ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Παθολογίας στη Λάρισα

* Τιμήθηκε η Λαρισαία καθηγήτρια Ιστορίας Μ. Ευθυμίου

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2014 1:36 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:31

Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για πλήθος ασθενειών που αντιμετωπίζει στην καθημερινή ιατρική πρακτική ο παθολόγος αλλά και ο ιατρός με ειδικότητα που ανήκει στον ευρύτερο τομέα της Παθολογίας, παρουσιάζονται στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Παθολογίας Κεντρικής Ελλάδος που ξεκίνησε χθες, με την επίσημη τελετή έναρξής του στο ξενοδοχείο «Imperial» στη Λάρισα και θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο.

Το Διεθνές Συνέδριο Παθολογίας διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ινστιτούτο Εσωτερικής Παθολογίας και Ηπατολογίας σε συνεργασία με την Παθολογική Κλινική και το Ομώνυμο Ερευνητικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του ΠΘ, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, που παρακολουθούν πλέον των 400 συνέδρων από όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό, Έλληνες και ξένοι ομιλητές με διεθνή απήχηση, θα μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους μέσα από ενδιαφέρουσες διαλέξεις, ποικιλόμορφα στρογγυλά τραπέζια και πλέον των 100 ελεύθερων ανακοινώσεων δίνοντας έναυσμα για δημιουργικό διάλογο σε επίκαιρα θέματα. Ενδεικτικά, στο συνέδριο θα αναπτυχθούν θέματα όπως τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η καρωτιδική αρτηριακή νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι εξελίξεις στην αντιπηκτική αγωγή, οι ιογενείς ηπατίτιδες B, C & D, η ιατρική εκπαίδευση στην ειδικότητα, το σκληρόδερμα, το πεπτικό έλκος, η μη αλκοολική νόσος του ήπατος, η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα, η νόσος Still των ενηλίκων, τα μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα, η αρτηριακή υπέρταση, λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια, κλπ.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου καθηγητής Γ.Ν. Νταλέκος κατά την εισαγωγική του ομιλία στην τελετή έναρξης ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες κλινικές στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων, ενώ ανέπτυξε και τη δυναμική της Παθολογικής Κλινικής του Π.Θ. με το αξιοπρόσεκτο κλινικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και ερευνητικό της έργο. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας, ο πρύτανης του Π.Θ. καθηγητής Ι. Μεσσήνης, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας καθηγητής Χ. Μπιλίνης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Καθηγητής Ι. Στεφανίδης και ο διοικητής του ΠΓΝΛ Α. Μητσιός. Η κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου έγινε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό.

Η Μ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές τίμησαν, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής έναρξης του συνεδρίου στο «Ιμπέριαλ» τη Λαρισαία κ. Μαρία Ευθυμίου, αναπλ. καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η οποία βραβεύθηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμη των καθηγητών Ξανθόπουλου και Πνευματικού.

Όπως ανέφερε ο κ. Νταλέκος «είναι μεγάλη τιμή και χαρά να έχουμε μαζί μας ως τιμώμενο πρόσωπο την κ. Μαρία Ευθυμίου, αναπλ. καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, η οποία γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόνη, είναι μέλος του ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Ελληνική Ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας, καθώς και Παγκόσμια Ιστορία. Δίδαξε Ιστορία του Νέου Ελληνισμού στο Π.Θ. και στο Τμήμα ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες, έχει εκδώσει 3 βιβλία, καθώς και περί τα πενήντα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων Ιστορίας. Τον Δεκέμβρη του 2013 η κ. Ευθυμίου τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στην Παλαιά Βουλή με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας. Η Μαρία Ευθυμίου διακρίνεται για την πρωτοτυπία των ιδεών και τις νέες ερευνητικές προοπτικές. Οι καθηγητές της χαρακτηρίζουν τη διδακτική της προσφορά σε προπτυχιακό επίπεδο ως απίστευτη για περισσότερο από 30 χρόνια, καθώς η κ. Ευθυμίου δεν κάνει απλώς μάθημα αλλά το πλαισιώνει με ξεναγήσεις σε μουσεία και μέρη με ιστορική σημασία, ξεναγήσεις που λαμβάνουν χώρα ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Παράλληλα, διοργανώνει εκπαιδευτική εκδρομή τη δεύτερη εβδομάδα κάθε Πάσχα σε μέρη με ιστορική σημασία στα οποία οι φοιτητές αναπτύσσουν βιωματικές δράσεις (για παράδειγμα βαδίζουν σε μονοπάτια στον Όλυμπο ή το μονοπάτι της Τζαβέλαινας, μένουν σε μοναστήρια, χρησιμοποιούν βάρκες στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, κλπ). Επιπλέον τούτων, η κ. Ευθυμίου τουλάχιστον από 7-8 έτη διδάσκει κύκλους Ιστορίας σε Δήμους, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Κέντρα Απεξάρτησης και Φυλακές της χώρας παντελώς αφιλοκερδώς αφού αμοιβή για την κ. Ευθυμίου είναι η αθρόα προσέλευση των ανθρώπων, που διψούν να μάθουν την ιστορία τους. Μέχρι στιγμής, έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά πάνω από 15.000 άτομα».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σήμερα Παρασκευή το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής: 8:30 Προεδρείο: Ε. Ρηγοπούλου, Ε. Χολονγκίτας. Προφορικές Ανακοινώσεις

9:30 Συμπόσιο-Προεδρείο: Γ.Ν. Νταλέκος «Ηπατίτιδα D». Εισηγητές T. Pollicino και G. Raimondo

11:00 Στρογγυλό Τραπέζι «Σκληρόδερμα»- Συντονιστές: Π.Π. Σφηκάκης, Λ. Σακκάς «Αγγειακές εκδηλώσεις σκληροδέρματος» Π.Π. Σφηκάκης, «Ινωτικές εκδηλώσεις σκληροδέρματος» Δ. Δαούσης, «Τοπικό σκληρόδερμα» Α. Πατσατσή.

16:00 Στρογγυλό Τραπέζι «Πεπτικό έλκος» Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία- Συντονιστής: Γ.I. Μάντζαρης, «Εισαγωγή-επιδημιολογία» Γ.Ι. Μάντζαρης, «Κλινικά στοιχεία, επιπλοκές, πρόληψη πεπτικού έλκους- γαστροπροστασία» Γ.Ι. Μάντζαρης, «Παθογένεια -Θεραπεία πεπτικού έλκους από ελικοβακτηρίδιο πυλωρού» Α. Μεντής, «από ασπιρίνη και ΜΣΑΦ» Σ. Μιχόπουλος, «Αντιμετώπιση επιπλοκών πεπτικού έλκους» Σ. Μιχόπουλος.

18:00 Στρογγυλό Τραπέζι «Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος – Στεατοηπατίτιδα» -Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος-Συντονιστές: Ι. Κοσκίνας, Ι. Βλαχογιαννάκος. «Επιδημιολογία και φυσική ιστορία της NAFLD/NASH» Ι. Βλαχογιαννάκος, «Διάγνωση flow-chart of NAFLD/NASH» W.K. Syn, «NAFLD/NASH: από την παθογένεια στη θεραπεία» Δ. Σαμωνάκης.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass