Ανοσία στον κορωνοϊό: Μια περίπλοκη υπόθεση

Δημοσίευση: 16 Απρ 2020 9:51

Καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να δοκιμάζεται από την πανδημία και όλο και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν νικητές από τη μάχη τους με τον νέο κορωνοϊό, ένα τεράστιο ερώτημα παραμένει: Πόσοι από εμάς έχουν αποκτήσει ανοσία και για πόσο καιρό;

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας συναντά έναν ιό, αυτό αρχίζει να παράγει αντισώματα τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν τον συγκεκριμένο ιό και να του επιτεθούν. Υπάρχει μάλιστα η κοινή πεποίθηση ότι όταν ένας άνθρωπος μολύνεται από έναν ιό, η ανοσία καθιστά αδύνατο να νοσήσει ξανά από τον ίδιο ιό.

Η αλήθεια ωστόσο είναι κάπως πιο περίπλοκη. Η ανοσία είναι ένα ευρύ φάσμα. Κάποιοι ιοί οδηγούν σε δια βίου προστασία, όπως αυτοί της ανεμοβλογιάς και της ιλαράς. Κάποιοι άλλοι όμως, όπως ο ιός της γρίπης, συνήθως δεν προσφέρουν τέτοια προστατευτική ασπίδα.

Όσον αφορά στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το Covid-19, λίγα είναι ακόμη γνωστά για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε μια τέτοια μόλυνση, λέει ο Τζορτζ Ράθερφορντ, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών και παγκόσμιας επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

«Αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί λίγος καιρός για να το καταλάβουμε».

Η κατανόηση του επιπέδου της ιικής ανοσίας στους επιζώντες του Covid-19 θα αποδειχθεί καθοριστική για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πώς και πότε πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί. Τα τεστ αντισωμάτων στον ιό έχουν χαρακτηριστεί ως σημαντικό μέρος των προσπαθειών για επανεκκίνηση της οικονομίας ώστε να επιστρέψουν οι άνθρωποι στη δουλειά.

Οι ερευνητές πρέπει να απαντήσουν σε δύο βασικές ερωτήσεις: Πόσο καιρό παραμένουν τα αντισώματα του SARS-CoV-2 στο σώμα μας και για πόσο καιρό αποτρέπουν την επαναμόλυνση;

Αν ο ιός συμπεριφερθεί όπως, για παράδειγμα, εκείνος που προκαλεί την ιλαρά, μπορούμε να ελπίζουμε σε ισόβια ανοσία. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο ιός τελικά θα σταματούσε να εξαπλώνεται, κάνοντας τους επιστήμονες να μιλούν για την ανοσία της αγέλης.

Είναι μια ελπίδα πολλών επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και του Ράθερφορντ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass