Παραπληροφόρηση: Πράξη εγκληματική

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2021 15:20

Από τον Αθανάσιο Φώτο, επί τιμή δικηγόρο

Όταν ακούτε για το κόστος της παραπληροφόρησης στη ζωή μας, μην εκπλαγείτε. Έχει επεκταθεί παντού. Με αυτή ζούμε και κινούμαστε. Έχει εισχωρήσει για καλά μέσα μας και καταγράφει τις περιπέτειές μας, παλαιές και νεότερες, τις αφόρητες ταλαιπωρίες μας, χωρίς εμείς να έχουμε τη δυνατότητα και τη δύναμη που απαιτείται να απεμπλακούμε απ’ αυτή. Και αν κάποτε το επιχειρήσουμε και το κατορθώσουμε, αυτή η απελευθέρωσή μας είναι προσωρινή, αφού τα μέσα της είναι «δήθεν» ενημέρωσης, κατά παραγγελία ή κατά τη διαλεκτική του «δούναι» και «λαβείν» επιλέγουν, μακιγιάρουν τέτοιου είδους ειδήσεις που ποδηγετούν ακόμα και τα πιο ατίθασα, αδιάφορα πλήθη να προσχωρήσουν σε αυτές, έστω και αν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, αφού προβάλουν και διαφημίζουν την «απαξία», ενώ επιμελώς αποφεύγουν να διαφημίσουν την πραγματική «αξία». Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν τους δήθεν εκλεκτούς και στη συνέχεια τους προβάλλουν στην κοινωνία. Ενώ οι ίδιοι είναι μετριότητες, λίγοι, ανίκανοι. Με αυτόν τον τρόπο παραπληροφορούν τις λαϊκές μάζες, τον λαό γενικά. Αποκρύπτουν την αλήθεια και προσφεύγουν στο ψέμα για να εμφανίσουν κάτι ως αληθινό και σπουδαίο, ενώ στην πραγματικότητα είναι ψεύτικο και αναληθές. Με αυτή τη μέθοδο κατορθώνουν να παραπλανήσουν και να παραπληροφορήσουν τον κόσμο επιτυγχάνοντας έτσι τα άνομα σχέδιά τους και τις επιδιώξεις προς όφελος των ιδίων ή άλλων προσώπων, τα σχέδια των οποίων υπηρετούν και προστατεύουν.
Ορισμένοι προκειμένου να αναρριχηθούν σε διάφορα αξιώματα (πολιτικά, εκκλησιαστικά, διοικητικά) στρατολογούν πρόσωπα στα οποία αναθέτουν τη δική τους προβολή στον έξω κόσμο, όσον αφορά το ήθος τους και τις ικανότητές τους. Αυτοί οι κόλακες, οι άμεσοι συνεργάτες, παλιοί φίλοι, που είναι δοκιμασμένοι στην τεχνική της υποκρισίας και του ψεύδους συγκροτούν την ομάδα του ενδιαφερομένου και το έργο τους είναι να περάσουν στο κοινό, ότι ο άνθρωπος τον οποίο θαυμάζουν και χειροκροτούν είναι προικισμένος με πάμπολλα προσόντα και αρετές που κοσμούν το πρόσωπό του και μπορούν να προσφερθούν και να διατεθούν στην υπηρεσία των ανθρώπων, για το δικό τους καλό και τη δική τους ευτυχία. Ενώ στην ουσία είναι μια μετριότητα, χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες και άλλες αρετές που να βοηθήσουν αισθητά τις λαϊκές μάζες. Οι κόλακες αυτοί, οι άμεσοι συνεργάτες του προβαλλομένου προσώπου παραπληροφορούν την κοινωνία. Και όσοι φωνάζουν και εξυμνούν το είδωλο κάποιου, μη νομίσετε ότι το πράττουν για «την ψυχή του πατέρα τους».
Εξαργυρώνουν αυτές τις παροχές με ποικίλες άλλες αντιπαροχές για τους ιδίους και τις οικογένειές τους. Αυτοί οι γυρολόγοι με τον έκδηλο ενθουσιασμό τους, τακτικοί θαμώνες στην αγορά της τηλεοπτικής δημοτικότητας περιφρονούν τον λαό, του πωλούν ψεύτικες ειδήσεις.
Η παραπληροφόρηση είναι τόσο στενά συνυφασμένη με τη ζωή μας σε τρόπο που να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτή. Αν και όλοι μας επιζητούμε την αλήθεια να μας συνοδεύει στη ζωή μας, αυτή να είναι ο οδηγός μας και ο σκοπός μας, αυτή να οδηγεί τις πράξεις και τις ενέργειές μας, να μπορεί να αντιστέκεται στην άρνηση της προπαγάνδας και να μας φωτίζει και να ενδυναμώνει, να αποφεύγουμε πράξεις και ενέργειες που αμαυρώνουν το κύρος και την προσωπικότητά μας, όσο προσεκτικοί και επιμελείς είμαστε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε χωρίς φυσικά να το θέλουμε να βρισκόμαστε γύρω από τα πλοκάμια της παραπληροφόρησης. Η τελευταία είναι τόσο καλά οργανωμένη ώστε να μπορεί να εμφανίζεται συχνά στην επικαιρότητα και οι ίδιοι να είμαστε οπαδοί της, χωρίς να το θέλουμε και να το έχουμε επιδιώξει. Κατά κανόνα η παραπληροφόρηση μόνο κακό μπορεί να επιφέρει στον άνθρωπο. Πόνο και στενοχώρια αφού είναι συνυφασμένη με την απόκρυψη της αλήθειας, της εντιμότητας και του ήθους των ανθρώπων. Πίσω της παίζονται τόσο πολλά και επικίνδυνα παιχνίδια που δεν έχουν σχέση με την υγιή κοινωνία και τους σκοπούς της.
Για δείτε τώρα τι γίνεται με την κυκλοφορία του εμβολίου της «AstraZeneca». Ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων, μέσα στα εκατομμύρια που το χρησιμοποίησαν, έπαθε θρόμβωση. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ύστερα από την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή έγιναν καλά. Ορισμένοι απεβίωσαν. Το γεγονός αυτό έδωσε αφορμή και λαβή στους αρνητές του εμβολιασμού, στα λεγόμενα «παπαγαλάκια» να εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και να παραπληροφορούν τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ακατάλληλο και πολύ επικίνδυνο για όσους το χρησιμοποιούν. Από την άλλη μεριά ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας και οι ειδικοί επιστήμονες όλου του κόσμου βεβαιώνουν ότι το εμβόλιο είναι πλήρως κατάλληλο και το φαινόμενο των θρομβώσεων που παρατηρήθηκε σε ελάχιστα άτομα, ήταν γνωστό και εκ των προτέρων στον κόσμο ολόκληρο. Όσοι λοιπόν παραπληροφορούν τον κόσμο και τους συνιστούν να αποφεύγουν το εμβόλιο της «AstraZeneca» και εκείνο της «Johnson & Johnson» κάνουν πολύ μεγάλο κακό μας πληροφορεί ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Και όπως μας εξηγεί σε σχετικό άρθρο του:
«Πεθαίνουν άδικα άνθρωποι χωρίς λόγο από τη παραπληροφόρηση και οι Μ.Ε.Θ. στα νοσοκομεία της χώρας είναι γεμάτες από ανθρώπους που αρνούνται να εμβολιαστούν ή δεν έχουν εμβολιαστεί. Ότι στους εξηντάρηδες (60-69) εάν σε διακόσια πενήντα χιλιάδες (250.000) κολλήσουν από κορονοϊό τότε θα πεθάνουν 4.500 έως και 9.000. Σ’ αυτούς μόνο ένας είναι δυνατόν να αναπτύξει ιδιάζουσα θρόμβωση με το εμβόλιο της «AstraZeneca» ή της «J & J». Σ’ αυτή την ηλικιακή κατηγορία, όσοι αναπτύξουν ιδιάζουσα θρόμβωση θα επιζήσουν ύστερα από θεραπευτική αγωγή. Στο 1.250.000 που θα εμβολιαστούν με κάποιο από τα παραπάνω εμβόλια, πέντε ίσως πάθουν ιδιάζουσα θρόμβωση αλλά ένας ίσως αποβιώσει. Ωστόσο εάν 1.250.000 σε αυτή την ηλικία (60-69) δεν κάνουν εμβόλιο και κολλήσουν τότε θα πεθάνουν μεταξύ 22.500 και 45.000 άτομα».
Απ’ όλα αυτά αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγάλο κακό κάνει η παραπληροφόρηση με το να υποστηρίζει να αποφεύγουν οι άνθρωποι να εμβολιαστούν γιατί τα εμβόλια είναι επικίνδυνα. Η ίδια η παραπληροφόρηση γίνεται και με τα ναρκωτικά. Είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ελεύθερη διακίνηση και χρήση τούτων από τους νέους είναι ό,τι καλύτερο για αυτούς, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο η διακίνηση θα μειωθεί. Επιβάλλεται (υποστηρίζουν) η κατάργηση όλων των απαγορευτικών νόμων του κράτους, αφού οι περιορισμοί δημιουργούν κλίμα αρνητικό για την ευρύτερη διάδοση τους.
Αν λείψει ο φόβος της τιμωρίας του αδίστακτου εμπόρου των ναρκωτικών, η διακίνηση τους θα μειωθεί. Αλήθεια; Διερωτώμαι αν αντέχει αυτός ο τόπος σε τέτοιου είδους πειράματα για τη νεολαία μας. Η παραπληροφόρηση είναι πράξη εγκληματική. Οι άνθρωποι οφείλουν να προσέχουν για να μην πληγωθούν από αυτή και οδηγηθούν σε καταστρεπτικές συνέπειες στη ζωή τους εξαιτίας της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass