Αρνητικό για κορονοϊό, θετικό για παραπληροφόρηση

«ΚΑΘΑΡΟΣ» Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΣΕΧΙΑ * ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΥΠΟΠΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ * ΚΟΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΝΛ-ΕΚΑΒ ΧΘΕΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ *ΟΔΗΓΙΕΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2020 22:15
Από την κοινή άσκηση ΓΝΛ-ΕΚΑΒ χθες το μεσημέρι Από την κοινή άσκηση ΓΝΛ-ΕΚΑΒ χθες το μεσημέρι

Λήξη συναγερμού τόσο για τις υγειονομικές υπηρεσίες όσο και για την τοπική κοινωνία της Λάρισας, που έπεσε «θύμα» της παραπληροφόρησης και ως εκ τούτου της έντονης φημολογίας.

Οι υποψίες για τον 22χρονο φοιτητή, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, δεν επιβεβαιώθηκαν, η ανάλυση του δείγματος έδειξε ότι ήταν αρνητικό με αποτέλεσμα να μην καταγραφεί ως το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, όπως ήθελε ανάρτηση σε ηλεκτρονική ιστοσελίδα που προκάλεσε ανησυχία και πανικό για αρκετές ώρες στη Λάρισα και γενικότερα στη Θεσσαλία.

Αργά το απόγευμα, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ενημερώθηκε από το Βιοχημικό Εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, όπου είχε αποσταλεί το δείγμα για εξέταση, ότι το αποτέλεσμα για προσβολή από κορονοϊό ήταν αρνητικό προκαλώντας ανακούφιση στους εμπλεκόμενους με τον νεαρό φοιτητή.

Σημειώνεται ότι ο φοιτητής ταξίδεψε πρόσφατα στην Τσεχία και προχθές κρίθηκε ύποπτο κρούσμα κορονοϊού για να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διερεύνησή του. Λίγο μετά τις 8 προχθες το βράδυ ειδοποιήθηκε το εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να αναμένει νεαρό άτομο, που έχει όλα τα συμπτώματα του ύποπτου κρούσματος. Το τηλεφώνημα σήμανε συναγερμό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το προσωπικό του οποίου έχοντας λάβει όλα τα προβλεπόμενα προστατευτικά μέτρα παρέλαβε το νεαρό άτομο και το οδήγησε σε ειδικό χώρο απομόνωσης, όπου του έκαναν τις πρώτες εξετάσεις πριν αποφασιστεί να σταλεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στην 5η ΥΠΕ.

Σύμφωνα με το ιστορικό, ο νεαρός ταξίδεψε στην Τσεχία και φιλοξενήθηκε από φιλικό του πρόσωπο, ο καθηγητής του οποίου νοσεί από τον κορονοϊό.

Προχθές το απόγευμα αφού εμφάνισε συμπτώματα αναπνευστικής δυσχέρειας και βήχα ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ και έλαβε οδηγίες για τη μετάβασή του στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο για περαιτέρω έρευνα.

Παράλληλα με τον φοιτητή από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο διερευνώνται άλλα τρία ύποπτα κρούσματα, δύο άντρες και μία γυναίκα που ταξίδεψαν στην Ιταλία και τη Βιέννη, χωρίς ωστόσο να εμφανίζουν άλλα συμπτώματα. Από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ελήφθησαν δείγματα για να ξεκινήσει η διαδικασίες περαιτέρω διερεύνησης, ωστόσο η απουσία συμπτωμάτων οδήγησε τους λοιμωξιολόγους να συστήσουν στους τρεις Λαρισαίους κατ΄ οίκον περιορισμό μέχρι την εξαγωγή των αποτελεσμάτων που αναμένονται σήμερα το απόγευμα.

Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως αναφέρουν ότι τα δείγματα των τριών υπόπτων κρουσμάτων πιθανότατα να είναι και τα τελευταία που αποστέλλονται για ανάλυση στη Θεσσαλονίκη, καθώς σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί αναμένεται να λειτουργήσει το Βιοχημικό Εργαστήριο υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κας Έφης Πετεινάκη για την εξέταση των δειγμάτων μετά την επίδειξη και τη μικρή εκπαίδευση από απεσταλμένους της προμηθεύτριας των αντιδραστηρίων εταιρείας.

ΑΣΚΗΣΗ ΓΝΛ-ΕΚΑΒ

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ενημερωτικές συσκέψεις όλων των εμπλεκομένων και στα δύο νοσοκομεία ώστε να επιτευχθεί πλήρης ετοιμότητα για την ασφαλή αντιμετώπιση πιθανών ύποπτων αλλά και κρουσμάτων ακόμα και σε περιπτώσεις ραγδαίας αύξησης του προβλήματος ή και επιδημίας.

Χθες το μεσημέρι διεξήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ευρεία κοινή άσκηση με το ΕΚΑΒ σε τρία σενάρια υποδοχής και μεταφοράς υπόπτων κρουσμάτων στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Οφθαλμολογικής Κλινικής, στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου, που εκκενώθηκε τις προηγούμενες ημέρες σύμφωνα με οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με ανακοίνωσή του αναφέρεται στον διαχωρισμό των κρουσμάτων από τις Υγειονομικές Αρχές και δίνει τους ορισμούς για το ύποπτο, το πιθανό και το επιβεβαιωμένο κρούσμα, αλλά και οδηγίες για την πρόληψη της διασποράς και τα μέτρα προφύλαξης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, η τήρηση απόστασης ασφαλείας από πιθανό κρούσμα είναι επιβεβλημένη, όπως και η κάλυψη του προσώπου του με μάσκα. ΔΕΝ θα πρέπει να κάνουν χρήση χειρουργικής μάσκας υγιείς πολίτες, ως μέτρο προφύλαξης. Επίσης είναι απαραίτητο το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και πέρασμα με αλκοολούχο διάλυμα. Ο συγκεκριμένος κορονοϊός φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες στις διάφορες επιφάνειες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του. Ιδιαίτερα στις κοινόχρηστες επιφάνειες σχολείων και ιδρυμάτων.

Εάν διαπιστωθεί πυρετός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει αναζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια. Ειδικά εάν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού ή επαφής με ταξιδιώτη που έχει επισκεφθεί χώρες με πολλά κρούσματα. Να αποφεύγεται η άμεση επίσκεψη σε Νοσοκομεία και Ιδιωτικές Κλινικές και ιδιαίτερα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), παρά μόνο σε επείγουσα κατάσταση ή κατόπιν ειδικής διαδικασίας παραπομπής από τον θεράποντα ιατρό.

Προληπτικά ειδικά μέτρα, που αφορούν δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού στην πατρίδα μας και έχουν ως κύριο στόχο, την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού είναι η αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες, αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες, αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες, προληπτική αναστολή λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων κάθε βαθμίδας ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν από την ιχνηλάτιση επαφών και τέλος διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Τα μέτρα ισχύουν από χθες Δευτέρα 9 Μαρτίου  και θα επαναξιολογηθούν πριν τη λήξη τους.

Επιπρόσθετα, καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος «θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα για την πλήρη διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Όπως χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ανάπτυξη όλων των κρεβατιών ΜΕΘ, προμήθεια υγειονομικού υλικού σε όλες τις Υγειονομικές μονάδες, Νοσοκομεία, Κ.Υ., Π.Ι. Άμεση ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ενίσχυση της ενημέρωσης των εμπλεκόμενων, αύξηση των μέτρων πρόληψης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ενημέρωση του κοινού από τον ΕΟΔΥ και λήψη άμεσων μέτρων στήριξης ιατρείων, εργαστηρίων και πολυιατρείων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass