Άνθρωποι και ζώα

Δημοσίευση: 08 Νοε 2016 15:45

Του Κων. Ι. Παπακωνσταντίνου

Με χαρά και ικανοποίηση βλέπω τα τελευταία χρόνια, Συλλόγους ή Ομίλους φίλων των ζώων να καταφέρονται έντονα κατά της κακοποίησης σε βάρος των ζώων.

Εργάζονται έντονα και αποτελεσματικά, ώστε να αναδείξουν και να καταδικάσουν κάθε απάνθρωπη βαρβαρότητα κατά των ζώων. Ευτυχώς μάλιστα οι Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές, καταδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για την προστασία και την υπεράσπιση των άδικα κακοποιημένων και δυστυχισμένων ζώων. Όποιος καταγγελθεί για σχετικές παραβάσεις και βρεθεί στο εδώλιο των κατηγορουμένων, επισύρει βαριές και εξουθενωτικές ποινές. Πολλοί απ` αυτούς τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα και πολυετείς φυλακίσεις.

Τους βλέπουμε συχνά στον Τύπο. Προ ημερών διαβάσαμε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», πως κάποιος κυνηγός διατηρούσε στο σπίτι του δέκα σκυλιά, κάτω από άθλιες συνθήκες. Τα έτρεφε πλημμελώς και αδιαφορούσε γι` αυτά. Εκτός του τσουχτερού προστίμου του επεβλήθη και 3ετής φυλάκιση. Βαρύς ο πέλεκυς.

Οι άνθρωποι από αρχαιοτάτων χρόνων προσπαθούν να τιθασεύσουν πολλά είδη ζώων και να τα θέσουν στην υπηρεσία τους. Στη διατροφή του (κρέας, γάλα, μέλι…). Στη φύλαξή τους (γάτες σκύλους…) Στη συνεργασία τους μαζί τους, για πολλά έργα. (Άλογα, ημίονους κ.ά.)

Οι σχέσεις λοιπόν ανθρώπων και ζώων και κυρίως των σκυλιών, που είναι και το συνηθέστερο οικόσιτο ζώο, πρέπει να εδράζεται, πάνω σε αμοιβαία σχέση. Τη σχέση αυτή θα μπορούσαμε να διακρίνουμε σε τρεις κατηγορίες. Οι άνθρωποι που από συνήθεια γίνονται βασανιστές ή δήμιοι των ζώων. Οι άνθρωποι που αγαπούν τα ζώα, όμως διστάζουν να αναλάβουν την υποχρέωση συντήρησής τους. Δεν θα ήθελαν ποτέ να εγκλωβίσουν και να καταδικάσουν ένα σκυλάκι στο χώρο μιας βεράντας. Να του στερήσουν την ελευθερία του. Πρόβλημα συνείδησης. Και τέλος οι άνθρωποι που δένονται με κάποιο ζωάκι. Το αγαπούν και το φροντίζουν σαν παιδί τους.

Στην κατηγορία αυτών των ανθρώπων ανήκει μια θλιβερή περίπτωση. Εκείνων, που από μεγάλο καημό και χαρά υιοθετούν ένα ζώο, αλλά γρήγορα το βαριούνται για τις οχλήσεις του. Ξεχνούν γρήγορα την αγάπη τους γι` αυτό και το πετάνε στους δρόμους, αυξάνοντας έτσι τις ασύδοτες παρέες σκύλων στους δρόμους και πλατείες, μ` όλα τα δεινά που προκύπτουν για το ζώο και τους αμέριμνους πολίτες. Έχουμε βέβαια και τους ζωόφιλους, που βγάζουν περίπατο τα σκυλάκια τους με τα φιογκάκια και παλτουδάκια, τα αφήνουν να ρυπαίνουν δρόμους και πλατείες και πεζοδρόμια, τα βλέπουν όλα αυτά και φεύγουν αδιάφοροι.

Το φαινόμενο της διαταραγμένης σχέσης ανθρώπου-ζώου έχει πάρει διαστάσεις. Ευτυχώς υπερτονίζουν και φωνάζουν διαμαρτυρόμενοι, οι φίλοι των ζώων. Μάλιστα σιγά, σιγά το ζήτημα προκάλεσε το ενδιαφέρον ερευνητών και ψυχολόγων. Ψάχνοντας λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως υπάρχει σχέση με τους εγκληματίες και βασανιστές ζώων.

Στην Αμερική, που έγιναν εμπεριστατωμένες έρευνες απέδειξαν πως οι περισσότεροι εγκληματίες σχετίζονται με τους βασανιστές ζώων, από την παιδική τους ακόμα ηλικία. Έχουν μάλιστα και σχέση με ενδοοικογενειακή βία. Μία διαταραγμένη οικογένεια με καυγάδες, χειροδικίες κ.ά. επηρεάζουν το παιδί, κάνοντάς το και αυτό βίαιο. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί με γνώμονα την κακοποίηση των ζώων, οδηγήθηκαν σε αποκαλύψεις δολοφονιών. Έγκαιρα μάλιστα και εύστοχα χαρακτήρισαν την κακοποίηση των ζώων, σαν κοινωνικό έγκλημα και το ενέταξαν στα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας και του εμπρησμού.

Συνεπώς η βία κατά των ζώων είναι ένδειξη σοβαρής διαταραχής, που συνδέεται με το κοινό έγκλημα.

Επομένως τι πρέπει να κάνουμε; Πρωταρχικό ρόλο θα παίξει η Οικογένεια και το Σχολείο. Τα παιδιά δεν πρέπει πουθενά να βλέπουν εικόνες κακοποίησης ζώων. Οι δε γονείς οφείλουν να τονίζουν στα παιδιά τους, πως η καλή συμπεριφορά μας προς τα ζώα, αποτελεί κοινωνική ανάγκη. Αλλά και βασική υποχρέωση, που απορρέει από τη σχέση άνθρωπος-ζώα. Σαν τώρα θυμάμαι τη σύσταση του πατέρα μου: «Μη τα ζώα βασανίζεις. Τ` άψυχα μην αφανίζεις». Στο χωριό μου όταν ήμουν μικρός έβλεπα τραγικές εικόνες. Νεογέννητα γατάκια να τα πνίγουν, ως ανεπιθύμητα. Να ξυλοφορτώνουν άδικα τα γαϊδούρια.

Επίσης στα Σχολεία η διδαχή προς τα παιδιά πρέπει να τονίζει την ανάγκη φιλίας μας με τα ζώα. Να προβάλλονται ειδικά ντοκιμαντέρ αγάπης προς τα ζώα. Ή άλλα να καταδικάζουν τα απρεπή και ανάρμοστα. Αν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένη χώρα, καιρός είναι να ξεριζώσουμε την κατά των ζώων κακουργία μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass