ΠΛΑΤΑΝΟΙ - ΣΤΟΛΙΔΙΑ

Ένα δέντρο ηλικίας 964 χρόνων

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2017 15:30
Ο Πλάτανος στο Κράσι Μαλλίων, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται σε 2.400 χρόνια. Ο Πλάτανος στο Κράσι Μαλλίων, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται σε 2.400 χρόνια.

Αγαπητή "Ελευθερία". Στις 19/2/2017 σε συνέντευξη της συντάκτριας Ζωής Παρμάκη με τον καθηγητή δασολόγο Θ. Ζιάγκα, γίνεται αναφορά στο αιωνόβιο δέντρο που βρίσκεται στην Αργιθέα.

Ο αρχηγός του πούλμαν δεν μας ανέφερε για τον πλάτανο αυτό, αλλά για μοναστήρια και τη φύση της διαδρομής. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Ζιάγκα, δασολόγο, που μας ενημερώνει για τον  πλάτανο αυτό για όλη τη Θεσσαλία και για όλη την Ελλάδα. Εγώ θα αναφέρω τον κ. Ζιάγκα διότι τυγχάνω και φυσιολάτρης και αγαπώ τη φύση ότι ο μεγαλύτερος πλάτανος σε όλο τον κόσμο με 2400 χρόνια βρίσκεται στο Κράσι Μαλλίων στην Κρήτη και έχει περίμετρο 25 μέτρα, ο μνημειακός  πλάτανος ανακηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο της φύσης με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε το 2000. Η περίμετρος του κορμού του είναι περίπου 25 μέτρα και η ηλικία του, υπολογίζεται στα 2.400 χρόνια καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε κάθε μέτρο αντιστοιχούν 100 χρόνια. Είναι ογκώδης, έχει τεράστια κλαδιά και πυκνή φυλλωσιά, που καλύπτει όλη την πλατεία. Δίπλα στον πλάτανο υπάρχουν δύο πηγές που τρέχουν με γάργαρο νερό όλο το χρόνο. Ο πλάτανος αυτός κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του υπήρξε μάρτυρας αμέτρητων ιστορικών γεγονότων. Υπήρξε το κέντρο της κοινωνικής και πνευματικής ζωής του τόπου. Καλύπτει με το φύλλωμά του μια μεγάλη πλατεία ενώ ο εντυπωσιακός κορμός του χρειάζεται πάνω από 25 ανθρώπους για να τον αγκαλιάσουν. Στην πλατεία του χωριού βρίσκονται τρεις αιωνόβιοι πλάτανοι. Οι πλάτανοι είναι τα στολίδια του χωριού. Σημαντικότερος είναι ο πλάτανος που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας, ο γερο-πλάτανος  όπως τον λένε που θεωρείται ο παλαιότερος και μεγαλοπρεπέστερος της Κρήτης. Αποτελεί από μόνος του ένα ολόκληρο οικοσύστημα και είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες του χωριού που έρχονται από μακριά για να τον θαυμάσουν, δίπλα στις όμορφες καμαρωτές βρύσες.

 

* Νικόλαος Σισκόπουλος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass