ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΗΣ «ΕΠΙ.ΖΩ.»

Πρωτοβουλία... ζωής!

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2014 10:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:12

Σε πρωτοβουλία ζωής, εξελίσσεται η πρωτοβουλία των ιδιοκτητών καφέ (Σωματείο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης) της Λάρισας και του εθελοντικού εκπαιδευτικού φορέα «Επιμόρφωση Ζωής» («Επι.Ζω.») να προμηθευτούν και να εγκαταστήσουν στο κέντρο της Λάρισας, τέσσερις συνολικά αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές.

Μια πρωτοβουλία που με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων πολιτών κερδίζει διαρκώς έδαφος αντικαθιστώντας τη σημερινή, μοιραλατρική, αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής ως «ένα παιχνίδι της μοίρας» από εκπαιδευμένους πολίτες σε θέματα παροχής άμεσης βοήθειας, σώζοντας κάποιον συνάνθρωπο.

Η συνεργασία των δυο συλλόγων δεν στοχεύει στο να υποκαταστήσει τους υγειονομικούς φορείς, φιλοδοξεί ωστόσο να βοηθήσει στο έργο τους, με την ενθάρρυνση της εκπαίδευσης ομάδων του γενικού πληθυσμού στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Μιας απλής, αυτοματοποιημένης και αξιόπιστης συσκευής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από απλούς πολίτες σε θύματα καρδιακής ανακοπής με ασφάλεια και κυρίως, με επιτυχία.

Ιδιοκτήτες καφέ και «Επι.Ζω.» θα εγκαταστήσουν έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή έως τα Χριστούγεννα στο κέντρο της πόλης, με στόχο την εγκατάσταση άλλων τριών απινιδωτών έως το Πάσχα, ενώ σε δεύτερη φάση, θα εκπαιδευτεί το προσωπικό του Σωματείου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης, όπως φορέων και επιχειρήσεων της πόλης, που θα θελήσουν να μετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Πρόθεση είναι οι απινιδωτές να τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους που λειτουργούν όλο το 24ωρο – όπως τα ξενοδοχεία - και γενικά σε πολυσύχναστους χώρους όπως εμπορικά καταστήματα και καφέ και στην κατεύθυνση αυτή διερευνώνται οι προθέσεις επαγγελματιών για συνεργασία.

Η «Επι.Ζω.» σε συνεργασία με εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού και εφαρμογών πλοήγησης, κινητής τηλεφωνίας, θα καταγράψει και θα αποτυπώσει επίσης σε ψηφιακούς χάρτες (GPS) τα σημεία εγκατάστασης AED σε όλη τη Θεσσαλία. Ετσι θα συνδυαστεί η δυνατότητα πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες (συσκευές πλοήγησης, Smartphone, tablet κτλ.) από τον πληθυσμό ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωση σε θέματα παροχής άμεσης βοήθειας σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής και όχι μόνο.

Όπως εξηγούν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας «στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης απέναντι στην τοπική κοινωνία, το Σωματείο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής - Εστίασης σε συνεργασία με τον Εθελοντικό Εκπαιδευτικό φορέα «Επι.Ζω.» αποφάσισαν να προμηθευτούν και να εγκαταστήσουν Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές (AED) στο Κέντρο της πόλης».

Για να προστεθεί πως «η συνεργασία των δυο φορέων της Λάρισας ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης έπειτα από δημοσιεύματα και αναφορές στον Τύπο, αλλά και περιπτώσεις περιστατικών, στα οποία η άμεση χρήση θέματα παροχής άμεσης βοήθειας σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής θα μπορούσε να σώσει κάποιον συνάνθρωπό μας.

Επίσης καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία επιδιώκεται η θέσπιση κανόνων ανάπτυξης και χρήσης Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών σε δημόσιους - ιδιωτικούς χώρους από μη υγειονομικούς και γενικό πληθυσμό για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής».

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ

Όπως σημειώνεται από την «Επι.Ζω» η καρδιακή ανακοπή «μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, στον δρόμο, στον χώρο εργασίας, κατά τη διάρκεια άσκησης ή άλλης στρεσογόνου δραστηριότητας. Δυστυχώς η πλειονότητά τους συμβαίνει στο σπίτι, όπου συγγενικά πρόσωπα είναι οι μόνοι μάρτυρες και οι μόνοι που έχουν την ευκαιρία να σώσουν τη ζωή του αγαπημένου τους προσώπου. Και είναι ακόμη πιο τραγικό το ότι μπορεί να χάσουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, επειδή δεν γνωρίζουμε τι να κάνουμε σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής.

Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 16% - 20% των καρδιακών ανακοπών συμβαίνει σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους. Στους χώρους αυτούς, η καρδιακή ανακοπή αφορά κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας και μάλιστα χωρίς να προηγούνται προειδοποιητικά σημεία, και εκδηλώνεται συνήθως με εμφάνιση μιας θανατηφόρας, αλλά απινιδώσιμης αρρυθμίας.

Το ποσοστό επιβίωσης του θύματος καρδιακή ανακοπή εξαρτάται άμεσα από την ετοιμότητα και τις δεξιότητες των παρισταμένων. Στην ανακοπή εκτός νοσοκομείου, εάν δεν χρησιμοποιηθεί AED, η επιβίωση του θύματος χωρίς νευρολογική βλάβη μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο είναι μικρότερη από 1%.

Για να καταλάβουμε καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος, οι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή ισοδυναμούν με 1.000 θανάτους την ημέρα στην Ευρώπη. Κάθε λεπτό που περνά από την καρδιακή ανακοπή, οι πιθανότητες επιβίωσης του θύματος μειώνονται κατά 10%. Εάν η απινίδωση πραγματοποιηθεί στο πρώτο λεπτό μετά την καρδιακή ανακοπή, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι 90% ενώ μετά από 7 – 10 λεπτά, οι πιθανότητες αυτές μειώνονται στο ελάχιστο.

Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής είναι μια αυτόνομη, απλοποιημένη, αυτοματοποιημένη και αξιόπιστη συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από απλούς πολίτες σε θύματα καρδιακής ανακοπής με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια.

Το πιο σύγχρονο ασθενοφόρο με τους καλύτερα εκπαιδευμένους διασώστες και τον τελειότερο εξοπλισμό δεν μπορούν να προσφέρουν στον ίδιο χώρο την ποιοτική άμεση φροντίδα του εκπαιδευμένου παρευρισκόμενου πολίτη – αρωγού. Η μείωση του χρόνου παρέμβασης είναι αναγκαία, δεδομένου ότι, με την έγκαιρη απινίδωση, αυξάνεται θεαματικά η επιβίωση του θύματος και μάλιστα χωρίς νευρολογικές βλάβες».

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

H «Επι.Ζω.» δραστηριοποιείται τα τελευταία 2 χρόνια στη Θεσσαλία, στην παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και γενικότερα σε αντικείμενα παροχής Α΄ Βοηθειών σε επείγουσες και απειλητικές για τη Ζωή και την κοινωνία καταστάσεις. Όπως σημειώνεται από την «Επι.Ζω.», «η διετής παρουσία και προσφορά μας στην κοινωνία είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης σε περισσότερους από 6000 συνανθρώπους μας. Ήδη στο Ν. Λάρισας υπάρχουν 900 περίπου εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι διασώστες – ανανήπτες στην ΚΑΡΠΑ με χρήση AED.

Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους επιχειρηματικούς και εμπορικούς κλάδους, καθώς και τους φορείς και οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ν. Λάρισας, να υποστηρίξουν με οποιοδήποτε τρόπο αυτή την προσπάθεια της οποίας το αποτέλεσμα θα αντανακλά πολλαπλά στην τοπική κοινωνία».

Όσοι ενδιαφέρονται και επιθυμούν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μπορούν να επικοινωνήσουν με το 6948.890.799 (Ξενοφώντας Λέτσας) & 6977.356.011 (Αλέξανδρος Σακελάρης) στο email: info@epizo.gr στο www.epizo.gr ή στο facebook.com/EpiZo.epimorfosizois

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass