Περιζήτητοι οι γεωπόνοι για απολυμάνσεις χώρων

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ Η ΖΗΤΗΣΗ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ * ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΟΜΑΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΑΓΟΡΑ

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2020 20:00

Και ξαφνικά έγιναν περιζήτητοι. Μέσα στον πανικό που έχει σπείρει η διασπορά του κορονοϊού και στην Ελλάδα, οι Λαρισαίοι επιδίδονται σ’ έναν αγώνα δρόμου για να βρουν επιστήμονες και ειδικά συνεργεία για να απολυμάνουν οποιονδήποτε χώρο ζουν και κινούνται.

Γεωπόνοι και τεχνολόγοι γεωπονίας κατά βάση, καθώς άλλα επαγγέλματα -γιατροί, κτηνίατροι, χημικοί μηχανικοί δεν ασχολούνται με το αντικείμενο- δεν προλαβαίνουν να απαντούν στα τηλεφωνήματα για απολυμάνσεις δημόσιων υπηρεσιών και χώρων και επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

Η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες με την εμφάνιση του κορονοϊού και αφορά κυρίως χώρους όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός πολιτών (δημόσιες δομές, αθλητικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικοί και βιοτεχνικοί χώροι, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ.) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αιτήματα για απολυμάνσεις μικρότερων χώρων, μεταξύ των οποίων πολυκατοικίες, σπίτια, γραφεία.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν και πολλά από τα καταστήματα, που παραμένουν ακόμα ανοιχτά και μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, όπως καταστήματα τροφίμων, καφέ, φαρμακεία, που ζητούν απολυμάνσεις μετά το κλείσιμο καθώς συνεχίζουν τις συναλλαγές τους με το κοινό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απολύμανση αφορά στον καθαρισμό και την εξυγίανση του χώρου, μέσω της εξουδετέρωσης των παθογόνων μικροοργανισμών (ιοί, μύκητες και βακτήρια). Θεωρείται δε απαραίτητη για την υγεία και την ασφάλεια όσων διαμένουν, αλλά και εργάζονται σ’ αυτόν. Χώροι όπως οικιακές κατοικίες, εταιρείες, νοσοκομεία, σχολεία, κοινόχρηστοι χώροι, καθώς και μέσα μαζικής μεταφοράς είναι απαραίτητο να εφαρμόζουν τακτικά πρακτικές απολύμανσης. Αντίθετα, χώροι που δεν υπόκεινται σε απολύμανση, κινδυνεύουν με εμφάνιση ιών, μικροβίων, βακτηρίων, μυκήτων αλλά και με μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Παρά την αυξημένη ζήτηση, οι εταιρείες του χώρου αδυνατούν να ανταποκριθούν και να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματα εξαιτίας της έλλειψης της πρώτης ύλης, του εγκεκριμένου από τον ΕΟΦ απολυμαντικού σκευάσματος, εξηγεί στην «Ε» ο γεωπόνος Γιώργος Στατήρης, εκτιμώντας ότι από αύριο με τις πρώτες παραλαβές θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση στην αγορά.

Το απολυμαντικό σκεύασμα, που χρησιμοποιείται στις εφαρμογές, είναι διοξείδιο του χλωρίου και θεωρείται ακίνδυνο για τον άνθρωπο -δεν είναι τοξικό και επομένως η χρήση του χώρου μετά την εφαρμογή είναι σχεδόν άμεση- φιλικό προς το περιβάλλον και δεν αλλοιώνει τις επιφάνειες. Για την αποτελεσματικότητα του υλικού για τον συγκεκριμένο ιό, που είναι καινούριος και οι γνώσεις γύρω από αυτό είναι ελλιπείς, ούτε λόγος. «Έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πιο ισχυρούς ιούς, όπως ο Η1Ν1, ο HIV κ.λπ...» τονίζει χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για υγειονομική απολύμανση με σκοπό τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών, τονίζει ο γεωπόνος Βασίλης Μπεκιώτης, προσθέτοντας πως οι απολυμάνσεις εξασφαλίζουν τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου υγιεινής στους χώρους.

Οι εφαρμογές για τις απολυμάνσεις γίνονται από ειδικά συνεργεία που παίρνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας -ειδικές στολές, μάσκες, γάντια, ποδοκαλύπτρες κ.λπ.- και πάντα παρουσία του υπεύθυνου γεωπόνου -το πρόβλημα της έλλειψης των υλικών προστασίας παρατηρείται και στον χώρο των κέντρων απολύμανσης. Η απολύμανση γίνεται με ψυχρή ή θερμή εκνέφωση. Με τη βοήθεια των ειδικών συσκευών και μηχανημάτων γίνεται λεπτός διαμερισμός του ψεκαστικού διαλύματος, ώστε μέσα στον χώρο να αναπτύσσεται μία ψυχρή ομίχλη, η οποία καλύπτει όλες τις επιφάνειες χωρίς να τις «βρέχει».

Το μικρό μέγεθος της σταγόνας σε συνδυασμό με τον τρόπο εφαρμογής έχει ως αποτέλεσμα την εναπόθεση του απολυμαντικού διαλύματος όχι μόνο στις επιφάνειες αλλά και σε σχισμές ή λεπτομέρειες της κάθε επιφανείας, πίσω από κατασκευές που σχεδόν αγγίζουν τους τοίχους, και γενικά οπουδήποτε.

Οι δύο γεωπόνοι που ασχολούνται επαγγελματικά με τις απολυμάνσεις υποστηρίζουν την ανάγκη των συχνών και επαναλαμβανόμενων απολυμάνσεων σε χώρους ευρείας χρήσης αντί των ευκαιριακών και με αφορμή ένα γεγονός -όπως ο κορονοϊός- ενώ σημειώνουν πως μπορεί οι απολυμάνσεις να σκοτώνουν τους παθογόνους οργανισμούς που εισήλθαν στον χώρο μέχρι τη στιγμή της απολύμανσης, γεγονός που σημαίνει ότι αν μετά την απολύμανση εισέλθει άλλο ιικό φορτίο, ο χώρος χρειάζεται εκ νέου απολύμανση.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass