λούζονται σε ποτάμια, είναι στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού μας από την αρχαιότητα.
***
ΠΑΝΤΩΣ δεν υπάρχει φέτος εορτασμός για εορτασμός γεγονότων, που να μην «κολλήσει» η Επανάσταση του 1821.
Ταιριάζει δεν ταιριάζει η Επανάσταση με το θέμα του εορτασμού, το κάνουμε να ταιριάζει...
Ακόμη μία απόδειξη είναι ότι για τις εκδηλώσεις της Πανσελήνου, το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε κοινή αφίσα προβολής τους, με θέμα το οχυρωματικό συγκρότημα Τρουπάκηδων -Μούρτζινων στην Καρδαμύλη, το οποίο αποτέλεσε στις αρχές του 1821 χώρο φιλοξενίας του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στη Μάνη, στο πλαίσιο προετοιμασίας της αρχής της Επανάστασης.
Λ.Κ.

Ταλιμπάν
* ΠΟΙΟΙ είναι οι Ταλιμπάν; Με τον πιο ήπιο όρο, στην Ελλάδα τα αγρίμια τα λέμε Ταλιμπάν.
Λ.Κ.
«Θα μας κλείσουν»
* ΣΤΟ τέλος του καλοκαιριού και αφού έχουμε εξαντλήσει κάθε στερημένη ελευθερία, σαν να έφυγε η πανδημία και αφού έχουμε απολαύσει ώρες ξενοιασιάς χωρίς τήρηση των μέτρων, επιστρέφουν οι φωνές που εκτιμούν ότι το φθινόπωρο «θα μας κλείσουν πάλι».
Φωνές εκφοβισμού, φυσικό επακόλουθο ή προδιαγεγραμμένο γεγονός;
***
ΗΔΗ κάποια Πανεπιστήμια έχουν ανακοινώσει στους φοιτητές τους ότι η εξεταστική του Σεπτεμβρίου δεν θα γίνει διά ζώσης.
Ήδη κάποιοι φορείς εκσυγχρονίζουν τη μετάβαση στην ψηφιακή επικοινωνία.
Και ήδη η κοινωνία έχει αποκτήσει πλέον δίκτυα δράσης και επικοινωνίας, στο ψηφιακό περιβάλλον, μέσα στο σπίτι και μπροστά στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Λ.Κ.

Πρόσφυγες
* ΤΗ στιγμή που η Ελλάδα θωρακίζει τα σύνορά της, μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ζητά από τα κράτη – και αυτό ισχύει για τις χώρες εντός αλλά και εκτός της ευρύτερης περιοχής – να μην εμποδίσουν ή να αποκλείουν τη δυνατότητα των Αφγανών να αναζητήσουν άσυλο.
«Πρέπει να διασφαλίσουν (οι χώρες) το δικαίωμα πρόσβασης στο άσυλο για τους Αφγανούς που ενδέχεται να φύγουν από τη χώρα, τόσο μέσω τυπικών οδών, όσο και παράτυπα» επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία.
Η προσέγγιση της κατάστασης με ανθρωπιστική ματιά, συγκρούεται με την πολιτική ματιά.
***
ΕΠΙΣΗΣ, στη συμπληρωματική έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας, επισημαίνεται ότι «χρειάζονται 62,8 εκατομμύρια δολάρια για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες για τη στήριξη της ανταπόκρισης στον εσωτερικά εκτοπισμένο πληθυσμό του Αφγανιστάν, καθώς και για τα σχέδια ετοιμότητας στο Αφγανιστάν και στις γειτονικές του χώρες. Το ποσό αυτό είναι ένα μέρος μόνο από τα 351 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται συνολικά για την κατάσταση στο Αφγανιστάν».
Εκφράζει την ανησυχία της για τις ανθρωπιστικές ανάγκες και καλεί δωρητές να στηρίξουν τα ανθρωπιστικά προγράμματα.
Όμως η αλληλεγγύη του κόσμου μπορεί να προσθέσει μια ανακούφιση, αλλά όχι τη λύση...
Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass