Η κυβέρνηση αγκαλιά με τα κυκλώματα

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2017 16:07

Το 2016 σημειώθηκε σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου, εξέλιξη που είναι θετική για τη διαχείριση του τρίτου προγράμματος-μνημονίου και την προοπτική της οικονομίας αλλά με ένα βαθιά αντιλαϊκό και αντικοινωνικό τρόπο.

Το λογαριασμό πλήρωσαν σε πολλές περιπτώσεις συμπολίτες μας με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες ενώ οι έχοντες και κατέχοντες που παρανόμησαν και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου επιβαρύνθηκαν ελάχιστα με την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης Τσίπρα.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σκληρών φορολογικών μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τσίπρα έχει να κάνει με την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 24%. Όπως προκύπτει από τον κύκλο εργασιών των αλυσίδων σούπερ-μάρκετ πάρα πολλοί συμπολίτες μας υποχρεώθηκαν να περιορίσουν την κατανάλωση βασικών ειδών και τροφίμων για να καλύψουν το κόστος της αύξησης του ΦΠΑ στο 24%.

«Πόλεμος» στα λόγια

Κάθε φορά που η κυβέρνηση αυξάνει το φορολογικό φορτίο διαφόρων επαγγελματικών και κοινωνικών στρωμάτων ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του «παρηγορούν» τα θύματα της πολιτικής τους υποστηρίζοντας ότι έχουν επιβάλει και εισπράξει εξαιρετικά υψηλά πρόστιμα σε όσους επιδίδονται στο λαθρεμπόριο και σε μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή.

Μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας υποστήριξε πως από την πάταξη του λαθρεμπορίου στα προϊόντα καπνού «μόνο το 2016 πήγαμε 557 εκ. ευρώ στα δημόσια ταμεία». Όπως φαίνεται όμως από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το σύνολο των υποθέσεων λαθρεμπορίου σε προϊόντα καπνού, πετρελαίου και αλκοόλ εισπράχθηκαν το 2016 πρόστιμα της τάξης των 7,8 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ελάχιστο ποσό αν σκεφτούμε πως η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την είσπραξη πάνω από ενός δισ. ευρώ το χρόνο από την πάταξη της λαθρεμπορίας στα πετρελαιοειδή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σε ετήσια βάση, από την πάταξη του λαθρεμπορίου στα προϊόντα καπνού.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες αυξήσεις στα προϊόντα που αναφέραμε με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός και να δημιουργηθούν πρόσθετα οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη του λαθρεμπορίου. Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες να περιορίσουν τον αριθμό και να ρίξουν την ποιότητα των σχετικών ελέγχων που διενεργούνται. Αυτή η τάση καταγράφεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Το 2015 και το 2016 επιβλήθηκαν πρόστιμα για υποθέσεις λαθρεμπορίου της τάξης των 611 εκ. ευρώ αλλά εισπράχθηκαν μόλις 23 εκ. ευρώ το 2015 και 7,8 εκ. ευρώ το 2016. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές διαπραγματεύονται τα πρόστιμα που επιβάλλουν για να αντλήσουν διάφορα οφέλη. Χαρακτηριστική είναι η πολυσυζητημένη περίπτωση του προστίμου που επιβλήθηκε στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ για λαθρεμπόριο που οργάνωσε η προηγούμενη συνεταιριστική-κρατική διοίκηση αλλά θα έπρεπε να πληρώσει η διοίκηση που ελέγχεται από τον κ. Σαββίδη εφόσον η εταιρεία έχει περιέλθει στον έλεγχό του. Η κυβέρνηση αξιοποίησε το πρόστιμο για να συνεννοηθεί επικοινωνιακά και πολιτικά με τον όμιλο Σαββίδη και στη συνέχεια διέγραψε, με νόμο που εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής, ένα πρόστιμο το οποίο πιθανότατα δεν επρόκειτο να εισπραχθεί.

Το κόλπο με τις λίστες

Ανάλογο κόλπο εφαρμόζει η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά τις διάφορες λίστες του εξωτερικού - Λαγκάρντ, Μπόργιανς- στις οποίες καταγράφονται σημαντικά ποσά Ελλήνων φορολογούμενων που μπορεί να μην έχουν φορολογηθεί. Τα βεβαιωθέντα πρόστιμα για τη διετία 2015-2016 για τις λίστες του εξωτερικού και τις εξωχώριες εταιρείες έφθασαν τα 555 εκ. ευρώ αλλά οι εισπράξεις περιορίστηκαν στα 80 εκ. ευρώ.

40 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση από την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής είναι ελάχιστα σε σχέση με τα δισεκατομμύρια που επιβαρύνθηκαν μη προνομιούχοι συμπολίτες μας το 2016 και αναδεικνύουν την πολιτική και κοινωνική υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από τον Γιώργο Κύρτσο, Ευρωβουλευτή της ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass