Εψαχναν «κατάλληλο» ασθενοφόρο για διακομιδή παιδιού

* Διακομιδή παιδιού διακόπηκε καθ’ οδόν και ολοκληρώθηκε με ασθενοφόρο της Καρδίτσας

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:22

Πολιτική, και μάλιστα επείγουσα, λύση πρέπει να δοθεί από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να λυθεί ο «γόρδιος» γραφειοκρατικός δεσμός, που δεν είναι άλλος από την έλλειψη συντονισμού υπηρεσιών του Υπουργείου (νοσοκομείων και ΕΚΑΒ) με αφορμή το πρόβλημα των ασθενοφόρων.

Είτε ελλείψει πιστώσεων για συντήρηση του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ Λάρισας –, είτε ελλείψει προσωπικού (οδηγών και πληρωμάτων) στα Κέντρα Υγείας του νομού, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο και εξελίσσεται σε βάρος των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

Τα περιστατικά ταλαιπωρίας αλλά και επικίνδυνων συνθηκών κάτω από τις οποίες διεξάγονται οι διακομιδές, σε τοπικό επίπεδο, πολλαπλασιάζονται και προσλαμβάνουν απρόβλεπτες διαστάσεις.

Μετά τη μεταφορά 54χρονου αγρότη σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου στο ΚΥ Αγιάς, την περασμένη Παρασκευή, «καθυστερούσε» η διακομιδή αγοριού 4,5 ετών σε νοσοκομείο της Αθήνας, επειδή τα δυο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Λάρισας που διαθέτουν μπρίζα για να συνδεθεί ο ηλεκτρικός αναπνευστήρας είναι καθηλωμένα… εδώ και μήνες στα συνεργεία λόγω βλάβης. Πιθανά και ελλείψει πιστώσεων για την εξόφληση των συνεργείων.

Η διακομιδή έγινε τελικά αλλά με χειροκίνητο ασκό αναζωογόνησης (Ambu) με τις υπηρεσίες υγείας να επιστρέφουν σε επίπεδα περασμένων δεκαετιών. Το κωμικοτραγικό του ελληνικού Δημοσίου συνίσταται στο γεγονός ότι, την ώρα που ολοκαίνουργια ασθενοφόρα παραμένουν σταθμευμένα στις αυλές των Κέντρων Υγείας του νομού ελλείψει οδηγών που δεν επαρκούν για όλες τις βάρδιες, την ίδια ώρα το ΕΚΑΒ διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά παροπλισμένα, λόγω βλαβών, ασθενοφόρα.

Το πρόβλημα αποτελεί κοινό μυστικό στην τοπική ιατρική κοινότητα, όπως προκύπτει και από τις διαμαρτυρίες γιατρών και εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την προηγούμενη διοίκηση του ΕΚΑΒ, προ εξαμήνου περίπου, να «διαψεύσει» αντίστοιχο δημοσίευμα της «Ε» για την κατάσταση του στόλου των ασθενοφόρων, σημειώνοντας απλά ότι «οι ανάγκες καλύπτονται».

AMBU

Την περασμένη Παρασκευή η κατάσταση της υγείας ενός αγοριού 4,5 ετών επιδεινώθηκε και κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του σε νοσοκομείο της Αθήνας. Επρεπε, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ» να μεταφερθεί υποστηριζόμενο, μεταξύ άλλων, με ηλεκτρικό αναπνευστήρα ο οποίος συνδέεται στο ασθενοφόρο. Ωστόσο και τα δυο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Λάρισας που έχουν τέτοια δυνατότητα παραμένουν ακινητοποιημένα στο συνεργείο.

Η διακομιδή έγινε τελικά αλλά αντί για ηλεκτρικό αναπνευστήρα το παιδί υποστηρίχθηκε με τη χειροκίνητη μάσκα Ambu. Τις προάλλες, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Λάρισας που μετέφερε παιδί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης διέκοψε τη διακομιδή καθ’οδόν μετά τη διαπίστωση «ακατάλληλων» συνθηκών. Το ασθενοφόρο επέστρεψε στη Λάρισα και η διακομιδή ολοκληρώθηκε ώρες αργότερα, με ασθενοφόρο που ήρθε από την Καρδίτσα.

Μπροστά στις συνθήκες διακομιδής ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, άλλη βλάβη που εκδηλώθηκε σε ασθενοφόρο στη Λαμία (επιστρέφοντας από διακομιδή στην Αθήνα) «αφήνοντας» στην εθνική οδό, πλήρωμα και συνοδό γιατρό, μάλλον θεωρείται «ανάξια» λόγου.

Με εξαίρεση τα ασθενοφόρα που αποκτήθηκαν σχετικά τελευταία, μέσω δωρεών, ο υπόλοιπος στόλος του ΕΚΑΒ Λάρισας είναι απαρχαιωμένος τεχνολογικά και έτσι θεωρείται… σύνηθες, καθ’οδόν για νοσοκομεία της Αθήνας να καταφεύγουν στο νοσοκομείο της Λαμίας για παράδειγμα, προκειμένου να αναπληρώσουν τις φιάλες οξυγόνου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Σχεδόν καθημερινό χαρακτήρα, σε επίπεδο νομού, έχουν προσλάβει και οι αναφορές για τα προβλήματα κάλυψης αναγκών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Όπως συνέβη την περασμένη βδομάδα με 54χρονο αγρότη από την Αγιά, οι οικείοι του οποίου τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου, την ώρα που στον αύλειο χώρο του ΚΥ Αγιάς ήταν σταθμευμένα… τρία ασθενοφόρα.

Ο 54χρονος, σε κρίσιμη κατάσταση, μεταφέρθηκε τελικά στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας αλλά με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Πριν ένα μήνα περίπου, τραυματίες σε τροχαίο που σημειώθηκε στο ύψος του γηπέδου των Φαρσάλων περίμεναν στον δρόμο έως ότου τους μεταφέρει τη Λάρισα, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ενώ άλλοι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο ΚΥ Φαρσάλων με επιβατικά αυτοκίνητα διερχόμενων οδηγών.

Όπως είναι γνωστό, τα ΚΥ του νομού, τον Ιούλιο του 2014, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσω του ΕΣΠΑ προμηθεύτηκαν 12 συνολικά σύγχρονα ασθενοφόρα για τη λειτουργία των οποίων, τα Κέντρα Υγείας δεν διαθέτουν οδηγούς για την κάλυψη των αναγκών σε 24ωρη βάση. Ετσι αρκετά συχνά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες σε διακομιδές. Οι οδηγοί ασθενοφόρων των νοσοκομείων έχουν υπαχθεί στο ΕΚΑΒ ενώ μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε αντίστοιχη λύση και για την ενσωμάτωση των νέων ασθενοφόρων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass