ΟΝΕΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Στα Τρίκαλα για ένα... «απλό» κάταγμα!

* Απίστευτη ταλαιπωρία ασθενών λόγω βλάβης στο ακτινοσκοπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ενώ το Γενικό Νοσοκομείο αδυνατεί να «απορροφήσει» άλλα περιστατικά ελλείψει αναισθησιολόγων

Δημοσίευση: 23 Απρ 2013 3:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:47
 Στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων ή και της Καρδίτσας θα βρεθεί να νοσηλεύεται Λαρισαίος μετά από επέμβαση για ένα... «απλό» κάταγμα. Μέχρι σήμερα οι διακομιδές ασθενών από τη Λάρισα σε άλλες πόλεις γινόταν με σκοπό την αναζήτηση κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενηλίκων ή παιδιών αλλά πλέον, θα χρειασθεί διακομιδή και για ένα κάταγμα! Πρόκειται για μια απίστευτη εξέλιξη, όνειδος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε μια πόλη που διαθέτει… δυο νοσοκομεία και δυο ορθοπεδικές κλινικές (μία του ΕΣΥ και μία πανεπιστημιακή) καθώς η έλλειψη σχεδιασμού σε συνδυασμό με τις ελλείψεις ιατρών προκαλούν απίστευτη ταλαιπωρία σε ασθενείς που δεν πιστεύουν στα αυτιά τους, όταν οι γιατροί τους παραπέμπουν σε γειτονική πόλη ακόμη και για την αντιμετώπιση «απλών» ορθοπεδικών περιστατικών!
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες περίπου η βλάβη στο ακτινοσκοπικό (c-arm) του ΠΝΛ που θεωρείται απαραίτητο για ορθοπεδικές επεμβάσεις είχε ως αποτέλεσμα τα επείγοντα περιστατικά να διακομίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας το οποίο ωστόσο «φράκαρε» ελλείψει αναισθησιολόγων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η απορρόφηση άλλων επειγόντων περιστατικών από το ΠΝΛ.
Η εξέλιξη προκάλεσε χθες την παρέμβαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Λάζ. Μακρή ο οποίος εγγράφως ζήτησε από όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας «να αντιμετωπίζονται τα έκτακτα ορθοπεδικά περιστατικά» καλώντας επίσης τη διοίκηση του ΠΝΛ, όπως διευκρίνισε στην «Ε» να «επισπεύσει τις διαδικασίες τόσο για τη συντήρηση του σημερινού εξοπλισμού όσο και για την απόκτηση νέου».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της κλινικής του ΠΝΛ καθηγητής Ορθοπεδικής Κων. Μαλίζος διευκρίνισε στην «Ε» πως «το c-arm έχει υπερβεί το όριο ζωής από το καλοκαίρι του 2008, εδώ και έξι χρόνια περίπου ενημερώνουμε διαρκώς και εγγράφως για το πρόβλημα αλλά κωλυσιεργούν» επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για «παραπληροφόρηση» των ασθενών ότι «οι επεμβάσεις δεν γίνονται όχι γιατί έχει βλάβη το ακτινοσκοπικό αλλά με ευθύνη των γιατρών».
Μετά και τη χθεσινή παρέμβαση Μακρή προκύπτει το ερώτημα, γιατί η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας δεν προχώρησε έγκαιρα είτε στη συντήρηση του μηχανήματος μέσω των αποθεματικών που διαθέτει είτε για την απόκτηση νέου μηχανήματος (κόστους 90.000 ευρώ περίπου) μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έτσι ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασθενών και να μην χρειάζεται να διακομίζονται σε νοσοκομεία γειτονικών νομών.
Διευκρινίζεται πως το ακτινοσκοπικό είναι απαραίτητο μηχάνημα σε όλες τις χειρουργικές κλινικές και κυρίως στις ορθοπαιδικές για τις επεμβάσεις σε «απλά» κατάγματα και προπαντός στις επεμβάσεις σε πολυτραυματίες (τροχαία ατυχήματα κλπ), εξειδικευμένα κατάγματα και επανορθωτικές επεμβάσεις.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΜΑΚΡΗ
Η σταγόνα που έκανε να ξεχειλίσει το ποτήρι, μετά την τελευταία πολυήμερη βλάβη (σ.σ. εξέλιξη φυσιολογική για ένα μηχάνημα που έχει υπερβεί το όριο ζωής από το 2008 όπως και αρκετός ακόμη ξεπερασμένος τεχνολογικά εξοπλισμός του ΠΝΛ) ήταν η αδυναμία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας να απορροφήσει άλλα επείγοντα ορθοπεδικά περιστατικά του Πανεπιστημιακού, λόγω έλλειψης ιατρών αναισθησιολόγων οι οποίοι αδυνατούν πρακτικά να εξυπηρετήσουν τον όγκο των χειρουργικών επεμβάσεων.
Υπενθυμίζεται πως μόνο στο ΓΝΛ, έχουν επιλεγεί από το ΣΚΕΙΟΠΝΙ δυο αναισθησιολόγοι γιατροί από το 2011 οι οποίοι θα ανακούφιζαν το πρόγραμμα των τακτικών χειρουργείων αλλά δεν έχουν προσληφθεί ακόμη στο όνομα του περιορισμού των δαπανών για την υγεία αλλά και του παγώματος των προσλήψεων στο δημόσιο παρότι κρίνονται απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και την εξυπηρέτηση των ασθενών.
Για την εξέλιξη ενημερώθηκε χθες ο κ. Μακρής ο οποίος διευκρίνισε στην «Ε» πως παρενέβη στη διοίκηση του ΠΝΛ προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία έτσι ώστε να συντηρηθεί (αναβαθμισθεί) το σημερινό ακτινοσκοπικό αλλά και να αποκτηθεί νέο.
Παράλληλα ο κ. Μακρής ενημέρωσε εγγράφως και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας, αφού απαιτείται διαχείριση των περιστατικών μέσω του ΕΚΑΒ, αλλά και τους διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλίας «προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα έκτακτα ορθοπεδικά περιστατικά, απρόσκοπτα, άμεσα και αποτελεσματικά, στο επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι να επισκευαστεί το μηχάνημα» καθώς «η Ορθοπεδική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, λόγω βλάβης του c-arm, αδυνατεί να αντιμετωπίσει έκτακτα ορθοπεδικά περιστατικά, όπως π.χ. διατροχαντήρια κατάγματα» καταλήγει ο κ. Μακρής.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass