ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

Χωρίς αναισθησιολόγους το καλοκαίρι το ΠΝΛ

* Οξύ το πρόβλημα για τους ασφαλισμένους που δεν διαθέτουν χρήματα και άρα δεν έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα – Αγώνας δρόμου της διοίκησης του ΠΝΛ να καλυφθούν άμεσα περισσότερες θέσεις επικουρικών

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2014 2:43 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:08
Χειρουργεία στον… ιδιωτικό τομέα ή σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, εφόσον μπορούν, θα πρέπει να αναζητήσουν οι ασφαλισμένοι που είχαν προγραμματίσει επέμβαση για το επόμενο διάστημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας καθώς, ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος το νοσοκομείο να «ξεμείνει» καλοκαιριάτικα από ιατρούς – αναισθησιολόγους.
Η καθυστέρηση του υπουργείου Υγείας να καλύψει έναν μικρό αριθμό θέσεων επικουρικών ιατρών – και αυτό μετά από έντονες πιέσεις της διοίκησης - θα σημάνει πως από τα μέσα του τρέχοντος μηνός, σύμφωνα με εκτιμήσεις ιατρών, για δέκα χειρουργικές ειδικότητες θα διατίθενται τρεις χειρουργικές αίθουσες σε ημερήσια βάση, από την 1η Ιουλίου οι αίθουσες θα μειωθούν σε δύο και, αν δεν αλλάξει κάτι, από τα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου, το ΠΝΛ θα διαθέτει μόνο μία αίθουσα για τα προγραμματισμένα χειρουργεία!
Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά, για την επίμαχη περίοδο δεν θα είναι εφικτή η εξυπηρέτηση πολιτών (χρόνια περιστατικά) οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν προγραμματίσει χειρουργική επέμβαση. Το πρόβλημα δεν αφορά σε όσους διαθέτουν χρήματα και κατά συνέπεια έχουν τη δυνατότητα αναζήτησης υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, προτάσσοντας την κατάσταση της υγείας τους αποφεύγοντας παράλληλα τις λίστες αναμονής και την ταλαιπωρία του ΕΣΥ.
Το πρόβλημα αφορά σε όσους δεν διαθέτουν χρήματα προκειμένου να χειρουργηθούν σε ιδιωτικές κλινικές και κέντρα και οι οποίοι, θα πρέπει να… περιμένουν πότε θα γίνουν θα γίνουν οι προσλήψεις επικουρικών ιατρών (αναισθησιολόγων). Το πρωτοφανές της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι… το επόμενο διάστημα το ΠΝΛ θα διαθέτει ελεύθερα χειρουργικά τραπέζια, θα διαθέτει χειρουργούς αλλά όχι και αναισθησιολόγους!
Το πρόβλημα των αναισθησιολόγων διογκώνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια, εξέλιξη για την οποία εγγράφως έχουν ενημερωθεί, έγκαιρα, τόσο η ηγεσία του υπ. Υγείας όσο και η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ιατρών, το ΠΝΛ θα έπρεπε σήμερα να διαθέτει 25 με 30 αναισθησιολόγους ενώ στον Οργανισμό του Νοσοκομείου προβλέπονται 15 θέσεις.
Σήμερα εργάζονται 8 αναισθησιολόγοι (μια ακόμη γιατρός βρίσκεται σε άδεια κύησης) ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η θητεία 3 επικουρικών ιατρών. Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπ. Υγείας μόνο το 2013 στο ΠΝΛ, έγιναν 9.365 χειρουργικές επεμβάσεις και με δεδομένο ότι, τα τελευταία χρόνια, λόγω βλαβών λειτουργούν οι μισές χειρουργικές αίθουσες.
Το υπουργείο Υγείας απέρριψε αρχικά το αίτημα της διοίκησης του ΠΝΛ για πρόσληψη 3 επικουρικών ιατρών (αναισθησιολόγων) εγκρίνοντας μόνο τη 1 θέση, κάτι που έπραξε στη συνέχεια μετά τις αντιδράσεις της διοίκησης του ΠΝΛ. Ωστόσο ο χρόνος πρόσληψης των επικουρικών ιατρών αποτελεί ένα ανοικτό θέμα και εφόσον δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες τότε θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των χειρουργών ιατρών.
Ότι δηλαδή, σε συνδυασμό και με τις θερινές άδειες, το ΠΝΛ από τα μέσα Ιουλίου, πλην των επειγόντων, θα διαθέτει αναισθησιολόγους, μόνο για ένα χειρουργικό τραπέζι το οποίο θα «μοιράζεται» σε δέκα χειρουργικές ειδικότητες, με το υπουργείο Υγείας να φέρει σημαντικές ευθύνες για την απαξίωση του ΕΣΥ.
Την ώρα μάλιστα που, σε πρόσφατη σύσκεψη για τον απολογισμό του έργου των Νοσοκομείων για το πρώτο τρίμηνο του 2014 υπό τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, εξετάσθηκαν αποτελέσματα οικονομικών και λειτουργικών δεικτών κατατάσσοντας νοσοκομεία σε «καλή» και «κακή» κατάσταση, παραβλέποντας πραγματικούς «ποιοτικούς» δείκτες που αν μη τι άλλο αφορούν στη δυνατότητα και τα μέσα των νοσοκομείων να παράσχουν υπηρεσίες υγείας όταν πραγματικά τις χρειάζεται ο πολίτης.
Για μια ακόμη φορά να διευκρινιστεί πως, εφόσον δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες της πρόσληψης επικουρικών ή δεν καταλάβουν τις θέσεις εκπαιδευμένοι (επικουρικοί) αναισθησιολόγοι, τότε το πρόβλημα θα αφορά στους πολίτες και μόνο και ειδικότερα σε αυτούς που δεν έχουν χρήματα για να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass