Κατεβάζουν ρολά τα χειρουργεία στο ΠΓΝΛ!

Για μεγάλες επεμβάσεις και χειρουργεία ογκολογικών ασθενών * Σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη υλικών

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2024 13:16

Καζάνι που βράζει είναι πλέον ο χειρουργικός τομέας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Η έλλειψη υλικών οδηγεί τη λειτουργία των χειρουργείων σε οριακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να είναι ορατή η αδυναμία εξυπηρέτησης των μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων και των χειρουργείων για ογκολογικούς ασθενείς!

Στο πρόβλημα της έλλειψης υλικών αναφέρθηκε πρόσφατα ο σύλλογος των γιατρών του νοσοκομείου που αποτέλεσε και τη βάση επίκαιρης ερώτησης του Λαρισαίου βουλευτή ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, που δεν έχει ακόμη απαντηθεί από τον υπουργό Υγείας. Εκπέμποντας σήμα κινδύνου, οι γιατροί μιλούν για τεράστιες ελλείψεις, όπως π.χ. σε εργαλεία υπερήχων, σε λαβίδες ηλεκτροθερμικής συγκόλλησης, ορθοπεδικά υλικά χειρουργείου, ράμματα, αιμοστατικά απορροφήσιμα μέχρι και θωρακικούς καθετήρες κ.ά.
Οι ελλείψεις είναι μεγάλες τόσο από τις παρακαταθήκες, από τις οποίες εξυπηρετούνται συγκεκριμένες χειρουργικές κλινικές, όσο και σε υλικά που προμηθεύεται το νοσοκομείο από τη διαδικασία των διαγωνισμών, ώστε οι χειρούργοι, όπως λέγεται στους διαδρόμους των κλινικών, να εφευρίσκουν ακόμη και ...πατέντες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις χειρουργικές επεμβάσεις!
Αιτία της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι αφενός η απουσία Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς το νοσοκομείο είναι ουσιαστικά ακέφαλο από τις αρχές του καλοκαιριού και αντιμετωπίζει τεράστιο διοικητικό πρόβλημα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του διοικητή Δημήτρη Κατσικονούρη, αφετέρου η έλλειψη επαρκών πιστώσεων για την κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών.
Γιατροί διαφόρων χειρουργικών ειδικοτήτων δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους, καθώς είναι υποχρεωμένοι σε πολλές περιπτώσεις να προχωρούν σε επεμβάσεις με τις συμβατικές τεχνικές έναντι των προηγμένων, γεγονός που -όπως επισημαίνουν- επηρεάζει την παραγωγικότητα, αλλά και την ποιότητα των χειρουργείων, καθώς αυξάνουν τους κινδύνους εμφάνισης επιπλοκών. Με το διδακτικό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής να συμπληρώνει πως, πέραν των υπολοίπων, επηρεάζεται και η εκπαιδευτική διαδικασία.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τόσο από τον χειρουργικό τομέα όσο και από πολλές χειρουργικές κλινικές έχουν σταλεί στη Διοίκηση ενημερωτικά σημειώματα με την κατάσταση που επικρατεί, τονίζοντας την ανάγκη της άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος προκειμένου να εξυπηρετηθεί αφενός η λίστα αναμονής αφετέρου ο σχεδιασμός των απογευματινών χειρουργείων, που αποτελούν και πολιτικές αιχμής για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Η κατάσταση ωστόσο φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο ώστε διευθυντές των χειρουργικών κλινικών να προσανατολίζονται, μετά από μια ολιγοήμερη περίοδο χάριτος εξαιτίας του διορισμού του νέου αναπληρωτή διοικητή Μιλτιάδη Ευστρατιάδη, να δηλώσουν αδυναμία εξυπηρέτησης των μεγάλων χειρουργείων και των χειρουργείων για ογκολογικούς ασθενείς. Χειρουργεία ιδιαίτερα απαιτητικά σε υλικά, που βρίσκονται σε έλλειψη.
Η προοπτική αυτή προκαλεί ήδη πονοκεφάλους στη Διοίκηση για τα προβλήματα που θα προκαλέσει, καθώς ο συνολικός αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων αυτής της κατηγορίας υπερβαίνει τις 40 εβδομαδιαίως.
ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του συλλόγου των γιατρών, ενδεικτικά τα προβλήματα στο νοσοκομείο είναι:
- Αδυναμία του Τμήματος Παθολογικής Ανατομικής να διενεργήσει αναγκαίες εξετάσεις για τη διάγνωση καρκίνων και αιματολογικών κακοηθειών (π.χ. αντιδραστήρια για την ανοσοϊστοχημεία).
- Στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο, ελλείψει των απαραίτητων αντιδραστηρίων, γίνεται δυσχερής η διάγνωση λοιμώξεων με τη χρήση μοριακών τεχνικών (π.χ. ΡΟΚ για μηνιγγίτιδα).
- Στο Ανοσολογικό Εργαστήριο η έλλειψη υλικών καθιστά αδύνατη τη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με αυτοάνοσα.
- Η ασυνεχής λειτουργία, λόγω συχνών βλαβών των μηχανημάτων ακτινοθεραπείας, επιβαρύνει τη διαδικασία της θεραπείας των ασθενών στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.
Επίσης, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του (στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστική) λόγω έλλειψης υλικών.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass