Χωρίς σχέδιο έναν χρόνο μετά

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2024 10:10

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

Θα πούνε αρκετοί: Πώς είναι δυνατόν να απουσιάζει το σχέδιο ανασυγκρότησης, όταν πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένα έργα έχοντας δίπλα του και την ολλανδική εταιρεία, σύμβουλος της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας;

Η κυβέρνηση αποδέχεται τις εισηγήσεις της ολλανδικής εταιρείας αναλόγως του πολιτικού κόστους κάθε απόφασης.
Απουσιάζει όμως –ένα (1) χρόνο μετά– το κυβερνητικό σχέδιο:
Α) Για την πολιτική για το νερό. Ψηφίστηκε πριν 5 μήνες ο ΟΔΔΥΘ ο οποίος ΔΕΝ έχει ακόμα συσταθεί. Τα έργα τα οποία εξήγγειλε προχθές ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από το 2019 (εντάχθηκαν στον περιφερειακό σχεδιασμό το 2018 Πύλη, Μουζάκι κ.λπ.). Για τον Αχελώο βέβαια κουβέντα.
Β) Για την πολιτική για το έδαφος. Πώς να προστατευθεί η γη υψηλής παραγωγικότητας όταν μέχρι σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί Φ/Β σε έκταση 340.000 στρεμμάτων; Αυτή τη Θεσσαλία θέλουν; Να γεμίσει ο κάμπος και τα βοσκοτόπια με Φ/Β;
Γ) Δεν υπάρχει πολιτική για τις καλλιέργειες και συγκεκριμένα για αναδιάρθρωση καλλιεργειών και δημιουργία αγροικολογικών ζωνών καλλιέργειας.
Δ) Δεν υπάρχει αγροτικό ΕΣΠΑ για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, απαραίτητο εργαλείο για την ανασυγκρότηση των αγροτικών επιχειρήσεων.
Ε) Δεν υπάρχει ξεχωριστό σχέδιο στήριξης της κτηνοτροφίας στη Θεσσαλία (πλημμύρες και πανώλη). Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως ένα (1) έτος μετά και ούτε ένας (1) κτηνοτρόφος ΔΕΝ αντικατέστησε το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
ΣΤ) ΔΕΝ υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη αλλά και χρηματοδότηση για την αγροτική οδοποιία και κατασκευή νέων δρόμων όπως Λάρισας-Φαρσάλων.
Το πλέον σημαντικό πως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη μελέτη για την προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή (ποιες καλλιέργειες είναι ανθεκτικές, ποιες όχι).
Στην απουσία αυτή όμως του κυβερνητικού σχεδίου ανασυγκρότησης πρέπει να προστεθούνε οι μεγάλες εκκρεμότητες στις αποζημιώσεις σε αγρότες- κτηνοτρόφους και η μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό ήταν οι αγροτικές κινητοποιήσεις την 1η Αυγούστου (ένα μήνα πριν). Επίσης, πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις αποζημιώσεις στην κρατική αγωγή με τη θέσπιση ενός μηχανισμού ενημέρωσης του πολίτη για κάθε στάδιο της αίτησής του.
Η Θεσσαλία δεν μπορεί να περιμένει, η Θεσσαλία διεκδικεί πλέον το μέλλον της και απεδείχθη πως αυτή η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass