Ηταν θέμα χρόνου...

Δημοσίευση: 11 Απρ 2016 8:02

 

* ΟΙ πολιτικές των μνημονίων, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ευνοούν την ενίσχυση εθνικιστικών οργανώσεων όπως η «Χρυσή Αυγή». Το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα, αλλά η Γαλλία από χρόνια, η Γερμανία εσχάτως και δεν είναι οι μοναδικές χώρες.

Οι εθνικιστές δεν ξεφύτρωσαν από μόνοι τους, μπορεί να προϋπήρχαν, αλλά «πήραν τα πάνω τους» μετά και την ψήφιση των μνημονίων, τα τελευταία έξι χρόνια από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Οσοι δεν το βλέπουν, όπως και η σημερινή κυβέρνηση μεταξύ άλλων, στρουθοκαμηλίζουν πολιτικά αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν και ευθύνες. Τουλάχιστον ας μην παριστάνουν τους ανήξερους...

* * *

ΟΣΟΙ επίσης προσπαθούν να αποκρύψουν ότι το προσφυγικό διογκώθηκε από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στις γύρω χώρες, επίσης στρουθοκαμηλίζουν.

«Δικαίωμά» τους αλλά δεν πρέπει να εκπλήσσονται που οι εθνικιστές περιμένουν «στη γωνία» για το πρώτο «στραβοπάτημα» των προσφύγων. Επενδύοντας στην ξενοφοβία, δεν είναι τυχαίο που για πρώτη φορά μετά από καιρό, μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής, «περιόδευσαν» οργανωμένα, συγκροτημένα, σε Μάνδρα και Κουτσόχερο.

Η απόφαση των προσφύγων να κάνουν κατάληψη στην εθνική οδό, όντως προκάλεσε τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των συμπολιτών, με δεδομένη την ανοιχτή αγκαλιά της Λάρισας και τις αναρίθμητες δράσεις αλληλεγγύης. Γιατί πέρα από φορείς, συλλογικότητες και οργανώσεις, αμέτρητοι Λαρισαίοι, αθόρυβα, προσφέρουν στους κατατρεγμένους.

* * *

ΕΤΣΙ δεν «κατανοήθηκε» η αντίδρασή τους, να καταλάβουν την εθνική οδό. Εκπρόσωποι φορέων αλλά και εθελοντές μάταια προσπαθούσαν να πείσουν τους πρόσφυγες ότι η απόφασή τους αυτή, να καταλάβουν το δρόμο, εγκυμονεί τον κίνδυνο να «αντιστραφεί» η καλή εικόνα.

Στο πρώην στρατόπεδο οι πρόσφυγες δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το τι γίνεται με τα σύνορα, ενώ επίσημες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία αίτησης ασύλου ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, μόλις χθες. Στον ίδιο καταυλισμό δε φιλοξενούνται υπήκοοι χωρών που ούτε να βλέπονται δεν θέλουν, λόγω γνωστών, διεθνώς, διαφορών που τους χωρίζουν...

Την Παρασκευή το απόγευμα λοιπόν, ο Στρατός μεριμνούσε για το συσσίτιο, η ΕΛ.ΑΣ. διαπραγματευόταν το αίτημα της μεταφοράς σε άλλη δομή, οι ώρες κυλούσαν και ο δρόμος παρέμενε κλειστός, αφού η Αθήνα θα αποφάσιζε, τι θα γίνει τελικά. Με τον έλεγχο να «χάνεται» και οι πρόσφυγες να κλείνουν ακόμη και παρακαμπτήριους χωματόδρομους.

Κάπως έτσι, εκτιμάται, πως «εμφανίσθηκε» η Χρυσή Αυγή στην περιοχή, για να «καλύψει»... αυτοβούλως τα «κενά» του κράτους, όπως συνέβαινε πριν από χρόνια σε πλατείες της Αθήνας.

* * *

ΜΕ τους πρόσφυγες, ευχαριστώντας τους Ελληνες για όσα έχουν κάνει για αυτούς, να ζητάνε να ανοίξουν τα σύνορα καθώς βασικό τους αίτημα είναι πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μην ξεχνάτε πως στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», μεταξύ άλλων, φιλοξενούνται παιδιά και γυναίκες, οι σύζυγοι των οποίων βρίσκονται ήδη στη Γερμανία για παράδειγμα. Να μείνουν εδώ να κάνουν τι;

Δεν πεινάνε για να ζητήσουν καλύτερο φαγητό, δεν ασθενούν για να ζητήσουν περίθαλψη, δεν είναι επαίτες για να ζητιανέψουν, δεν είναι αμόρφωτοι για να ζητήσουν εκπαίδευση. Πρόσφυγες πολέμου είναι οι περισσότεροι, ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους ζητάνε, περνώντας χίλια μύρια κύματα για να τα σώσουν. Με αυτές τις πολιτικές, ήταν «θέμα χρόνου» να εκδηλωθούν αντιδράσεις...

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass