ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ιωάννης Γ. Περσάκης (1894-1972)

Eνας λησμονημένος ιατρός της Λάρισας

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2024 10:50
Αλήθεια (Λάρισα), φ. 542 (22.8.1945). © Βιβλιοθήκη της Βουλής. Αλήθεια (Λάρισα), φ. 542 (22.8.1945). © Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Από τον Αλέξανδρο Χ. Γρηγορίου

Μεταξύ των ιατρών που δραστηριοποιήθηκαν στη Λάρισα κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου αλλά και μεταπολεμικά, αναφέρεται και το όνομα του Ιωάννη Περσάκη, που για τους νεότερους Λαρισαίους είναι παντελώς άγνωστο.

Για τους μεγαλύτερους όμως σε ηλικία κατοίκους της Λάρισας, το όνομα αυτό, φέρει στη μνήμη τους αναμνήσεις από έναν χαρισματικό ιατρό που πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην κοινωνία της πόλης, με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, μετριοφροσύνη και ευσυνειδησία.

Γιος της Χριστίνας και του ιερέα Γεωργίου Περσάκη, ο Ιωάννης Περσάκης γεννήθηκε στα Αμπελάκια της Θεσσαλίας την 1η Ιουλίου 1894. Είχε ακόμα δύο αδελφούς: α) τον Αναστάσιο που νυμφεύθηκε την Ειρήνη (Ρηνιώ) Κώτσιου [1] και απέκτησαν δύο παιδιά: τον Γεώργιο και την Χριστίνα και β) τον Κωνσταντίνο [2] (†1990) που νυμφεύθηκε τη Φανή Κανάκη από τα Αμπελάκια και απέκτησαν δύο αγόρια και ένα κορίτσι: τον Γεώργιο, τον Θεόδωρο [3] και τη Χριστίνα. Ο Ιωάννης Περσάκης είχε ακόμα τρεις αδελφές (αναφέρονται με τα επίθετα των συζύγων τους): α) την Άννα Αλεβίζου, β) την Αικατερίνη (Κατίνα) Κανάκη και γ) την Ελένη Τσιγγάνη.
Μετά από το τέλος των εγκυκλίων μαθημάτων ο Ιωάννης Περσάκης εγγράφθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε το 1918 λαμβάνοντας το υπ’ αριθμόν 1094/1918 δίπλωμα του Πανεπιστημίου [4]. Σύμφωνα με τα αρχεία του Ιατρικού Συλλόγου Λαρίσης, ήδη από το 1914 είχε καταταχθεί στο στράτευμα με τον βαθμό του εφέδρου ιατρού (λοχαγού) [5]. Έλαβε μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία ως ιατρός στο επιτελείο του τότε συνταγματάρχη Νικολάου Πλαστήρα (1883-1953), στις επιχειρήσεις στο Σαγγάριο ποταμό (καλοκαίρι 1921). Επιστρέφοντας στη Λάρισα στις 2 Σεπτεμβρίου 1923, ο Ιωάννης Περσάκης εγγράφθηκε στους καταλόγους του Ιατρικού Συλλόγου Λαρίσης. Την περίοδο 1923-1925 τον συναντούμε ως επικεφαλής ιατρικής ομάδας που ανέλαβε να περιθάλψει τους πρόσφυγες που κατέκλυσαν την Λάρισα μετά από την ανταλλαγή των πληθυσμών (1923). Στη συνέχεια τον συναντούμε ως Νομίατρο Λαρίσης και τον πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο στην ευρύτερη περιοχή [6].
Το 1937 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εγγράφθηκε ως μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Εργαζόμενος επί τριετία στο Νοσοκομείο Παίδων της πρωτεύουσας, έλαβε το 1939 την ειδικότητα της Παιδιάτρου από το τότε Υπουργείο Υγιεινής (αρ. 7621/1939) [7]. Λίγο πριν από την κήρυξη του πολέμου (1940), ο Ιωάννης Περσάκης επέστρεψε στη Λάρισα. Εγγράφθηκε εκ νέου ως μέλος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης και εγκαταστάθηκε σε οικία επί της οδού Μιαούλη 14. Δεχόταν τους ασθενείς του κυρίως στο φαρμακείο του Γεωργίου Κρίκη, αλλά και σε άλλα φαρμακεία της Θεσσαλικής πρωτεύουσας [8]. Όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες νεαρά παιδιά επιβίωσαν από τις μολυσματικές ασθένειες της εποχής, χάρη στις πρωτοποριακές μεθόδους θεραπείας που εφάρμοζε, τις περισσότερες δε φορές χωρίς αμοιβή.
Συνταξιοδοτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1963 και έκτοτε έζησε μία ήρεμη οικογενειακή ζωή μέχρι τον θάνατό του το 1972 σε ηλικία 78 ετών. Από τον γάμο του με την Ελένη Τσατζάλη [9] δεν απέκτησε απογόνους. Υιοθέτησε όμως την Ειρήνη (ανιψιά της συζύγου του), η οποία αργότερα παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο (διοικητή επί σειρά ετών της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα), με τον οποίο απέκτησε τον Ιωάννη και τον Σπυρίδωνα [10].

__________________________
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
[ ]. Η οικογένεια Κανάκη ήταν από τις πιο εύπορες των Αμπελακίων. Στην τριώροφη έπαυλη που διατηρούσε στα Αμπελάκια φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς υψηλόβαθμοι παράγοντες της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου.
[2]. Διατηρούσε κατάστημα εδώδιμων και αποικιακών προϊόντων στα Αμπελάκια, αλλά παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στην εμπορία των τοπικών οίνων και ελαίων. Το κατάστημα λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.
[3]. Ο Θεόδωρος σε νεαρή ηλικία μετανάστευσε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Απεβίωσε το 2022.
[4]. Νικόλαος Α. Δεσιμόνας, Η άσκηση της Ιατρικής και οι γιατροί στον θεσσαλικό χώρο (1881-1940). Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής (διδακτορική διατριβή), Λάρισα 2017, σ. 413.
[5]. Νικόλαος Α. Δεσιμόνας, σελ. 413.
[6]. Νικόλαος Α. Δεσιμόνας, σελ. 413.
[7]. Νικόλαος Α. Δεσιμόνας, σελ. 413.
[8]. Αλήθεια (Λάρισα), φ. 542 (22 Αυγούστου 1945).
[9]. Η οικογένειά της διέμενε στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου ο πατέρας της ασχολήθηκε κυρίως με το εμπόριο βάμβακος. Την εποχή που την γνώρισε, η Ελένη Τσατζάλη είχε επιστρέψει για διακοπές στην ιδιαίτερη πατρίδα της.
[10]. Θα επιθυμούσα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στον κύριο Γεώργιο Περσάκη και την ευγενέστατη σύζυγό του, κυρία Έφη Περσάκη, για τις πολύτιμες πληροφορίες που έθεσαν στην διάθεσή μου. Ο κύριος Γεώργιος Περσάκης που είναι συνταξιούχος διευθυντής της Alpha Bank, διετέλεσε ιδρυτικό μέλος της Λαρισαϊκής χορωδίας, μέλος (από το 1955) του Μουσικού Συλλόγου του Δημοτικού Ωδείου Λαρίσης και μέλος της εκκλησιαστικής χορωδίας του Αγίου Νικολάου. Ο βιογραφούμενος ιατρός Ιωάννης Περσάκης ήταν θείος (γιος του αδελφού του Κωνσταντίνου) και νονός του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass