ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ, ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»

Ανάσα για τους καρκινοπαθείς της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 07 Νοε 2015 0:33

 

Σημαντική μέρα για τη δημόσια υγεία στη Λάρισα, τη Θεσσαλία και ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα χαρακτήρισε τη χθεσινή ο διοικητής των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων της Λάρισας Κώστας Καραμπάτσας, ανακοινώνοντας την οριστική απόφαση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» να δωρίσει νέο γραμμικό επιταχυντή στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Ο γραμμικός επιταχυντής αναμένεται να έχει τοποθετηθεί και να λειτουργήσει εντός του πρώτου τετραμήνου του 2016, θέτοντας με αυτό τον τρόπο τέρμα στην οδύσσεια εκατοντάδων καρκινοπαθών της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες.

Ο παλιός γραμμικός επιταχυντής μπορεί να βρίσκεται σε λειτουργία, αλλά με πολλά προβλήματα και συχνές βλάβες - «ημιθανή» τον αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμπάτσας.

Ο διοικητής των δύο νοσοκομείων, αφού επανέλαβε τη θέση του περί μίας και ενιαίας αντίληψης στον τομέα της υγείας σε όλη την περιοχή, ώστε να καταστεί η Θεσσαλία και η Λάρισα κέντρο της Υγείας στη χώρα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την προσφορά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», τονίζοντας ότι έτσι ενεργούν οι πραγματικοί ευπατρίδες και ευεργέτες.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ιδρύματος, Γεώργιος Κύργιας, ευχαρίστησε τον κ. Καραμπάτσα για την πετυχημένη και μακρά συνεργασία που έχουν και τόνισε ότι από το 2009 που ήρθε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μέχρι σήμερα έχει εκσυγχρονιστεί ολόκληρος ο υπόλοιπος μηχανισμός του τμήματος, πλην του γραμμικού επιταχυντή.

Σύμφωνα με τον κ. Κύργια, από τους 4.000 καινούργιους καρκινοπαθείς κάθε έτους στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, οι 3.000 χρειάζονται ακτινοθεραπεία. Ο παλιός γραμμικός επιταχυντής του Πανεπιστημιακού που είναι ο μοναδικός που λειτουργεί μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και ο οποίος πλέον λειτουργεί με πολλά προβλήματα μπορεί σήμερα να καλύψει τις ανάγκες μόνο 500 καρκινοπαθών, ενώ μετά τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου θα μπορούν να υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία 1.500 καρκινοπαθείς τον χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι αν η πολιτεία δει θετικά τη λειτουργία ενός ακόμα ανάλογου γραμμικού επιταχυντή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τότε θα είναι δυνατή η συνολική κάλυψη των αναγκών των καρκινοπαθών της περιοχής.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass