Κεντρική Πλατεία Φαρσάλων: Ναι μεν, αλλά...

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2024 10:10

Από την Κυριακή Παναγιωτοπούλου,
δημοτική σύμβουλο Δήμου Φαρσάλων

«Ένα χρόνιο πρόβλημα αποτελεί το ζήτημα της αναμόρφωσης της Κεντρικής Πλατείας Φαρσάλων, που εδώ και 15 και πλέον χρόνια έχει γίνει καθημερινό θέμα συζήτησης όλων όσοι καθημερινά περνούν από εκεί και θυμούνται την πρότερη μορφή της, που κάλλιστα θα μπορούσε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις να διαμορφωθεί και να αποτελεί κόσμημα και σημείο συνάντησης και αναφορά των συμπολιτών μας. Αντ’ αυτού, ένα αδιαμφισβήτητα αποτυχημένο τείχος έχει καταστρέψει την εικόνα του κέντρου της πόλης μας, αλλά δεν είναι μόνο το αισθητικό κομμάτι που μας προβληματίζει.

Πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια, η οποία μόνο δεδομένη δεν είναι, αντιθέτως εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι για μικρά παιδιά που παίζουν καθημερινά στην πλατεία και από τύχη έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα όλα αυτά τα χρόνια. Πλησιάζουμε την 20ετία κι ακόμη προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο αυτό το τείχος θα γκρεμιστεί και η νυν «Πλατεία» θα γίνει και πάλι Πλατεία, με σωστό αυτή τη φορά, αρχιτεκτονικό σχέδιο. Έρχεται λοιπόν η νυν Δημοτική Αρχή να μας πει πως επιτέλους θα προχωρήσουμε στο γκρέμισμα του τείχους. Η παράταξή μας, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη ή απλά ένα πνεύμα αντιλογίας και δηλώνει δημοσίως πως, ναι, συμφωνούμε με την απόφαση αυτή, διότι το εν λόγω τείχος αποτελεί εμπόδιο όχι μόνο για την οπτική, αλλά και για τη φυσική πρόσβαση των πολιτών στον δημόσιο χώρο. Το γκρέμισμα του τείχους, πράγματι, πρόκειται να την κάνει πιο προσβάσιμη και φιλόξενη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, ενισχύοντας έτσι την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης.
Ωραία μέχρι εδώ. Ωστόσο, αυτό από μόνο του σίγουρα δεν αρκεί. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι υπήρχε ήδη μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, του Άρη Καραχάλιου, η οποία αγνοήθηκε κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τη νυν Δημοτική Αρχή. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και τη συνέπεια των επιλογών που λαμβάνονται. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν γιατί δεν λήφθηκε υπ’ όψιν αυτή η μελέτη, εφόσον είχε προηγηθεί εκτενής διαβούλευση και προγραμματισμός. Όπως επίσης, πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής μετά από το γκρέμισμα του τείχους, όσον αφορά την υλοποίηση της ανάπλασης.
Οι τρεις προτάσεις για την ανάπλαση της πλατείας έχουν ανακοινωθεί εδώ και τρία και πλέον χρόνια, από τον Μάιο του 2021 και δεν έχουν προχωρήσει και αμφιβάλλουμε εάν θα συμβεί μάλιστα ποτέ αυτό. Και ερωτούμε, γιατί κύριοι κωλυσιεργείτε; Δεν σας φτάνουν οι δύο θητείες για να προχωρήσετε αυτό το έργο, που επαναλαμβάνουμε, υπήρχε έτοιμη μελέτη; Ή μήπως στερείστε ιδεών και υποσχέσεων στον επόμενο προεκλογικό σας αγώνα και θέλετε να προτάξετε και το συγκεκριμένο θέμα ως μια προτεραιότητά σας, τότε;
Η καθυστέρηση αυτή είναι το λιγότερο απογοητευτική, καθώς η Πλατεία μας, παραμένει σε αδρανή κατάσταση χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο. Έχετε σκοπό λοιπόν να «τρέξετε» κάποιες από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί κι εσείς οι ίδιοι έχετε βραβεύσει; Τόσα μετάλλια και βραβεύσεις ούτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που μάλιστα από το 2021 έχουν διεξαχθεί δύο φορές, κι εμείς ακόμη περιμένουμε να μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι με το αρχιτεκτονικό σχέδιο...
Είναι καιρός ο Δήμος Φαρσάλων να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην ανάπλαση της Πλατείας, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες μελέτες ως βάση και επιλέγοντας λύσεις που θα ωφελήσουν πραγματικά την πόλη και τους πολίτες της. Η ανοιχτή και διαφανής διαδικασία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και την προώθηση της συνεργασίας για το κοινό καλό και θέλουμε να πιστεύουμε πως έστω την ύστατη στιγμή θα λάβετε υπ’ όψιν τη βούληση του κόσμου, τις προτάσεις που ήδη υπάρχουν και θα προχωρήσετε το συντομότερο δυνατόν, με εμφανές χρονοδιάγραμμα, σε αυτό το έργο που απασχολεί όλους μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass