Γνώμη έχουν όλοι. Γνώση έχουν, για να έχουν γνώμη;

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2024 9:24

Από τον Απόστολο Βλιτσάκη

Ξεκίνησα τη μικρή ενότητα δύο άρθρων για να σκιαγραφήσω το κατά τη γνώμη μου πολιτικό προφίλ των κύριων διεκδικητών της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ.

Το τολμώ, καθώς πολλές δεκαετίες σκληρής δουλειάς στα έκνομα κοινωνικά δρώμενα, τη νομική επιστήμη και τη λειτουργία της δημοκρατίας μας μου έδωσαν όση γνώση χρειάζεται, για να επικοινωνήσω τη γνώμη μου. Το ΠΑΣΟΚ και τις ηγετικές του προσωπικότητες έχω μελετήσει αρκετά και πολλές φορές δημόσια επέκρινα, επειδή ανέκαθεν ήθελα -όπως οι κανονικοί άνθρωποι- τη δημιουργική συμβολή του στη βελτίωση της υγείας του ασθενούς ελληνικού κράτους και κοινωνίας του. Αυτός είναι και ο λόγος που γράφω και για τους κύριους διεκδικητές της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ (και όχι του ΠΑΣΟΚ των αναρτήσεων του κ. Δούκα, που δε γνωρίζει ούτε τι σηματοδοτεί το όνομα του κόμματος που θέλει να ηγηθεί).
Θέλω να κλείσω τον σχολιασμό μου για τον κ. Γερουλάνο, για την προσωπικότητα του οποίου έγραψα και στο πρώτο μέρος. Όπως και ο κ. Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος θέλει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για μένα είναι αποδοκιμαστέα η συνεργασία ηγετικών ομάδων περισσοτέρων (άλλων οριζόντων το καθένα τους) κομμάτων και των προέδρων τους. Για πρόσωπα πρόκειται, που είναι επαγγελματίες πολιτικοί και που -ευγενώς ή όχι- μάχονται για υψηλόμισθους θώκους και εξουσία. Κυρίως για εξουσία. Όχι για τον απλό ψηφοφόρο, που επιλέγει, χωρίς να σύρεται, ποιο κόμμα και αρχηγό θέλει. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ασελγήσει εναντίον του ΠΑΣΟΚ, της ένταξής μας στην Ε.Ε., αλλά και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, καθώς με το αδιανόητο δημοψήφισμα [ναι ή όχι=όχι=ναι (!)] και το τρίτο αναγκαστικό μνημόνιο με υποθήκη των πάντων τα τίναξε όλα στον αέρα, ρίχνοντας δυναμίτη στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα. Θέλησε και να εξοντώσει εμβληματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της αντικαραμανλικής συνιστώσας της ΝΔ. Ίσως θυμάστε εκείνον τον τύπο, τον Παπαγγελόπουλο εννοώ (καραμανλικό προϊόν), που πίεζε την εισαγγελέα Ράικου ν’ ασκήσει διώξεις κατά κορυφαίων αθώων πολιτικών με το αμίμητο «άσκησε εσύ τις διώξεις και βλέπουμε». Σοβαρά κόμματα -για να τελειώνουμε- δε συνεργάζονται με αμοραλιστικές οντότητες. Η επόμενη τώρα ένστασή μου. Από πότε ο συμπαθής Παύλος οριοθετεί την «απομάκρυνση» της Διαμαντοπούλου από το ΠΑΣΟΚ. Στις βουλευτικές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου του ‘12 η Δ. δεν εξελέγη. Μετά την αποχώρηση Βενιζέλου εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η Φώφη. Η τελευταία κάποια στιγμή «εξόρισε» τη Διαμαντοπούλου, δηλώνοντας μόλις το ‘13 ότι «είναι γνωστό στο πανελλήνιο πως η Διαμαντοπούλου έφυγε από το ΠΑΣΟΚ». Αυτό έγινε καραμέλα για το περιβάλλον της. Με τον ίδιο γυναικείο τρόπο εξανάγκασε σε παραίτηση και τον Βενιζέλο, καθώς αρνήθηκε να τον θέσει επικεφαλής, όπως άρμοζε, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Έβαλε τον Καμίνη (που είναι αυτός ο «αγωνιστής»). Κάπως έτσι «έφυγε» και ο Βενιζέλος; Αυτοί είναι οι αγώνες των μηδενικών έως αρνητικών αποτυπωμάτων.
Η δημοφιλία των πιο πάνω σ’ όσους δηλώνουν οπαδοί του ΠΑΣΟΚ δεν είναι εξηγήσιμη. Παραπέμπει στο σπήλαιο του Πλάτωνα. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν γνώμη και να την εκφράζουν. Πάρα πολλοί είχαν γνώμη και για το σκίσιμο των μνημονίων με ένα άρθρο ενός νόμου. Γι’ αυτό και πήγαν στον Τσίπρα. Είχαν και γνώμη για τη συνεργασία Τσίπρα-Καραμανλή με τις γνωστές επιπτώσεις και το γνωστά ανταλλάγματα: «Θα σου χαρίσω την πρωθυπουργία και θα βγάλεις τον σκασμό για τη χρεοκοπία. Θα τα ρίξεις στο ΠΑΣΟΚ και θα βάλεις και κάποιους φυλακή». Σ’ αυτήν τη διαβολική, θα τη γράψω, συμφωνία αλλοφρόνων (φρονούντων διαφορετικά πράγματα), που τηρήθηκε κατά γράμμα για τέσσερα χρόνια, συνέπραξαν πολλά καλά παιδιά του ΠΑΣΟΚ. Σπίρτζης, Ξενογιαννακοπούλου, Κατσέλη, Ραγκούσης, Κουρουμπλής, Κοτζιάς, Μωραΐτης, Τόλκας, Ζορμπά, Τόσκας, Τζάκρη, Μάρδας, Μπόλαρης, Παραστατίδης, Μιχελογιαννάκης, Κοτσακάς είναι μερικοί από πολλούς, που δονούνται στην την ιδέα της συνένωσης. Με ανησυχούν οι σκιές. Οι αλυσοδεμένοι της σπηλιάς έχουν γνώμη. Αυτήν των σκιών που βλέπουν. Απεύχομαι να βγάλουν και αρχηγό. Αν αυτό συμβεί, μελλοντικός πρωθυπουργός μετά τον Κυριάκο -να μου το θυμηθείτε- θα λέγεται Στέφανος.
Με ποιον από τους άνω κυρίους επικεφαλής κρίνετε πως το ΠΑΣΟΚ θα ανακάμψει. Πιστεύετε πως θα ξεφύγει από 11-13% των ψήφων στις προσεχείς εκλογές, που δεν αποκλείεται να γίνουν το ‘25; Συλλογιστείτε αυτό που είπε στις 20/9 η Ντόρα Μπακογιάννη για έναν υποψήφιο, που εάν εκλεγεί αρχηγός, ο Κυριάκος θα κάνει πάρτι. Εκεί στη ΝΔ αρκετά πάρτι έκαναν, και μάλιστα το αφανές και διαρκέστερο όλων μεταξύ 2015-2019, όταν ο Τσίπρας ξέπλυνε την ουσιαστική χρεοκοπία (κρίση χρέους κατ’ ακριβολογία) Καραμανλή με αντάλλαγμα κυβερνησιμότητας το όχημα Καμμένου. _Σ’ αυτό το ξέπλυμα και στον διασυρμό των πιο σημαντικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ συνέπραξαν πρώην στελέχη του για εξουσία και χρήμα. Το να ζητά ευθέως σήμερα ο κ. Δούκας, αν εκλεγεί (με ψήφους εξωμωτών, Συριζαίων και οπαδών τους οσφραίνομαι) τη δημιουργία πασοκοσυριζαϊκής οντότητας, αποτελεί κόλαφο εναντίον αυτού που τον υπέδειξε ως υποψήφιο και των Πασόκων που τον εξέλεξαν δήμαρχο.
«Λείπεις 11 χρόνια από τις μάχες Άννα» είπε στη Διαμαντοπούλου ο Γερουλάνος στο ντιμπέιτ. Η Διαμαντοπούλου ούτε έλλειψε ούτε διέσπασε το ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε ο πρώην αρχηγός του, για να εκδικηθεί τον Βενιζέλο. «Αγώνες» και αυτός. Η Διαμαντοπούλου δεν υπήρξε κολλητήρι ονόματος, ούτε γόνος ευγενών. Έγινε με τον ιδρώτα της και το προσωπικό της κύρος αναγνωρισμένη διεθνής προσωπικότητα. Την έχω δει από κοντά χωρίς να μιλήσω μαζί της το ‘82, πολύ νέα τότε, στο Ναϊρόμπι της Κένυας ως συνεκπρόσωπο της Ε.Γ.Ε. στο παγκόσμιο φόρουμ του γυναικείου κινήματος υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε. Η αφεντιά μου εκεί πήγε με έξοδά της λόγω του ενδιαφέροντος που είχε το συνέδριο. Η Δ. υπήρξε εξαιρετική στις τοποθετήσεις της. Από τότε παρακολουθούσα, όπως και για πολλούς άλλους, την πορεία της ως νομάρχη, βουλεύτριας, υπουργού, επιτρόπου και από το 2013 του «δικτύου» που ίδρυσε. Όσον αφορά τα 11 χρόνια «απουσίας» κατά τον κ. Γερουλάνο, καταθέτω την προσωπική μου γνώμη και γνώση της μεγάλης απήχησης του κέντρου σκέψης και δράσης, που ίδρυσε το 2013 «Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Το παρακολουθώ από τότε και έχω γνωρίσει διαδικτυακά εξαιρετικούς ανθρώπους και διεθνείς προσωπικότητες. Πρωθυπουργούς, υπουργούς μεγάλων κρατών, πρώην προέδρους και επικεφαλής διεθνών κέντρων σκέψης. Παρακολούθησα μερικές από τις εκατοντάδες ομιλίες προσωπικοτήτων της Ευρώπης και της Αμερικής. Μία μόνο φορά το ‘21, που την κάλεσε ως ομιλήτρια σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρός του, ήταν παρούσα, όπως και στον αγώνα των ευρωεκλογών. Την είδα και στη Λάρισα. Έχω παρακολουθήσει και το χαλεπό αποτέλεσμα των αγώνων που επικαλείται ο κ. Γερουλάνος. Σε ποια πόλη της χώρας λειτουργούν σήμερα έστω κάποιες από τις χιλιάδες οργανώσεις που υπήρχαν από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Μία, δύο, καμία; Πόσα μέλη του ΠΑΣΟΚ από τους δεκάδες χιλιάδες εθελοντές που διέθεταν χρόνο και οικονομίες σε δύσκολα χρόνια χωρίς αναμονή οφιτσίων υπάρχουν σήμερα; Θα σας πω εγώ. Κανένα. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ των «αγώνων» (όπως και η ΝΔ) είναι κλειστή λέσχη παρόντων και μελλόντων εμμίσθων. Ναι «μέλη» και οπαδοί, ρομαντικοί παλιών γενεών, φίλοι και αιωνίως αισιόδοξοι. Αυτοί δεν έχουν σχέση με τα δρεπανηφόρα άρματα της καμαρίλας. Για μένα η Διαμαντοπούλου είναι όαση στην έρημο. Οι αγώνες όσων τους επικαλούνται, είναι ευφυολόγημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass