Erga omnes; Dum spiro spero!

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2018 17:30

Η αλήθεια είναι ότι η διεθνής κοινότητα επιθυμεί λύση στο σκοπιανό, καθώς αυτήν θα διασφαλίσει την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ήτοι στην σφαίρα επιρροής των Δύσης, τελειώνοντας μια και καλή με τον Πούτιν στην περιοχή .

Η ίδια η Μέρκελ αποκαλεί την περιοχή «εύφλεκτη». Το πόσο πιέζουν και σε τι επίπεδα δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, πάντως για τους πιστούς ακόλουθους της Real politik η λύση φαίνεται να έχει σκιαγραφηθεί. Ας μην ξεχνάμε πως οι σύμμαχοι μας , στους οποίους η γεωγραφία έχει φερθεί καλύτερα από ότι σε εμάς, δηλαδή δεν τους έχει επιβαρύνει με δύσκολους γείτονες, δεν είναι τόσο ευαίσθητοι σε θέματα εθνικής υπόστασης όσο εμείς. Με άλλα λόγια, θέλουν να κάνουν business, και οποιοσδήποτε αντιστέκεται σε τέτοιες επιθυμίες, χαρακτηρίζεται ως παρίας. Είναι κάτι που την δεδομένη χρονική στιγμή δεν το θέλουμε. Ο Κ.Μητσοτάκης το έχει αντιληφθεί πλήρως και ενώ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση βγάζοντας τον κόσμο στις πλατείες και να εκτοξεύσει την δημοσκοπική διαφορά υπέρ της Ν.Δ, για μια ακόμη φορά αρνείται να λαϊκίσει και επιδεικνύει σοβαρότητα και ανιδιοτέλεια που δύσκολα συναντάς σε αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης σε παγκόσμια κλίμακα.

 Η χρήση του ονόματος που θα δοθεί στο Σκοπιανό κρατίδιο θα πρέπει πάση θυσία να είναι για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η εξάλειψη αλυτρωτικών στοιχείων από το Σύνταγμα της ΠΓΜΔ επίσης. Μιλάμε βέβαια για λεπτές ισορροπίες και θα πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις μας με ακλόνητες δικλίδες ασφαλείας, καθώς κάθε παράλειψη θα γράψει ιστορία. Γράφοντας αυτές τις γραμμές κυκλοφόρησαν φήμες περί μιας νέας ονομασίας, της «Μακεδονίας του Ίλιντεν». Πρόκειται περί ενός ονόματος που προάγει τον αλυτρωτισμό καθώς αναφέρεται εξέγερση του Ίλιντεν το 1904, με απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας» στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη. Οι Αλβανοί της ΦΥΡΟΜ δεν θα συναινέσουν και βέβαια στην Ελλάδα εκλαμβάνεται ως προβοκάτσια.

Η Ελλάδα θα πρέπει για μία ακόμη φορά να επιδείξει την πρέπουσα σοβαρότητα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τα διεθνή δεδομένα και το πώς λάθη δεκαετιών στο σκοπιανό μπορούν- και σε πιο βαθμό- να διορθωθούν. Και επιτέλους να καταλάβουμε πως το σημαντικό δεν είναι το πώς θα αποκαλούμε εμείς τα Σκόπια στην Ελλάδα, αλλά το όνομα που θα επικρατήσει στη διεθνή κοινότητα. Αν το « Μακεδονία» επικρατήσει διεθνώς, το να πίνουμε τσίπουρα και να τους αποκαλούμε εμείς μεταξύ μας «Γυφτοσκοπιανούς» ας πούμε, λίγη σημασία έχει.

 Κινήσεις με γεωπολιτική ωριμότητα και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αυξάνουν την ήπια ισχύ μας, την εικόνα μας στην παγκόσμια σκακιέρα, κάτι που τόσο πολύ χρειαζόμαστε σε εποχές που οικονομικά και εξοπλιστικά , με όρους σκληρής ισχύος δηλαδή, έχουμε ομολογουμένως πρόβλημα.

 

Από τον Ηρακλή Γερογιώκα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass