Νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό το Πανεπιστημιακό

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ * ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΝΑ ΘΑΛΑΜΟ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΑΙ 4 ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ, ΕΝΩ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ 6 ΘΑΛΑΜΟΙ * ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΝΕΡΓΗ ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΦΕΚ ΙΔΡΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2020 21:04

Έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανά κρούσματα του κοροναϊού στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, εφόσον ο θανατηφόρος ιός εμφανιστεί και στην Ελλάδα δηλώνει η 5η ΥΠΕ θέτοντας σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας, που παρουσιάστηκε και συζητήθηκε προχθές στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) με τη συμμετοχή του διοικητή κ. Φώτη Σερέτη.

Βάση του ειδικού σχεδίου αποτελεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που ορίστηκε από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό στην περιοχή της 5ης ΥΠΕ, με το νοσοκομείο της Λαμίας να ορίζεται αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς παρότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και κυρίως θαλάμους αρνητικής πίεσης, απαραίτητη προϋπόθεση για να οριστεί ένα ίδρυμα νοσοκομείο αναφοράς.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ να παρουσιάζει πτυχές του προγράμματος στην Κεντρική Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτό, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπάρχει ένας ειδικός θάλαμος απομόνωσης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και 4 θάλαμοι αρνητικής πίεσης στην ανενεργή Μονάδα Λοιμώξεων, ενώ στο Νοσοκομείο Λαμίας υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης δύο θαλάμων απομόνωσης για την κάλυψη πιθανών αναγκών. Ενώ παράλληλα αποστέλλονται στα Κέντρα Υγείας των τουριστικών περιοχών –Καλαμπάκα, Μετέωρα, Δελφοί, Πήλιο κ.λπ.- γάντια και ειδικές μάσκες και σε όλες τις υγειονομικές μονάδες της Υγειονομικής Περιφέρειας οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για τον χειρισμό πιθανών κρουσμάτων.

Για την ετοιμότητα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες επικοινωνία του υπουργού Υγείας με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ χθες σε διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους καθορίστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ετοιμότητα των 4 θαλάμων αρνητικής ετοιμότητας με αντίστοιχα κρεβάτια αλλά και την παραγγελία πρόσθετων υλικών παρότι υπάρχει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα ετοιμαστούν και άλλοι 6 θάλαμοι αρνητικής πίεσης, που αφορούν σε αντίστοιχα δίκλινα κρεβάτια. Συνεπώς σε πλήρη ανάπτυξη το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μπορεί να διαθέτει 16 κλίνες σε 10 θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προήδρευσε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) και ενέκρινε τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς και συντόνισε τις δράσεις των συναρμόδιων φορέων.

Νοσοκομεία αναφοράς ανά Υγειονομική Περιφέρεια ορίστηκαν τα εξής:

1η ΥΠΕ

Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

2η ΥΠΕ

Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

3η και 4η ΥΠΕ

Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

5η ΥΠΕ

Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

6η ΥΠΕ

Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,

Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

7η ΥΠΕ

Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

«Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης» τονίζεται στην ανακοίνωση και καταλήγει «Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση».

ΜΟΝΑΔΑ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Η ενεργοποίηση των θαλάμων αρνητικής πίεσης για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού επαναφέρει στο προσκήνιο τον αγώνα του καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΛ Γιώργου Νταλέκου για τη λειτουργίας της Μονάδας Λοιμώξεων που υπάρχει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από το 1998 αλλά παρέμεινε μέχρι σήμερα ανενεργή παρότι διαθέτει ΦΕΚ ίδρυσης.

«Έχουμε 16 κρεβάτια σε μια μονάδα, που για κάποιους λόγους -κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού- δεν λειτουργεί - δεν μπορεί όμως εδώ και 21 χρόνια να μην υπάρχει προσωπικό...» είχε υποστηρίξει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Ε» ο κ. Νταλέκος για να συμπληρώσει: «Η λοιμωξιολογία είναι επίσημη εξειδίκευση της εσωτερικής Παθολογίας και θα μπορούσαμε με τους δύο λοιμωξιολόγους που έχουμε να λειτουργήσουμε τη Μονάδα χωρίς κανένα κόστος από πλευράς ιατρικού προσωπικού».

Ο καθηγητής Παθολογίας μάλιστα αποκάλυψε ότι ασθενείς με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, γνωστού ως HIV, ιός που προκαλεί τη νόσο AIDS, ή ακόμα και ασθενείς με βαριές ανθεκτικές λοιμώξεις νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους αυξάνοντας τους κινδύνους ατυχημάτων.

«Είναι τραγικό να υπάρχει τριτοβάθμιο νοσοκομείο και να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα περιστατικά γιατί απουσιάζει η Μονάδα Λοιμώξεων» συνέχισε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι ασθενείς με HIV που απευθύνονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αντιμετωπίζονται για το επείγον και για τη διάγνωση και διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης γιατί εξαιτίας της απουσίας της Μονάδας δεν είναι δυνατή η παραγγελία των ειδικών φαρμάκων για τη θεραπεία των ασθενών.

Η λειτουργία της Μονάδας Λοιμώξεων παραμένει αίτημα, που αναζητά απάντηση και κυρίως ικανοποίηση, παρά τον όγκο των εγγράφων που έχει αποσταλεί στις προηγούμενες διοικήσεις για την ανάγκη λειτουργίας της Μονάδας αλλά και για τους υπάρχοντες κινδύνους από τη μη λειτουργία της.  

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass