Μνημόνιο συνεργασίας για διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους

ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ * ΑΘ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ Η ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ Φ.Υ.Κ.

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2020 18:00

Σημαντική εξέλιξη, τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για τον φαρμακευτικό κλάδο, συνιστά η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ.

«Οι Έλληνες φαρμακοποιοί με τη συνεργασία αυτή συμμετέχουν αποφασιστικά στην εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ασθενών με βαριές παθήσεις, επιπλέον δε εξασφαλίζουν την αναγκαία στήριξη και ενημέρωση για την ορθή λήψη των φαρμάκων και την αποφυγή συμβάντων που εγκυμονεί η απουσία φαρμακοποιού από την αλυσίδα διάθεσης των φαρμάκων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Προσθέτει πως η απόφαση για την επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία «συμβάλλει στη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ασθενών στο φάρμακό τους με την ασφάλεια που παρέχει το φαρμακείο και η επιστημονική επάρκεια του φαρμακοποιού».

Το μνημόνιο προβλέπει τη θεσμοθέτηση επιστημονικής αμοιβής των φαρμακοποιών για το έργο της διάθεσης των συγκεκριμένων ΦΥΚ, μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου (ένας χρόνος). Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, «με τη ρύθμιση αυτή αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται για πρώτη φορά επιστημονική αμοιβή για τους φαρμακοποιούς και αυτό είναι μια θεσμική κατάκτηση, κάτι που είναι θεσμοθετημένο για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο ΑΘ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ

Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου και τη θεσμοθέτηση επιστημονικής αμοιβής των φαρμακοποιών για το έργο της διάθεσης των συγκεκριμένων ΦΥΚ, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Αθ. Κουτσούκης με δήλωσή του αναφέρει:

«Ο φαρμακοποιός πρώτιστα ασκεί λειτούργημα μέσω της εργασίας του. Αυτό συνέβαινε πάντοτε. Η χωρίς αμοιβή παροχή της υπηρεσίας του, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όσον αφορά στη διακίνηση των ειδικών φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία ΦΥΚ, είναι ένα ακόμη παράδειγμα της σημαντικής αυτής προσφοράς.

Δεν είναι το μόνο, μιας και δεν πρέπει να ξεχνάμε την πίστωση, όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, στα ταμεία και στους ασθενείς σε συνθήκες ιδιαίτερης οικονομικής πίεσης για τα φαρμακεία και ακόμη τις τεράστιες παρακρατήσεις μέσω rebate (πέραν όλων των άλλων παρακρατήσεων) για να αντέξουν οικονομικά τα ταμεία. Δεν πρέπει, ακόμη, να ξεχνάμε ότι οι φαρμακοποιοί δεν αμείβονται για μια σειρά άλλων υπηρεσιών τις οποίες παρέχουν. Ενδεικτικά να αναφέρω τη μέτρηση αρτηριακής πίεσης, την ενεσοθεραπεία, τους εμβολιασμούς και την παροχή πρώτων βοηθειών. Όλα αυτά μάλιστα καλούνται να τα προσφέρουν 24 ώρες το 24ωρο μέσω των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων σε κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά της Ελλάδας.

Η απόφαση του κλάδου στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ είναι μια απόφαση ευθύνης απέναντι στο Εθνικό Ασφαλιστικό Σύστημα και απέναντι σε μια πολύ ευαίσθητη κατηγορία συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη αυτή τη προσφορά.

Ελπίζουμε η στάση του κλάδου μας να εκτιμηθεί όπως πρέπει από την Κυβέρνηση στις μετέπειτα αποφάσεις της, αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσφορά των φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η επιβίωση του φαρμακείου της γειτονιάς, του φαρμακείου του πιο απομακρυσμένου χωριού και όλων των φαρμακείων είναι συνυφασμένη με ένα υγιές Σύστημα Υγείας που αξίζει να έχει η χώρα μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass