ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

2021-08-08 18:30:00

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2021 18:00
* Η ανάπαυση του πολεμιστή. Οι άνθρωποι του Πυροσβεστικού Σώματος αποκαμωμένοι στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού, σε ένα διάλειμμα της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή των Αφιδνών. Καίτοι η μάχη είναι άνιση, οι πυροσβέστες, όπως και οι δασικοί και οι πάσης φύσεως εθελοντές δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, το κακό θα ηττάται...                              Ζ. * Η ανάπαυση του πολεμιστή. Οι άνθρωποι του Πυροσβεστικού Σώματος αποκαμωμένοι στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού, σε ένα διάλειμμα της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή των Αφιδνών. Καίτοι η μάχη είναι άνιση, οι πυροσβέστες, όπως και οι δασικοί και οι πάσης φύσεως εθελοντές δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, το κακό θα ηττάται... Ζ.

Τραγωδία
* ΓΙΑ πέμπτη ημέρα χθες οι φωτιές έκαιγαν τα πάντα. Σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία τα ενεργά

μέτωπα χωρίς να υπολογιστούν οι άλλες εστίες στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι εμπρηστές κάνουν τη δουλειά τους, σε αντίθεση με την Πολιτεία. Στην Εύβοια οι εικόνες εξίσου δραματικές ενώ σωτήριες αποδεικνύονται οι απομακρύνσεις όπως όπως παραθεριστών.
Αλλά το μείζον για το αθηνοκεντρικό κράτος μας είναι η Αθήνα, μην τυχόν βγούνε στα κανάλια και τους χαλάσουν την επικοινωνιακή σούπα. Οι υπόλοιποι είναι επαρχιώτες, θα περιοδεύει το κυβερνητικό κλιμάκιο με βαρύγδουπο ύφος και όλα καλά. Από αυτήν την καταστροφή, από αυτήν τη νεότερη τραγωδία ας παραδειγματιστούμε τουλάχιστον...
Β.Κ.

Ερήμωσε
* ΑΔΕΙΑ πόλη χθες η Λάρισα. Με τα περισσότερα καταστήματα κλειστά η κίνηση στο κέντρο της πόλης ήταν λιγοστή. Η εξόρμηση στα παράλια του νομού μετά από μια καυτή εβδομάδα ήταν απαραίτητη. Βέβαια από την άλλη εβδομάδα η πόλη θα αδειάσει και τις καθημερινές. Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας των διακοπών. Όσοι πάλι μένουν πίσω, θα απολαύσουν την ήσυχη πόλη τους.
Ν.Π.

Όαση
* ΜΕ τον παρατεταμένο καύσωνα των τελευταίων ημερών στον κάμπο, δεν δροσίστηκαν και οι εκδρομείς που επέλεξαν τα ορεινά, αντί για θάλασσα για τις ολιγοήμερες διακοπές τους. Με θερμοκρασίες 31-32 βαθμούς Κελσίου την ημέρα, δεν θύμιζε τίποτα τη δροσιά των άλλων ετών. Μοναδική όαση, το βράδυ που η θερμοκρασία έπεφτε κοντά στους 25 βαθμούς Κελσίου.
Για αυτούς που έμειναν πίσω στον κάμπο, από χθες έφτασαν ανάσες δροσιάς, με τους βοριάδες να σφυροκοπούν την περιοχή και την πτώση της θερμοκρασίας να φτάνει στους 36 βαθμούς Κελσίου. Πλέον ετοιμάζονται να πάρουν και ζακέτα...
Γ.Γ.

«Κομάντα»
* ΑΠΟ πού στην ευχή ξεφύτρωσαν, μέσα στη νύχτα όλοι αυτοί οι αυτόκλητοι «φρουροί» της νομιμότητας; Πού ήταν κρυμμένοι και συντεταγμένα φόρεσαν τις στολές παραλλαγής λες και ανταποκρίθηκαν σε κάποιο προσκλητήριο;
Ποιος τους όρισε ως «εθνοφύλακες» ή χωροφύλακες; Υπάρχει η ΕΛ.ΑΣ., αυτή είναι που θα προστατεύσει περιουσίες από το πλιάτσικο ανθρώπων (σ.σ. πάντα υπήρχαν) που τέτοιες ώρες τρέχουν να κλέψουν περιουσίες, ό,τι άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά.
Φόρεσαν άρβυλα, στολές παραλλαγής και αισθάνονται «κομάντα;». Καμιά αντίρρηση, αλλά ποιος τους ανέθεσε αρμοδιότητες προστασίας ξένων περιουσιών; Επιτιθέμενοι μάλιστα και σε τηλεοπτικούς ρεπόρτερ;
Β.Κ.

Εμφύλιος
* ΤΗΝ ώρα που καίγεται η χώρα και ένας πόλεμος με τις πύρινες φλόγες είναι σε εξέλιξη, ένας άλλος πόλεμος, ο εικονικός, στο διαδίκτυο καλά κρατεί. Γιατί σε αυτήν τη χώρα πάντα ο διχασμός κατείχε ξεχωριστή θέση. «Φταίει η Κυβέρνηση» ο ένας, «ναι αλλά εμείς δεν είχαμε τόσα θύματα» ο άλλος, «στα καμένα σε λίγο θα δούμε ανεμογεννήτριες» οι μεν, «ναι, αλλά δεν θέλουμε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» αναρωτιούνται οι δε, κ.ο.κ. Αν και οι ευθύνες των πολιτικών για την αντίδραση της κρατικής μηχανής είναι δεδομένες, ευτυχώς μέχρι στιγμής τα πολιτικά κόμματα στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και δεν παίρνουν μέρος σε αυτόν τον εμφύλιο. Από την άλλη, υπάρχει και η Ελλάδα που όλοι θέλουμε, η Ελλάδα των εθελοντών, αυτών που ρίχνονται στις μάχες με τις φλόγες, που προσφέρουν φαγητό και νερό στους μάχιμους, αυτών που περιθάλπουν τους τραυματίες, αυτών που με τα μηχανήματα και ό,τι μέσα διαθέτουν προσπαθούν να ελέγξουν τις φωτιές. Στις φωτιές επιχειρούν λοιπόν η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, ο στρατός, οι Δήμοι, οι εθελοντές, από τον καναπέ επιχειρούν οι τουιτεράδες, δηλαδή οι «μάγκες του σαλονιού». Διαλέξτε στρατόπεδο.
Γ.Ρ.

Εξελίξεις
* ΟΙ πυρκαγιές που ρημάζουν τη χώρα, ίσως αποτελέσουν το έναυσμα πολιτικών εξελίξεων. Αν και μια τέτοια συζήτηση φαντάζει πρόωρη, ίσως και άπρεπη, δεν πρέπει να μας ξενίζει. Στην πολιτική οι «παίκτες» συμπεριφέρονται όπως ο ταξιδιώτης εκείνος που τέτοιες ώρες τηλεφωνεί για να μάθει αν είναι ανοικτή η Εθνική οδός για να φτάσει στον προορισμό των διακοπών του. Με δύο λόγια: η ζωή συνεχίζεται...
Πριν τέσσερις μήνες η εξέλιξη της πανδημίας «έκαψε» τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Τώρα, οι φωτιές, ίσως τα πυροδοτήσουν. Και να γιατί: Κάθε κυβέρνηση (οι ελληνικές αναμφίβολα), πορεύονται με το βλέμμα στις επόμενες κάλπες. Τις αποφάσεις τους δεν καθορίζουν δύο παράγοντες: ο πολιτικός χρόνος, δηλαδή το τάιμινγκ και ο λόγος που επικαλούνται (συχνά είναι μια πρόφαση). Όταν οι «δείκτες» αυτοί του πολιτικού ρολογιού συμπίπτουν, τότε είναι η ώρα... Και τέτοιες στιγμές συνήθως δεν θα έχει πολλές μια κυβέρνηση στον 4ετή κύκλο της.
* * *
* Η ΠΑΡΟΥΣΑ του Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται ακριβώς στο μέσον της θητείας της. Αυτό αρκεί για να έχει στραμμένο το μάτι της στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Τα δύο αυτά χρόνια, αντιμετώπισε και διαχειρίζεται (ακόμα) δύο μείζονα εθνικά ζητήματα: Την υγειονομική κρίση και τα ελληνοτουρκικά.
Η γενική άποψη, την οποία πάντως σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνουν τα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης (η αλήθεια είναι με ετεροβαρή τρόπο απέναντι στα άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση), είναι ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με νηφαλιότητα, σύνεση και σχετική επάρκεια, απέναντι στα δύο αυτά θέματα.
Στο θέμα της πανδημίας, πολλοί θα επικαλεστούν λάθη και παραλείψεις, στη λογική του «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», ωστόσο, χρόνια τώρα οι προσδοκίες των Έλλήνων κρατούν χαμηλά τον πήχη. Το «μη χείρον βέλτιστον», μοιάζει να τους είναι αρκετό. Άλλωστε, η σύγκριση, που μοιραία γίνεται, με το πώς άλλες χώρες ανταποκρίθηκαν στην πανδημία και όχι το «δέον γενέσθαι», της αντιπολίτευσης, δίδει τελικά θετικό πρόσημο στους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Στα ελληνοτουρκικά, η εικόνα του πανταχόθεν βαλλόμενου Ερντογάν, αρκεί επίσης για ένα πρώτο, αλλά ασφαλές συμπέρασμα ότι η χώρα βαδίζει σε σωστό μονοπάτι.
* * *
* ΟΙ χειρισμοί και στα δύο ζητήματα αποτυπώνονται άλλωστε και στις δημοσκοπήσεις. Οι οποίες απαντούν στον πρώτο παράγοντα. Το τάιμινγκ.
Η κυβέρνηση, καιρό τώρα θα ήθελε να αξιοποιήσει αυτό το διαρκές προβάδισμα στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, που οφείλεται βεβαίως και στην ...ημιλιπόθυμη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η αντιπολίτευση. Και όχι μόνο η αξιωματική. Δεν το έπραξε, διότι απλούστατα, το αδύναμο σημείο μιας τέτοιας απόφασης -που ενείχε πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε αχίλλειο πτέρνα- υπήρξε πάντα, η επίκληση ενός επαρκούς λόγου προκήρυξης των πρόωρων εκλογών. Το «γιατί να πάμε σε εκλογές εν μέσω πανδημίας;», είναι ένα ερώτημα που δύσκολα κάποιος θα απαντούσε, επικαλούμενος π.χ. ένα οικονομικό θέμα, προσφιλές «τρικ», εκλογικών επιλογών προηγούμενων κυβερνήσεων.
Το ερώτημα δεν εξέλιπε, έχει όμως φθαρεί προϊόντος του χρόνου. Αρκεί όμως αυτό; Όχι ασφαλώς. Τον λόγο ή την πρόφαση ωστόσο μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση η ίδια αντιπολίτευση. Διότι κάθε (ελληνική) αντιπολίτευση ...που σέβεται τον εαυτό της, είθισται να ζητά πρόωρες εκλογές «για να φύγει μια κακή κυβέρνηση». Νοοτροπία που αποκτά χαρακτηριστικά επιβεβλημένου καθήκοντος, μετά από μια φυσική καταστροφή τέτοιου μάλιστα μεγέθους.
* * *
* «ΑΝ ΟΧΙ τώρα, τότε πότε;» μπορεί να σκέφτονται σε Κουμουνδούρου, Χαριλάου Τρικούπη. Περιμένουν φυσικά να σβήσουν οι φλόγες για να εξαπολύσουν τα «πύρινα βέλη» τους, αναζητώντας, κυρίως όμως αποδίδοντας, ευθύνες στους κυβερνώντες. Και τότε, με την ασυγκράτητη ...βοήθειά τους, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα αδράξει την ευκαιρία και θα κάνει πράξη το ρηθέν: οι αντιπολιτεύσεις ζητούν πάντα πρόωρες εκλογές. Και οι κυβερνώντες ενίοτε... τους κάνουν τη χάρη.
Εσείς τι λέτε; Δεν θα σκεφτεί το ίδιο ο Κυριάκος: αν όχι τώρα, τότε πότε;
Συνυπολογίστε εδώ ότι ο ψηφοφόρος πάντα τιμωρεί εκείνον που προκαλεί εκλογές σε χρόνο που -για διάφορους λόγους- τον θεωρεί άκαιρο.
Κάτι ανάλογο άλλωστε συνέβη:
- Το 2007 όταν ο Καραμανλής πιεζόμενος, πήγε σε πρόωρες εκλογές, στις στάχτες των καταστροφικών πυρκαγιών της Ηλείας, με δεκάδες νεκρούς και, κόντρα στη γενική κατακραυγή και τις κέρδισε.
- Τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ο Τσίπρας πήγε στις κάλπες, πατώντας στις «οικονομικές στάχτες» των «κάπιταλ κοντρόλ» και επίσης τις κέρδισε.
Μια πρόβλεψη κάνουμε...

Δ. Χατζ.


Φωτιά
* ΤΡΟΜΑΞΑΝ οι κάτοικοι της πόλης των Φαρσάλων από τη φωτιά που έπιασε την Παρασκευή το βράδυ στο Κιτίκι Φαρσάλων, αρκετά νοτιότερα της πόλης. Φαινόταν σαν να είχε πιάσει πίσω από το αισθητικό άλσος της πόλης. Δικαίως αναζητούσαν από πιο σημείο προέρχονταν το πορτοκαλί χρώμα της φωτιάς. Ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου της πόλης πρέπει να προστατευτεί σαν κόρη οφθαλμού.
Γ.Γ.

Αναβολές
* ΕΙΧΑΜΕ την πανδημία να αναβάλλει τις εκδηλώσεις και πάνω που είπαμε να πάρουμε μια ανάσα, ήρθαν οι φωτιές να μας αποτελειώσουν. Παραστάσεις και φεστιβάλ στα ορεινά αναβάλλονται το ένα μετά το άλλο υπό τον φόβο των πυρκαγιών. Εφιάλτης δίχως τέλος. Άντε να δούμε τι άλλο θα μας βρει.
Ν.Π.

Επανάσταση
* ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με τον πλέον ιδανικό τρόπο, με εθνική αυτοχειρία. Οι πρόγονοί μας, αν μπορούσαν να ταξιδέψουν στον χρόνο για να μας συναντήσουν, μάλλον δεν θα ήθελαν να μας ξέρουν.
Γ.Γ.

Άκυρον!
* Η συνήθης διαδικασία...
Αυτό εν ολίγοις αναφέρει η 5η ΥΠΕ, ως απάντηση σε δημοσίευμα ιστοσελίδας που, με αφορμή υπηρεσιακό έγγραφο με το οποίο ζητούσε να συμπληρωθούν καταστάσεις στις δομές υγείας για το ποιοι υπάλληλοι εξαιρούνται σε περίπτωση επιστράτευσης, είδε «προετοιμασία για κρίση ή πόλεμο».
«Κάθε τρία χρόνια, εξηγεί ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Φωτ. Σερέτης, συντάσσονται καταστάσεις για αναστολές κατάταξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νομοθετικό Διάταγμα 107/1973. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής και με δεδομένο ότι οι προηγούμενοι πίνακες ίσχυαν από 1-1-2019 και λήγουν 31-12-2021, στάλθηκε έγγραφο στις Δομές Υγείας. Η ένδειξη επείγον σχετίζεται με την οριζόμενη από το Υπουργείο προθεσμία υποβολής καταστάσεων και όχι με κάποιον άλλον λόγο.
Κλείνοντας επισημαίνεται πως οι αναστολές κατάταξης δίνονται και σε υπαλλήλους άλλων οργανισμών που σε περίοδο κρίσης πρέπει να είναι σε λειτουργία.
Άλλωστε το ίδιο έγγραφο του Υπουργείου έχει κοινοποιηθεί και σε άλλες υπηρεσίες».
Ημιανάς λοιπόν...
Δ.Χ.

Απώλειες
* ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΕΣ είναι πολλές φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία από τις δηλώσεις κυβερνητικών ότι ευτυχώς δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Σαφώς και αυτό είναι το σπουδαιότερο, αλλά είναι ανακριβές απώλειες ζωών είχαμε, εκατοντάδες ζώα εγκλωβίστηκαν στις πυρκαγιές που μαίνονται αυτές τις μέρες στη χώρα και βρήκαν φριχτό θάνατο. Οι φωτογραφίες των καμένων ζώων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σοκάρουν. Θλίψη και ένα τεράστιο «Γιατί» στο μυαλό όλων.
Ν.Π.

ΕΣΠΑ
* ΜΕΧΡΙ και σήμερα Κυριακή, 8 Αυγούστου, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις για το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που αφορά στους Παιδικούς Σταθμούς ΕΣΠΑ καθώς και στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, για το σχολικό έτος 2021-2022, όπως έχει ανακοινωθεί από την ΕΕΤΑΑ.
Τα προσωρινά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 13 Αυγούστου, ενώ τα οριστικά στις 20 του μηνός. Το ενδιαφέρον πάντως είναι τεράστιο, ενώ φέτος και η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης ήταν απλή. Έτσι πρέπει.
Ν.Π.

Social Media
* ΣΑΝ να μη φτάνουν όλα αυτά που ζούμε, έχουμε και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να μας κατακλύζουν με «ειδήσεις» που μόνο οργή προκαλούν.
Φωτογραφίες από δήθεν σπίτια υπουργών ή εφοπλιστών που δεν κάηκαν γιατί είχαν το πυροσβεστικό στην αυλή τους και άλλα τέτοια. Μέχρι να αποκατασταθεί η αλήθεια το κακό έχει γίνει. Αλήθεια ποιοι είναι εκείνοι που παίζουν πραγματικά με τον πόνο του κόσμου; Πώς θα μπει φρένο σε αυτό το αδηφάγο μέσο που μόνο κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι;
Ας έχει τον νου του ο κόσμος να φιλτράρει τα όσα βλέπει και διαβάζει. Πλέον κανείς δεν ξέρει τι είναι αληθινό και τι όχι.
Ν.Π.

Ετοιμότητα
* ΠΡΟΣΩ ολοταχώς για την ...εκκένωση της αγέλης. Όταν εκκενωθεί το 85% της Ελλάδας, θα πάθουμε ανοσία και δεν θα μας πειράζει καθόλου. Εν τω μεταξύ έχει περάσει και ο κορονοϊός σε δεύτερη μοίρα με όλα αυτά που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες. Λογικό, καίγεται το πελεκούδι...
Γ.Γ.

Δημόσιο
* ΤΟ Δημόσιο ... συνέρχεται.
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, τα συλλογικά όργανα των Δημοσίων Υπηρεσιών θα συνεδριάζουν πλέον με φυσική παρουσία των μελών τους χωρίς τον περιορισμό συμμετοχής έως 7 ατόμων, αποκλειστικά όμως για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο 6μηνο.
Συμβούλια και επιτροπές λοιπόν ξαναπιάνουν δουλειά διά ζώσης.
Δ.Χ.

Η δύναμη της πίστης
* ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που ένα ιερός τόπος γλιτώνει από τη μανία της φύσης. Έτσι και τώρα η Μονή του Οσίου Δαυίδ, την οποία είχαν περικυκλώσει οι φλόγες στην Εύβοια, κατάφερε να σωθεί. Οι μοναχοί, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το μοναστήρι και να πάρουν μαζί τους και τα Ιερά Λείψανα, επέστρεψαν χθες στη βάση τους. Αύγουστος, μήνας αφιερωμένος στην Παναγία. Δικαιολογημένα οι μοναχοί και οι πιστοί της περιοχής, την ευχαριστούν.
Γ.Ρ.

 

 ALEPOY CIU

* ΚΑΙ τα ζώα ζουν το δικό τους μαρτύριο. Μία μικρή αλεπού διασχίζει τις γραμμές του τρένου προσπαθώντας να ξεφύγει από τη μανία της πυρκαγιάς.
Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

 

EIKONA RHTO CIU

* Η εικόνα επιβεβαιώνει το ρητό, ότι «αν ο κόσμος διοικούνταν από παιδιά, τότε σίγουρα αυτός θα ήταν καλύτερος».
Γ.Ρ.

 

TOPIO CIU

* ΑΠΟΚΟΣΜΟ τοπίο στην Αυγουστιάτικη Ελλάδα.

 

APOTISTA CIU

* ΣΤΗ διασταύρωση των οδών Ασκληπιού και Ρούσβελτ, απότιστο και απεριποίητο το παρτέρι πρασίνου. Ίσως επειδή εξελίσσονται τα έργα στην περιοχή, ίσως επειδή έχουν άδειες και ελάχιστο προσωπικό στην Υπηρεσία Πρασίνου; Σημασία έχει το αποτέλεσμα, πως το δεντράκι ξεράθηκε και το γκαζόν φούντωσε...

 

war

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass