Αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση του ΠΠΓΝΛ

ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 29 Φεβ 2020 18:06

Την κοινή πεποίθηση όλων των δημοτικών παρατάξεων για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ανέδειξε η συζήτηση του ενδεχόμενου μετατροπής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) και της λειτουργίας του με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων στις τοποθετήσεις τους, εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του, αν και οι περισσότεροι αργότερα κράτησαν ουδέτερη στάση δηλώνοντας «παρών» στο σχετικό ψήφισμα, που κατατέθηκε στο συμβούλιο για να πιστοποιήσει την άρνηση του σώματος σε αλλαγή λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα το οποίο υπερψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της "Συμπαράταξης Λαρισαίων" και της "Λαϊκής Συσπείρωσης", με τις υπόλοιπες παρατάξεις να ψηφίζουν «παρών», είναι το εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, εκφράζει την αντίθεσή του στη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, σε Ν.Π.Ι.Δ. και στη λειτουργία του με Σ.Δ.Ι.Τ. Είναι αντίθετο σε κάθε πολιτική που προωθεί τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που έχει ως βάση ότι η υγεία είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι «εμπόρευμα».

Η πολιτική δραστικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία και οι πολιτικές λιτότητας, έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλες μειώσεις σε προσωπικό, συγχωνεύσεις κλινικών, ελλιπή ως και ανύπαρκτη συντήρηση τεχνολογικού εξοπλισμού, μείωση μονάδων όπως οι ΜΕΘ, απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων και μεγάλες λίστες αναμονής.

Δεν φταίει η νομική μορφή για την κακή κατάσταση των Νοσοκομείων. Φταίει η υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας και το τριτοκοσμικό ύψος των δημοσίων δαπανών που είναι το 4,7% του ΑΕΠ.

Στη χώρα μας, έχουμε περισσότερη ιδιωτική Υγεία από όλες της χώρες της Ευρώπης (3,1% του ΑΕΠ ιδιωτικές δαπάνες).

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων ζητά να εγκαταλειφθεί κάθε πολιτική. μετατροπής του δημόσιου συστήματος υγείας σε ιδιωτική επιχείρηση και εμπορευματοποίησης της υγείας.

Διεκδικεί:

-Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες , με γενναία κρατική χρηματοδότηση.

-Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

-Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις.

-Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ.

-Να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων και τα Κ.Υ που υπολειτουργούν».

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Στο πλαίσιο της συζήτησης, τον λόγο πήραν εκπρόσωποι τριών Συλλόγων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και συγκεκριμένα, γιατρών, εργαζομένων και μελών ΔΕΠ, οι οποίοι εμφανίστηκαν κάθετα αντίθετοι στην «ιδιωτικοποίηση» του Νοσοκομείου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θέλουμε δημόσια υγεία και το καλύτερο προς όφελος των ασθενών» εκφράζοντας παράλληλα τους φόβους τους για τις θέσεις εργασίας, σε περίπτωση που αλλάξει νομική μορφή το Νοσοκομείο.

Να σημειωθεί ότι γι’ αυτό το θέμα κλήθηκε να μιλήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, αλλά απουσίαζε.

Σε τοποθέτησή του και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος, υποστήριξε ότι ήδη σήμερα υπάρχουν συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία και κατέληξε ότι «πρέπει να πιέσουμε να υπάρξει σωστή χρηματοδότηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, άμεση στελέχωσή του με προσωπικό καθώς και άμεση προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού του».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass