ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2021 18:00
*ΜΑΞΙΜΟΣ Χαρακόπουλος, Στέλλα Μπίζιου, Αννα Ευθυμίου και Ανδρέας Πάτσης. Νεοδημοκρατική διαπεριφερειακή τετράδα. *ΜΑΞΙΜΟΣ Χαρακόπουλος, Στέλλα Μπίζιου, Αννα Ευθυμίου και Ανδρέας Πάτσης. Νεοδημοκρατική διαπεριφερειακή τετράδα.

Ανάσα
ΣΥΜΦΩΝΑ με τις μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι εγκατεστημένος στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο Κέντρο δηλαδή της Λάρισας, τα αιωρούμενα σωματίδια (pm 10) κατέγραψαν στις 12 Αυγούστου μέσο όρο τιμών 22 μg/m3, στις 13 Αυγούστου μέσο όρο τιμών 19 μg/m3, στις 14 Αυγούστου μ.ο. τιμών 18 μg/m3 και, στις 15 Αυγούστου μ.ο. τιμών 18 μg/m3.
Για να αποκτήσουμε ένα μέτρο σύγκρισης, σύμφωνα με μετρήσεις του ίδιου Σταθμού, τα αιωρούμενα σωματίδια pm 10 κατέγραψαν στις 9 Αυγούστου μ.ο. τιμών 65 μg/m3, στις 10 Αυγούστου μ.ο. τιμών 57 μg/m3 και στις 11 Αυγούστου, μ.ο. τιμών 39 μg/m3.
Οκτώ Αυγούστου ήταν η Κυριακή που ξημερώσαμε με τον καπνό από τις φωτιές στη Βόρεια Εύβοια. Δείτε προχθές Κυριακή της Παναγίας μια καθαρή ατμόσφαιρα (18 μg/m3) και κάνετε τη σύγκριση με τη Δευτέρα 9 Αυγούστου (65 μg/m3). Σχεδόν τέσσερις φορές πάνω. Εμείς εισπνεύσαμε βρώμικο αέρα, στη Β. Εύβοια κάηκαν δάση και περιουσίες. Αλλά στην περιβαλλοντική καταστροφή, μια γειτονιά είμαστε, μια ανάσα...
Β.Κ.

Μουτζαχεντίν
ΠΑΝΕ δεκαετίες τώρα (σ.σ. από τους Μουτζαχεντίν στους Ταλιμπάν) όπου το Αφγανιστάν βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Πρώτοι έφαγαν τα μούτρα τους (στρατιωτικά) οι Ρώσοι στη δεκαετία του ’80 και ακολούθησαν οι ΗΠΑ. Δεν είναι το ίδιο βέβαια, αν και Ρώσοι και Αμερικανοί, επενέβησαν με στρατιωτικές επιχειρήσεις στο όνομα της... διεθνιστικής βοήθειας.
Με τον στρατιωτικό εξοπλισμό που επένδυσαν οι ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας (σ.σ. έχοντας στηρίξει αρχικά τους Ταλιμπάν) τόσα χρόνια τώρα στο Αφγανιστάν θα είχε λυθεί το επισιτιστικό πρόβλημα της Αφρικής. Λέμε και εμείς στην Ελλάδα πως πειραματίστηκαν μαζί μας, στον εμφύλιο με τις βόμβες Ναπάλμ και πρόσφατα με τα μνημόνια. Οι Αφγανοί τι να πούνε...
Β.Κ.

Συνταξιούχοι
ΜΕΓΑΛΗ η απώλεια της Αιδηψού για τους συνταξιούχους της Λάρισας.
Τα μέλη συλλόγων συνταξιούχων κάθε καλοκαίρι οργάνωναν εκδρομές με προορισμό την Αιδηψό, για θεραπευτικά λουτρά.
Ακυρώθηκαν όλες αυτές οι προγραμματισμένες εξορμήσεις.
Λ.Κ.

Χρήσιμη
*ΒΡΟΧΗ προχθές τα τηλεφωνήματα στη γενική διευθύντρια Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Ζωή Φτίκα για όσα υποστήριξε στην παρέμβασή της για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος στην Εύβοια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Με απλά και κατανοητά λόγια εξήγησε τον σχεδιασμό για την αποκατάσταση, που δεν αφορά μόνο στην Εύβοια αλλά οποιαδήποτε περιοχή μετά από πυρκαγιά, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Σημαντική και χρήσιμη παρέμβαση για να γνωρίζει από πρώτο χέρι ο πολίτης τον αγώνα των δασικών, που προτιμούν να μένουν μακριά από τη δημοσιότητα. Γι΄ αυτό και τα εύσημα στη γενική διευθύντρια ήρθαν καταρχήν από τους συναδέλφους της δασικούς, που όχι άδικα αισθάνονται παραμελημένοι στη διαχείριση των κινδύνων, δηλαδή στον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.
Δ.Κ.

Προορισμός
ΑΚΟΜΗ και αν η οικονομική κρατική στήριξη στις τουριστικές επιχειρήσεις της Εύβοιας βοηθήσει την επαναλειτουργία τους, ακόμη και αν το Υπουργείο Τουρισμού δρομολογήσει στοχευμένες δράσεις περαιτέρω ενίσχυσης της περιοχής ως τουριστικού προορισμού, η μαυρίλα θα στοιχειώνει.
Η τουριστική σεζόν φέτος χάθηκε...
Όσοι απομείνουν, θα προσπαθήσουν να ξαναγεννηθούν από τις στάχτες καθώς η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...
Λ.Κ.

Ορδές
ΣΕ καινούργιο πονοκέφαλο της Ε.Ε. αναμένεται να εξελιχθεί το (αναμενόμενο) κύμα προσφύγων Αφγανών προς την πολιτισμένη Δύση. Σε δρόμους προφανώς μέσω της Τουρκίας, εξέλιξη που δικαιολογημένα προκαλεί μια ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση.
Επειδή το προσφυγικό οι γείτονες το αξιοποιούν όπως τους βολεύει κάθε φορά. Κατά τα άλλα, τα δάκρυα των Ευρωπαίων ηγετών για το δράμα των προσφύγων είναι κροκοδείλια. Έχουν ή μάλλον είχαν συνταχθεί υπέρ όλων των στρατιωτικών επεμβάσεων, επί Τόνι Μπλερ ακόμη...
Β.Κ.

Επιλογή
Ο Λαρισαίος σύζυγος κάθεται στον καναπέ στο σαλόνι κάνοντας συνεχώς ζάπινγκ ανάμεσα σε δύο κανάλια, όταν από το βάθος ακούγεται η φωνή της συζύγου:
– Τι κάνεις εκεί ρε Δημήτρη, θα την κάψεις την τηλεόραση!
– Τι να κάνω ρε γυναίκα; Αφού βάλανε το μπάσκετ μαζί με την τσόντα και δεν ξέρω ποιο από τα δύο να δω...
Και η γυναίκα απαντά:
– Την τσόντα δες... Μπάσκετ ξέρεις!

Εδώ Σαμαρίνα
ΑΠΟ απόσταση παρακολούθησαν φέτος οι αιρετοί Λάρισας, Γρεβενών και Θεσσαλονίκης τον Τσιάτσιο, τον μεγάλο χορό, που χορεύεται εδώ και αιώνες παραδοσιακά έξω από τη Μεγάλη Παναγία Σαμαρίνας. Αν και όσοι συμμετείχαν στον Τσιάτσιο είχαν απόσταση και φυσικά δεν πιάνονταν οι αιρετοί που θέλοντας να αποφύγουν τις «κακοτοπιές» πήραν τις αποστάσεις τους.
***
ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Μπίζιου, Πάτσης, Σιμόπουλος και Ευθυμίου ήταν οι βουλευτές που παρακολούθησαν τον Τσιάτσιο, όλοι της Νέας Δημοκρατίας. Στη Σαμαρίνα δεν ανέβηκε ούτε ο Χρήστος Κέλλας, ούτε και η Λίτσα Λιακούλη (που παραδοσιακά συμμετείχαν στο έθιμο του Τσιάτσιου). Υποχρεώσεις τους κράτησαν μακριά από το φημισμένο βλαχοχώρι.
***
«ΠΑΜΕ για έναν καφέ πριν αρχίσουν τα χάλκινα και μας κρεμάσετε μετά στα μανταλάκια εσείς οι δημοσιογράφοι ότι συμμετέχουμε σε χορούς και πανηγύρια», έλεγαν οι βουλευτές λίγο μετά το πέρας του Τσιάτσιου. Αλλά επειδή καφέ στη Σαμαρίνα πίνεις το πολύ μέχρι τις 9, κι η ώρα ήταν περασμένες 11, το μενού είχε αρνάκι ψητό. Με το που εμφανίστηκαν οι μπάντες με τα χάλκινα αποχώρησαν κι οι βουλευτές.
***
ΣΤΟ τραπέζι την παράσταση έκλεψε ο πατήρ Ευθύμιος, ο παπάς της Σαμαρίνας. Γίνονται έργα στη Μεγάλη Παναγία, οι ρυθμοί δεν είναι και τόσο γρήγοροι και έκανε παράπονα στους βουλευτές να βοηθήσουν γιατί η εκκλησία δεν θα είναι έτοιμη ούτε σε 10 χρόνια.
***
ΟΛΟ το χωριό τα έχει με τους εργολάβους για τους ρυθμούς των εργασιών στη Μεγάλη Παναγία. Πέρσι όλο το καλοκαίρι σχεδόν μηδενική πρόοδος, φέτος τα ίδια. Και το θέμα είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις εργασίες μετά από κάποιο διάστημα αφού ο χειμώνας είναι βαρύς και το χιόνι πολύ. Γι’ αυτό όπου έβρισκαν οι Σαμαρινιώτες τον Νίκο Λιούπα, του έλεγαν ότι αν η εκκλησία ήταν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τώρα θα είχαν τελειώσει τα έργα και θα γινόταν κουβέντα για το πότε θα αρχίσει να λειτουργεί ξανά.
***
ΓΙΑ να επιθεωρήσει την πρόοδο(;) των έργων στη Μεγάλη Παναγία (και να δει τις αιτίες της καθυστέρησης) φημολογείται ότι θα ανεβεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη Σαμαρίνα μεθαύριο Πέμπτη. Την περιμένουν πώς και πώς γιατί όπως έλεγε ο παπά-Θύμιος «ε, θα μας σκάσουν αυτοί οι εργολάβοι. Να έρθει η υπουργός να τους βάλει στον τόπο τους».
***
ΚΕΝΤΡΙΚΗ πλατεία της Λάρισας θυμίζει η πλατεία της Σαμαρίνας τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Και φυσικά κυρίαρχες είναι δύο ερωτήσεις: «Πότε ήρθατε» και «πότε θα φύγετε». Αξιοσημείωτο είναι και το πλούσιο και «διαφορετικό» διατροφολόγιο στη Σαμαρίνα: Αρνί με αρνί, αρνί με κοκορέτσι, αρνί με πρόβειο, αρνί στο πρωινό σαν βούτημα στον καφέ.
ΘΑ.

Αναδάσωση
ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ένας προβληματισμός, για το αν θα αναδασωθούν όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν στην Εύβοια.
Μάλιστα έχουν συγκροτηθεί και ανάλογες ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες ανακοινώνουν πως θα αγωνιστούν «για να μην καταπατηθεί - εκμεταλλευτεί κάποιος, όποιος και αν είναι αυτός και απ’ όπου και αν προέρχεται, ούτε σπιθαμή καμένης γης».
Για την αναδάσωση της καμένη γης ανησυχεί και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που άνοιξε ειδικό λογαριασμό για να συγκεντρωθούν χρήματα για την αναδάσωση των πληγέντων περιοχών και κατέθεσε μάλιστα το ποσό των 500.000 ευρώ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Δες το δάσος», που αποφάσισε το διοικητικό της συμβούλιο.
Ποιος όμως θα είναι αυτός ο φορέας που θα ελέγξει ποιο είναι δασικό και ποιο κομμάτι γης έχει καταπατηθεί; Δύσκολο έργο, που θα πρέπει να έχει αδιάφθορους!
Λ.Κ.

Αυτομαστίγωμα
ΑΝ δείτε κάποιον να αυτομαστιγώνεται στον δρόμο την Πέμπτη 19 Αυγούστου, μην φοβηθείτε, θα είναι Μουσουλμάνος που γιορτάζει την «Ασούρα», τη σημαντικότερη και πιο αιματηρή γιορτή των σιιτών.
Για τους πιστούς σιίτες είναι δείγμα πίστης, αλλά οι πιστοί άλλων θρησκειών δεν θα μπορούσαν παρά να το χαρακτηρίσουν ένα σκληρό έθιμο βασανιστηρίου.
Λ.Κ.

Αποτελεσματικός
*ΤΑΧΥΤΑΤΗ η παρέμβαση του Δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών από το τελευταίο μπουρίνι ιδιαίτερα στο πράσινο. Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο κόπηκαν τα πεσμένα δέντρα και κλαδιά και μαζεύτηκαν από τους δρόμους ώστε η πόλη να είναι καθαρή για τον Δεκαπενταύγουστο.
Αποτελεσματικότητα που πιστώνεται στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Ζαούτσο, που παρέδωσε μαθήματα για το πώς πρέπει να κινούνται οι υπηρεσίες στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Το καλό πρέπει και να λέγεται.
Δ.Κ.

Προβληματισμός
*ΞΕΚΙΝΑ την Παρασκευή η κυνηγετική περίοδος, χαρά για τους απανταχού κυνηγούς. Για πρώτη ίσως φορά ωστόσο ακούγονται ψίθυροι και γκρίνιες, ίσως ακόμα και αντιρρήσεις για την απόφαση να ξεκινήσει το κυνήγι σε μια περίοδο που μαίνονται οι φωτιές σε ολόκληρη τη χώρα και δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως οι επιπτώσεις. Οι επιπτώσεις αφορούν και το ζωικό βασίλειο, που μετρά απώλειες. Ίσως μετά τις φωτιές θα μπορούσε να περιοριστεί η κυνηγετική περίοδος για να μετριαστεί ο αριθμός των θηραμάτων ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή στον ζωικό πληθυσμό. Προβληματισμός που κατατίθεται και ίσως αποτελέσει βάση για συζήτηση.
Δ.Κ.

Αϋπνίες
Η μικρή δεν μπορούσε να κοιμηθεί μέχρι αργά τη νύχτα. Η μαμά της προσπαθεί να την ηρεμήσει.
- Σώπα παιδάκι μου, όπου να ‘ναι θα ‘ρθει ο ... μπαμπάς και θα μας πει ένα παραμύθι.
- Τι...παραμύθι μαμά;
- Πού ήταν μέχρι αυτή την ώρα...

 

BIBLIO_CIU.jpg

*Ο μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ με το βιβλίο «Ψηφίδες παράδοσης και πολιτισμού της Σαμαρίνας» ανά χείρας, συνομιλεί με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Νίκο Λιούπα για το βιβλίο. Είχε να του πει ο αντιπεριφερειάρχης αφού η έκδοση του βιβλίου χορηγήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πίσω τους ο αντιδήμαρχος Τεμπών Νίκος Μουτσογιάννης.
ΘΑ.

 

KYKLIKOS_CIU.jpg

*ΚΙ όμως είναι δυνατόν: Με ένα street καφέ και μια καντίνα δεν ήταν και δύσκολο να μετατραπεί ο κυκλικός κόμβος σε ...πάρκινγκ από τους θεριακλήδες! Αδιαφορώντας φυσικά για τους κινδύνους πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος.
Και επειδή δεν είναι η πρώτη και φυσικά ούτε και η τελευταία φορά που βλέπουμε αυτήν την εικόνα στον νεοκατασκευασθέντα κυκλικό κόμβο της οδού Καραμανλή, οφείλουν οι αρμόδιες αρχές να το αντιμετωπίσουν πριν εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα...

 

MAMARA_CIU.jpg

*ΤΗΝ «τιμητική» της είχε η πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας και πρώην έπαρχος Ελασσόνας Μαρία Μαμάρα, ανήμερα 15 Αυγούστου, μέρα της ονομαστικής της γιορτής.
Λίγο μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο γραφικό και δροσερό Λιβάδι, η εορτάζουσα Μαρία φρόντισε για το καθιερωμένο «κέρασμα».
Όμορφο το στιγμιότυπο, έχοντας δίπλα δύο καλούς φίλους της, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον πρώην δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Ευαγγέλου με τις συζύγους τους.

 

PINAKIDA_CIU.jpg

*ΤΗ σήμανση της φωτογραφίας μπορείτε για όσες… ημέρες θέλετε να την κοιτάζετε, μήπως και καταλάβετε σε τι αφορά. Εντάξει υπερβάλλουμε, ως προς τις ημέρες παρατήρησης, αλλά οι διερχόμενοι οδηγοί όντως δεν έχουν τα χρονικά περιθώρια για κουίζ.
Είναι η σήμανση στη διασταύρωση των οδών Ογλ και 31ης Αυγούστου, εκεί όπου το απαγορευτικό της φωτογραφίας δεν επιτρέπει την κίνηση προς την οδό Ογλ, καθότι μονόδρομος. Ας αντικατασταθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων, προς αποφυγή ατυχημάτων...
Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass