Η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2023 12:00

Τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης υπήρξαν σημαντικές μεταβολές, που επηρέασαν, όπως ήταν φυσικό, την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τα σοσιαλδημοκρατικά-σοσιαλιστικά κόμματα γνώρισαν μια εκλογική-πολιτική καθίζηση και παράλληλα ενισχύθηκαν κόμματα με ακραίο-λαϊκιστικό λόγο.
Οι εξελίξεις αυτές δεν ήταν τυχαίες, αλλά αποτέλεσμα δύο κυρίως παραγόντων: Πρώτον, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αναγκάστηκαν, μέσα σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης, να κάνουν φιλελεύθερη στροφή, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να δουν τις διαφορές τους από τα φιλελεύθερα και συντηρητικά κόμματα, με τα οποία ανταγωνίζονταν.
Κατά δεύτερον, τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης φτωχοποίησαν πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονταν κοντά στον δημοκρατικό χώρο, οι οποίες εκ των πραγμάτων στράφηκαν κατά του συστήματος και επομένως των κομμάτων που τα εκπροσωπούσαν, επιλέγοντας ακραίες πολιτικές προτάσεις. Σταδιακά, μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης, και παρά το γεγονός πως ξεκίνησε μια άλλη κρίση η μεταναστευτική, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κατάφεραν να βελτιώσουν τις εκλογικές τους επιδόσεις, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις (π.χ. Ισπανία, Πορτογαλία) να αναγεννηθούν εκ της τέφρας τους.
Η ανασύνταξη των δημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη βοήθησε πιστεύω τα πολιτικά συστήματα των περισσότερων χωρών της Ένωσης και έδωσε τη δυνατότητα σε στρώματα της μεσαίας τάξης να εκφραστούν πολιτικά μέσα σε αυτά. Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τα αποτελέσματά της ήταν ισοπεδωτικά για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Η τεράστια εκλογική πτώση του ΠΑΣΟΚ στοίχισε στην ελληνική κοινωνία, για τον λόγο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ , που πήρε τη θέση του ως πόλος εξουσίας, δεν εκφράζει ουσιαστικά, αλλά ούτε θέλει να εκφράσει, τη μεσαία τάξη μακριά από προκαταλήψεις και δογματισμούς του παρελθόντος.
Θεωρώ πως είναι η ώρα και η Ελλάδα να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πολιτική οδό της κανονικότητας και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αποκτήσει ισχυρό προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό πόλο.
Το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ είναι πιστεύω έτοιμο να βοηθήσει και πάλι τη χώρα να βρει τα πατήματά της, στηρίζοντας παράλληλα ουσιαστικά τη μεσαία τάξη και τα κατώτερα στρώματα. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι απλά μια επιλογή για τον πολίτη, αλλά μια ευκαιρία για τη χώρα.

Από τον Άκη Νιασιώκα,
υποψήφιο βουλευτή ΠΑΣΟΚ Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass