ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2020 22:00

Προσλήψεις, κάμερες και προκήρυξη διοικητών

Με προσλήψεις προσωπικού έστω και ως επικουρικού ξεκινά η τρέχουσα εβδομάδα. Έτσι, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια μετά από σχετική έγκριση του Υπουργείου Υγείας προέβη άμεσα στην πρόσληψη 23 ατόμων επικουρικού προσωπικού.

Αναλυτικά:

14 ΤΕ νοσηλευτικής

6 ΥΕ τραυματιοφορέων

3 ΤΕ ιατρικών εργαστηρίων

Η πρόσληψη έγινε για την κάλυψη αναγκών του Π.Γ.Ν. Λάρισας ως νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό.

* * *

* Μένουμε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στον κορονοϊό, αναφορικά με τον οποίο η διοίκηση του νοσοκομείου ενέκρινε δαπάνη ύψους 1.810 ευρώ για την προμήθεια συστήματος παρακολούθησης ασθενών μέσω καμερών και κεντρικής οθόνης που θα τοποθετηθούν στους θαλάμους αρνητικής πίεσης (10 θάλαμοι) στο τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Π.Γ.Ν.Λ. από ιδιωτική εταιρεία.

* * *

*Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ. ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Μεταξύ των θέσεων που προκηρύσσονται είναι οι θέσεις διοικητών στα Νοσοκομεία της Λάρισας και της Λαμίας αντίστοιχα, καθώς και οι θέσεις αναπληρωτών διοικητών στα Νοσοκομεία του Βόλου και της Λαμίας –οι θέσεις του διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και του αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου παραμένουν κενές μετά τις παραιτήσεις των Χαράλαμπου Μπαλή και Χάρη Καρακώστα αντίστοιχα, ενώ το Νοσοκομείο Λαμίας παραμένει ακέφαλο με τον διευθυντή της Ιατρικής υπηρεσίας να ασκεί καθήκοντα διοικητή, όπως άλλωστε και στο Νοσοκομείο της Λάρισας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, απαραίτητο προσόν που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι είναι πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή αντίστοιχο ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο του εξωτερικού και συνεκτιμώνται μεταπτυχιακοί τίτλοι, με έμφαση στη διοίκηση, τα οικονομικά, την πληροφορική μονάδων υγείας, η εμπειρία διοίκησης με έμφαση στις μονάδες υγείας, καθώς και η γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.

Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει μία αίτηση σε μία μόνο Υγειονομική Περιφέρεια, για μέχρι δύο νοσοκομεία και έως δύο θέσεις (Διοικητή ή/και Αναπληρωτή Διοικητή) από τις αναφερόμενες κενές θέσεις στην παρούσα και τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται από τους υποψηφίους στην έδρα της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικά.

* * *

Ένα αμφιλεγόμενο θέμα, με πολλές διαστάσεις, παρουσίασε ο καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Ζυρίχης και καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Στέφανος Γερουλάνος, σε διάλεξη του Ε’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ACG, με τίτλο «Η Γένεση της Βιοηθικής». Με βαθιές γνώσεις και πολυετή εμπειρία στην Ιατρική και την Ιστορία των Επιστημών, ο κ. Γερουλάνος συνέθεσε μία ιστορική αναδρομή στην εμφάνιση και εξέλιξη της Βιοηθικής στην πορεία των αιώνων, καθώς και τις διαφορετικές εκφάνσεις της, ανάλογα με τις παραδόσεις και αντιλήψεις της κάθε κοινωνίας και θρησκείας. Κλείνοντας, ο ομιλητής ανέδειξε τις προκλήσεις του σήμερα και έθεσε ερωτήματα για το μέλλον.

Η βιοηθική είναι η επιστήμη που ασχολείται με την ηθική συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στη ζωή, αλλά και το περιβάλλον της. Στηρίζεται κυρίως στην Ιατρική Ηθική, και μελετά τα δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν από την πρόοδο της Βιολογίας, της Ιατρικής και του Περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η αναφορά του κ. Γερουλάνου στη σχέση του όρκου του Ιπποκράτη με την ιατρική ηθική. Ο Όρκος του Ιπποκράτη χρονολογείται περίπου στο 411 π.Χ. και είναι μέχρι και σήμερα το πιο γερό θεμέλιο της Ιατρικής Δεοντολογίας και Ιατρικής, ο οποίος μετέτρεψε την Ιατρική από επάγγελμα σε λειτούργημα. «Η καθολικότητα των εντολών του και ο βαθύς ανθρωπισμός του, τον ανέδειξαν σε ένα κείμενο μοναδικής και αιώνιας αξίας» σημείωσε ο κ. Γερουλάνος, παρουσίαζοντας ομοιότητες σε κάποια από τα χωρία του Όρκου (Τίμα τον δάσκαλό σου, Δεν θα δώσω φάρμακο θανάσιμο, Τα μυστικά των ασθενών με δέος θα φυλάξω κ.ά.) με την Βίβλο των Νεκρών και τις 10 εντολές, τους πρώτους ηθικούς και απαραβίαστους κανόνες του Χριστιανισμού.

Ο όρος Ιατρική Ηθική, όμως, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1803 από τον ThomasPercival, ο οποίος κατέγραψε για πρώτη φορά ιατρικά ηθικά προβλήματα, σε μια προσπάθεια να συμπληρώσει τον Όρκο του Ιπποκράτη. Στο τέλος του αιώνα εκδόθηκαν από Πρώσους και Γερμανούς, νέοι Κώδικες Ιατρικής Δεοντολογίας και Ηθικής, που εισήγαγαν την αυτονομία του ασθενή.

Παρόλο που ο Ιπποκρατικός Όρκος κατάφερε να λύσει, σχεδόν όλα τα ηθικά προβλήματα που συναντούσε η Ιατρική τα τελευταία 2400 χρόνια, δεν γινόταν καμία αναφορά στα πειράματα σε ανθρώπους. Με βασική αρχή το «ωφελέειν ή μη βλάπτειν», ο κάθε ιατρός δεν είχε κάποιον επιπλέον περιορισμό στον χειρισμό του κάθε ασθενή του, ούτε προβλεπόταν τιμωρία για τους ιατρούς αν δεν τηρούσαν τον Όρκο ή αν διέπρατταν θηριωδίες, όπως προέκυψε στη Δίκη της Νυρεμβέργης (1947) για τα εγκλήματα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

* * *

 

MASKES

Γέμισαν τα φαρμακεία της Λάρισας πληροφοριακό υλικό…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass