ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2021 18:00
* ΧΑΛΑΡΟΙ στην καθιερωμένη θερινή σύναξη του Πλαταμώνος, προσεκτικοί ωστόσο, σε δύο εξάδες, εν συνόλω μία ενδεκάδα Λαρισαίων δασκάλων, με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους απαξάπαντες. Η πρωτοβουλία του προέδρου του «Κ. Κούμα» Δημ. Παπαποστόλου, φιλοξενούμενη η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Τρικάλων Λένα Ξυνοπούλου και παρών κι ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Τρικάλων Χρ. Τρικάλης, ποιος πιο ταιριαστός για το πόστο. Η συζήτηση κυρίως, τι άλλο, για την επικείμενη επιλογή στελεχών στην Εκπαίδευση, μετά την ψήφιση του νέου νόμου. Ζ. * ΧΑΛΑΡΟΙ στην καθιερωμένη θερινή σύναξη του Πλαταμώνος, προσεκτικοί ωστόσο, σε δύο εξάδες, εν συνόλω μία ενδεκάδα Λαρισαίων δασκάλων, με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους απαξάπαντες. Η πρωτοβουλία του προέδρου του «Κ. Κούμα» Δημ. Παπαποστόλου, φιλοξενούμενη η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Τρικάλων Λένα Ξυνοπούλου και παρών κι ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Τρικάλων Χρ. Τρικάλης, ποιος πιο ταιριαστός για το πόστο. Η συζήτηση κυρίως, τι άλλο, για την επικείμενη επιλογή στελεχών στην Εκπαίδευση, μετά την ψήφιση του νέου νόμου. Ζ.

Στα κύματα
* - ΤΕΤΑΡΤΟ κύμα κόβιντ, τρίτο κύμα καύσωνα, σέρφερ έχουμε καταντήσει. (Οι Λαρισαίοι προσπαθούν να βρουν την ισορροπία τους).


***
* - ΔΕΝ μας φταίει η ζέστη παιδιά, να το ξέρετε. Η δουλειά μας φταίει. Στις παραλίες βλέπω δεν γκρινιάζει κανείς.
***
* - ΠΑΝΤΩΣ, εγώ νομίζω πως αν υπάρχει παγωτό στην κατάψυξη και μπύρες στο ψυγείο, όλα λύνονται.
Ζ.

Απορία
ΑΦΕΛΕΙΑ ή κάτι παραπάνω;
-Είναι γνωστό ότι τα κουνούπια μεταδίδουν ασθένειες. Άρα αν ένα κουνούπι τσιμπήσει κάποιον εμβολιασμένο κι ύστερα έρθει και τσιμπήσει κι εσένα, υπάρχει περίπτωση να σου μεταφέρει το εμβόλιο;
- Καλά είναι πάντως να το αφήσεις να σε τσιμπήσει δύο φορές, ώστε να σου μεταφέρει και τις δύο δόσεις.
Ζ.

Κατά τας Γραφάς
*ΟΙ Λαρισαίοι το πήραν πιο ελαφρά και τι να κάνουν δηλαδή.
- Βρέθηκε θετικός ο Πέτρος ο πελεκάνος. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εμβολιάζει γλάρους στη Μύκονο.
***
* - ΝΑ πάω ξανά Αιδηψό φέτος ή μήπως κάπου πιο ήσυχα; Άκουσα για τη Μύκονο.
***
* ΤΑ είχε πει ο προφήτης ο Τζιμάκος. «...γιατί και στη Μύκονο έχουν προβλήματα. Μην κοιτάτε το καλοκαίρι με τα χάχα χούχα. Τον χειμώνα έχουνε λεφτά και δεν έχουνε πού να τα φάνε. Από τη Μύκονο θα ξεκινήσει η επανάσταση, κατά τας Γραφάς...».
***
* - ΛΟΚ ΝΤΑΟΥΝ στη Μύκονο. Ακολουθούν λέει και άλλα νησιά. Στο τέλος θα μας πουν πάρτε και από έναν τουρίστα να τον φιλοξενήσετε σπίτι σας.«Κεφάλια»
*ΜΕ αφορμή το προχθεσινό δημοσίευμα αρχείου από το 1958, για την τελετή απονομής του Πανελλήνιου βραβείου της Μαθηματικής Εταιρείας εκείνης της χρονιάς στον Λαρισαίο μαθητή Μιν. Πουλτσάκη, μετέπειτα πολιτικό μηχανικό, οι «ληξίαρχοι» του 1ου Γυμνασίου επισημαίνουν ότι ακολούθησε κι άλλος Λαρισαίος πανελληνιονίκης στον διαγωνισμό της ΕΜΕ. Το 1969 λοιπόν, κι άλλο μαθηματικό κεφάλι στην πόλη, ο σημαιοφόρος του 1ου Γυμνασίου Ηλίας Φρανσές, κατέκτησε το Α’ βραβείο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Εν συνεχεία σπούδασε χημικός μηχανικός.
Ζ.

Στις διακοπές
* ΕΚΑΝΑΝ τις αναλύσεις τους οι νεαροί Λαρισαίοι, κάτω από την ομπρέλα θαλάσσης.
- Σπίτι του ο Έλληνας για πρωινό πίνει μόνο έναν φραπέ και όταν μείνει σε ξενοδοχείο στις διακοπές, τρώει και τα φίλτρα από τις καφετιέρες.
***
* - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ διακοπές, μόνο αν πας κολυμπώντας, κοιμηθείς στην παραλία και ψαρεύεις για να φας.
***
* -ΠΟΣΟ έχουν οι ξαπλώστρες;
- Είκοσι ευρώ.
- Με πρωινό;
Ζ.

Ευτυχώς, τύχη
* ΣΤΟ κομμάτι της Αεροδρομίου από τη γέφυρα ως και τη Σωκράτους τα πλατάνια έχουν να κλαδευτούν κάμποσα χρόνια κι έχουν ξεπεράσει τα 10 μέτρα ύψος, έχουν μπλεχτεί και με τα καλώδια της ΔΕΗ. Τύχη μεγάλη προχθές, που ήταν Κυριακή με την ισχυρή καταιγίδα και δεν υπήρχαν άνθρωποι στη στάση του λεωφορείου στο ΙΚΑ. Θα είχαμε λέει θύματα καθώς έσπασε ένα από τα τεράστια πλατάνια. Ευτυχώς, από τύχη.
***
*ΤΥΧΕΡΟ χαρακτηρίζει και τον Δήμο της Λάρισας η Ε.Κ. Διότι από πέρυσι έχουν που ενοχλούν την Υπηρεσία Πρασίνου, αν κι αυτό δεν θα έπρεπε να θεωρείται ενόχληση αλλά συμμετοχή, βοήθεια, ενημέρωση της Υπηρεσίας. Πριν δέκα μέρες πάλι ενόχλησαν οι περίοικοι ζητώντας να κλαδευτούν επιτέλους τα πλατάνια. Τελικά τα κλαδεύει η φύση, ευτυχώς χωρίς θύματα. Διότι πέρα από το τραγικό, τότε θα έμπλεκε άσχημα και στον Δήμο, που ειδοποιήθηκαν, άρα ήξεραν, και αδιαφόρησαν. Τώρα οι περίοικοι τρομαγμένοι αγανακτούν και διαμαρτύρονται.
Ζ.

Αμφισβητούν
*ΕΤΣΙ κι αλλιώς στον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχαν σε υπόληψη τα γκάλοπ, πάντα αμφισβητούσαν την αξιοπιστία τους, ο δε Αλ. Τσίπρας δηλώνει ότι του αρέσει να διαψεύδει τα αποτελέσματά τους στην κάλπη. Τώρα, για την πρόσφατη δημοσκόπηση που συμπεριελάμβανε και μέτρηση για την εμβέλεια υποψήφιων βουλευτών και του ΣΥΡΙΖΑ, σε στέκι κομματικών παραγόντων αναρωτιούνταν γιατί δεν συμπεριελήφθησαν στο ερώτημα όλοι οι υποψήφιοί τους των περασμένων εκλογών. Ενώ αντιθέτως βρέθηκε στη λίστα της εταιρείας ο Παν. Νταής, μόνος αυτός που δεν ήταν υποψήφιος το 2019 καθώς και στους νεοδημοκράτες μόνον πρώην υποψήφιοι βουλευτές μετρήθηκαν, κανείς από τους φερέλπιδες να εκτεθούν στις επόμενες. Ο πρώην αντιδήμαρχος εμφανίζεται μάλιστα με πολύ υψηλό ποσοστό, πρακτικά πίσω από τους δύο νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι σύντροφοί του παραξενεύονται καθώς προσφάτως στις εσωκομματικές εκλογές ο Παν. Νταής δεν κατάφερε να εκλεγεί καν στη Νομαρχιακή.
Ζ.

Εκ Λαρίσης
*ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι διευθυντής της GPO η οποία διεξήγαγε το γκάλοπ, εκείνος που έγραψε την ανάλυση της δημοσκόπησης στην αθηναϊκή εφημερίδα «Παραπολιτικά», είναι ο Αντώνης Παπαργύρης, που τυγχάνει Λαρισαίος, γιος του αείμνηστου Βασίλη Παπαργύρη απ’ το Τζουρμακλί. Προ δεκαπενταετίας περίπου, ο νεαρός τότε Παπαργύρης είχε βρεθεί στην εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα, στενός συνεργάτης του Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος μετά εξελίχθηκε σε πολιτικό.
Ζ.

Εισαγόμενα μεταπτυχιακά
* ΤΟ Υπουργείο Παιδείας θεσπίζει εξέταση στην ξένη γλώσσα, όλων των υποψήφιων στελεχών εκπαίδευσης, των διευθυντών διαφόρων επιπέδων, οι οποίοι έχουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό στο εξωτερικό, προκειμένου να λάβουν τα μόρια της ξένης γλώσσας, αλλά και του τίτλου που προσκομίζουν. Και προέκυψε έντονη αναταραχή στον χώρο των εκπαιδευτικών, καθώς λέγεται πως είναι πολλοί, φυσικά και στη Λάρισα, με μεταπτυχιακά από βαλκανικές χώρες ή και από Ιταλία που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα. Πώς και γιατί, δεν είναι για πολλές ερωτήσεις. Κάποιοι διορίστηκαν, παίρνοντας μόρια με τέτοια μεταπτυχιακά και άλλοι παίρνουν επιπλέον μισθό.
***
*ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΙ στη γλώσσα του μεταπτυχιακού τους, αν δεν πάρουν τη βάση, μόρια γιοκ. Οι παλιότεροι θυμούνται ότι κατά τις επιλογές σχολικών συμβούλων το 2011, τότε που ίσχυε η ίδια διάταξη, πριν καταργηθεί, από τους 1.100 εκπαιδευτικούς που είχαν μεταπτυχιακούς τίτλους εξωτερικού, προσήλθαν για εξέταση στην ξένη γλώσσα μόνο οι 136. Ακούγεται ότι τώρα ασκούνται πιέσεις να αποσυρθεί η διάταξη, γιατί θα φέρει στην επιφάνεια «πράματα και θάματα» με τους εισαγόμενους τίτλους. Ήδη, κάποιοι Λαρισαίοι εκπαιδευτικοί έχουν χάσει τον ύπνο τους. Μαύρο καλοκαίρι θα περάσουν. Ετοιμάζονται για ταχύρρυθμη εκμάθηση ξένων γλωσσών με ιδιαίτερα μαθήματα.
Ζ.

Κιλ-κις
* ΔΙΑΚΟΠΕΣ κι άρα όρεξη για παιχνίδια οι Λαρισαίοι μαθητές.
- Αυτό το ένα το κρατούμενο στην αριθμητική, αποφυλακίστηκε ή ακόμα;
***
* - ΜΟΥ έδωσε ένα φιλί, με σκότωσε.
- Πού τη βρήκες;
- Στο Κιλκίς.
***
* - ΑΝ ήθελα να με πιέζουν θα είχα γεννηθεί κουμπί.
Ζ.

Καταρρίψεις
* ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ και δικαίως, σε σχέση με τις περσινές τιμές. Ανακοινώθηκε ότι πέτυχε τιμή ρεκόρ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης, πουλώντας το σκληρό σιτάρι που συγκέντρωσαν στα 275 ευρώ τον τόνο και έτσι ο παραγωγός θα πάρει καθαρά στο χέρι 26 λεπτά το κιλό. Πιο πριν, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου έδινε μετρητοίς 25 λεπτά στον παραγωγό. Και σε λίγο, με τιμή 286 ευρώ τον τόνο έκλεισε συμβόλαιο για σκληρό σίτο φετινής εσοδείας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας Λάρισας. Τα χρήματα που θα καταλήξουν καθαρά στο χέρι του παραγωγού είναι 27 λεπτά, είπε ο πρόεδρός του Αντώνης Ρεντζιάς.
***
*ΚΑΙ σε καναδυό μέρες, νέο ρεκόρ. Με 310 ευρώ τον τόνο αγόρασε 25.000 τόνους σκληρό σιτάρι η «Βουλγαράκης και σία» με έδρα τα Φάρσαλα από την ΕΑΣ Ορεστιάδας, εκεί η τιμή στα 30 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό. Άρα και κάθε έμπορος δεν μπορεί να δώσει λιγότερα για ν’ αγοράσει από μεμονωμένο παραγωγό. (Όχι, δεν πουλάμε, που λέει και το τραγούδι).
Ζ.

Τριήμερος
*ΔΕΝ ήθελε και πολύ ο Λαρισαίος.
- Καθώς συνεχίζει ακάθεκτος ο πρωθυπουργός με τα τριήμερα, ακούστηκε πως από Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετονομαστεί σε Παρασκευοσαββατοκυριάκος Μητσοτάκης.
Ζ.

Προς φοβισμένους
* ΕΚΡΟΥΣΕ νέο κώδωνα κινδύνου ο άλλος χθες στην παρέα των Λαρισαίων.
- Με μόνο 30 θανάτους από ηλεκτροπληξία τον χρόνο, δηλαδή ποσοστό μικρότερο από 0, 0003%, θέλουν να κάνουν υποχρεωτικά τα ρελέ διαφυγής, για να πλουτίζουν οι εταιρείες και οι ηλεκτρολόγοι. Ξυπνήστε και μη φοβάστε, αντισταθείτε.
***
* ΚΙ η Έλενα Ακρίτα έγραφε για τα εμβόλια με το ιδιαίτερο στυλ της: Το κείμενο αυτό δεν απευθύνεται σε όσους πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη. Δεν απευθύνεται σε όσους πιστεύουν ότι με στυλό αγιασμένο από χέρι παπά, διαπρέπεις στις πανελλήνιες. Δεν απευθύνεται σε όσους πιστεύουν ότι το 666 είναι αριθμός του Σατανά και ότι στα εμβόλια βάζουν διαβολοβότανο. Δεν απευθύνεται στους ανεμβολίαστους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο γιατί τα προσφυγάκια είναι ανεμβολίαστα. Και εννοείται δεν απευθύνεται στους φανατικούς που ουρλιάζουν για την αυτοδιάθεση του σώματός τους, αλλά πολεμούν με λύσσα την αυτοδιάθεση άλλων σωμάτων.
***
* ΤΟ κείμενο αυτό, συνεχίζει, απευθύνεται σε σάς τους φοβισμένους. Αφού σάς πούμε πρώτα πως κι εμείς φοβισμένοι πήγαμε και κάναμε το εμβόλιο. Κανείς μας δεν θα ξεχάσει το τέταρτο της ώρας μετά τον εμβολιασμό που μάς έβαζαν να περιμένουμε και δεν ξέραμε τι θα μάς ξημερώσει. Φλύκταινες, αλλεργικό σοκ, αναφυλαξία; Θρόμβωση, μυοκαρδίτιδα, πυρετούς, ρίγη, πόνους στο χέρι και σ’ όλο το σώμα; Μα τι νομίζετε λοιπόν, αγαπητοί; Πως εμείς αποτελούμε τη μετενσάρκωση του Καραϊσκάκη και της Μπουμπουλίνας; Όχι βέβαια. Τους ξέρουμε τους κινδύνους. Τους ίδιους επιστήμονες ακούμε, τα ίδια άρθρα διαβάζουμε, οι ίδιες παρενέργειες μας προβληματίζουν. Ούτε χαζοί είμαστε, ούτε από αυτοκτονικό ιδεασμό πάσχουμε.
Όμως, συγγνώμη κιόλας, δεν θα καταστραφεί το σύμπαν γύρω μας, επειδή εσείς φοβάστε. Δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνετε πως θα αρρωσταίνουν χιλιάδες άνθρωποι κάθε ημέρα, πως θα χρεοκοπήσουν επιχειρήσεις, πως εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο, πως ο Πολιτισμός θα ρίξει ρολά, πως τα μαγαζάκια της γειτονιάς σας θα βάλουν λουκέτο...
Ζ.

Προβοκάτορας
*ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ιστοριούλα από τον Κ. Ν.
- Άκουσα να λέει ο χοντρός στον φίλο του. «Κάνι παρέκεια, κατράου...». Δεν με είχε δει που γύριζα από τα βαθιά.
Τον ρωτάω: «Δεν το κατεβάζεις το μαγιό όταν το κάνεις; Κατράς το μαγιό;»
Κάθεται ακόμα σκεπτικός και πηγαίνει εκεί κάτω και ρωτάει άλλους και με δείχνει. Και γελάω κρυφά.
- Ε... Αν δεν έχεις τι να κάνεις... Είχα ξεχάσει να πάρω βιβλίο ή εφημερίδα.
Ζ.

Είχε στοιχίσει
*ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ κυριακάτικα ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης ότι θα διεκδικήσει και σ’ αυτή την εσωκομματική εκλογή την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.
- Ποιος ήταν ο αντίκτυπος στα Φάρσαλα;
Δεν τον κατάλαβαν τον σύντροφο στην παρέα των Λαρισαίων πασοκτζήδων, χρειάστηκε να εξηγηθεί.
-Καλά; Ξεχάσατε με ποιο τρόπο έχασε στις περασμένες εκλογές το ΠΑΣΟΚ τον Δήμο, μετά από τόσες δεκαετίες; (Πασοκτζήδες ήταν, θυμήθηκαν αμέσως πώς είχε εξελιχθεί ο εμφύλιος των πρασίνων).
Ζ.

Παιχνίδια
* -ΜΑΜΑ γιατί έκανες πάλι φακές;
-Πού το ξέρεις παιδί μου;
-Το προέβλεψα.
-Κάλχα, σταμάτα επιτέλους να το κάνεις αυτό.
Γ.Γ.

 

 

 AMPELAKIA CIU

*ΑΠΟ ψηλά, εκεί στου Προφήτη Ηλία των ιστορικών Αμπελακίων, ο πρώην δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος με τη συγγραφέα Βάσα Σολωμού -Ξανθάκη και τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Τσεργά. Συμφώνησαν ότι ο πολιτιστικός, θρησκευτικός και τουριστικός χαρακτήρας της Κοιλάδας των Τεμπών δίνει νόημα και περιεχόμενο σε κάθε αναπτυξιακή διάσταση, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα για την αξιοποίησή της.

 

GATA NTAMPLHS CIU

*ΓΚΡΙΖΑ γάτα σε λευκό φόντο κάτω απ’ το πράσινο μέσα στη ζέστη κι ο Β. Ντάμπλης ήταν εκεί.
Ζ.

 

KALOGIANNHS KELLAS CIU

*ΚΙ οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν αναισθησία, τοπική έστω. Επομένως εύκολα συνεννοείται ο Απ. Καλογιάννης με τον Χρ. Κέλλα.
Ζ.

 

PAPAUEODOROY CIU

*ΑΝ θες να μάθεις για τη Λάρισα και δεν ακούσεις τον Νίκο Παπαθεοδώρου, τότε ποιον;
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass