ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2021 18:00
*- ΕΣΥ εμβολιάστηκες; Εκεί θα τον υποχρεώσουν να φτάσει στο τέλος ο περιφερειάρχης. Z. *- ΕΣΥ εμβολιάστηκες; Εκεί θα τον υποχρεώσουν να φτάσει στο τέλος ο περιφερειάρχης. Z.

Με κ αντί λ
*Ο άστατος καιρός των ημερών ενέπνευσε την Ο.Κ.


Βουρκώνει το καλοκαίρι.
Το πρώτο του συνθετικό αλλάζει. Ένα γράμμα δίνει τη θέση του σ’ ένα γειτονικό του.
Προσωρινά.
Ζ.

Κινέζικο
* ΟΛΕΣ οι συζητήσεις των Λαρισαίων έχουν μέσα πολύ ή λίγο κορονοϊό. Ορισμένες και αστειάκια.
- Ένα πράγμα έβγαλαν οι Κινέζοι που άντεξε πάνω από 2 χρόνια και αυτός ήταν ιός, ρε φίλε.
***
* - ΔΕΝ θα κάνο το εμβόλιο. Θα μου λιόση το ΝΒΑ μου.
***
* - ΠΗΡΑ μια τρομάρα ότι κόλλησα κορονοϊό, δυσκολευόμουν πολύ στην αναπνοή. Τελικά ξεκούμπωσα το παντελόνι κι ανάσανα, απ’ το φαΐ ήταν.
Ζ.

Αρνούνται
*ΔΕΝ είναι στη σειρά να περιμένουν, είχαν προταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα οι υγειονομικοί από τις αρχές του έτους αλλά... Και πρόκειται για ενεργούς ανθρώπους, μιας μέσης ηλικίας, δεν υπάρχουν παιδιά ανάμεσά τους για να επηρεάζουν τα ποσοστά, ούτε ανέμελοι πιτσιρικάδες της μετεφηβικής, μήτε φυσικά κατάκοιτοι υπερήλικες. Άνθρωποι που έδωσαν τη μάχη του κορονοϊού, οι περισσότεροι, που όλοι τους εισέπραξαν το χειροκρότημα στα μπαλκόνια, και δυστυχώς πέραν αυτού μονάχα υποσχέσεις, όλοι αυτοί που είδαν τι σημαίνει κορονοϊός και όμως...
***
* ΚΙ όμως, απίστευτη εικόνα στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας: εμβολιασμένοι γιατροί μόνο το 70%, γιατροί ε; Πάλι τους ξεπέρασαν οι δάσκαλοι, χωρίς παρεξήγηση για τη γνωστή ρήση, καθώς σύμφωνα με τον σύλλογό τους έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 75%. Οι νοσηλευτές στο νοσοκομείο μόλις στο 60% εμβολιασμένοι, στο 80% ρεκόρ οι διοικητικοί και ούτε καν 50% οι λοιπές ειδικότητες εργαζομένων. Ποιο φράγμα ανοσίας να επιτευχθεί μετά στην κοινωνία, δεν υπάρχει περίπτωση, αφού ούτε καν μέσα στο οχυρό, ποια άμυνα ύστερα απέναντι στον ιό... (Κάτι γίνεται λάθος, δεν μπορεί, πώς αλλιώς να εξηγηθεί...).
Ζ.

Στις επάλξεις
* - ΟΙ μαγαζάτορες θα ελέγχουν ποιος είναι εμβολιασμένος...
Κατόπιν τούτης της κυβερνητικής απόφασης, οι Λαρισαίοι πήραν μπρος στο ίντερνετ.
- Οι βενζινάδες θα ελέγχουν ποιος οδηγάει μεθυσμένος...
- Ναι κι οι ψαράδες θα προσέχουν μην πνιγεί κάνας λουόμενος.
- Εντάξει είμαστε; Τακτοποιημένοι; Να φύγει για τριήμερο ο πρωθυπουργός;
Ζ.

Παραπεταμένη
* Η Δυσδαιμόνα είναι ο τρίτος πιο σημαντικός ρόλος στον Οθέλλο του Σαίξπηρ. Φάνηκε και στη σπουδαία παράσταση που σκηνοθέτησε ο Αιμίλιος Χειλάκης και παίχτηκε δυο βραδιές με επιτυχία στο Κηποθέατρο, αυτό το διαφορετικό πλέον, το ανακατασκευασμένο και πολύ πιο λειτουργικό Κηποθέατρο.
***
* ΠΑΡΑΞΕΝΕΥΤΗΚΑΝ όμως οι θεατές, καθώς είδαν κάπως παραπεταμένη τη νεαρή ηθοποιό Μάιρα Γραβάνη, που υποδυόταν εξαιρετικά την όμορφη Δυσδαιμόνα με την τραγική μοίρα. Και στις δημοσιεύσεις πριν για την παράσταση αλλά και στο πρόγραμμά της, το ποια παίζει τη Δυσδαιμόνα να αναφέρεται πίσω-πίσω, το ίδιο και στο φινάλε, στις υποκλίσεις με το χειροκρότημα στο τέλος, στην άκρη η Μ. Γραβάνη, μαζί με τον Δόγη και τον Βραβάντιο και άλλους δευτεροκλασάτους χαρακτήρες στο έργο. Παράξενο πράγμα.
Μπροστά σε όλα φυσικά, οι σπουδαίοι πρωταγωνιστές, ο Γιάννης Μπέζος, εντυπωσιακός Οθέλλος κι ο εκπληκτικός Ιάγος, Αιμίλιος Χειλάκης, μα και η Μυρτώ Αλικάκη, άριστη ως Αιμιλία σύζυγος Ιάγου. Κι η Δυσδαιμόνα πού; Που χωρίς αυτή το έργο δεν υπάρχει.
***
* ΔΟΘΗΚΕ εξήγηση αρμοδίως. Η Μάιρα Γραβάνη είναι λέει μια πολύ καλή νέα ηθοποιός, πανέμορφη και εξαιρετικά ταλαντούχο πλάσμα, πιτσιρίκα όμως ακόμη, η τωρινή είναι η δεύτερη μόλις δουλειά της στο θέατρο, μετά τις περυσινές «Κομμώτριες/ Μεταπολίτευση» του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Θέλουν επομένως να την προφυλάξουν, οι παλιές καραβάνες, να της μάθουν και την ιεραρχία.
(Μάλλον το θέατρο δεν είναι ποδόσφαιρο όπου ο δεκαοκτάχρονος ταλαντούχος Πέδρι ξελάσπωσε την Iσπανία, παίζοντας βασικός σε όλο το Euro).
Ζ.

Και φεμινιστικό
* Ο νους όλων πήγε το δίχως άλλο στη δύστυχη Καρολάιν και τον θανάσιμο πιλότο της, όταν ο Οθέλλος στραγγάλιζε, στο Κηποθέατρο, τη Δυσδαιμόνα στο κρεβάτι τους. Και μάλιστα με το τόσο ρεαλιστικό παίξιμο της Μ. Γραβάνη. Ωστόσο, ο Μαύρος της Βενετίας είχε κίνητρο, την αρρωστημένη όσο και λανθασμένη ζήλεια που του είχε εμφυτεύσει ο πανούργος Ιάγος αλλά και κυρίως, ανέλαβε τις ευθύνες του, αυτοκτονώντας μετά δίπλα στη γυναίκα του.
***
* ΚΙ όμως δεν είναι πρόσφατη προσθήκη, όπως κάποιοι νόμισαν, δεν πρόκειται για δημιουργική μετάφραση του αριστουργήματος που έγραψε ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στα 1603, πριν τόσες γενιές, σε μια εντελώς διαφορετική κοινωνία.
Ο μοναδικός Άγγλος συγγραφέας διδάσκει και στον Μαύρο της Βενετίας, όχι μόνο καταρρίπτοντας ρατσιστικά στερεότυπα, αλλά και με πλήθος άλλων νοημάτων που διασχίζουν τον Οθέλλο.
Να, όπως τα άκρως φεμινιστικά, περί ισότητας των δύο φύλων, πότε; Τετρακόσια χρόνια πριν...
***
* - ΟΙ άνδρες, ω! οι άνδρες!.. Νομίζεις, εις την πίστιν σου ειπέ μου, Αιμιλία, είναι γυναίκες που γελούν ξεντροπιασμένα τόσον τους άνδρας των;
- Ω, βέβαια, Ευρίσκονται και τέτοιαις. (Σε άλλη μετάφραση του Οθέλλου παλιά και απολύτως έγκυρη, από τον Δημήτριο Βικέλα, στα 1876).
***
* ΕΙΝΑΙ η αθώα νεαρή Δυσδαιμόνα που ρωτάει κι η έμπειρη Αιμιλία απαντάει.
-Πλην, να σου πω την γνώμην μου; Αν σφάλλουν αι γυναίκες πταίουν οι άνδρες των. Εάν μας αμελούν εκείνοι, εάν σε ξέναις αγκαλιαίς σκορπούν τον θησαυρόν μας, με ζήλειαν χωρίς νόημα εάν μας βασανίζουν, και κλειδωμέναις μας κρατούν, ή αν σηκώσουν χέρι, χολήν δεν έχομεν κ’ ημείς; Η γλύκα δεν μας λείπει, πλην έχομεν κ’ εκδίκησιν. Οι άνδρες ας το ξεύρουν, πως έχουν κ’ αι γυναίκες των καθώς αυτούς αισθήσεις. Μυρίζομεν, και βλέπομεν, και νοιώθομεν την γεύσιν και του γλυκού και του ξυνού το ίδιον με τους άνδρας. Και όταν άλλας κυνηγούν εκείνοι, τι γυρεύουν; Γυρεύουν διασκέδασιν, αυτό νομίζω θέλουν. Και ποία είναι η αφορμή; Η κλίσις των νομίζω. Και η αδυναμία των τους σπρώχνει; Έτσι λέγουν. Κλίσεις δεν έχομεν κ’ ημείς, κ’ ημείς αδυναμίας, κι ημάς η διασκέδασις δεν μας αρέσει τάχα; Ας μας μεταχειρίζωνται καλά, και ας το μάθουν πως αν τους αδικήσωμεν αυτοί μας δασκαλεύουν.
Ζ.

Κινητό 3 ευρώ
* ΤΟ οικονομικό βρίσκεται πάντοτε στην κουβέντα των Λαρισαίων.
- Στην Ελλάδα, όσο φτωχός και να είσαι άμα έχεις λεφτά, ζεις καλά.
***
* - ΜΟΥ ήρθε 3 ευρώ ο λογαριασμός στο κινητό.
- Ναι; Τι πρόγραμμα έχεις;
- 1.500 αναπάντητες προς όλους.
***
* - ΜΕΣΑ στη ζέστη θα πρέπει να τρέχω για τη δεύτερη δόση.
-Ναι αλλά ξεμπερδεύεις.
-Τι λες; Έχω άλλες 22, τηλεόραση πήρα.
Ζ.

Μα, αλλιώς...
*ΚΑΤΑ την ομιλία του στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τον Ε-65, ο Μ. Χαρακόπουλος είχε χαρακτηρίσει «σουρεαλιστικό το να συνεχίζεται η εκπόνηση μελέτης για τον οδικό άξονα Λάρισας-Κοζάνης με χαρακτηριστικά ΠΑΘΕ, όταν αυτό το έργο δεν θα μπορέσει ποτέ να χρηματοδοτηθεί και θα παραμείνει κενό γράμμα. Αφού κανένας δεν μπορεί να δώσει λεφτά για έναν ακόμη, 4ο οδικό άξονα υψηλών προδιαγραφών παράλληλο με την ΠΑΘΕ, την Ιόνια οδό και τον Ε-65».
***
*Ο Λαρισαίος βουλευτής ζήτησε «να υπάρξει αναθεώρηση της μελέτης σε ρεαλιστική βάση με μείωση διατομών και επαναχαράξεις, ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση του έργου». Και επισκεπτόμενος το Σαραντάπορο της Ελασσόνας, για την πολιούχο Αγία Μαρίνα, εξήγησε το σκεπτικό του στον πρόεδρο Γιάννη Βαΐτση και τους κατοίκους ότι «στην Ελλάδα όλοι οι δρόμοι δεν μπορούν να γίνουν με προδιαγραφές εθνικής οδού. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά δεν πρέπει να είναι σύγχρονοι και ασφαλείς δρόμοι».
***
* ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ η αίσθηση που προκάλεσε στην Κοζάνη η πρωτοβουλία του Μ. Χαρακόπουλου για την αναθεώρηση, σε ρεαλιστική βάση, της μελέτης για τον πολύπαθο δρόμο με Λάρισα.
Πολλά ήταν τα Κοζανίτικα ΜΜΕ που αναδημοσίευσαν την είδηση, αλλά και τα ενθαρρυντικά τηλεφωνήματα που δέχθηκε ο βουλευτής, μεταξύ αυτών λέει και από τον πρώην νομάρχη Λαρίσης επί ΠΑΣΟΚ, τον νουνεχή Κοζανίτη Πάσχο Μητλιάγκα, ο οποίος μετέπειτα ήταν ο πρώτος εκλεγμένος νομάρχης στον τόπο του.
Ζ.

Ανοίκεια επίθεση
* ΑΛΛΟ ο δυναμικός επιτυχημένος δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης κι εντελώς, εντελώς άλλο, ο τσαμπουκάς αντιδήμαρχος Σκοπέλου Νίκος Βαφίνης, αυτός που επιτέθηκε σκαιότατα στον υπάλληλο του Δήμου Γιώργο Γούλα, τον συνδικαλιστή και εκλεγμένο στη Διοίκηση του Σωματείου ΟΤΑ ν. Μαγνησίας. Ναι ωρυόμενος, εναντίον του χαμογελαστού Γιώργου, ενός καλλιεργημένου ανθρώπου που τον ξέρουν πολύ καλά στη Λάρισα, του δάσκαλου που συμμόρφωνε για χρόνια τους δημοσιογράφους της «Ε» εργαζόμενος στο τμήμα Διόρθωσης της εφημερίδας. Του Γ. Γούλα, που ως υποψήφιος είχε κάνει αυτό το απίστευτο ρεκόρ στο νησί στις περασμένες περιφερειακές εκλογές της Θεσσαλίας. Τον έστειλε με υψηλή πίεση στο Κ. Υ. αν είναι δυνατόν, τέτοια ανοίκεια δημόσια επίθεση.
***
* ΔΙΑΒΑΖΑΝ για το περιστατικό χθες οι Λαρισαίοι στην εφημερίδα.
- Μήπως να βάλει ο Γούλας για δήμαρχος τις άλλες εκλογές να τους δείξει;
- Δεν επιτρέπεται, είναι δημοτικός υπάλληλος.
-Βρε μήπως ο νευρικός αντιδήμαρχος δεν θεωρεί ευπρόσδεκτους τους Λαρισαίους στην πανέμορφη Σκόπελο. Διότι όλοι τον Γιώργο θα υποστηρίζουν εκεί...
Ζ.

Προστατεύουν
*ΕΚ παραδρομής αναφέρθηκε χθες ότι ο Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου πούλησε το σκληρό σιτάρι 275 ευρώ τον τόνο. Η σωστή τιμή είναι 285 ευρώ και άρα 27 λεπτά το κιλό στον παραγωγό.
Ορθόν ωστόσο ότι έσπασε μετά το ρεκόρ ο συνεταιρισμός Νίκαιας, πουλώντας με 286 ο τόνος, 27 λεπτά κι αυτός στον παραγωγό, και κατόπιν ακόμη περισσότερο, με 310 ευρώ η Ένωση Ορεστιάδας.
- Από πότε άραγε έχει καλύτερο στάρι ο Έβρος απ’ τη Λάρισα και περισσότερο;
- Το σημαντικό είναι πως οι συνεταιρισμοί κρατάνε την αγορά ψηλά. Εμποδίζουν τους εμπόρους να κάνουν παιχνίδι εις βάρος των παραγωγών.
- Επίσης ότι οι συνεταιρισμοί διατηρούνται υγιείς οικονομικά, εξαργυρώνοντας την αξιοπιστία τους. Πουλώντας 5.000 τόνους στάρι, με 1,5 λεπτό το κιλό που κρατούν, να 75.000 στο συνεταιριστικό πορτοφόλι. Μόνο για εμπόριο του προϊόντος.
Ζ.

Και αντιστρόφως
* ΠΑΡΟΥΣΑ, κομματικώς, η ΝΔ χθες στην εκδήλωση για την πικρή Κυπριακή επέτειο. Εκεί οι δύο κεντροεπίτροποι, ο τρίτος ο Χ. Τσιλιάκος μάλλον στο νοσοκομείο, θα είχε βάρδια ως υποδιοικητής. Όμως, ο Ηρ. Γερογιώκας κατέθεσε στεφάνι ως Λέσχη Καταδρομέων κι ο Κ. Νινίκας εκ μέρους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.
- Θα μπορούσαν και να αντιστραφούν οι ρόλοι...
- Μα πώς; Ο Γερογιώκας είναι στην Π.Ε., ο Νινίκας όμως δεν είναι λοκατζής.
- Είναι όμως πολιτικό κομάντο. Για ζόρικες αποστολές.
Ζ.

Παρενέργειες
*ΚΑΙ το θύμισε χθες η Λαρισαία Β. Μ.
- Επί Επαναστάσεως, λένε οι χουντικοί, κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα...
- Ναι, κι ένα πρωί, κοιτάξαμε από το ανοιχτό παράθυρο κι είδαμε να λείπει η μισή Κύπρος.
Ζ.

Πανθεσσαλικό
* ΣΟΥΠΕΡ Ληγκ, 2 όμως, πώς λέμε Β’ Εθνική. Και θα έχει δύο ομίλους, μοιρασμένες οι ομάδες γεωγραφικά για να μειώνονται και τα έξοδα στις μετακινήσεις. Στον βόρειο όμιλο λοιπόν, δύο ομάδες Λαρίσης, ΑΕΛ και Απόλλων, δύο Βολιώτικες, Ολυμπιακός και Νίκη, συν τα Τρίκαλα συν κι ΑΣΑ της Καρδίτσας. Πρωτάθλημα Θεσσαλικό, κάθε βδομάδα θα έχει τουλάχιστον ένα τοπικό ντέρμπι.
Ζ.

Σχάρα
* ΟΙ αρμόδιοι του Δήμου, έχουν ενημερωθεί, αλλά, για την ώρα, ουδέν έπραξαν. Και το χθεσινοαπογευματινό περιστατικό, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Σκυλοσόφου, δεν χρειάζεται να επαναληφθεί, ούτε να ξανακινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα πεζών και εποχούμενων.
Η σχάρα του υπονόμου στο συγκεκριμένο σημείο -λένε παρόδιοι- έχει μεγάλα κενά και χθες χώθηκε μέσα η ρόδα ποδηλάτου με παιδικό καροτσάκι, γκρεμίζοντας αναβάτη και παιδί στο οδόστρωμα.
 Ίσως να μάτωσαν, ίσως και όχι, τη λαχτάρα τους όμως την πήραν. Και η τοποθέτηση πάνω στη σχάρα ενός κάδου απορριμμάτων, απ’ τους ανθρώπους της διπλανής «κολεκτίβας», προσωρινά «έλυσε» το πρόβλημα. Ας το δουν οι του Δήμου.

Και χιουμορίστας
* ΚΑΠΟΥ έμπλεξαν οι δύο Λαρισαίοι φίλοι. Τελικά, ο στενοχωρημένος δεν χρειαζόταν και τόσο παρηγοριά.
- Γιατί χωρίσατε;
- Βλακείες... Για ψύλλου πήδημα.
- Και ο καινούριος της; Ποιος είναι, πώς λέγεται;
- Κώστας. Ψύλλος Κώστας.
Ζ.

 

BOSKOPOYLOS CIU

*ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ... Ο Τόλης Βοσκόπουλος, με τον παλιό Λαρισαίο έμπορο Αλεξ. Ντάμπλη, στα Αστέρια της Γλυφάδας τη δεκαετία του ‘80.
Ζ.

 

FYTA CIU

*ΓΙΑ να μπει κάποιος από τον δεξιό παράδρομο της λεωφόρου Καραμανλή, όπου οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική, στον πρώτο κόμβο, πρέπει φυσικά να ελέγξει αν έρχονται οχήματα από τη λεωφόρο, που έχουν και προτεραιότητα. Πράγμα όμως αδύνατο, επισημαίνει ο Ε. Μπ. διότι η ορατότητα εμποδίζεται από καλλωπιστικά φυτά που φυτεύτηκαν, εντελώς ανορθόδοξα, σχεδόν στο τέλος της νησίδας. Βεβαίως, λέει, είναι πολύ ωραία, μα η ασφάλεια προέχει. Ήδη παρόδιοι μαρτυρούν για κάμποσα παρ’ ολίγον τροχαία. Οι αρμόδιοι θα βρουν τον τρόπο να διορθώσουν.  

Ζ.

 

GEROGIOKAS CIU

*ΜΕΤΑ την ανάρτηση της γαλανόλευκης στο Δημαρχείο Λάρισας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου «άνευ κοντού», ο Απ. Καλογιάννης έχει ένα πρόσθετο λόγο να είναι προσεκτικός: Όπως μπορείτε να διακρίνετε στη φωτογραφία, ο συντονιστής της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ., Ηρ. Γερογιώκας, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «ντροπή», τον έχει πια ...από το κοντό.
Δ.Χ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass