Το κράτος βάζει τρικλοποδιά στον εαυτό του

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2024 9:41

Από τον Ηλία Κοτσιμπογεώργο, πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας

Την επομένη των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ανέφερε πως το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι ήταν ότι ζητούσαν από την κυβέρνηση περισσότερη δουλειά, λιγότερα λάθη, με καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις. Για τον λόγο αυτόν ζήτησε από τους υπουργούς του να βρίσκονται δίπλα και όχι απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας, να δίνουν άμεσες λύσεις και φυσικά να αφήσουν στην άκρη οποιαδήποτε αλαζονική συμπεριφορά.

Δυστυχώς, όμως, ενώ δεν πρόλαβε να περάσει ένας μήνας από τις παραπάνω δηλώσεις του πρωθυπουργού και μετά το Δελτίο Τύπου, που δημοσίευσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στις 10 Ιουλίου σχετικά με την επιτακτική ανάγκη μετατόπισης της καταληκτικής προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξή του σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό κατηγόρησε τους λογιστές, οι οποίοι αποτελούν έναν σημαντικό κλάδο του Επιμελητηρίου μας, για συντεχνιακές σκοπιμότητες, ότι δηλαδή εφευρίσκουν προβλήματα στην επιτυχημένη έως τώρα διαδικασία υποβολής και καθυστερήσεις που δεν υπάρχουν, διότι με την αυτόματη οριστικοποίηση των δηλώσεων πλήττονται τα έσοδά τους.
Πού βρίσκεται η αλήθεια όμως; Τις περισσότερες φορές η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, η αλήθεια βρίσκεται μόνο στη μεριά του κλάδου των λογιστών και θα σας τεκμηριώσω τους λόγους.
Κατ’ αρχάς, το σύστημα των δηλώσεων εισοδήματος φέτος άνοιξε στις 26 Απριλίου, πιο αργά από ποτέ και χωρίς να μπορούν να υποβληθούν όλα τα έντυπα της φορολογίας εισοδήματος. Το έντυπο Ν που αφορά τα Νομικά Πρόσωπα άνοιξε τον μήνα Μάιο. Οι βεβαιώσεις από τους φορείς του Δημοσίου που αφορούν μισθούς και συντάξεις ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ελλιπείς και λανθασμένες. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα 11 Ιουλίου στάλθηκαν μηνύματα από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις από τους φορολογουμένους, διότι εκδόθηκαν νέες βεβαιώσεις από φορείς του Δημοσίου. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ άργησε, επίσης, αρκετά να στείλει τις βεβαιώσεις με τις επιδοτήσεις των αγροτών και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει εκδώσει ακόμη claw back και rebate (δηλαδή το ύψος των πιστωτικών τιμολογίων, που πρέπει να εκδοθούν για το 2023) για αρκετές επιχειρήσεις που παρέχουν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες. Το πολυδιαφημιζόμενο σύστημα αυτόματης υποβολής των προσυμπληρωμένων δηλώσεων εισοδήματος (χωρίς την παρέμβαση κάποιου λογιστή) δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Από τις 1.232.538 δηλώσεις που είχαν επιλεγεί για αυτόματη οριστικοποίηση, οι 809.660 υποβλήθηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα από λογιστές φοροτεχνικούς, αφού πρώτα ελέγχθηκαν και τροποποιήθηκαν. Το 65,69% από τους φορολογουμένους αυτούς εμπιστευθήκαν τον κλάδο των λογιστών και όχι την ΑΑΔΕ για την υποβολή της δήλωσής τους. Αυτό και αν λέει κάτι σχετικά με την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος και πόσο μακριά είμαστε για τέτοιου είδους επιτεύγματα.
Αλλά και όλα τα παραπάνω να μην είχαν συμβεί και λειτουργούσαν κανονικά, το διάστημα των 91 ημερολογιακών ημερών, συμπεριλαμβανομένου Σαββατοκύριακων και αργιών, δεν είναι αρκετό προκειμένου να υποβληθούν 6,9 εκατομμύρια δηλώσεις εισοδήματος από τους λογιστές. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, αλλά και με δεδομένα που έχουμε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο χρόνος που χρειάζεται είναι τουλάχιστον πέντε μήνες με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια πλατφόρμα πανέτοιμη χωρίς παραλείψεις και φυσικά χωρίς νομοθετικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής, όπως έγινε με τον Ν. 5073/2023, νόμο έκπληξη του Δεκεμβρίου του 2023, σχετικά με την τεκμαρτή φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων, ο οποίος είχε και αναδρομική ισχύ. Για παράδειγμα, στη γειτονική μας Ιταλία η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των βεβαιώσεων μισθών και συντάξεων από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς είναι στις 30 Απριλίου κάθε έτους και η υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος ξεκινάει στις 2 Μαΐου και λήγει στις 15 Οκτωβρίου, εφόσον η δήλωση στέλνεται ηλεκτρονικά ή μέσω λογιστή. Στη Γαλλία η περίοδος ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου και τελειώνει στις 6 Ιουνίου και στη Γερμανία, επίσης, ξεκινάει την ίδια περίοδο και τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Βλέπουμε ότι σε πιο αναπτυγμένα κράτη από το δικό μας, κράτη από τα οποία έχουμε υιοθετήσει βασικές πηγές δικαίου, δίνεται επάρκεια σε χρόνο προκειμένου να υποβληθούν οι δηλώσεις εισοδήματος και μάλιστα, η προθεσμία φτάνει στους 6 μήνες, χρόνος που σίγουρα έχει συμφωνηθεί με τα αντίστοιχα Επιμελητήρια ή Ομοσπονδίες που υπάρχουν στα κράτη αυτά και εκπροσωπούν τους αντίστοιχους οικονομολόγους ή λογιστές. Στην περίπτωσή μας, όμως, για λόγους που δεν έχει καταλάβει κανείς ακόμη, η θέση του φορέα μας, που εκπροσωπεί περίπου 60.000 οικονομολόγους, σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου για φέτος ή πέντε μήνες από την έναρξη της ορθής λειτουργίας της πλατφόρμας του Τaxis, δεν έχει υιοθετηθεί από καμία κυβέρνηση, αντίθετα, ο νυν υπουργός Οικονομικών έβαζε στοίχημα με τον εαυτό του πριν τις ευρωεκλογές ότι δε θα δοθεί παράταση.
Θα πρέπει, λοιπόν, ο υπουργός αντί να λοιδορεί τον κλάδο των λογιστών για συντεχνιακές σκοπιμότητες, να χαμηλώσει -όπως έχει εντολή από τον πρωθυπουργό- και να ακούσει ένα βασικό πρόβλημα καθημερινότητας που του μεταφέρουμε και αφορά τους επαγγελματίες λογιστές, τους βοηθούς τους και τους μισθωτούς λογιστές, δηλαδή περίπου 100.000 εμπλεκόμενους, να δώσει τη λύση που του προτείνουμε και αν θέλει να βρει από πού ξεκινάει το πρόβλημα καθυστέρησης της λειτουργίας του Taxis, να ψάξει στο Υπουργείο του και τους άμεσους συνεργάτες του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass