Αυστηρές προειδοποιήσεις για τα έργα υγείας

* ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑ * ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ * ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΝΛ * ΚΩΛΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΓΝΛ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ!

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2024 11:39

Εντονα προβληματισμένος με τους υγειονομικούς φορείς της περιοχής για τη διαχείριση της προετοιμασίας των έργων που έχουν προγραμματιστεί να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα «Θεσσαλία» 2021-2027 εμφανίζεται ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας.

Η προτροπή του στους εκπροσώπους της 5ης ΥΠΕ και του ΕΚΑΒ αλλά και στους διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλίας προχθές να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να «ανεβάσουν ταχύτητες» ανέδειξε την αγωνία του για την πορεία του προγράμματος και τους κινδύνους απώλειας κοινοτικών πόρων. Είναι άλλωστε ενδεικτικό της βραδύτητας με την οποία κινούνται οι φορείς το γεγονός ότι από τον προηγούμενο Ιανουάριο που η Περιφέρεια ανακοίνωσε τις προσκλήσεις του Προγράμματος «Θεσσαλία» 2021-2027 που αφορούν «Υποδομές και εξοπλισμοί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Νέα Έργα)» και «Κινητές μονάδες για παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας» δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση, παρότι ανάλογη συνάντηση με το ίδιο αντικείμενο είχε προηγηθεί προ διμήνου περίπου.
Όπως αναφέρθηκε και σε σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, αφού ενημερώθηκε αναλυτικά για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί μέχρι στιγμής οι φορείς για την ολοκλήρωση των φακέλων, ζήτησε από όλους να ανεβάσουν ταχύτητες ώστε να απορροφηθούν άμεσα οι πόροι του ΕΣΠΑ και να προχωρήσουν σημαντικά έργα στον τομέα της υγείας στη Θεσσαλία, έργα τα οποία έχει ανάγκη η κοινωνία.
Καλά πληροφορημένες πηγές μάλιστα αναφέρουν πως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας μιλώντας σε έντονο ύφος άφησε να εννοηθεί η πρόθεσή του να μεταφέρει τα κονδύλια σε άλλους τομείς, αν οι φορείς δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τους φακέλους των έργων εξασφαλίζοντας την απορροφητικότητα των πόρων. Στη διάρκεια της συνάντησης, που είχε σαφή χαρακτηριστικά διαβούλευσης, παρουσιάστηκε από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας επικαιροποιημένη η χαρτογράφηση όσων έργων προκρίνει το Υπουργείο Υγείας για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Γεγονός που επιτείνει την προτροπή για επιτάχυνση της προετοιμασίας, καθώς περιλαμβάνουν νέα έργα για ένταξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Γρηγόρης Βλαχάκης ανέλαβε τη δέσμευση να προωθήσει τον φάκελο του έργου για την ανακαίνιση των εργαστηρίων του νοσοκομείου -μικροβιολογικό, αιματολογικό και διύλιση ογκολογικών φαρμάκων- συνολικού προϋπολογισμού 450 χιλιάδων ευρώ, μετά την αρνητική εξέλιξη χρηματοδότησής του από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έργο για το οποίο υπάρχει προμελέτη, που προβλέπει πλήρη ανακαίνιση όχι όμως και αντικατάσταση του εξοπλισμού και των μηχανημάτων των εργαστηρίων. Από την πλευρά του ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρης Κατσικονούρης αποκάλυψε την αδυναμία ολοκλήρωσης των φακέλων για τα έργα που αφορούν στην προμήθεια εξοπλισμού και μηχανημάτων, καθώς στην παρούσα χρονική περίοδο δεν υφίσταται Διοικητικό Συμβούλιο στο νοσοκομείο -η εκκρεμότητα αναμένεται να διευθετηθεί εντός των προσεχών ημερών από τον ορισμό των μελών με υπουργική απόφαση.
Και οι δύο διοικητές, όπως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι δομών και φορέων, ζήτησαν μικρή πίστωση χρόνου λόγω καλοκαιριού, αναλαμβάνοντας πάντως δεσμεύσεις για ολοκλήρωση φακέλων και υποβολή προτάσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.      

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass