ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2021 18:00
*ΣΟΥΡΟΥΠΩΝΕΙ… Και τη θέση των λουόμενων  παίρνουν οι «καλαμάδες» στις παραλίες Αγιοκάμπου-Σωτηρίτσας. *ΣΟΥΡΟΥΠΩΝΕΙ… Και τη θέση των λουόμενων παίρνουν οι «καλαμάδες» στις παραλίες Αγιοκάμπου-Σωτηρίτσας.

Ετρεχε…
*ΕΤΡΕΧΕ και δεν έφτανε χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας. Φωτιά το πρωί σε αποθήκη ζωοτροφών στα Δελέρια, φωτιά και το μεσημέρι σε χωράφι με άχυρα, στην οδό Βόλου, και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα καταιγίδα.

Περί τουρισμού
*ΣΤΑ εστιατόρια και στα κλαμπ, μόνο οι εμβολιασμένοι. Και φυσικά αυτό έχει συνέπειες στον τουρισμό.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου δέχθηκαν ακόμα ένα πλήγμα, αφού ξένοι τουρίστες και Ελληνες ακυρώνουν τις διακοπές τους.
Καταστήματα εστίασης και καταλύματα, είναι αλληλένδετο πακέτο στις διακοπές. Αν δεν λειτουργήσουν τα πρώτα, έχουν απώλειες και τα δεύτερα.
Τουρισμός και οικονομία δέχονται απανωτά πλήγματα. Και οι οιωνοί δεν είναι καλοί…
***
*Η ΜΥΚΟΝΟΣ σε καραντίνα! Η είδηση απασχόλησε τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι ακυρώσεις «έπεσαν βροχή».
Το πιο διάσημο νησί μας «έπεσε» στον βωμό του κορονοϊού.
Οι συνέπειες μεγάλες!
Νέο χτύπημα στον τουρισμό, αν και αναμενόμενο, ότι θα συνέβαινε σε κάποιο από τα νησιά μας ή σε κάποια άλλη τουριστική περιοχή της χώρας, όταν αυξάνεται ραγδαία η συγκέντρωση ατόμων σε παραλίες, κλαμπ, δρόμους, λιμάνια…
***
*ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Στα παράλια των γειτονικών μας δήμων, το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεν έπεφτε καρφίτσα στις ακτές.
Στις δικές μας παραλίες, δεν κολλάμε κορονοϊό;
Εμβολιασμένοι και μη, όλοι γίνονται αναγκαστικά μια παρέα και κάθονται δίπλα -δίπλα, αφού λόγω του μεγάλου αριθμού λουόμενων δεν υπήρχε αρκετός χώρος για να κρατήσουν αποστάσεις δύο μέτρων.
Συν το γεγονός ότι όλοι θέλουν να στήσουν την ομπρέλα τους μπροστά στο κύμα! Πόσοι να χωρέσουν;
Λαοθάλασσα στην άμμο, λαοθάλασσα και στο νερό.
Και τι να πεις στον κόσμο που «κάηκε» στις πόλεις και ψάχνει διαφυγή στη δροσιά της θάλασσας;
Μην πηγαίνεις στα παράλια και κάτσε στο σπιτάκι σου, παρέα με το «αιρκοντίσιον»;
***
*ΙΣΩΣ το επόμενο μέτρο πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού, θα είναι να μας πουν ότι θα πρέπει να φράξουμε τις παραλίες και να βάλουμε είσοδο με περιορισμένο αριθμό λουόμενων, ανά τετραγωνικό!
Και παράλληλα, μπορεί να πουν, ότι χρειάζεται να μπει χρονοδιακόπτης διαμονής! Να υπάρχει δηλαδή, χρονικός περιορισμός διαμονής στην ακτή, ανά οικογένεια, ανά παρέα… για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Τόσα μέτρα κλήθηκαμε να εφαρμόσουμε μέχρι σήμερα, με περιορισμούς που για πρώτη φορά μας επέβαλαν στη ζωή μας και σας φαίνεται παράξενο να γίνει και αυτό;
***
*ΠΑΝΤΩΣ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, έκανε το χρέος του και την προσπάθειά του, για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Λίγο πριν αρχίσει η καλοκαιρινή σεζόν στην Ελλάδα γύρισε όλο τον κόσμο, για να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και να ζητήσει, από τις χώρες που επισκέφθηκε, την απελευθέρωση της τουριστικής κίνησης προς Ελλάδα.
Ήταν αισιόδοξος μάλλον ότι το καλοκαίρι δεν θα είχαμε κορονοϊό στη χώρα μας.
***
*ΚΑΙ από τίτλους καλά πάμε: Η Ελλάδα, φέτος, επανεξελέγη Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO – ΠΟΤ) για την Ευρώπη, με τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία να καταλαμβάνουν τις θέσεις της Αντιπροεδρίας.
***
*Η ΕΛΛΑΔΑ θυμήθηκε να αναπτύξει τον πλούτο που κρύβεται στις θάλασσές της και να χαράξει ένα σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης για τον Καταδυτικό Τουρισμό.
Χρόνια τώρα φώναζαν οι καταδυτικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, να στηρίξει το κράτος τον καταδυτικό τουρισμό, μέχρι που βαρέθηκαν, απογοητεύτηκαν και τα παράτησαν.
Χρόνια τώρα οι προσπάθειες που έχουν γίνει, είχαν όλες την ταυτότητα του ιδιωτικού τομέα.
Χρόνια οι ιδιώτες πολεμούσαν με δράκους και νόμους που αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.
Και σήμερα το κράτος «ξύπνησε»! Αλλά σε δύσκολους καιρούς, αφού δεν βοηθάνε οι συνθήκες της πανδημίας, που φρενάρουν κάθε ανάπτυξη.
Συγκροτεί μάλιστα και Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού –ορίστηκαν και τα μέλη του- με αρμοδιότητες τη μελέτη των διαθέσιμων στοιχείων και τάσεων που παρατηρούνται σχετικά με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης ειδικής μορφής τουρισμού.
Σκοπός του Συμβουλίου είναι η παροχή ενημέρωσης σχετικά με ζητήματα ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού με όρους βιωσιμότητας και η βέλτιστη ανάδειξη και προβολή καταδυτικών αξιοθέατων με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Μάλιστα η συστηματική ανάπτυξη και προώθηση του καταδυτικού τουρισμού αλλά και λοιπών ειδικών μορφών τουρισμού αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες του Υπουργείου Τουρισμού, τόσο στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της εθνικής τουριστικής βιομηχανίας όσο και στο πλαίσιο θωράκισης της ανθεκτικότητάς της, την υιοθέτηση ενός νέου σύγχρονου τουριστικού προτύπου και τον εμπλουτισμό του εθνικού μας τουριστικού προϊόντος.
Έστω… Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Λ.Κ.

Μύκονος
*ΠΑΡΤΙ στήθηκε χθες στα κοινωνικά δίκτυα, πρώτη μέρα επιβολής της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Μύκονο, από τη 1 τα ξημερώματα, τα πληκτρολόγια για το νησί των ανέμων πήραν φωτιά με χλευαστική διάθεση:
«Δεν είχε δώσει δικαιώματα για λοκντάουν ποτέ, ήταν πολύ καλό νησί πέσαμε όλοι από τα σύννεφα».
«Πού είναι ο Ρέμος να πάει στο Nammos να τους τραγουδήσει το έτσι ξαφνικά».
«Συνοπτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας για το lockdown στη Μύκονο:
«Μπήκες μόνος σου στη μαύρη λίστα, νύχτα έρχεσαι και φεύγεις νύχτα. Δεν θα βρεις ξανά ανοιχτή την πόρτα για να κάνεις τη γνωστή σου βόλτα».
«Κοίτα που θα επιβεβαιωθεί ο Πανούσης μετά θάνατον. Η επανάσταση θα ξεκινήσει από τη Μύκονο»!
Γ.Γ.


Φολέγανδρος
*ΧΑΘΗΚΕ η ανθρωπιά στις μέρες μας! Τόσο εύκολα αφαιρεί κάποιος τη ζωή ενός νέου κοριτσιού. Μιας κοπέλας που οι γονείς της μόχθησαν να την αναθρέψουν. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που σόκαρε το Πανελλήνιο για ακόμα μια φορά στη Φολέγανδρο.
Να μαθαίνετε στα παιδιά σας πώς να συμπεριφέρονται από μικρή ηλικία, να τα μιλάτε και όχι να τα παρκάρετε σε τάμπλετ και ηλεκτρονικά παιχνίδια και να τα φορτώνεται όλη μέρα με δραστηριότητες, χάνοντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ γονιού και παιδιού, που όπως φαίνεται στις μέρες μας λείπει και είναι πολύτιμη.
Προχθές ήταν η Καρολάιν, χθες η Γαρυφαλλιά, σήμερα εγώ, μεθαύριο εσύ.
Γ.Γ.

Καθυστέρηση
*ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, πόσο πίσω, πόσο χαμηλές ταχύτητες… Ήταν και Κυριακή, τα ρεπό, και κρατική επίσης.
Έλεγαν, εκεί κοντά στις τρεισήμισι το μεσημέρι, για τον καιρό που θα χαλάσει, προέβλεπαν βροχές και καταιγίδες που θα έρθουν, κυρίως στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα, αναλυτικά και με λεπτομέρειες. Ενώ ο καιρός μόλις είχε φτιάξει, είχε πάνω από ώρα που είχε λήξει η έντονη καταιγίδα η οποία είχε ξεσπάσει κατά τις δύο στη Λάρισα. (Λιγάκι μούσκεμα. Ε, αφού έβρεξε).
Ζ.

Έγκλημα
*ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ το ίντερνετ χθες και στη Λάρισα.
- «Χάλασε η φάση. Ήταν η κακιά στιγμή». Και έτσι απλά η Γαρυφαλλιά πήρε τη θέση της Καρολάιν που είχε πάρει τη θέση της Τοπαλούδη που είχε πάρει τη θέση της…
***
*- Η «κακιά στιγμή» στις διακοπές σου είναι να χάσεις το καράβι. Να αποκοιμηθείς και να σου κλέψουν το πορτοφόλι. Να μείνεις από βενζίνη στη μέση του πουθενά. Να πατήσεις αχινό. Να σε τσιμπήσει μέλισσα ή τσούχτρα και να έχεις αλλεργική αντίδραση. Όταν είσαι φορτωμένος και σε πιάνει λάστιχο…
***
*- ΞΕΡΕΤΕ τι σημαίνει «χάλασε η φάση», ε; Δεν έκανε ό,τι της έλεγα, δεν μίλαγε όταν της το επέτρεπα, δεν πηγαίναμε όπου ήθελα, είχε άποψη, μου έφερνε αντίρρηση, γενικά δεν έκανε ό,τι ήθελα.
***
*- ΣΕ λιγότερο από ένα δίμηνο ο πρώτος «μαθητής του Μπαλάσκα» έδωσε τα διαπιστευτήριά του. Σε 4 χρόνια θα είναι έξω. Αυτός δεν είναι βλάκας, είναι και νέο παιδί.
***
*- ΘΑ συμπεριφέρεσαι στις κοπέλες, όπως θέλεις να φέρονται στην αδελφή σου, έλεγε η μητέρα μου στον αδελφό μου.
Ζ.

 

Η μεταρρύθμιση της Παιδείας… καλοκαιρινό έθιμο

ΚΑΤΙ σαν τον ερχομό του Δεκαπενταύγουστου, ημερολογιακά βέβαιο δηλαδή πως κάθε καλοκαίρι, ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας θα ψηφίζει και μια μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση.
Το οποίο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, με αναρίθμητες μεταρρυθμίσεις κάθε χρόνο θα έπρεπε να ήταν το… σοφότερο του κόσμου, αλλά κατά πώς φαίνεται κάτι πάει στραβά πέραν του δεδομένου, με πάσα βεβαιότητα και χωρίς καμία επιφύλαξη, ότι οι κυβερνώντες διαχρονικά… «στραβά» αρμενίζουν.
Τα νεότερα, λοιπόν, μεταπολιτευτικά χρόνια δεν υπάρχει υπουργός Παιδείας που να μην ψήφισε (σ.σ. το θέρος συνήθως) μια μεταρρύθμιση. Θα λέγαμε πως δεν υπάρχει κυβέρνηση, αλλά στην Ελλάδα μάλλον σπάσαμε και αυτό το ρεκόρ, αφού και οι υπουργοί Παιδείας της ίδιας κυβέρνησης, δηλαδή στην ίδια κυβερνητική θητεία (τετραετία ας πούμε) ο καθένας ψηφίζει κάποιον νόμο αναιρώντας τον αντίστοιχο του προηγούμενο ομοϊδεάτη.
Τι στην ευχή συμβαίνει με τους υπουργούς Παιδείας, ένας Θεός ξέρει. Δοθείσης ευκαιρίας να αναρωτηθούμε δημοσίως σε ποια άλλη χώρα της Ε.Ε., Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι ένα και το αυτό;
Αλλά παραδειγματιζόμενοι από την ευλαβική πίστη προς την ηγεσία της ΔΙΣ, της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ (σ.σ. για το θέμα των εμβολίων κατά της πανδημίας), όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. θυμηθείτε τον «αποκεφαλισμό» του κ. Φίλη), φρόνιμο είναι να μην αναρωτιόμαστε φωναχτά για τέτοια θέματα και ας περιοριστούμε στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.
Με τον τίτλο, λοιπόν, «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» το σχέδιο νόμου της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας (σ.σ. αύριο δεν ξέρεις πώς τα φέρνει ο ανασχηματισμός) έως το τέλος του τρέχοντος Ιουλίου θα αποτελεί νόμο του Κράτους.
Το νομοσχέδιο της υπουργού Νίκης Κεραμέως φέρει αυτήν τη σφραγίδα του νεοφιλελευθερισμού αν λάβουμε υπόψη μας και την προηγηθείσα απόφαση να αναγνωρισθούν ως ισότιμα τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών.
Επειδή στο ελληνικό δημόσιο, οι πολίτες διαθέτουν πολυετή εμπειρία από την εφαρμογή νόμων είναι γνωστό από το παρελθόν πώς αξιοποιήθηκαν περιπτώσεις από τα ιδιωτικά ΙΕΚ που δεν είναι τα μοναδικά.
Όπως και με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι σαφές ότι οι μη εισακτέοι θα… προωθηθούν στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ φέτος (σ.σ. άλλο και τούτο) ο απόφοιτος θα μπορεί να κάνει διπλό μηχανογραφικό και για τα ΙΕΚ. Σκόπιμη σύγχυση μεταξύ εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά… ψιλά γράμματα.
Αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί επειδή κάποιοι στο Υπουργείο είναι «ανίδειοι» ή «άσχετοι» με την εκπαίδευση. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, καθώς αποτελούν στοχευμένες πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην εκπαίδευση και ουδόλως αφορούν στην επίλυση χρονίων, οξυμένων δηλαδή προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης.
Ενδεχομένως η ενίσχυση ή η αποδυνάμωση του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων να αποτελεί μια σοβαρή διάσταση του νομοσχεδίου Κεραμέως, αλλά είναι δευτερευούσης σημασίας αφού ο μείζων στόχος είναι άλλος, η αξιολόγηση.
Μια παρένθεση εδώ για την ενίσχυση του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων. Όταν προηγούμενη Κυβέρνηση έδωσε δύναμη στον σύλλογο, να ψηφίζει τον διευθυντή της σχολικής μονάδας, τότε καταγράφηκαν φαινόμενα συναλλαγής ενώ όσοι δεν ψήφισαν τον διευθυντή, σε πολλές των περιπτώσεων θα το θυμούνται μια ζωή. Ο λόγος για τις ευθύνες του κλάδου ή για την κατάχρηση δικαιωμάτων από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που βασιλεύουν και συχνά εγκρίνουν… τον υπουργό Παιδείας που θα επιλέξει ο αρχηγός του κόμματός τους όταν γίνει πρωθυπουργός. Ειδάλλως, αν διαφωνούν θα τον κρεμάσουν (σ.σ. τον/την υπουργό) στα μανταλάκια, γιατί οι παρατάξεις δεν αστειεύονται, ειδικά σε θέματα επιλογής προϊσταμένων Εκπαίδευσης και Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Όποιος γιατρός θέλει να αποκτήσει ειδικότητα χειρουργικής, μπορεί να θητεύσει δίπλα σε ορισμένους αιρετούς. Με το νομοσχέδιο Κεραμέως θίγονται διαστάσεις, όπως η αναδιάταξη των συμβουλίων επιλογής και η διάκρισή τους από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ο εξορθολογισμός της διαδικασίας συνέντευξης των υποψηφίων, κ.λπ., αλλά όταν έρθει η εποχή στη χώρα μας που στην επιλογή διευθυντών σχολείων δεν θα κάνουν κουμάντο οι παρατάξεις, αλλά τα ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων (σ.σ. και με συνεντεύξεις), τότε θα πιστέψουμε ως αγνές τις προθέσεις των κυβερνώντων.
Όταν η δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας θα πάψει να διοικείται από μη κομματικά στελέχη, τότε θα θεωρήσουμε ότι έχουμε, όντως, ανεξάρτητες διοικητικές δομές.
Το μείζον μάλλον αφορά στην αξιολόγηση, τη χιλιοτραγουδισμένη, την οποία έχει λόγους να την αποστρέφεται ο κλάδος των εκπαιδευτικών. Σε ένα έντονα κομματικό κράτος ποιός θα ορίσει ποιον για να κάνει την αξιολόγηση και σε τέτοιες πονηρές εποχές, να την αξιοποιήσει για ποιον λόγο;
Βέβαια η σημερινή Κυβέρνηση ιδεολογικά δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να περιορίσει τον δημόσιο τομέα όπως τον εννοεί. Θυμηθείτε την εποχή των μνημονίων και τις απολύσεις εκπαιδευτικών στα ΕΠΑΛ. Οι παρατάξεις των εκπαιδευτικών δεν επιθυμούν την αξιολόγηση για τον πρόσθετο λόγο ότι θα χάσουν ρόλο στο «κουμάντο». Υπάρχει και μια μερίδα εκπαιδευτικών που προφανώς θα ξεβολευτεί οπότε γιατί να χαλάσει την ησυχία της.
Η αλήθεια είναι πως και αυτοί οι εκπαιδευτικοί που θέλουν την αξιολόγηση, δικαιολογημένα έχουν επιφυλάξεις και αμφιβολίες για τις αληθινές προθέσεις των κυβερνώντων. Όπως είναι απαραίτητη η αξιολόγηση, πρώτοι και καλύτεροι το σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά ποιος θα διαφυλάξει ότι θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και σε κάθε περίπτωση θα διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Έχουμε την εντύπωση πως είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η μόρφωση με την έννοια του αγαθού και αυτή είναι μια πτυχή που απασχολεί τους ανήμπορους οικονομικά. Πώς με τόσα έξοδα θα σπουδάσουν τα παιδιά τους;
Αυτός που έχει την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει το παιδί του σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο δεν περιμένει καμία μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου, Γαβρόγλου, Κεραμέως, κ.λπ. Προς το παρόν η κοινωνία διά των φορέων της θα πρέπει να συζητήσει, αυτά τα χιλιάδες παιδιά που θα μείνουν φέτος εκτός πανεπιστημίων, λόγω των αλλαγών στις πανελλαδικές θα πρέπει να μορφωθούν, θα πρέπει να σπουδάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο ή όχι;
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass