Ντροπή!

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2017 19:07

* ΜΕ τσίγκλισε, το ομολογώ, η χθεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Τερψιθέας.

Συλλόγου, που, όπως και ο αντίστοιχος του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, διαφωνούν με τη φοίτηση παιδιών προσφύγων στα σχολεία τους. Αλλά πέραν της αρνητικής τους θέσης, έχουν και πρόταση: να ανοίξει, λένε, το πλησιέστερο στο Κουτσόχερο σχολείο και να πάνε εκεί τα παιδιά.

Φράση που ηχεί σαν το «όχι, εμείς δεν είμαστε ρατσιστές, αρκεί να πάνε αλλού…».

Διότι περί αυτού πρόκειται: Προφασιζόμενοι δήθεν έλλειψη ενημέρωσης, επικαλούνται διάφορες ανησυχίες (θεμιτές ως ένα βαθμό), αλλά –φευ- προβάλλουν και το δικαίωμα της άποψης των τοπικών κοινωνιών και της ισχύος αποφάσεων της πλειοψηφίας που λαμβάνονται με δημοκρατικές διαδικασίες. Τις οποίες βεβαίως ουδείς αμφισβήτησε, αλλά που έχουν την ίδια αξία όση είχαν κι εκείνες στις περιπτώσεις όπου και όταν ετίθετο το ερώτημα: θέλετε να κατασκευαστεί στονΔδήμο σας ένας χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων;

Ως εκ τούτου, οι κοινωνίες μπορούν να συμφωνούν ή να διαφωνούν, αλλά η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει και να εφαρμόζει αποφάσεις.

* * *

* ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ λοιπόν δηλώνουμε –η πλειονότητα της Λάρισας αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς- ότι υποστηρίζουμε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων να πάνε σχολείο, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ξορκίζουμε την προοπτική να φοιτήσουν στο σχολείο των παιδιών μας. Έχουμε την ίδια ακριβώς στάση όπως αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε διαφορετικό: από τον ανάπηρο έως καθετί το ξένο προς εμάς. Με διαβαθμίσεις. Ανεκτικότητας αλλά και απέχθειας…

Όσον αφορά στις αιτιάσεις, θα σταθώ απλά σε μία: Ασφαλώς να περάσουν όλα τα παιδιά από ιατρικές εξετάσεις. Για τη δική τους υγεία όμως, όχι γιατί το ζητάμε εμείς, οι …άλλοι υγιείς.

Και μάλιστα με επίδειξη του σχετικού βιβλιαρίου!

Ρατσισμός και υποκρισία: γιατί τότε δεν ζητάμε και από τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας το βιβλιάριο υγείας, πριν κολυμπήσουν στις ίδιες με τις δικές μας θάλασσες, πριν φάνε στα εστιατόριά μας και πριν κοιμηθούν σε ξενοδοχεία και καταλύματα, που χρησιμοποιούμε εμείς;

Αλλά ξέχασα: αυτοί πληρώνουν. Οπότε …περάστε, είμαστε πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουμε.

Μήπως αυτό εννοούσε ο (και) αθυρόστομος εκείνος Θεσσαλονικέας με την πρότασή του να φοιτήσουν προσφυγόπουλα και σε ιδιωτικά σχολεία. Οτι δηλαδή αν πλήρωναν, θα είχαν αμέσως απορροφηθεί.

Διότι ως γνωστόν το κέρδος αποτελεί κινητήριο δύναμη…

Υ.Γ.: Αλίμονο, σε μια πόλη 200.000 κατοίκων δεν υπάρχουν δύο σύλλογοι γονέων και καθηγητών να βγουν και να πουν: εδώ ρε φέρτε τα παιδιά να φοιτήσουν. Όχι τόσο για να μάθουν γράμματα, αλλά για να ξεφύγουν λίγο από τη μαυρίλα της καθημερινότητάς τους. Και οι συνήθως λαλίστατοι πολιτικοί μας; Οι περισσότεροι δεν το αγγίζουν το θέμα γιατί, σου λέει, μόνο χάσιμο (ψήφων) μπορεί να έχω. Φωτεινή εξαίρεση ο αρχιεπίσκοπος.

Του Δημήτρη Χατζηευθυμίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass