Βλέπουν το μέλλον τους και εκτός Ε.Σ.Υ.

* ΣΥΝΟΛΙΚΑ 36 ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ * ΚΩΝ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΟ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2024 13:16

Τριάντα έξι γιατροί του ΕΣΥ που υπηρετούν στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας εξασφάλισαν την άδεια του Ιατρικού Συλλόγου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και ως ιδιώτες αξιοποιώντας τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου, που παρέχει το Υπουργείο Υγείας με την πρόσφατη ψήφιση του νέου νομικού πλαισίου.
Ο αριθμός των γιατρών μπορεί να αυξηθεί τις προσεχείς ημέρες, καθώς στις προθέσεις μεγάλου αριθμού γιατρών βρίσκεται η παροχή ιδιωτικού έργου, τηρώντας πάντως στάση αναμονής στο πρώτο στάδιο εφαρμογής του νέου νόμου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν υποβληθεί 45 αιτήσεις και άλλες 31 αιτήσεις στο Γενικό Νοσοκομείο από γιατρούς που δήλωσαν ότι επιθυμούν να κάνουν χρήση των νέων δυνατοτήτων και να ασκήσουν και ιδιωτικό έργο. Πρόκειται για γιατρούς στη συντριπτική τους πλειοψηφία χειρουργικών ειδικοτήτων, αλλά και εργαστηριακούς, που δήλωσαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια ως εξωτερικοί συνεργάτες, με ελάχιστους να ενδιαφέρονται για παροχή υπηρεσιών ανοίγοντας ιατρείο. Με το σύνολο των αιτήσεων να έχει γίνει αποδεκτό από τους δύο διοικητές.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κων. Γιαννακόπουλος αναφερόμενος στο ιδιωτικό έργο των γιατρών ΕΣΥ σημείωσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας έχει εκδώσει μέχρι σήμερα 36 πιστοποιητικά για τον σκοπό αυτόν, χωρίς πάντως να αποκλείει την εκδήλωση ενδιαφέροντος και από άλλους γιατρούς τις προσεχείς ημέρες.
«Το μέτρο αυτό δεν έγινε ευρύτερα αποδεκτό από τους γιατρούς ΕΣΥ, καθόσον μέχρι στιγμής μόνο το 4% ασκεί πέρα από το δημόσιο και ιδιωτικό έργο» τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, εκτιμώντας πως η φορολογία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους γιατρούς ΕΣΥ να παρέχουν ιδιωτικό έργο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης σημειώνει ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα ασκήσουν ιδιωτικό έργο όσοι εκδήλωσαν μέχρι σήμερα ενδιαφέρον και δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό του, καθώς η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής στάσης των γιατρών, αλλά επειδή υποχρεώνονται από τους χαμηλούς μισθούς. Παράλληλα, αναδεικνύει και τους κινδύνους της παροχής του ιδιωτικού έργου, που θα παρέχεται από τους γιατρούς ως υπερεργασία, καθώς κάθε γιατρός ΕΣΥ εργάζεται από 160-240 ώρες μηνιαίως, καθεστώς εργασίας που θεωρείται εξαντλητικό και έχει καταγγελθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Υπενθυμίζεται ότι με το νέο νομικό πλαίσιο οι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ που υπηρετούν στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, καθώς και οι επικουρικοί και ειδικευόμενοι μπορούν να ασκούν ιδιωτικό ιατρικό έργο -με τη μορφή ιατρείου ή συνεργασίας με ιδιωτική κλινική ή κατ’ οίκον- μετά από σχετική άδεια του διοικητού της δημόσιας δομής όπου υπηρετούν.
Συγκεκριμένα, οι ιατροί, οι οδοντίατροι, οι επικουρικοί και οι ειδικευόμενοι ιατροί δύνανται, σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα απασχόλησης. Ειδικότερα, δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος-τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης-επιμόρφωσης /εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας. Στους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρέπει να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία της κλινικής και το πρόγραμμα των εφημεριών, καθώς και ο αριθμός των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, ο αριθμός των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων, κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως του αιτούντος γιατρού. Προϋπόθεση είναι, επίσης, και η κατ’ ελάχιστον διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου στα ποσοστά που καταγράφονται κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως, με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass