ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

«Να αρθούν τα οριζόντια μνημονιακά μέτρα»

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2014 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:43

Την προστασία νεφροπαθών στο τελικό στάδιο και γενικότερα των ατόμων με αναπηρίες, σημειώνοντας παράλληλα την «άρση άκριτων και οριζοντίων μνημονιακών μέτρων» ζητά ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λάρισας π. Γεώργιος Ντάρδας με επιστολή του στον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή «το Δ.Σ. του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Λάρισας αλλά και όλων των νεφροπαθών του νομού μας, σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας, με το οποίο θα πρέπει να διορθώσετε τις αδικίες που έχουν υποστεί οι νεφροπαθείς, και γενικά οι οικογένειές τους υπό την εφαρμογή οριζόντιων και άκριτων μνημονιακών μέτρων.

Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται σωστή και δίκαιη προσέγγιση των θεμάτων που απασχολούν τους νεφροπαθείς τελικού σταδίου και όλα τα άτομα με αναπηρία καθώς και τις οικογένειές τους. Δυστυχώς από την πρώτη στιγμή της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας επιβλήθηκαν μνημονιακά μέτρα με οριζόντιο τρόπο πλήττοντας ακόμα και τους πιο φτωχούς συμπολίτες μας μεταξύ των οποίων είναι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους.

Τα μέλη αυτής της ευπαθούς ομάδας είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα αφού καλούνται να καλύψουν μεγάλο μέρος του πρόσθετου κόστους και απαιτείται για κάλυψη των κοστοβόρων αναγκών της αναπηρίας τους.

Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης ήρθε η ώρα να αρθούν όλα τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί με την ψήφιση μνημονιακών νόμων. Παράλληλα και σε συνεργασία με την Π.Ο.Ν. ήρθε η ώρα να σχεδιαστεί ένα πλαίσιο συντονισμένων υποστηρικτικών μέτρων και πολιτικών για τους νεφροπαθείς και γενικά για τα άτομα με αναπηρία. Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουν εξαντληθεί πλέον οι αντοχές των νεφροπαθών και γενικά των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, αφού είναι αυτοί που διέθεσαν αγόγγυστα από το υστέρημά τους για να συμβάλουν στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.

Περικοπές συντάξεων και κατάργηση δώρων. Εδώ το θέμα είναι πολυδιάστατο. Αρχικά ψηφίστηκε στη Βουλή ότι εξαιρούνται οι νεφροπαθείς και γενικά τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω. Κατόπιν με πράξη Νομοθετικού περιεχομένου δηλαδή με κατάργηση ουσιαστική της Βουλής το πήραν πίσω! Ακόμη μεγαλύτερο αστείο συνιστά η πλήρης κατάργηση των δώρων ακόμα και για τους μικροσυνταξιούχους! Ειδικά για όσους παίρνουν την κατώτερη σύνταξη η απόφαση αυτή τους κόβει και τις τελευταίες ανάσες τους. Επίσης η γελοιότητα συνεχίζεται με τη συμμετοχή των νεφροπαθών στις φαρμακευτικές τους δαπάνες. Πρέπει κάποτε αυτά να σταματήσουν. Τα χειρότερα όμως κύριε υπουργέ είναι το θέμα των οδοιπορικών:

Πώς είναι δυνατόν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη που διανύουν έως οκτώ χιλιόμετρα να παίρνουν 220 ευρώ και η υπόλοιπη Ελλάδα να παίρνει 115 ευρώ ; Πώς είναι δυνατόν αυτοί που διανύουν μια απόσταση από 50 έως 80 χιλιόμετρα να παίρνουν 550 ευρώ, από τη στιγμή που το ταξί είναι υποχρεωμένο να βρίσκεται σε αναμονή έξω από τις μονάδες αιμοκάθαρσης τουλάχιστον 4 ώρες και δύο ώρες που διαρκεί η διαδρομή;

Εδώ να σας πούμε γι΄ αυτήν την κατηγορία, οι νεφροπαθείς βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη τους, γιατί τα κόμιστρα είναι το λιγότερο 800 ευρώ! Αυτά κύριε υπουργέ ισχύουν για 13 συνεδρίες. Υπάρχουν όμως και νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε 16 συνεδρίες και το ταμείο δεν πληρώνει επιπλέον ούτε ένα ευρώ για τα μεταφορικά. Πολλά ακόμη θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αλλά τα προαναφερθέντα είναι τα σημαντικότερα. Το ερώτημα που προβάλλει είναι : Ποια προοπτική υπάρχει.

Σας απαντούμε ότι, μόνο ο συνεχής και σκληρός αγώνας μας από όλους μας. Και όταν λέμε όλους εννοούμε όλους» καταλήγει η επιστολή.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass