ΤΟ «ΧΑΡΑ ΙΙ» ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κέντρο-στήριγμα για παιδιά με αυτισμό

Δημοσίευση: 01 Απρ 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:39

Της Λένας Κισσάβου

Εδώ και χρόνια μια ομάδα πολιτών, ανέλαβε να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή, που πήγαζε από τη βαθιά ανάγκη της κοινωνίας, να βοηθήσει τα παιδιά της.

Με πείσμα και αγώνα, ξεπερνώντας δυσκολίες και βρίσκοντας συμπαραστάτες, κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τον στόχο τους και να δημιουργήσουν στη Λάρισα, ένα στήριγμα για μια ειδική ομάδα παιδικού πληθυσμού, έναν χώρο πολύτιμο για τις ιδιαίτερες ανάγκες του, αυτές των ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, που μέχρι και τότε δεν είχε υπάρξει μέριμνα γι' αυτές.

Ο λόγος για τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό νομού Λάρισας, με αποτέλεσμα του αγώνα τους το Κέντρο Ημέρας «Χαρά ΙΙ», στη Λάρισα, που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Χαλκιοπούλου, ένα από τα δύο μόνο τους είδους, που υπάρχουν στη χώρα μας.

Οι προσπάθειές τους ξεκίνησαν το 2003. Πέρασαν συμπληγάδες και …χτύπησαν πολλές πόρτες, για να καταφέρουν το 2006, να κάνουν το όραμα πράξη και να λειτουργήσει το εν λόγω Κέντρο, για πρώτη χρονιά σε κτίριο που νοικιάστηκε στην πόλη, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας, από το οποίο εποπτεύεται, αν και λόγω των περικοπών της κυβέρνησης σε τέτοιες δομές, η οικονομική του στήριξη είναι ελλιπής. Γι΄αυτό απευθύνει κάλεσμα σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, που επιθυμεί να καταθέσει τη στήριξή του με δωρεές και χορηγίες.

Το 2009, αγκαλιάζοντας με ευαισθησία ο Δήμος Λαρισαίων αυτήν τη κοινωνική δομή, παραχωρεί στο «Χαρά ΙΙ», το κτίσμα στην οδό Χαλκιοπούλου, για να βοηθήσει από τη μεριά του για την καλύτερη λειτουργία του και να συμβάλει στη βιωσιμότητά του.

Σήμερα το προσωπικό του και τα μέλη του Συλλόγου, συνεχίζουν τον αγώνα τους και καταγράφουν σημαντικές επιτυχίες στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, με το έργο τους να κρίνεται σωτήριο για την εξέλιξή τους.

Για το Κέντρο Ημέρας «Χαρά ΙΙ», τη λειτουργία του και τα προγράμματα παρέμβασης, βοήθειας και εκπαίδευσης που εφαρμόζει, μας μίλησε η επιστημονική υπεύθυνη αυτού, ψυχολόγος κ. Ελένη Μπακού, τονίζοντας τα εξής: « Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί από το 2006 και δέχεται παιδιά στο φάσμα του αυτισμού ηλικίας 2-10 ετών. Είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο καλύπτει σήμερα μέρος των δαπανών του.

Η θεραπευτική ομάδα του αποτελείται από την επιστημονικά υπεύθυνη, ψυχολόγους, κοινωνική λειτουργό, ειδική παιδαγωγό, εργοθεραπεύτρια, λογοθεραπεύτρια, γυμνάστρια ειδικής αγωγής, ειδικά εκπαιδευμένη βρεφονηπιοκόμο, υποστηρίζεται από παιδοψυχίατρο και εποπτεύεται από δύο εξωτερικούς συνεργάτες ειδικούς στον αυτισμό. Είναι ένα από τα ελάχιστα κέντρα στη χώρα που παρέχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης. Δέχεται φοιτητές για πρακτική άσκηση και εθελοντές. Συμμετέχει σε έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο χώρο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη».

ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Το θεραπευτικό του έργο, σύμφωνα με την κ. Ελένη Μπακού, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

«Ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης: Πρωινό καθημερινό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 2-6 ετών, με δυνατότητα παράλληλης παρακολούθησης παιδικού σταθμού ή νηπιαγωγείου. Σύμφωνα με παγκόσμιες μελέτες η πρώιμη παρέμβαση επηρεάζει εξαιρετικά θετικά την ανάπτυξη του παιδιού και την ομαλή ένταξή του σε περιβάλλον εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα στοιχεία του συγκεκριμένου προγράμματος αποτελούν τα εξατομικευμένα προγράμματα λογοθεραπείας/επικοινωνίας/pecs, εργοθεραπείας, αισθητηριακής ολοκλήρωσης, εντατικής αλληλεπίδρασης, κινησιοθεραπείας. Οι θεραπείες αυτές αποτελούν ουσιαστικό συμπληρωματικό στοιχείο μιας σφαιρικής παρέμβασης.

Απογευματινό πρόγραμμα: τα παιδιά που εντάσσονται σε σχολικό πλαίσιο, συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους μέχρι τα 10 τους χρόνια, με στόχο αφενός την καλύτερη δυνατή εξέλιξη σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης, αφετέρου την υποστήριξή τους στις σχολικές απαιτήσεις σε συνεργασία με τον δάσκαλο του σχολείου και την ένταξή τους στη σχολική κοινότητα.

Τα εκπαιδευτικά – θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου, κυρίως ατομικά ή και ομαδικά, διαμορφώνονται εξατομικευμένα, μετά από εις βάθος αξιολόγηση των δεξιοτήτων και κατανόηση των αναγκών του παιδιού και της οικογένειας. Στοχεύουν στην ικανοποιητική λειτουργία του παιδιού στο σπίτι ή την κοινότητα και την ένταξή του σε παιδικό σταθμό ή σχολικό πλαίσιο. Οι ομάδες των παιδιών διαμορφώνονται σύμφωνα με τις δεξιότητές τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα σημαντικό θετικό στοιχείο του ολοκληρωμένου προγράμματος αποτελεί η συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων θεραπευτών τόσο σε επίπεδο συναντήσεων θεραπευτικής ομάδας όσο και κατά την εκπαίδευση του ίδιου του παιδιού, δίνοντας ευκαιρίες για γενίκευση».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Σύμφωνα με την κ. Μπάκου, στήριξη και βοήθεια παρέχεται και στους γονείς. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αμέσως μετά την ένταξη του παιδιού στο Κέντρο Ημέρας «Χαρά ΙΙ», οι γονείς παρακολουθούν το εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης γονέων CYGNET. Συμμετέχουν στην κατάρτιση του ατομικού εκπαιδευτικού προγράμματος του παιδιού και ενημερώνονται για την πρόοδό του σε τακτές συναντήσεις. Ενθαρρύνονται να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στα προγράμματα του παιδιού τους στο Κέντρο, ώστε με ανάλογη εκπαίδευση να μπορούν να εφαρμόσουν στο σπίτι αντίστοιχα προγράμματα. Οι θεραπευτές επισκέπτονται το σπίτι του παιδιού μετά από αίτημα του γονέα για βοήθεια στο φυσικό περιβάλλον του και γενίκευση των δεξιοτήτων που κατέκτησε. Επίσης παρέχεται συμβουλευτική στους γονείς και τα αδέλφια».

Τέλος, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στις ιδιαιτερότητες αυτών των παιδιών, εφαρμόζεται πρόγραμμα με τίτλο

«Κατανοώντας τους φίλους», το οποίο παρουσιάζεται από τους θεραπευτές σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό να κατανοήσουν οι μαθητές τη

διαφορετικότητα και να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση.

Οι μαθητές μέσα από βιωματικές δραστηριότητες προσπαθούν να φανταστούν πώς θα ένιωθαν οι ίδιοι αν είχαν κάποια αναπηρία.

Οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Ημέρας, μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο 2410-670535, καθημερινά, τις ώρες: 14.00-15.00.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass