ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2021 18:00
*- ΟΥΙ μεσιέ Πατρίκ, ουί... Οι καθηγήτριες Γαλλικών καλοδέχτηκαν στη Λάρισα τον Γάλλο μορφωτικό ακόλουθο της Πρεσβείας.					              Ζ. *- ΟΥΙ μεσιέ Πατρίκ, ουί... Οι καθηγήτριες Γαλλικών καλοδέχτηκαν στη Λάρισα τον Γάλλο μορφωτικό ακόλουθο της Πρεσβείας. Ζ.

Σαν διακοπές
* - ΦΕΥΓΩ αύριο το πρωί διακοπές, ανακοίνωσε χθες ο νεαρός Λαρισαίος.


- Θα γυρίσω το απόγευμα, συμπλήρωσε.
***
* Το ίδιο θέμα και στη διπλανή παρέα.
- Κι από διακοπές;
- Εμείς Γαλλική Ριβιέρα. Εσείς;
- Ελληνική μπανιέρα.
Ζ.

Ανησυχεί ήδη
* ΣΕ οίστρο, μελαγχολικό όμως, ο Μ. Ι. Η κτηθείσα εμπειρία τον ανησυχεί ήδη.
- Πάντα τα καλοκαίρια γλιστράνε.
Βρες μου έναν τρόπο να το κάνω να μείνει.
Ζ.

Άσκοπη Μετακίνηση
* ΝΕΑΡΟΙ Λαρισαίοι στη σκιά της ομπρέλας θαλάσσης. Και του κορονοϊού επίσης.
- Μου έστειλε η κλινική το αποτέλεσμα από το ράπιντ τεστ. Το καλό είναι πως βγήκε αρνητικό. Το κακό είναι ότι εγώ δεν έκανα ράπιντ τεστ.
***
* - ΞΕΡΕΤΕ τι μου έχει λείψει, ρε παιδιά; Μια Άσκοπη Μετακίνηση.
***
* - ΘΕΛΕΤΕ να βάλουμε ένα στοίχημα πόσες νέες αποχρώσεις του πορτοκαλί θα ανακαλύψει ο Χαρδαλιάς για να μην πάει η Μύκονος στο κόκκινο;
Ζ.

Στο περίμενε...
* ΑΠΗΥΔΗΣΕ... Έχασε την υπομονή του, με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τη λειτουργικότητα του δημόσιου τομέα. Πόσο μάλλον όταν έχουν να κάνουν με κοινωνικά ευάλωτους πολίτες που χρήζουν ιατρικής στήριξης. Εδώ και μήνες και αφού πέρασε το βάσανο της υγειονομικής κρίσης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, προκειμένου να εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσοστό για να δικαιούται τις κρατικές επιχορηγήσεις , της 63χρονης παραπληγικής γυναίκας του, η οικογένεια του Λαρισαίου πολίτη περιμένει ματαίως από τον περασμένο Φεβρουάριο από τον ΟΠΕΚΑ το επίδομα κίνησης. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οργανισμό δύσκολη και η φυσική παρουσία για να επαναλάβει για πολλοστή φορά το αίτημά του αδύνατη. Για την ώρα μένει στις υποσχέσεις και στο σύντομα θα δούμε την υπόθεσή σας. Κουράστηκε όμως, αγανάκτησε και προσέτρεξε στην «Ε» μήπως και βρεθεί κάποια λύση...
Γ.Ν.

Για χοληστερίνη
* ΔΕΝ θα άφηναν ασχολίαστη, οι Λαρισαίοι, τη νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των μαγαζιών, αυτή που ονομάστηκε «Άδωνη γερά και πάρτους τα κλειδιά».
- Να δείτε που στο τέλος για να μπούμε στις ταβέρνες θα μας ζητήσουν και εξετάσεις αίματος.
- Αυτό είναι το σωστό. Με τη χοληστερίνη στα ύψη ο άλλος πάει και τρώει κοψίδια.
***
* - ΟΙ ανεμβολίαστοι μπορούν να πίνουν το ποτό τους σε ένα λεωφορείο; Κι μάλιστα όρθιοι, εκεί δεν κολλάει.
Ζ.

Τι απομένει;
* ΕΚΑΤΣΕ κι έκανε την καταγραφή ο Λαρισαίος μαγαζάτορας.
- Δεν θα μπαίνουν μέσα στους κλειστούς χώρους των μαγαζιών οι ανεμβολίαστοι. Δεν θα μπαίνουν και όσοι καπνίζουν. Δεν θα μπαίνουν και όσοι δεν έχουν λεφτά. Βάλτε και όσους δεν τα καταφέρνουν και τόσο με το άλλο φύλο, δεν θα πατάει άνθρωπος τελικά;
Ζ.

Κατάρα Λεηλασίας
* ΥΠΑΡΧΕΙ και μια άλλη εικόνα, πάντα θα υπάρχει. Και με αφορμή την επικείμενη επέτειο της Εισβολής, ο Γ.Μ. αναφέρεται σ’ ένα ποίημα. «Η Κατάρα της Λεηλασίας», του γνωστού Τουρκοκύπριου ποιητή Gürgenç Korkmazel:
Διαγουμίσαμε τα μαγαζιά τους.
Τ’ αγάλματά τους καταστρέψαμε.
Λογχίσαμε τα γουρούνια τους και τα κάψαμε μαζί με τις παιδικές τους φωτογραφίες. Καλύψαμε τα χαντάκια τους. Με μπουλντόζες ισοπεδώσαμε και πάνω στα μνήματά τους χτίσαμε γήπεδα ποδοσφαίρου. Γκρεμίσαμε πλίθινους τοίχους μες τις αναμνήσεις τους. Κόψαμε τα δέντρα τους. Σκοτώσαμε και τη σκιά τους ακόμα.
Νομίσαμε πως ποτέ δε θα γυρίσουν. Αλλά ήρθαν. Με τα κλειδιά της πόρτας μας στα χέρια τους.
***
* ΟΤΑΝ, λέει, πριν από μερικά χρόνια ρώτησαν τον Gürgenç Korkmazel για την ποίησή του απάντησε: «...διαβάζω στίχους μου σε ελληνικό κοινό. Πολλοί κλαίνε. Και απορούν πώς τα γράφω εγώ, ένας Τουρκοκύπριος. Όμως πιστεύω ότι εμείς οι ποιητές πρέπει να λέμε την αλήθεια».
Ζ.

Ντοπιολαλιά
* - ΗΡΘΕ λέει η ξαδέρφη απ’ την Αθήνα με τον πεντάχρονο ανιψιό, ο οποίος αφού μας παρακολουθούσε κάμποση ώρα τη ρώτησε. «Μαμά, εδώ στη Λάρισα δεν μιλάνε ελληνικά;» (Ούιιι πιδάκι μ...)
Ζ.

Αρχόντισσα
* «ΣΑΝ πέρπατάς, παράπατάς, κουνιεέσαι και λυγιέσαι», και ποιος δεν το χόρεψε σε πανηγύρι... Το τραγουδούσε η Φιλιώ Πυργάκη κι ο κόσμος όλος άφηνε μπίρες και σουβλάκια και έτρεχε στην «πίστα» σε κάποιο γήπεδο της ελληνικής επαρχίας. Η τσίκνα του ψήστη αντάμωνε εκεί ψηλά με τον κουρνιαχτό από το ποδοβολητό των χορευτών που χόρευαν όλο φιγούρες και σκέρτσα.
***
* ΠΟΙΑΝΟΥ απόδημου η νοσταλγία για τα ψηλά ηπειρώτικα βουνά δεν έσμιξε με το παράπονο στα τραγούδια της αρχόντισσας του δημοτικού τραγουδιού, Φιλιώς Πυργάκη, που έφυγε από τη ζωή χθες, νικημένη από την επάρατο. Γεννημένη το 1939 στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας συνέδεσε το όνομά της με πανηγύρια και τα παραδοσιακά τραγούδια, και κάθε εμφάνισή της συνοδευόταν από κοσμοσυρροή. «Εφυγε» σε ηλικία 82 ετών, αφού πρώτα πρόλαβε και διασκέδασε εκατομμύρια Ελληνες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Θ.Α.

Με χειρονομίες
* ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ αλλά μαζί και κινησιολογία καραγκούνικη σήμερα από τη γνωστή Artista: Τηράει μια Καρδιτσιώτσα τ’ βιτρίνα, να πάρ’ει ιένα ρουμπάκ’ι αϊράτου, καλοκιρνό να μη ζισταίνιτι. Κάπχιους ντ’ γκρούζ’ει στου μπράτσου. Γυρνάει, γουρλών’ει τα μάτχια. Αναπάντιχου. Γιουργή απ’ ν’ Αθήνα ήρθι να ιδεί τ’ μάνα τς.
-Ούουουουιιιιι... Αααααϊααααα... Ναααααααα.
***
* ΙΑΧΕΣ που συνδυάζονται με τις κατάλληλες χειρονομίες.
Ούουουουιιιιι...Έκπληξη με άνοιγμα στόματος και χεριών.
Αααααϊααααα...Κατέβασμα χεριών προς τα μέσα με κλείσιμο παλαμών του τύπου Κοίτα-να-δεις-τι-έγινε-τώρα.
Νααααααααα... Φασκέλωμα τρυφερό, υπό την έννοια Τι-ζητάς-τώρα-εσύ-εδώ.
Ζ.

Στον κόσμο τους
* ΚΑΙ μετά σου λέει γιατί καθυστερούν να συμμαζευτούν, να κάνουν οικογένεια οι νέοι Λαρισαίοι.
- Πήγα σ’ ένα γάμο βρε παιδιά κι είχε ένα βιβλίο ευχών. Μου ζήτησαν να γράψω τη δική μου κι έγραψα «Εύχομαι να πάρω ένα ποδήλατο». Κι τώρα περιμένω.
***
* - Η πρώην μου ήταν πολύ ανώριμη. Ναι, βέβαια... Έμπαινε στην μπανιέρα και βούλιαζε τα καραβάκια μου.
***
* - ΗΜΟΥΝ σε κάτι βαφτίσια καλέ και μου είπαν «άντε και στα δικά σου». Μα πώς, εγώ βαφτισμένη είμαι...
***
* - ΓΑΜΟΣ είναι όταν δύο άνθρωποι μοιράζονται τα προβλήματά τους τα οποία δεν θα είχαν προκύψει αν δεν είχαν παντρευτεί.
Ζ.

Σύμπτωση
* ΦΥΣΙΚΑ και δεν είναι εγκληματίες οι αστυνομικοί, ίσα-ίσα. Να, από την ειδησεογραφία, για τον αστυνομικό που εν ώρα υπηρεσίας βούτηξε και έσωσε από πνιγμό 19χρονη στο λιμάνι της Χίου. Υπαρχιφύλακας κι αυτός, 19χρονη κι εκείνη, το παιχνίδι των συμπτώσεων. Νωρίτερα, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η κοπέλα με έναν συνομήλικό της έπεσε στη θάλασσα, η 19χρονη καλούσε σε βοήθεια, ο αστυνομικός δεν το σκέφτηκε, αμέσως βούτηξε στη θάλασσα και κατάφερε να την ανασύρει με ασφάλεια σε προβλήτα του λιμανιού.
Ζ.

Πλεόνασμα
* ΣΥΖΗΤΗΣΗ μεταξύ μυρμηγκιών ενώ κουβαλούσαν αδιάκοπα, περιέγραφε ο Λαρισαίος, όλοι όμως κατάλαβαν ότι θα μπορούσε να είναι κι ανάμεσα σε ανθρώπους.
- Δουλέψαμε πολύ σκληρά, όμως καταφέραμε και βγάλαμε πλεόνασμα.
- Ωραία, έτσι θα μεγαλώσουν οι μερίδες, να ξέρεις...
- Λες ότι θα μας μοιράσουν το πλεόνασμα;
- Όχι βέβαια... Απλώς από την πολλή δουλειά έχουν πεθάνει αρκετοί.
Ζ.

Σκοτάδια
* ΗΤΑΝ που ήταν λιγοστές, κάηκαν και μερικές και δεν βλέπεις να περπατήσεις στην Παλιουριά του Δήμου Αγιάς. Ο λόγος φυσικά για τις λάμπες φωτισμού που υπάρχουν στον δρόμο που περνάει μπροστά από τον οικισμό και ενώνει τα βόρεια με τα νότια παράλια του Δήμου. Κι άντε οι ντόπιοι ξέρουν τον δρόμο, μπορούν και αποφεύγουν τις κακοτοπιές, οι επισκέπτες που βρίσκονται στον οικισμό και απολαμβάνουν τη θάλασσα πού να πάνε και πώς να περπατήσουν στα σκοτεινά;
ΘΑ.

Όπως ο Μέσι
* ΜΕ ενθουσιασμό και ικανοποίηση υποδέχτηκαν στο Υπουργείο Εργασίας τα νέα πως ο Λιονέλ Μέσι ανανέωσε τη συνεργασία του με την Μπαρτσελόνα για τα επόμενα 5 χρόνια, υπογράφοντας συμβόλαιο με μειωμένες αποδοχές κατά 50% σε σχέση με αυτές που λάμβανε μέχρι και φέτος. Το Κουλούρι έχει τις πληροφορίες. Μάλιστα, ο Κωστής Χατζηδάκης έσπευσε αμέσως να τηλεφωνήσει στον Αργεντίνο σταρ, ζητώντας του να αναλάβει ως κεντρικό πρόσωπο τηλεοπτικής καμπάνιας για το νέο εργασιακό, ώστε να μπορούν εύκολα να δικαιολογηθούν μειώσεις και περικοπές σε μισθούς. «Κάντο όπως ο Μέσι», αναμένεται να είναι το κεντρικό μήνυμα, με τον σούπερ σταρ να κάνει γκελάκια με έναν κουμπαρά, αντί για μπάλα, ο οποίος στο τέλος του σποτ θα σπάει, συμβολίζοντας τα ταμεία της χώρας.
***
*«ΑΦΟΥ υπέγραψε ο κύριος Μέσι, ο κατά γενική ομολογία καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, νέα ατομική σύμβαση με μειωμένες αποδοχές, δείχνοντας πως αφουγκράζεται το κλίμα που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως, είμαστε βέβαιοι πως το παράδειγμά του θα ακολουθήσουν και οι πολυάριθμοι φαν του στη χώρα μας. Άλλωστε οι περιπέτειές του με τις φοροδιαφυγές στο παρελθόν δείχνουν πως σκέφτεται σαν Έλληνας, άρα έχουμε πολλά κοινά», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Ζ.

Αμοιβαίως
*ΚΙ όμως, τους έφτασε το μυαλό μέχρι εκεί. Ο Β. Κόκκαλης και Β. Ζωγράφος τα βρήκαν. Άγνωστο ποιος υποχώρησε, όμως ο βουλευτής κι ο γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο, κατέληξαν αμφότεροι στο συμπέρασμα: «Δεν είσαι συ ο αντίπαλός μου, η ΝΔ είναι». Υπερέβησαν τον εγωισμό τους, για εγωιστικούς λόγους, για το δικό τους καλό ο καθένας.

Ζ.

Πενήντα αποχρώσεις
* ΜΑΚΑΒΡΙΟ το θέμα και η λίστα του Ν. Σαραντάκου «Οι 50 αποχρώσεις του θανάτου», με την επισήμανση όμως πως κι ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής, ίσως και η μόνη βεβαιότητα μαζί με τους φόρους, λένε οι Αγγλοσάξονες. Με πολύ περισσότερα από 50 συνώνυμα ή και εκφράσεις για το πλησίασμα του θανάτου, τελικά, στη ζάμπλουτη ελληνική γλώσσα. Με ευφημισμούς και περίτεχνους τρόπους για να αναγγελθεί το μοιραίο, ακόμη και με δυσφημισμούς. Να και τα παράξενα, παρεμπιπτόντως μια παρατήρηση του Παπαδιαμάντη, ότι ενώ τα ρήματα «βιώνω» και «θνήσκω» είναι αντίθετα, μόλις συντεθούν με την πρόθεση «από» γίνονται συνώνυμα: αποβιώνω-αποθνήσκω.
***
* ΙΔΟΥ ο θανατερός κατάλογος Σαραντάκου:
Έφυγε (και «έφυγε»)
Πέθανε, Απεβίωσε
Ξεψύχησε
Εκοιμήθη [ιερωμένοι]
Εξέπνευσε
Κατέληξε [ιατρικό]
Έφυγε από κοντά μας / από τη ζωή / από τον μάταιο τούτο κόσμο
Δεν είναι πια μαζί μας
Στα θυμαράκια
Εις τόπον χλοερόν
Βλέπει τα ραδίκια ανάποδα
Εκδήμησε εις Κύριον
Αποδήμησε εις Κύριον
Ανεκλήθη από την ζωήν
Απήλθε του βίου
Αποχαιρέτησε τη ζωή
Τερμάτισε τον βίον
Απεδόθη εις την μητέρα γην
Κατήλθε εις τον τάφον
Τον σκέπασε ο τάφος
Ετελεύτησε
Υπέκυψε στο μοιραίο
Εξεμέτρησε το ζην
Εξέτισε το κοινόν χρέος
Τον πήρε ο Χάρος
Τον έφαγε το μαύρο χώμα
Μετέστη εις τας αιωνίους μονάς
Παρέδωσε το πνεύμα
Παρέδωσε την υστάτη πνοή
Βγήκε η ψυχή του
Έκλεισε τα μάτια του.
***
*ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ τον ανεξύπνητο ύπνο
Έσβησε (σαν...)
Ψόφησε
Τα τίναξε
Τίναξε τα πέταλα
Τα κακάρωσε
Τα κόρδωσε
Τα τέντωσε
Έμεινε στον τόπο
Έπεσε ξερός / τέζα
Έχασε τη μάχη για τη ζωή / με την αρρώστια
Πήγε άναυλα
Επήλθε το μοιραίο
Κόπηκε το νήμα της ζωής του
Μας άφησε χρόνους
Αναπαύθηκε
Συχωρέθηκε
Σώθηκε το καντήλι του / το λάδι του
Πήγε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι
Τον φάγανε λάχανο
Τον έφαγε το (μαύρο) σκοτάδι
Τον πήρε ο Θεός
Τον πρόδωσε η καρδιά του
Έσβησε στην άσφαλτο
Πνίγηκε
Κρεμάστηκε
Από φέτος θα ξεχειμωνιάζει έξω
Μετέβη εις τας αιωνίας μονάς
Μας χαιρέτησε
Μαζεύει υπογραφές
Τον πήγανε τέσσερις
Βγήκε με τα πόδια μπροστά
Τον έγραψε η κολώνα
Πήγε να συναντήσει το Δημιουργό του
Πήγε στα κυπαρίσσια.

Ζ.

 

agra pefto

* ΤΟ γιαπί, το πιλοφόρι, το μυστρί... Δύσκολη δουλειά να είσαι δήμαρχος. Σάμπως περιφερειάρχης; Μέσα στο λιοπύρι να ανεβαίνεις σκαλωσιές...
Ζ.

 

AFISA CIU

* ΣΤΗ σκιά γιγάντων κινούνται ατρόμητοι οι Λαρισαίοι, όπως το αποτύπωσε ο Βασ. Ντάμπλης. Ε ναι, αφίσα σε βιτρίνα...
Ζ.

 

ANALOGIKA CIU

*ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ με το αυτοκίνητο και το σκάφος, ταιριαστά τα μήκη.
Ζ.

 

 

 OXHMA CIU

*ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ αυτόνομος και πολύ προχωρημένος ο Λαρισαίος εποχούμενος... Με ηλιακό φορτιστή μπαταρίας τοποθετημένο στην οροφή του αυτοκινήτου, εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ηλιόλουστες και καυτές καλοκαιρινές ημέρες.
Γ.Ν.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass