Πώς οι θόρυβοι της πόλης επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2024 9:11

Από τον Κουκουφίκη Σταύρο, Msc Μηχ. Μηχανικό

Οι αστικές περιοχές είναι συνώνυμες με τους πολυσύχναστους δρόμους, τη συνεχή κίνηση και μια κακοφωνία ήχων που φαίνεται να μη σταματά ποτέ.

Ωστόσο, μέσα στη φασαρία της πόλης, υπάρχει μια σιωπηλή απειλή που συχνά περνά απαρατήρητη – η ηχορύπανση. Ο θόρυβος της πόλης, ένας σταθερός σύντροφος στην αστική ζωή, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τόσο σωματική όσο και ψυχική. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τους διάφορους τρόπους με τους οποίους ο θόρυβος της πόλης μπορεί να επηρεάσει την ευημερία μας και θα εμβαθύνουμε στη σημασία της αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος που συχνά παραβλέπεται.
1. Επιπτώσεις στη σωματική υγεία:
- Απώλεια ακοής: Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου μπορεί να βλάψει τις ευαίσθητες δομές του εσωτερικού αυτιού, οδηγώντας σε απώλεια ακοής με την πάροδο του χρόνου.
- Καρδιαγγειακά προβλήματα: Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια έκθεση στην ηχορύπανση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και να συμβάλει σε άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.
- Διαταραχές ύπνου: Ο θόρυβος της πόλης μπορεί να διαταράξει τις συνήθειες του ύπνου, οδηγώντας σε στέρηση ύπνου, κόπωση και πολλά σχετικά προβλήματα υγείας.
2. Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία:
- Στρες και άγχος: Η συνεχής έκθεση στην ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του σώματος στο στρες, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα στρες και άγχους.
- Γνωστική Εξασθένηση: Η έρευνα δείχνει ότι η χρόνια έκθεση στον θόρυβο μπορεί να βλάψει τη γνωστική λειτουργία, επηρεάζοντας τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη συνολική ψυχική ευεξία.
- Διαταραχές διάθεσης: Ο θόρυβος της πόλης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άλλων διαταραχών της διάθεσης, υπογραμμίζοντας τις επιζήμιες επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην ψυχική υγεία.
3. Κοινωνικοοικονομικές ανισότητες:
Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι οι επιπτώσεις του θορύβου των πόλεων ενδέχεται να μην είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες, με τις περιθωριοποιημένες κοινότητες να φέρουν συχνά το κύριο βάρος της ηχορύπανσης λόγω παραγόντων όπως η εγγύτητα σε αυτοκινητόδρομους, βιομηχανικές περιοχές ή αεροδρόμια. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τις υπάρχουσες ανισότητες στον τομέα της υγείας και τις κοινωνικές ανισότητες.
4. Στρατηγικές μετριασμού:
- Πολεοδομικός Σχεδιασμός: Ο σχεδιασμός πόλεων με γνώμονα την ηχορύπανση, όπως η δημιουργία χώρων πρασίνου, η εφαρμογή ηχητικών φραγμών και η προώθηση αναπτύξεων μικτής χρήσης, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων θορύβου και στη δημιουργία υγιέστερων αστικών περιβαλλόντων. Με μέτρα σχεδιασμού, όπως π.χ. δημιουργώντας στις βεβαρημένες περιοχές ζώνες μικρής επιτρεπόμενης ταχύτητας, δηλαδή δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ή τη δημιουργία του λεγομένου «πράσινου κύματος», δηλαδή μίας κυκλοφοριακής κατάστασης κατά την οποία οι φωτεινοί σηματοδότες κυκλοφορίας (τα φανάρια) έχουν ρυθμιστεί έτσι, ώστε ένα αυτοκίνητο που ξεκινά με πράσινο, αν κινείται με τη σωστή ταχύτητα και η κίνηση στους δρόμους το επιτρέπει, βρίσκει όλα τα φανάρια ενός δρόμου πράσινα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι θορυβώδεις καταστάσεις φρενάρισμα, εκκίνηση, αλλαγή ταχυτήτων κ.λπ. Κλασικό κακό παράδειγμα, η Ηρώων Πολυτεχνείου που σε κάθε φανάρι χρειάζεται να σταματήσεις, γεγονός που πέραν του θορύβου δημιουργεί και κυκλοφοριακή συμφόρηση. Είναι μια ανέξοδη βελτίωση!
- Νομοθεσία για τον θόρυβο: Η επιβολή διαταγών και νόμων για τον θόρυβο μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των υπερβολικών επιπέδων θορύβου στις αστικές περιοχές και στην προστασία των κατοίκων από τις βλαβερές συνέπειες της ηχορύπανσης. Αρκεί βέβαια η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της με συνεχείς μετρήσεις θορύβου κυρίως στα δίκυκλα και τα ΚΤΕΟ να ζητούν επανέλεγχο όταν διαπιστώνουν θορυβώδεις εξατμίσεις.
- Δέσμευση της Κοινότητας: Η ενδυνάμωση των κοινοτήτων να υποστηρίξουν μέτρα μείωσης του θορύβου και να συμμετάσχουν στις διαδικασίες πολεοδομικού σχεδιασμού μπορεί να προωθήσει μια κουλτούρα ανάπτυξης ευαίσθητης στον ήχο και να προωθήσει πιο υγιεινά περιβάλλοντα διαβίωσης. Οτιδήποτε χρειάζεται βελτίωση, πρέπει να μετριέται. Πόσους μετρητές ήχου έχει τοποθετημένους ο Δήμος Λάρισας;
Ενώ ο θόρυβος της πόλης μπορεί να φαίνεται σαν ένα πανταχού «παρών» και αναπόφευκτο μέρος της αστικής ζωής, οι επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία είναι αναμφισβήτητες. Η αντιμετώπιση της ηχορύπανσης μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και της συμμετοχής της κοινότητας είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία πιο υγιεινών και πιο βιώσιμων πόλεων για όλους. Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τις επιπτώσεις του θορύβου της πόλης στην υγεία και την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών μετριασμού, μπορούμε να αγωνιστούμε για πιο ήσυχα, πιο γαλήνια αστικά περιβάλλοντα που προάγουν την ευημερία των κατοίκων και συμβάλλουν σε μια πιο υγιή κοινωνία στο σύνολό της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass