ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2021 18:00
*ΟΠΟΥ η εφημερίδα εξηγεί στους Γάλλους, πολύ μεγάλους, τον ρόλο που παίζει το Γαλλικό Ινστιτούτο στην πόλη. Ζ. *ΟΠΟΥ η εφημερίδα εξηγεί στους Γάλλους, πολύ μεγάλους, τον ρόλο που παίζει το Γαλλικό Ινστιτούτο στην πόλη. Ζ.

Καλό καλοκαίρι
*ΑΡΧΙΣΕ οριστικά το καλοκαίρι, δόθηκε το σύνθημα. Από σήμερα η αγορά της καυτής

Λάρισας κλειστή και για έξι Σάββατα. Διότι κι οι έμποροι έχουν ψυχή κι οι εμποροϋπάλληλοι επίσης, άλλωστε κι οι πελάτες φευγάτοι είναι.
Ζ.

Το εμπέδωσε
*ΑΛΛΑ ξέρω από καλοκαίρι. Από μόνη μου. Χωρίς μάνιουαλ κι έλα να σου δείξω καλέ κοριτσάκι. Έμαθα στυλωμένη σε πίσω βεράντες, χύνοντας δάκρυα σε ακάλυπτους, ατενίζοντας τον καυτό καπιταλισμό της πόλης από βιομηχανικές ταράτσες. Εμπέδωσα τη διδακτέα ύλη περιμένοντας να χτυπήσει το τηλέφωνο σε φουρνοδωμάτια, δοκιμάζοντας μαγιώ που δεν θα κολυμπούσαν ποτέ.
... Έμαθα όσα δεν έμαθα εκλιπαρώντας χίλια αντιηλιακά και δέκα χιλιάδες ξαπλώστρες. Κι αυτό που έμαθα είναι ότι το καλοκαίρι είναι μια πολύ ντροπαλή εποχή που δεν κάνει παρέα μ’ άλλες χρονογραμμές. (Στην ποιητική, τι άλλο, περιγραφή η Λαρισαία Γλυκερία Μπασδέκη).
***
*ΙΔΡΩΝΕΙ, καίγεται, πίνει νερά, έχει κάτι σαράβαλα γουόκμαν κι ακούει τραγούδια για Πορτογάλους ναύτες που βούλιαξαν στο κρεβάτι τους. Η εποχή καλοκαίρι κοιτάει φωτογραφίες, διαβάζει το χέρι της να δει το ριζικό της, γλείφει παγάκια και κλαίει για κάτι παλιά αγγίγματα που την ανατρίχιασαν. Θέλει να κοιμάται συνέχεια για να ονειρεύεται μαγικά χωνάκια παγωτό που θα πάρουν το έγκαυμα από την πλάτη και θα το μεταμορφώσουν σε χάδι. (Εγώ αυτά έμαθα, δηλώνει, αυτά εμπέδωσα, αυτά θα γράψω στο μεγάλο διαγώνισμα για τις τέσσερις εποχές, θέμα πρώτο «το καλοκαίρι»).
Ζ.

Αναλογικά
*ΚΙ αφού με τη μετάλλαξη Δ πάμε στο 4ο κύμα της πανδημίας, με την όποια Ε που θα ακολουθήσει είναι απλό τι θα συμβεί. Το ερώτημα είναι αν υπάρξει Κ και Λ και Π μετάλλαξη στο μέλλον, που ποιος μπορεί να το αποκλείσει...
Ζ.

Ερωτήσεις
*ΝΕΑ ήθη, αλλά και στάνταρ συνήθειες εντοπίζουν οι Λαρισαίοι.
- Πας φέτος καλοκαίρι στο χωριό κι αντί να σε ρωτάνε αν παντρεύτηκες σε ρωτούν αν εμβολιάστηκες. Τα ύστερα του κόσμου...
***
*- ΜΕ ξύπνησε η κόρη μου πρωί-πρωί, «είσαι καλά μετά το εμβόλιο;» με ρωτάει γεμάτη αγωνία, «καλά είμαι, ανησύχησες για μένα;» τη ρωτάω, «ναι, για το απόγευμα κανονίσαμε να πάμε όλη η παρέα βόλτα και αν πάθαινες κάτι το βράδυ ποιος θα μου έδινε λεφτά...», μου λέει.
Ζ.

Άλλο 7, άλλο 50
*«Ο Δήμος Κιλελέρ αναμορφώνει 49 παιδικές χαρές με έργο συνολικής δαπάνης 355.000 ευρώ, εκ των οποίων 265.000 από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» και το υπόλοιπο ποσό διατέθηκε από τον προϋπολογισμό του Δήμου». Διαβάζοντας χθες στην εφημερίδα ο Λαρισαίος θυμήθηκε, μπορεί άλλωστε να ξεχαστεί; Άλλωστε ουδέν απάντησαν από τη Δημαρχία, ενώ ούτε η αντιπολίτευση συγκινήθηκε.
Πρόσφατο δημοσίευμα ανέφερε: «Σε ανακατασκευή 23 παιδικών χαρών σε διάφορα σημεία της πόλης, προχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων. Το συνολικό κόστος της ανακατασκευής ανήλθε στα 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» υπήρξε χρηματοδότηση 300.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό διατέθηκε από τον προϋπολογισμό του Δήμου Λαρισαίων.
***
*ΕΙΝΑΙ προφανές ότι ο Δήμος Λαρισαίων πρέπει να αναθέσει στον Δήμο Κιλελέρ τυχόν άλλες παιδικές χαρές που θα αναμορφώσει στην πόλη. Να φωνάξει ο Απ. Καλογιάννης τον Θαν. Νασιακόπουλο, να τον ρωτήσει πώς σ’ αυτόν κοστίζει μόνο 7 χιλιάδες η μία και στη Λάρισα μια πενηντάρα χιλιάρικα, έχει πολύ μεγάλη διαφορά.
Ζ.

Ντέμης
*ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ τα Κοσμικά, περί διαζυγίων επωνύμων, κ.λπ., ο Λαρισαίος επιμορφώθηκε.
- Σήμερα έμαθα ότι το Ντέμης δεν βγαίνει απ’ το γκαντέμης, αλλά απ’ το Θεμιστοκλής.
- Δηλαδή, την Ντέμι Μουρ, ωραία κοπέλα, Θεμιστοκλίτσα πήγαν και τη βγάλανε;
Ζ.

Μαθαίνουν
*ΜΕΡΙΚΟΙ Λαρισαίοι αρχίζουν σιγά-σιγά να μαθαίνουν.
- Το μυστικό μιας πετυχημένης σχέσης είναι η Χημεία. Εσύ ταβόρ, αυτή λεξοτανίλ.
***
*- ΟΙ γυναίκες έλκονται λέει περισσότερο από τους παντρεμένους άντρες. Μάλλον επειδή είναι εξημερωμένοι.
***
*- ΟΙ γυναίκες δεν κρατάνε κακία. Απλά θυμούνται. Τα πάντα. Για πάντα.
Ζ.

Με σχέδιο;
*- ΑΚΡΙΒΟΥΛΗΣ το πρώτο βήμα...
Έτσι ερμήνευσαν κάποιοι την ανεξαρτητοποίηση του αδερφέ-Γ. Ακριβούλη.
- Με Νασιακόπουλο και συνεργάτες δεν τα έχει σπάσει, είμαστε ακριβώς στο μέσον της θητείας, τώρα που όλοι δρομολογούν τα σχέδιά τους για τις επόμενες εκλογές...
***
*ΥΠΗΡΞΑΝ όμως και απορίες.
- Από τι ανεξαρτητοποιήθηκε άραγε, από ποιον; Ο Θαν. Μούσιος δεν φαίνεται πουθενά, ποτέ δεν φάνηκε...
Γι’ αυτό ίσως και δεν τον ενημέρωσε καν για την κίνησή του ο ανεξαρτητοποιηθείς. Ο οποίος όμως είναι και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε γραφτεί στο κόμμα τότε μαζί με Β. Κόκκαλη και άλλους ανελίστας.
Και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξεραν τίποτε. Ούτε στη Νομαρχιακή ο Β. Ζωγράφος, μήτε στην ΟΜ Κιλελέρ ο γραμματέας της Γ. Νικολαΐδης. (Ίσως κι ο «αδερφέ» να μην ξέρει ότι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ).
Ζ.

Ανταποκρίνονται
*ΓΙΑ άλλη μια χρονιά ανταποκρίνεται το δίκτυο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών της Λάρισας. Έχει γίνει δουλειά όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να γίνεται. Έγιναν δεκτές λέει 1.608 αιτήσεις για φιλοξενία παιδιών από τις 1.650 που έγιναν. Και υπάρχει και περιθώριο και για τις αιτήσεις που θα γίνουν το φθινόπωρο. Καθόλου άσχημα, μια χαρά για τους νέους γονείς και μπράβο. Αυτό που ισχύει στη Λάρισα δεν είναι αυτονόητο για άλλες πόλεις.
Ζ.

Εμβολιομάχοι
*ΠΟΛΥΣ κόσμος στις συγκεντρώσεις κατά των εμβολίων, αυθόρμητες με καλέσματα ομάδων μέσω ίντερνετ, χωρίς εμφανείς οργανωτές. Κι από σύνθεση κοινού «ίδια με τα συλλαλητήρια για τις Πρέσπες, όλοι εκεί, μόνο ο ΣΚΑΪ και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έλειπαν».
Εξ αριστερών χαμογελούσαν πικρά με την Κυβέρνηση. «Έσπειρε μακεδονομάχους, θερίζει εμβολιομάχους».
***
*Ε όχι και όλοι... Να στη μάλλον μικρή συγκέντρωση της Λάρισας, δεν εθεάθησαν οι γνωστοί απόστρατοι, ούτε ο Σωτ. Μουντζούρης, μήτε ο Απ. Παπαπαρίσης ή ο στρατηγός Κ. Βλάχος.
Όπως και να ‘χει πάντως, ατυχής, απέλπιδα η προσπάθεια κάποιων κυβερνητικών να συγκρίνουν τους διαδηλωτές του εμβολίου με τους Αγανακτισμένους και τους υποστηρικτές του ΟΧΙ. Καμία σχέση.
***
*ΕΝΩ με τους μακεδονομάχους; Στη Λάρισα καρφώθηκαν από μόνοι τους. Διότι τις μηχανοκίνητες, αυτές τις διαδηλώσεις με αυτοκίνητα και σημείο εκκίνησης τη Σκεπαστή, μόνο συγκεκριμένη ομάδα έχει κάνει στο παρελθόν. Γι’ αυτό και ήταν πάλι λίγοι, συγκριτικά με άλλες πόλεις πολύ λίγοι. (Και βέβαια, φάνηκε άλλη μια φορά: αντιεμβολιαστές και ανεμβολίαστοι, είναι πολύ μεγάλη η διαφορά, θέλει προσοχή απ’ τους αρμόδιους).
***
*Η Λαρισαία εκπαιδευτικός θυμήθηκε ότι «ένας από τους λόγους που δεν ήθελαν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία ήταν επειδή λέει ήταν ανεμβολίαστα». Κάποιοι τωρινοί αντιεμβολιαστές πρωτοστατούσαν και τότε. (Ψέμα ή αντίφαση;).
Ζ.

Κεραμοσκεπή
*ΚΟΜΜΑΤΙ δύσκολη η συνεννόηση στις μέρες μας, μεταξύ των Λαρισαίων.
- Και δε μου λες; Ζεις πολλά χρόνια στο εξωτερικό;
- Έχω ακούσει ότι στην Ιαπωνία κάποιοι φτάνουν και τα 120.
***
*- ΤΙ μου σφυρίζεις καλέ, έχω σχέση λέμε...
- Άδεια και δίπλωμα, κύριε.
***
*- ΠΑΤΕ και φοράτε αυτά τα γυαλιά καθρέφτες κι έτσι όπως έχετε κοκκινίσει απ’ τον ήλιο μοιάζετε σαν κεραμοσκεπή με ηλιακό θερμοσίφωνα.
Ζ.

Πανελληνιονίκης
*EΝ σεμνή τελετή αύριον θα τιμηθή Λαρισαίος μαθητής πρωτεύσας εις τα Μαθηματικά. Θα γίνει συγκέντρωσις όλων των μαθητών των Γυμνασίων. Ο πρόεδρος Σπ. Μπ. ανασύρει δημοσίευμα της εφημερίδας από το 1958.
Αύριον Κυριακήν και ώραν 11η πρωινήν εν τω προαυλίω του Α’ Γυμνασίου Αρρένων θα λάβη χώραν ο εορτασμός της Εορτής της Σημαίας υφ’ όλων των Γυμνασίων της πόλεως Λαρίσης. Κατ’ αυτήν θα γίνη η απονομή των επαίνων επιμελείας και χρηστότητος προς τους διακριθέντας μαθητάς των Γυμνασίων, υπό του κ. Νομάρχου.
Μετά σύντομον ομιλίαν του Γυμνασιάρχου του Α’ Γυμνασίου Αρρένων κ. Κ. Κούρμπα θ’ ακολουθήση εν συνεχεία η απονομή του επάθλου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας υπό των κ. κ. Ν. Μιχαλόπουλου προέδρου ταύτης και Αρ. Πάλλα Γεν. Γραμματέως προς τον μαθητήν του Α’ Γυμνασίου της Η’ τάξεως πρακτικής κατευθύνσεως Μιν. Πουλτσάκην, ο οποίος ως γνωστόν εις τον Πανελλήνιον διαγωνισμόν της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας όλων των Γυμνασίων της Ελλάδος επρώτευσεν, τυχών ούτω άξιος του αθλοθετηθέντος, υπό της ως άνω εταιρείας, επάθλου.
Η τιμητική αυτή διάκρισις, τιμά όχι μόνο τους καθηγητάς και μαθητάς του Α’ Γυμνασίου Αρρένων Λαρίσης, αλλά και αυτήν την πόλιν της Λαρίσης, η οποία σήμερον καλείται να τιμήση διά της συμμετοχής της και συμπαραστάσεώς της την σεμνήν ταύτην εορτήν.
(Προφανώς ο βραβευθείς τότε δεκαοκτάχρονος μαθητής είναι ο μετέπειτα γνωστός πολιτικός μηχανικός Μίνως Πουλτσάκης. Αξιοσημείωτο ότι επτά χρόνια αργότερα, Πανελλήνιο βραβείο της Μαθηματικής Εταιρείας κατέκτησε ένας άλλος Λαρισαίος μηχανικός, ως Τρικαλινός μαθητής τότε, ο Πέτρος Ηλιάδης).
Ζ.

Τηλεφωνικό
*ΚΙ άλλο γκάλοπ διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Λάρισα, πιο οργανωμένο αυτό, κλασικό με τηλεφωνικές κλήσεις και ερωτηματολόγιο. Αφού υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που αγοράζουν, οι δημοσκόποι κάνουν τη δουλειά τους. Το πόσο σωστά, είναι άλλου παπά βαγγέλιο...
***
*«ΔΕΞΙΟ» το διεξαγόμενο γκάλοπ, με ερωτήσεις για δήμαρχο, επικεφαλής παρατάξεων, το έργο του περιφερειάρχη και για υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ. Μόνο της ΝΔ, γι’ αυτό και «δεξιό».
Ποιους τρεις θα ψηφίζατε, ρωτά ο ερευνητής αφού έχει σπικάρει μια λίστα νεοδημοκρατών υποψηφίων. Κι όποιους συγκράτησε δηλαδή ο ερωτώμενος.
***
*ΔΕΝ είναι όμως τόσο αυτός ο λόγος που προκαλεί ενστάσεις για την αξιοπιστία τέτοιων δημοσκοπήσεων, τηλεφωνικών. Είναι που οι εταιρείες καλούν σε σταθερά τηλέφωνα και ως γνωστόν η νέα γενιά δεν απαντά σ’ αυτά.
Δεν απαντά διότι συνήθως δεν έχει. Οι νέοι άνθρωποι κινούνται με τα κινητά τους, σπανίως στέκονται για να τους πετύχεις σε σταθερό.
Γραμμές υπάρχουν σε πολλά σπίτια νέων ανθρώπων, για το ίντερνετ όμως, συχνά χωρίς καθόλου συσκευή σταθερού τηλεφώνου. Καταφανής στρέβλωση για τις έρευνες εταιρειών δημοσκοπήσεων αφού λαμβάνουν απαντήσεις κυρίως από ανθρώπους μιας κάποιας ηλικίας.
Ζ.

Κομμένο
*- ΚΑΝΕΙΣ τσιγάρο μετά το σεξ;
- Μπα, το ‘χω κόψει...
Αιφνιδιάστηκε ο νεαρός Λαρισαίος ακούγοντας τον φίλο του.
- Καλά ρε, με δουλεύεις; Αφού καπνίζεις.
- Γιατί, σου ‘πα εγώ ότι έκοψα το τσιγάρο;
Ζ.

 

FANH CIU

*- Ο λα λα, Φανί... Κελ φανταστίκ εξποζισιόν... Θερινή έκθεση, Καλοκαιρινή ξενάγηση. Για τον Γάλλο μορφωτικό ακόλουθο στο Λαογραφικό από τη διευθύντρια του Μουσείου. Ενθουσιάστηκε ο Πατρίκ Κομουά με την «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ‘21», ρώτησε τα πάντα μαθαίνοντας, απένειμε τα εύσημα φεύγοντας.
Ζ.

 

STRATHGOI CIU

*ΠΟΙΟ κοινό στοιχείο συνδέει τους δύο Αρχηγούς, που συναντήθηκαν στην Έκθεση DEFEA; Μα και ο ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος και ο της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου Δημοκρ. Ζερβάκης, είχαν διατελέσει διοικητές της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα. Οι δύο στρατηγοί θα τα ξαναπούν την επόμενη εβδομάδα στην Κύπρο, στις εκδηλώσεις μνήμης για την εισβολή.
Ζ.

 

TRAPEZI CIU

*ΕΛΛΗΝΙΚΗ πατέντα, αμέσως τα νέα μέτρα, σε καφέ για δύο, εκ των οποίων ο ένας δεν έχει εμβολιαστεί.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass