ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 21 Απρ 2020 19:30
Εκπαίδευση και μάλιστα ταχύρρυθμη τη Μεγάλη Παρασκευή για τους προσληφθέντες στο παλιό Κέντρο Αποκατάστασης Αρωγή, όπου βρίσκονται σε απομόνωση οι 37 θετικοί στη νόσο covid 19 Ρομά από την περιοχή της Νέας Σμύρνης. Σε ρόλο εκπαιδευτών οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γεωργία Παπαδάμου και Σοφία Αλμπανίδου, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλη Πινακά, που έχει το γενικό πρόσταγμα για τη λειτουργία του Ιατρικού Κέντρου για τη νόσο. Εκπαίδευση και μάλιστα ταχύρρυθμη τη Μεγάλη Παρασκευή για τους προσληφθέντες στο παλιό Κέντρο Αποκατάστασης Αρωγή, όπου βρίσκονται σε απομόνωση οι 37 θετικοί στη νόσο covid 19 Ρομά από την περιοχή της Νέας Σμύρνης. Σε ρόλο εκπαιδευτών οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γεωργία Παπαδάμου και Σοφία Αλμπανίδου, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλη Πινακά, που έχει το γενικό πρόσταγμα για τη λειτουργία του Ιατρικού Κέντρου για τη νόσο.

Κυβερνητικός στόχος οι 1.200 κλίνες στις Μ.Ε.Θ.

Η Κυβέρνηση μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία αναμορφώνοντας το ΕΣΥ υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής προσθέτοντας ότι αυτή η προσπάθεια όχι απλά δεν θα ανασταλεί, αλλά θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των δημόσιων κλινών Εντατικής που θα είναι διαθέσιμες και μετά τη λήξη του υγειονομικού συναγερμού, αλλά και τον αριθμό των απαιτούμενων κλινών ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 557 ΜΕΘ και με μεγάλο κόπο έχει φτάσει τις 997, συμπεριλαμβανομένων ΜΑΦ που μετατράπηκαν σε ΜΕΘ, στρατιωτικών ΜΕΘ, όπως και αυτές του ιδιωτικού τομέα.

Στόχος μας, υποστήριξε, "να φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ, δηλαδή για πρώτη φορά να είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες. Όπως είπε κι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του «χτίζουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς σε πέντε εβδομάδες έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες».

 

* * *

Μάσκες και ασπίδες στους Λαρισαίους γιατρούς

Από αύριο Τετάρτη και μέχρι την Παρασκευή 24 Απριλίου θα διατίθενται στους Λαρισαίους γιατρούς από τον Ιατρικό Σύλλογο οι ασπίδες προστασίας προσώπου και οι χειρουργικές μάσκες.

Η διάθεση των προστατευτικών μέσων θα γίνεται από τις 9.30 το πρωί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι από την είσοδο των γραφείων του συλλόγου με τα μέλη του συλλόγου κατά τη διανομή πρέπει να έχουν μαζί τους Ιατρική ή Αστυνομική Ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα αυτοκινήτου και φυσικά να τηρούν τις αποστάσεις.

* * *

Covid 19: Μέχρι 10% οι απώλειες του ΑΕΠ

Μία εκτίμηση των πολλαπλών επιπτώσεων της πανδημίας στον κλάδο της οικονομίας και απασχόλησης παρουσίασε ο κ. Ιωάννης Κυριόπουλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα «Πανδημία COVID-19», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

“Σύμφωνα με τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών, η αλυσίδα παραγωγής πρόκειται να διαρραγεί και τομείς όπως οι μεταφορές, το λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός και η εστίαση θα έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα”. Ο κ. Κυριόπουλος τόνισε ότι σε αντίθεση με την αρχική φάση της πανδημίας, όπου η πρόβλεψη για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης ήταν -1% έως -2%, στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι οι απώλειες του ΑΕΠ θα κυμαίνονται ανάμεσα στο 5% και 10%. Η ανάκαμψη θα είναι ανάλογη του μεγέθους της κρατικής παρέμβασης και θα απαιτηθούν προσπάθειες για την «επιπέδωση» της υφεσιακής καμπύλης της οικονομίας. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν, επίσης, η αναφορά του στην ανάγκη για την προτεραιοποίηση της δημόσιας υγείας ως «ενιαίας» και «παγκόσμιας» και κυρίως έθεσε εντόνως το ζήτημα της υγειονομικής ασφάλειας και της διεθνούς συνεργασίας γι’ αυτό.

 

* * *

SOS ΙΑΤΡΟΙ: Δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επιτακτικές ανάγκες της κοινωνίας για εξ αποστάσεως παροχή ιατρικών υπηρεσιών, οι SOS ΙΑΤΡΟΙ προχωρούν σε συνεργασία με την εφαρμογή Dr. Button, και τίθενται στη διάθεση κάθε πολίτη, σε όλη την Ελλάδα, με το πάτημα ενός κουμπιού, εθελοντικά και δωρεάν.

Οι ασθενείς, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Τηλεσυνεδρίας έχουν πλέον τη δυνατότητα να καλούν τον SOS ΙΑΤΡΟ της επιλογής τους, και να συνομιλούν μαζί του online από όπου και αν βρίσκονται, επιλέγοντας μεταξύ των εξής 15 ειδικοτήτων: παθολόγοι, καρδιολόγοι, δερματολόγοι, νευρολόγοι, ψυχίατροι, γαστρεντερολόγοι, παιδοχειρουργοί, οδοντίατροι, γυναικολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, χειρουργοί, πνευμονολόγοι, οφθαλμίατροι, ουρολόγοι και ορθοπεδικοί. Η επικοινωνία πραγματοποιείται μέσω βιντεοκλήσης και μοναδικό προαπαιτούμενο είναι η σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω smart phone (iOS και Android), tablet ή υπολογιστή.

Η παροχή δωρεάν συμβουλευτικής από τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ, δεν αποτελεί κάτι νέο, καθώς από την ίδρυσή της το 1993, η εταιρεία προσφέρει δωρεάν ιατρικές συμβουλές στο κοινό, μέσω του 24ωρου τηλεφωνικού της κέντρου 1016 (η χρέωση της κλήσης είναι αστική).

 

* * *

Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών τιμήθηκε φέτος το Μεγάλο Σάββατο σε ένα πρωτόγνωρο υγειονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Με γνώμονα την προστασία του υπέρτατου αγαθού της υγείας, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς εταίρους να ενσκήψουν στα παρακάτω ζητήματα:

- Ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για ζητήματα υγείας.

- Ενθάρρυνση της ανάπτυξης κοινωνικών συμμαχιών για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην υγεία, καθώς η εμπειρία της πανδημίας ανέδειξε ότι τα μέτρα που απολαμβάνουν ευρείας κοινωνικής εμπιστοσύνης και αποδοχής εφαρμόζονται αποτελεσματικότερα ακόμη και όταν είναι επώδυνα.

- Μετατόπιση του κέντρου βάρους από τη θεραπεία και τη νοσηλεία στη δημόσια υγεία, την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα.

- Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

- Ανάπτυξη αξιόπιστων εργαλείων και διαδικασιών αξιολόγησης του συστήματος υγείας, της επίδοσης, των λειτουργών και των υπηρεσιών του, ως ένας μηχανισμός αιχμής για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των παθογενειών και την εγκαθίδρυση κουλτούρας λογοδοσίας.

- Αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ληπτών υπηρεσιών υγείας, όπως ορθά συνέβη στο πλαίσιο της εθνικής απόκρισης στην πανδημία, με την άυλη συνταγογράφηση, τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς ή τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους.

- Διακρατική συνεργασία των συστημάτων υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη μεταλαμπάδευση επιστημονικής γνώσης, τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass