«Πράσινο» για την ποζιτρονιακή απεικόνιση στο Πανεπιστημιακό

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ * ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΑΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΩΝ * «ΠΑΓΩΜΕΝΗ» ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2020 22:30

Του Δημ. Κατσανάκη

Η εκδήλωση το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας με αντικείμενο την «Πρωτοβουλία για την Υγεία», επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο την υλοποίηση του

προγράμματος δωρεών του Ιδρύματος με τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιτραπεί σε γραφειοκρατικά εμπόδια να καθυστερήσουν έργα προς όφελος του πολίτη.
Η «Πρωτοβουλία για την Υγεία» είναι ένα πρότζεκτ ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την Υγεία, που αφορά δομές Υγείας για όλους τους Έλληνες, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας να εντάσσεται μαζί με τα αντίστοιχα Νοσοκομεία του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων και της Αλεξανδρούπολης για την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού και ιδιαίτερα PET/CT τομογράφων αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαθεσιμότητα των τομογράφων σε όλη την Ελλάδα και μειώνοντας την αναμονή των ασθενών.
Η προμήθεια του υπερσύγχρονου μηχανήματος ποζιτρονιακής απεικόνισης, γνωστού και ως PET/CT στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ογκολογικούς, καρδιολογικούς και νευρολογικούς ασθενείς της 5ης ΥΠΕ, είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του ιδρύματος αλλά κρίθηκε αναγκαία η επικαιροποίηση του προγράμματος.
Είχε προηγηθεί την προηγούμενη Δευτέρα η κάθοδος του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη στην Αθήνα, όπου στο Υπουργείο Υγείας υπέγραψε μαζί με εκπρόσωπο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τη σύμβαση για τη δωρεάν προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού PET/CT (Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων), η οποία πάντως δεν περιλαμβάνει τη μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκων (Κύκλοτρον), όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός αλλά και η αντίστοιχη σύμβαση που είχε υπογράψει τον Ιούνιο 2019, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, η πρώην αναπληρώτρια διοικήτρια Ανθή Χαλιβέρα συνολικής αξίας 5 εκατ. ευρώ.
Παρά τις ανακοινώσεις του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, για το περιεχόμενο του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία» αλλά και το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση «ξεκλειδώνει» τις δωρεές, προχωρώντας με fast track διαδικασίες για την άρση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, παραμένει άγνωστος ο χρόνος παράδοσης των τομογράφων. Καλά πληροφορημένες πηγές στο Ίδρυμα αναφέρουν ότι η προμήθεια δεν θα αργήσει, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και τις ανακοινώσεις που προέβλεπαν παράδοση τον Αύγουστο 2020.
Η Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (τεχνολογία PET, PET/CT) αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» στο πεδίο της μοριακής απεικόνισης (molecular imaging). Πρόκειται για ένα υβριδικό απεικονιστικό σύστημα που παρέχει μοναδικές δυνατότητες λειτουργικής απεικόνισης του ανθρώπινου οργανισμού, με καθοριστική συμβολή στη διαγνωστική προσπέλαση και παρακολούθηση κυρίως των καρκινοπαθών, αλλά και ασθενών που πάσχουν από καρδιολογικές, νευρολογικές και άλλες παθήσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της PET/CT, τροποποιείται η θεραπευτική αγωγή στο 1/3 των ογκολογικών ασθενών.
Η προσθήκη της τεχνολογίας PET, PET/CT, όπως είχε ανακοινώσει πέρυσι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ανοίγει ένα ευρύτατο πεδίο διαγνωστικών εφαρμογών που θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή ολοκληρωμένου «πακέτου» υπηρεσιών υγείας, μοναδικό σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, τόσο για τη διάγνωση και θεραπεία των ογκολογικών ασθενών όσο και για τη διερεύνηση άλλων νοσημάτων. Μείζονος σημασίας είναι οι ερευνητικές δυνατότητες που παρέχει η νέα τεχνολογία, καθιστώντας το ΠΓΝ Λάρισας ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας.
Με τη δωρεά αυτή καλύπτονται οι ανάγκες ποζιτρονιακής απεικόνισης (PET/CT) των νοσηλευομένων και εξωτερικών ασθενών της 5ης ΥΠΕ, που σήμερα αναγκάζονται να μετακινούνται σε νοσοκομεία ή και σε ιδιωτικά εργαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταβάλλοντας υψηλό κόστος. Παράλληλα, αναβαθμίζονται σημαντικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους ογκολογικούς, καρδιολογικούς και νευρολογικούς ασθενείς της περιφέρειάς μας.
ΠΑΓΩΜΕΝΗ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ
Στο μεταξύ παγωμένο βρίσκεται το θέμα της επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων, προκειμένου να εγκατασταθεί το νέο μηχάνημα στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου.
Η νέα διοίκηση του Νοσοκομείου έχει ενημερωθεί πλήρως για την πορεία της προετοιμασίας, που αφορά στην εγκατάσταση του μηχανήματος και όπως άφησε να εννοηθεί ο διοικητής Δημ. Κατσικονούρης, απαιτείται η επικαιροποίηση όσων είχαν αποφασιστεί, αφού προηγουμένως κυρωθεί η σύμβαση της δωρεάς από τη Βουλή. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη διοίκηση του Νοσοκομείου είχε εγκρίνει τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας για την κατασκευή και διαμόρφωση των χώρων για την εγκατάσταση και τοποθέτηση συστήματος PET/CT προϋπολογιζόμενης δαπάνης 400.000 ευρώ και είχε στείλει την απόφαση στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, στελέχη της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., του ενιαίου κατασκευαστικού φορέα του ελληνικού κράτους, για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές [νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, σωφρονιστικά καταστήματα κ.α.], που ανέλαβε να διαμορφώσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις επισκέφθηκαν το νοσοκομείο, κατέγραψαν τις ανάγκες, έκαναν αυτοψία στους χώρους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με την κατάσταση να παραμένει παγωμένη μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass